Kegunaan Cuka Kayu Untuk Tanaman dan Cara Guna Ikut Sukatan

Apakah kegunaan cuka kayu organik untuk tanaman dalam sektor pertanian dan apakah kegunaan dan faedah bahan ini kepada ternakan, pokok dan semua tumbuhan?

Pasti ada yang masih baru dalam dunia penanaman dan tertanya-tanya tentang cuka kayu organik, adakah ia mempunyai keburukan atau bahaya kepada manusia dan juga tanaman jika digunakan tanpa sukatan.

Artikel ini akan membincangkan tentang perkara yang berkaitan dengan bahan yang dinamakan Wood Vinegar dalam bahasa Inggeris dengan lebih mendalam agar ramai yang faham dan tahu mengenainya.

Cuka kayu sebenarnya dihasilkan secara sampingan semasa pemprosesan pembuatan arang setelah melalui proses penapaian serta pengasingan tar dalam tempoh 6 bulan.

Proses pembuatan cuka kayu dipanggil pirolisis, iaitu sejenis rawatan yang digunakan untuk produk organik yang berasaskan karbon.

Apabila ia terdedah kepada suhu yang sangat tinggi tanpa ketiadaan oksigen, pemisahan fizikal dan kimia akan berlaku dalam molekul yang berbeza.

Penguraian seterusnya akan berlaku kerana kestabilan haba bahan kimia yang sangat terhad serta menjadikannya hancur hanya dengan menggunakan tenaga haba.

Walau bagaimanapun, kualiti cuka kayu berpandukan resipi yang dibuat oleh setiap pengeluar yang berkaitan dengan sistem kawalan yang betul dan ketepatan penukaran haba.

Kebaikan dan Kegunaan Cuka Kayu Untuk Tanaman

Kebaikan menggunakan cuka kayu ini sememangnya terbukti sangat baik untuk semua tanaman yang meningkatkan pengeluaran buah-buahan atau sayur-sayuran yang berkualiti dan sihat.

Antara kelebihan cuka kayu untuk kegunaan pada tanaman dan ternakan adalah seperti yang diterangkan di bawah:

 • Untuk merangsang pertumbuhan sayuran dan pokok
 • Bagi menguatkan lagi akar dan daun
 • Boleh suburkan tanah dengan cepat
 • Dapat halang pembiakan virus dan penyakit dalam tanah
 • Menghalau segala serangga perosak
 • Menambahkan kuantiti mikroorganisma yang baik
 • Mengelakkan penyakit yang berpunca dari bakteria
 • Membuatkan kualiti buah jadi terbaik
 • Menambahkan kandungan gula dalam buah
 • Dijadikan bahan tambahan kepada baja kompos
 • Mempercepatkan proses pembuatan kompos organik
 • Memanjangkan tempoh kesegaran sayur, buah dan bunga
 • Menjadi pemangkin tumbesaran biji benih
 • Membantu haiwan ternakan jadi sihat dihindari penyakit
 • Menjadikan daging haiwan dan susu yang berkualiti

Baca : Pembuatan Penggalak Akar Yang Paling Terbaik dan Betul

Cara Penggunaan Cuka Kayu

Ekstrak cuka kayu mempunyai fungsi sebagai pengawal perosak, mengelakkan lumut dan segala jenis lalang yang tumbuh menjalar tanpa diminta dan boleh menghilangkan bau busuk.

Ia juga merupakan baja organik semulajadi untuk menggemburkan tanah, meneutralkan keasidan yang terdapat dalam pelbagai jenis tanah, membantu pertumbuhan pokok dan membunuh kuman.

Cuka kayu hendaklah digunakan mengikut sukatan yang telah ditetapkan sama ada menggunakan kaedah semburan atau penyiraman kepada tanaman dan tanaman.

Untuk kawalan makhluk perosak dan mikroorganisma pada lubang tanaman

Anda perlu bancuh sebanyak 20ML cuka kayu untuk sukatan air 1 liter dan air pada media tanaman sebelum ditanam dalam tempoh 10 hari dan tidak boleh terus ditanam.

Untuk mengelakkan hama dalam proses pembenihan

Sila bancuh 1.5ML untuk satu liter air kemudian sembur pada benih di tapak semaian setiap 10 hari.

Untuk mengawal makhluk perosak dan membunuh kulat merbahaya

Campurkan bahan ini dengan 5ML setiap liter air dan sembur pada pucuk dan daun pokok untuk tempoh seminggu sekali.

Untuk membasmi kuman dan meneutralkan pH tanah

3.5ML seliter air hendaklah dibancuh tanpa melebihi sukatan ini yang kemudiannya disiram pada setiap akar tumbuhan.

Untuk kurangkan buah gugur, menambah kualiti buah

2ML sukatan untuk cuka kayu bersama 1 liter air dan seterusnya disemburkan kepada putik buah.

Untuk kawalan serangga

Campuran 1ML seliter air diperlukan dan boleh dicampur dengan mana-mana racun perosak lain untuk menghalau perosak.

Untuk kawalan rumput rumpai dan lumut

Dos hendaklah mengikut nisbah berikut iaitu 200ML dengan satu liter air dan sembur terus pada rumpai dan semua jenis lumut.

Sekali lagi diingatkan, penggunaan cuka kayu untuk tanaman hendaklah mengikut sukatan yang dinyatakan pada setiap label produk, selalunya pelekat yang terdapat di bahagian belakang botol.

Jangan sesekali menggunakannya secara berlebihan seperti yang dinasihatkan oleh Nusa Agro kerana ia akan menyebabkan pokok yang anda tanam berpotensi mati serta-merta.

Baca : Cara Membuat Baja Organik Untuk Buah Lebat dan Subur

Cara Guna Wood Vinegar Dengan Betul

Bagi anda yang berminat untuk mencuba dan membeli pati cuka kayu organik ini, anda boleh menghubungi Gadek Nursery atau membeli secara online melalui Shopee atau Lazada.

Wood Vinegar Boleh Rawat Penyakit Kulit

Mungkin ada yang tidak tahu tentang khasiat cuka kayu untuk manusia yang boleh menyembuhkan beberapa masalah penyakit kulit seperti berikut dikongsikan di Facebook:

 • Penyakit gatal-gatal kulit
 • Kurap
 • Terkena gigitan binatang berbisa
 • Panau
 • Apa saja masalah kulit
 • Menyedut asid urik gout

Cara penggunaannya ialah dengan sapukan cuka kayu pada bahagian yang sakit seperti gout, kurap dan gatal-gatal dalam kuantiti yang sedikit, insyaAllah masalah akan hilang.

Kesimpulan

Walau apa pun, perkara pertama yang perlu anda perhatikan ialah cara menggunakannya, dan tidak boleh digunakan dalam kuantiti yang banyak tanpa mengikut dos yang disyorkan.

Ini kerana ia berbahaya kepada tumbuhan dan memudaratkan tumbuhan jika diberi cuka kayu ini tanpa mengikut kadar yang betul dan tumbuhan boleh mati tanpa diduga.

Oleh itu, berhati-hatilah ketika menggunakannya dan gunakan dengan baik tanpa merosakkan tanaman anda dan jangan lupa dapatkan cuka kayu yang sangat baik untuk kesihatan pokok ini.

Semoga perkongsian tentang kegunaan dan kegunaan cuka kayu untuk tumbuhan ini dapat memberi manfaat kepada anda yang tercari-cari maklumat berkaitan.

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *