Kasih Sayang Sesama Manusia Dalam Kehidupan

Kasih sayang sesama manusia dalam kehidupan seharian bukanlah seperti perniagaan, di mana keuntungannya dikira dan dikira dalam bentuk nombor dan jumlah.

Cinta juga bukan seperti barang dagangan tetapi ia adalah perasaan yang hadir dari sudut hati dan juga anugerah ikhlas untuk mendapatkan sesuatu yang lebih berharga daripada Allah SWT.

Konsep Kasih Sayang Dalam Islam

Amalan atau budaya Islam jauh lebih baik daripada budaya asing yang kini semakin menghias pentas kehidupan. Islam menggalakkan umatnya untuk berkasih sayang, berziarah, berkongsi suka dan duka dan sebagainya.

Amalan ini bukan sahaja kepada ibu bapa, keluarga, isteri dan suami tetapi kepada seluruh umat manusia dengan kata lain, bercinta menurut perspektif Islam adalah sangat luas dan tidak terhad kepada golongan tertentu.

Amalan Kasih Sayang 

Amalan berkasih sayang dalam kehidupan seharian adalah seperti tolong-menolong, bekerjasama, berjabat tangan, bersyukur kerana gembira dan bersimpati dalam kesedihan, senyuman dan bertegur sapa.

Segala amalan kasih sayang adalah amalan harian yang wajar diamalkan ke arah kebaikan sebagaimana yang dituntut oleh Islam.

Cabaran Dalam Mencintai

Setiap ciptaan di dunia ini mempunyai pasangan. Begitu juga dengan cinta yang ada pasangannya iaitu benci. Hilangkan kebencian ini jika ada di dalam diri. Istighfar dan pujuk diri dengan memikirkan sesuatu yang lebih baik dan bahagia.

Kasih Sayang – Raihan

Bersabar dalam menghadapi situasi tertentu dengan tenang dan berfikiran positif juga akan dapat menghilangkan perasaan benci yang mendalam walaupun tiada yang memahami sejuta keikhlasan kerana Dia maha pengasih dan penyayang.

Tidak salah untuk mencintai walaupun dibenci.”

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *