Cadangan Kawasan Pelancongan Ketika Hujan

Kawasan Pelancongan Ketika Hujan

Setelah tiba di bandar destinasi, anda malas untuk menginap di rumah penginapan dan ingin mencari cadangan kawasan pelancongan pada musim hujan yang pastinya memberi erti percutian ini sangat gembira. Musim hujan bukanlah penghalang untuk menghabiskan masa percutian anda, ia sangat mungkin dan terdapat banyak alternatif lawatan musim hujan seperti di Bandung, Yogyakarta, Bali, ke Malang dan Surabaya.

Pastikan anda perlu mengetahui tarikan pelancong yang penting di setiap bandar, ini adalah pilihan terbaik walaupun hujan, ia masih boleh bercuti untuk menghabiskan masa yang sangat sukar ini. Berikut adalah cadangan terbaik untuk melawat kawasan pelancongan pada musim hujan yang telah menjadi masa percutian anda sekarang.

fflkF8oTtLyp2Ft5UixYroTPhn1CHcB3V yeTEaiy8FvTFFYipu6YJGo5
Poto oleh: kabarmaya.co.id

1. Kolam Air Panas Pelancongan Semula Jadi.

Jika di destinasi pelancongan yang anda lawati pasti terdapat kawasan mandi air panas, sudah tiba masanya untuk berkunjung untuk menikmati air gunung semulajadi hingga ke mata air asal dari kaki gunung. Mata air panas kini menjadi destinasi paling popular untuk percutian tema musim hujan kerana ia adalah masa yang sesuai untuk mandi dan terapi jika anda mempunyai penyakit reumatik dan sendi.

Di Indonesia, terdapat banyak mata air panas yang tersebar di kota-kota pelancongan penting, seperti: Bukik Gadang Solok, Sumatera Barat, Ciater Bandung, Banyu Wedang Bali, Cangar Malang, Baturaden Jawa Tengah, Tirta Husada Pacitan, dan banyak lagi.

2. Melawat Muzium.

Tema dalaman melawat muzium amat digalakkan, hampir di bandar besar seluruh dunia sudah ada pelbagai jenis muzium yang boleh dikunjungi pada musim hujan sebagai tema percutian anda. Pilih muzium terbaik yang akan anda lawati, anda boleh mendapatkan ilmu dan pengalaman baru untuk mengisi masa percutian anda ketika tidak sama. Seperti di Jakarta sahaja, terdapat cukup banyak muzium yang boleh anda kunjungi, seperti di Kota Lama Jakarta, terdapat muzium boneka, muzium Bank Indonesia, muzium Bank Mandiri, dan lain-lain.

3. Tiba Masanya untuk Kulinari Sihat Sihat.

Musim hujan adalah masa untuk kulinari adalah masa yang sesuai. Musim hujan yang membuatkan perjalanan sedikit terhalang apabila lawatan kulinari menjadi trip tentunya tidak sama. Pelbagai jenis hidangan yang banyak dihidangkan di hampir semua pusat pelancongan sama ada di dalam dan luar negara, anda boleh membuat pilihan terbaik untuk mengisi percutian ini. Cita rasa juga perlu dimanjakan, bukan sahaja untuk menikmati lawatan luar, tema dalaman juga boleh menjadi alternatif iaitu lawatan makanan sihat dan sihat.

4. Di Taman Pintu.

Kini terdapat taman in door yang telah mula menjadi destinasi pelancongan yang sangat popular, panggil salah satu corak Trans Studio. Taman dalaman ini boleh menjadi alternatif terbaik jika anda membawa keluarga yang terhalang musim hujan, masa melawat tema seperti ini amat digalakkan.

Biliknya agak luas dengan guaka, jenis permainan yang digemari, bermula dari kanak-kanak dan remaja boleh menjalankan aktiviti bermain. Perjalanan di dalam pintu ini, yang boleh dibandingkan dengan di luar, boleh menjadi satu fenomena yang boleh menghabiskan tempoh percutian yang singkat dan sangat gembira.

5. Melawat Ladang.

Ladang boleh menjadi destinasi pelancongan pada musim hujan, jumlah ladang sedia ada seperti kebun teh Solok Alahan Panjang, Sumatera Barat, Bandung, Malang, Yogyakarta boleh menawarkan pilihan apabila musim hujan semakin hampir. Pelbagai acara yang boleh anda lakukan boleh berada di sekitar taman pada pagi yang sejuk dan menikmati suasana rehat di villa untuk disewa. Pilih tema perladangan yang sangat bermusim sekarang agar suasana berbeza dengan tema semula jadi boleh menjadi pilihan untuk menghabiskan masa percutian kali ini.

6. Pameran Pameran.

Musim hujan telah mula mengadakan pameran atau pameran penting yang boleh anda jadikan destinasi pelancongan alternatif. Terdapat begitu banyak pesta tema yang boleh anda kunjungi bermula dari pameran kereta, pelancongan, buku, pameran elektronik, dan lain-lain.

Waktu yang dipilih oleh ramai EO untuk pameran ini ialah musim hujan bermula dari September hingga Disember sebagai masa terbaik untuk mengadakan program penting ini. Musim hujan di luar bangunan adalah masa untuk melawat pameran di dalam bangunan yang pastinya menjadi daya tarikan tersendiri untuk menikmati masa percutian yang singkat ini.

7. Dari Mall ke Mall aka Nge-mall.

Pergi ke pusat membeli-belah, sudah tentu, menghabiskan masa cuti boleh menjadi pilihan terbaik. Terdapat begitu banyak pusat membeli-belah yang telah dibina dengan megah yang boleh digunakan sebagai kawasan pelancongan dalaman yang sangat gembira. Terdapat begitu banyak acara yang akan dijalankan bermula dari membeli-belah, masakan, menonton wayang.

Aktiviti seperti ini pelbagai dipilih oleh penduduk di bandar besar seperti Jakarta, Surabaya, Medan, dan lain-lain untuk menghabiskan masa bercuti di musim hujan dengan membeli-belah sepanjang hari. Anda juga boleh mengaplikasikan aktiviti seperti ini semasa musim hujan di Singapura, Malaysia, Hong Kong, Jepun, Korea dan negara lain.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *