Keistimewaan Makassar: Makanan, Minuman, Kek, Dan Cenderamata

Kek Minuman Makanan Khas-Makassar Dan

Apabila anda tiba di Makassar, persiapan untuk melengkapkan lawatan masakan khas seperti makanan, minuman, kuih-muih, untuk membeli-belah cenderahati perlu dilakukan apabila anda pulang ke tanah air supaya anda telah menyelesaikan keseluruhan jadual perjalanan yang menarik dan unik di kota yang sangat gembira ini.

Segala olahan kuliner khas, minuman istimewa, serta kuliner ringan khas Makassar telah membius selera nusantara yang ingin menggantikan selera dengan rempah ratus yang kaya. Semua jenis hidangan yang sangat lazat sudah sangat terkenal dan anda harus mencubanya sendiri ke tempat asal mereka, iaitu Makassar.

Saranan ini tentunya munasabah kerana ianya sangat digemari oleh penduduk tempatan secara automatik pelancong akan terus memburu segala kepakaran Makassar: Makanan, Minuman, Kek, dan Cenderamata yang boleh anda sertakan dalam rancangan perjalanan tambahan ketika berada di kota ini sebagai tempat untuk dibawa. pelbagai aktiviti penting di timur Indonesia.

1. COTO MAKASSAR.

sdT36CDxHrVuh6OJ1xO5FldwjhWCk61lFDp6XJU4h8J7Z91B0bQ1aVD9ADtIlMSRSmC8v7M7ZkCZu1ogd3y9fksGgPk1Z a If Yjj8uJ3Njg9H34jrphos5jgQP3jMptyRAjern6dIyBg1Ud3wqlbW2IblSlC4KoD14T bJVPFY3ZLydpRyW2f0rg
Poto oleh: ngalam.co

Makanan istimewa Makassar ini telah dibumikan dan hampir semua pengembara di seluruh Indonesia tahu, dengan kemajuan pelancongan, menjadikan kursus kulinari istimewa ini mesti dimasukkan dalam pilihan pelancongan kulinari di sana. Banyak resipi masakan Makassar menjadi pilihan untuk dibuat di rumah, termasuk coto Makassar ini.

Hidangan istimewa ini berupa sup daging lembu yang diproses dengan bahan terbaik ditambah dengan perasa dapur yang cukup lengkap sehingga sos coto yang dibentuk menjadi enak dan sedap. Isi daging lembu terasa lembut apabila disentuh, sesuai dengan sos cili pedas dan sedikit jus limau nipis untuk menjadikan makan tengah hari anda lebih bercirikan.

2. SOP ABANG MAKASSAR.

BbNyXDYGSrhckwtBDGP543q15AwHH44ceSro2N2Aw 7loKS0gxgkFZFI6FSOsOl8gpFssvJKo1nbnXoLuwLU9aqQIXVer8BSKqsctFb CsvvZoVJ2Bah aBAQHV3G7 qFD8nQwTUUpcikaHqrQcqacqSic5scQphz3ZvdaWVQHFQGiGa5nNzgqfW g
Poto oleh: makassar.tribunnews.com

Satu lagi hidangan istimewa, kini terdapat pilihan Sop Saudara di kota Makassar. Sangat sedap dengan isi daging lembu yang sangat lembut dan rempah ratus yang lengkap dalam proses membuatnya. Ia dihidangkan ditambah dengan inti lain seperti kentang goreng bulat, bihun, paru-paru lembu goreng, disiram dengan kuah berempah. Satu hidangan untuk satu hidangan akan dihidangkan bersama sepinggan nasi hangat dan juga tambahan lain seperti telur rebus atau ikan bakar sebagai pelengkap ulam. Menambah kesedapan, menambah sos cili dan hirisan timun akan membuatkan selera anda segera bergegar menjamu sup yang cukup fenomenal di kota Makassar.

3. CONRO.

whuf3jPcb5y83SUvTDrV10gTT78e04OlUa tCeD4ol1YtEw tOCOrD NjXyGhHLpKZSNuYzTUC2pDUZ9217MU5arwXctCMnq5VHkPixAUc9wPf Bbqa0sKTWTbNrq1nVoA3RCbVL1Eh0CJxVjjw1FwHhoY1Gi PEjHp0XUDQ9u5Dc9aXOOEoGt2tjA
Poto oleh: santapsedap.com

Anda boleh mencuba keistimewaan Makassar daripada daging lembu yang diproses atau rusuk lembu, proses membuat semua bahan yang telah disediakan akan ditambah dengan rempah-rempah penting ini untuk menghasilkan kuah yang sangat enak dan enak. Kuah yang terhasil menyerupai sup berkuah yang kaya dengan rempah ratus. Ia terkenal dan fenomenal dan tidak boleh dilupakan apabila anda berada di Makassar untuk mencuba hidangan wajib untuk makan tengahari atau makan malam.

4. BARANGAN.

Kcd0ZHPzjA1FbxmstAyCHSI6ILcZ3h7vlAANnGKNcOHPJt0ZCuvIUrrCLkfl4VHzGjMOpO3Xei0s vytWn5pghqHYkzh4TkbKuDZv2n4hcrpNgwhX5Yb50acKQCkS9IHCr1IdIYDLnTvvVlHt
Poto oleh: dictio.id

Kuih khas Makassar yang wajib disertakan dalam lawatan kuliner lain iaitu Barangko. Berasal dari kawasan Bugis Makassar, ia merupakan makanan ringan khas pasar berupa kuliner ringan seperti pisang. Apabila dimakan, ia terasa lembut di dalam mulut dan terasa enak sekali. Bahan asas yang digunakan untuk membuat makanan ringan pasar khas Makassar ini ialah telur, daram, gula, dan susu tepung yang diadun sebati dengan bahan utama iaitu pisang. Sangat digalakkan untuk merasainya dan ia sesuai dijadikan pencuci mulut apabila anda makan coto, atau konro.

5. PISANG EPE.

9 VHJethZyQmJ4dKN29TSC7 8KeE8Pr2m73u5W6jOBuf2 pYEC2Q7ZzAg8t0BxKPzSX MWcNGSsVS4gxwOePReZAvcDQ9VyAf3TE4so4 0jtnOvPoX07FPO1vSKutJWhz5PpXqHNRuOVi6oqQmtmg2V0gSRlINM5ex65uU3 4Rk55BeND4NmaFbeZg
Poto oleh: jadidiberita.com

Makanan ringan atau kudapan tengah hari ketika anda berada di pantai Losari Makassar, terdapat banyak pedagang kaki lima yang menghidangkan Epe Pisang sebagai hidangan mudah untuk mengisi masa lapang di kota Makassar. Bahan asas pisang kepok separuh masak dibakar di atas arang, setelah masak dan kemudian dihidangkan hendaklah dileperkan dengan alat kayu yang ringkas supaya terbentuk istilah epe. Untuk topping yang sangat pelbagai, anda boleh menambah susu pekat manis, madu, atau menambah keju untuk menjadikannya lebih lazat dan sedap.

6. TUKUL AIS BUTUNG.

QfH02siVDxys04yYKrWBLceJDYkSrstVj5wfvhHs QNocJMDPL9vwY5cvWnEuna13sBkNMSpI02ZAgA O1fC8e2YqQHe6ABH2D DAZ 5ARjZNTh3lGdSjZCvOhufxmDq950ecIj5cnd3A4B2BMPUhvAtlLdNRREmxss2YFXFZRTOc5FW GdViFvOtQ
Poto oleh: resepdanmasakan.com

Minuman ais fenomenal itu malah menjadi pilihan terbaik ketika cuaca panas melanda kota Makassar. Es Palu Butung adalah namanya, kuliner khas Makassar yang bahan dasarnya berasal dari pisang hijau yang kemudian dihidangkan dan dipotong mengikut porsi hidangan ditambah dengan bubur putih yang telah dimasak dengan santan pekat. Rasanya tidak lengkap, diberi ais serut dan susu pekat manis, sedia untuk dimakan dan anda rasa tidak cukup untuk menikmati minuman ais ini kerana ia sedap, sedap dan sesuai untuk cuaca panas di siang hari.

7. GOGOSO.

xFQLHztkgQlJcwQ4QdIVf 6efS cOamM Q u6Xsvea5ydegVTpjOz2CuJpzZ hlps7qALNNkx6YQq9BKlCdnk6Q12RryhKpmZRE3hnMLaAkEOTRX6ExTGnVlbCEQlW4e N99ox3WQfDCW5G7UKlJx01trx8LWZB3wZ5qUtB tJopGttV a9ybRis9Q
Poto oleh: makananoleholeh.com

Walaupun berasal dari kawasan Bugis, ia telah digemari di kota Makassar sebagai hidangan penting pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri. Bukan sahaja untuk ketupat, Gogoso juga merupakan makanan tambahan, apabila kini ia boleh didapati pada hari bekerja di mana penjual sentiasa menjadi kulinari istimewa ini di tengah-tengah kota Makassar.

8. ASAS PALLU.

gSzZU43DqxPdsyBh7t8
Poto oleh: qubicle.com

Makanan khas Makassar ini sangat banyak ditemui di pusat bandar. Penyampaian serupa dengan Coto Makassar, tetapi terdapat sedikit perbezaan di mana satu bahagian Pallu Basa diisi dengan daging lembu ditambah bahagian dalam. Memang sedap apabila dipilih sebagai hidangan tengah hari yang tentunya berbeza dan pastikan anda bebas dari penyakit kolestrol supaya dapat makan Pallu Basa dengan dua bahagian penuh.

9. MIE TITI.

5NgLoJwf5gUTSAXbQU0 4HtKE gF rwEdVMaJ0NZKphpvM6SxLh JivySHGWqOflJWPCfpw044DtdNgAF8RNbjsl7XH8Q6szFwUr4wMAoNXJBQ hiWVP3k3ksDmWfIgTOU7fL0iyqRm7OeRp6pspirdkD9XWm9sid4DEIqNEwIPkhjqQlN WMsB4WA
Poto oleh: indonesianfoods313.blogspot.com

Hidangan jenis ini sering dijumpai di tengah-tengah kota Makassar yang hadir pada waktu malam sebagai hidangan makan malam. Penyediaan kuliner khas Makassar ini merupakan pengembangan inspirasi untuk menyediakan hidangan yang lebih pelbagai sehingga Mie Titi menjadi sangat fenomenal bagi penduduk setempat dan pelancong.

Menggunakan bahan perasa yang cukup lengkap dan isinya agak pelbagai bermula dari makanan laut atau daging lembu. Untuk memberikan nilai serat yang sihat ditambah sayur-sayuran segar. Sebagai hidangan khas dari Makassar, yang pastinya enak dan lazat, ia telah dimasukkan dalam senarai lawatan masakan penting pada setiap kesempatan.

10. JUKU PALLU CE’LA.

umEW25 8dthHFrp8jEJamjN3TIZ 9xF9AJfiKGWFPEqQkhUg6frDSApqUYW1cwnhWaln4xxfqUmXvytqJ0 KqBTp1AlGyN4kqwFouP3Nn9HwO2JjOGZuUOOE LL089WDSyRgx58T3rTjjmndys0jhptsivSuaMvGc99oLRFS7GNHe 4NgTGG M vhQ
Poto oleh: cookpad.com

Termasuk dalam hadiah khas Makassar ini adalah ikan olahan yang digunakan sebagai bahan mentah asas untuk memasak jenis masakan lain. Ikan Pallu Ce’la ini adalah sejenis ikan yang telah dimasak dan akan diproses semula apabila tiba di bandar destinasi anda. Terutama untuk penduduk tempatan mereka boleh mencipta sendiri untuk kegunaan mereka sendiri. Lebih-lebih lagi jika anda seorang pelancong, pilihlah cenderamata jenis ini sebagai hidangan khas dari Makassar, ia sudah boleh didapati di kedai-kedai cenderamata di Makassar.

11. ITIK PALEKKO.

lSgxJMrVE8Df3sZHLKBbSGKQxFyCeTzXGbKdgFAsSvYdRAFwMsTIrI0HRMDw2r6PP d8bW7069zbuywl smPId5nFE0KB4xkLz30vsNW6c6Bgcj9utyf1T4xxaZ45r2zHGMtpqTW8omdlLiCsG2L40Y
Poto oleh: makassarkuliner.com

Ternyata hidangan daging angsa juga ada di Makassar. Ia telah dipilih oleh ramai penduduk tempatan sebagai kulinari tipikal, sudah tentu ia boleh menjadi destinasi pelancongan masakan anda apabila berada di sana. Daging angsa yang diproses dengan rempah ratus yang cukup lengkap pastinya sangat sesuai untuk dinikmati pada waktu makan tengahari atau makan malam yang banyak terdapat di hampir setiap pelusuk kota Makassar.

12. IKAN IKAN API.

dVJ6Fo jC0ummsUxfVmgZnVC8TvUx5sO8YBlEn6QnSq2EdIcsjpL17tHfARcIP6fdRkcLvzlGOBgnbMz3meQze37da711w19sFCGr1uz6J1CQgq1 olvsNCzRh Yi93b1 PeOmvt1 rUUZyfinAuuxPqZUWybVqFpe 03lhFCZrNdCXZ6Kuqlb15Xg
Poto oleh: eatsfun.wordpress.com

Makanan olahan lain-khas Makassar pilihan Ikan Bakar Bandeng sangat unik malah rasanya sangat berbeza apabila dimakan secara persendirian di kota Makassar. Ikan segar yang lazat dan menyelerakan ini tentunya telah dipilih kerana dagingnya yang sangat lembut dan menggunakan rempah ratus yang lengkap, ini pasti digemari oleh penduduk setempat dan menjadi destinasi kulinari yang penting di Makassar. Walaupun ianya sangat ringkas, ia adalah fenomenal di kalangan pelancong dan ditambah dengan sos cili yang menyedapkan selera.

13. CABARAN.

8vpLv vZkhp84
Poto oleh: kopisenja.com

Sudah tentu termasuk kuliner tradisional Makassar ini diperbuat daripada pati tepung sagu. Nama Kapurung dimasak dengan pelbagai jenis daging ikan malah daging ayam akan menjadi sedap dicampur dengan jenis sayur guaka. Walaupun sesetengah pelancong menyebutnya sangat tradisional tetapi ia sangat terkenal dan sangat fenomenal bagi penduduk tempatan. Lebih-lebih lagi di tempat kulinari Luwu ini dinamakan Pugalu, walaupun namanya tidak sama tetapi jenis menunya tetap sama.

14. BURAS.

QRED71YKcD7BpGmKCllIkmeX2lspLUN7zJJ0w9y3hGyPhSZ VbjGMnTuvA3Ky2Zi3b128JEofcp306URHjuqISCRItbfUKif Zwf74kbbGPfgQNlBrq vLjOWroMGBI3VAsATqktKQp7a65CuaMnw3oA5nUozQ7HbVl5mQopaoZ9TaIlPXhZQtSopg
Poto oleh: teman dekatkotatua.id

Jangan lupa Buras sebagai kulinari khas Makassar termasuk dalam senarai pengecap masakan yang wajib dilakukan sebagai makanan tambahan di sana. Sekali pandang memang hampir serupa dengan lonting ini tetapi ada bezanya, Buras lebih lembut dan licin serta dibalut dalam bungkusan daun pisang muda.

Setelah masak, ia akan ditaburkan dengan kelapa kering, garam, gula, dan sedikit cili. Menu masakan Makassar ini juga diwajibkan apabila ada program khas untuk penduduk setempat seperti kesyukuran mahupun program keagamaan khas seperti Lebaran.

15. PUTU CUP.

v ai6Vg2 9oUOQq5s5K9vXpSz33Pjy0FHGqhc4eqcsq6An2 a2qfDmS1a HWS3bPET12rr9wFAAFXbGWUMybZ8zvjKrsaPBAuL08zmNLjZotbCgl1nUe4jDkyedMBQ2C7Oo2EdEiusIdJr VMhKZz8dE3CMdXjukcyBMI0XP16Uueqjke0fBmdHUOQ
Poto oleh: sulselku.com

Makanan ringan atau snek tradisional yang sedap diperbuat daripada beras ketan ini berbentuk cawan terbalik yang sememangnya merupakan kuih khas Makassar yang wajib anda rasai. Rasa sedap yang datang dari gula merah pastinya lebih asli, walaupun terdapat perisa lain yang baik dari gula pasir. Jenis-jenis yang ada menggunakan jenis rasa yang sedap ini akan berbeza warnanya, jika menggunakan gula pasir akan berwarna putih manakala menggunakan gula merah pula berwarna perang kemerah-merahan.

16. BAJE CANGGORENG.

WWibttV yBVqnYwVyTUQ
Poto oleh: babacaca.com

Termasuk dalam nama-pastri-khas-Makassar, ini tentunya sangat dipilih sebagai cenderamata-khas-Makassar yang telah digemari oleh ramai pelancong. Diperbuat daripada bahan-bahan yang pastinya sedap seperti kacang tanah dan gula merah, sekali makan tak boleh berhenti sehingga satu pek habis.

Kuih-kuih khas Makassar ini telah menjadi sangat popular dan perlu diingat bahawa makanan ringan ini hanya bertahan selama sebulan dalam bungkusan tertutup. Anda tidak perlu risau, terdapat banyak vendor di Makassar yang menjual snek kering yang lazat ini sebagai hidangan yang sangat digemari oleh penduduk tempatan dan pengembara di seluruh Indonesia.

17. KEK DANGE.

HdxFLgWgN9WA0x42Kmzi8J6iGF HMgW pBiP2uRWHVQs80VfcLZXSIfcGeKSfhuweJs4qQZMsw8Z4UqIVhBZ2cCuDnBaz5zOXorkl
Poto oleh: ngetren.co.id

Nama satu lagi kuih khas Makassar dipanggil Dange, yang menyerupai makanan ringan seperti pukis dan mempunyai rasa manis, berair, dan lembut apabila dikunyah. Makanan ringan atau snek tipikal ini sememangnya menjadi pilihan apabila anda mempunyai masa lapang dan sesuai untuk pasangan minum teh. Diperbuat daripada kelapa parut dan gula merah, ia menjadi gabungan yang sangat harmoni sehinggakan rasa mengidam tidak cukup, akan menghipnotis semua pelancong dan penduduk tempatan apabila memakannya.

18. DOKO DOKO CANGKULING.

QipOUn3qrCCclzpsZrS8SjHFTAcLfgJ47jhpfK FohEuBymXakqclD7H8uOO6ihQzawGajklEOdddzoR5 lYcEYuDpOoLVvmaHXG49IyGUFF9Zj3RxbrlbVLHvrk vSZV OMdODLGEl3uH
Poto oleh: sahabat dekatnesia.com

Makanan ringan atau kudapan khas dari kota Makassar ini digemari oleh semua peringkat umur. Diperbuat daripada bahan-bahan terbaik seperti gula, tepung beras, kentang, dan santan, sudah tentu ia akan memberikan rasa yang enak dan enak. Doko Doko Cangkuling diisi dengan beberapa jenis pilihan bermula dari kelapa parut atau gula merah. Dibalut dalam kon menggunakan daun pisang, bila dimakan memang rasa legit dan manis. Kuih ini juga banyak dihidangkan semasa program Ijab Kabul yang penting di Sulawesi Selatan sebagai hidangan penting.

19. KEK BARU.

roFiorocpefoVDVcENVqpY3x75hdOHUra0hdzFiOzf1blhPIAMZDe55CjMUx KCF8bWbSg9i1YQPkwJVpDRFzcP8PLPIkzj3kzdNEiucy67QY6QUdTkwVbxwqF0EfoMdbuZ9c0GrnsB0qn844p5Sfy4e4eEVW3OiOa9kPb3J3WAQi XocnRigOg6yw
Poto oleh: craftlog.com

Pastri-pastri khas Makassar ini tentunya sangat mesra masyarakat setempat Sulawesi Selatan. Rasanya luar biasa dan diperbuat daripada bahan-bahan yang sangat ringkas untuk menghasilkan hidangan ringan yang lazat yang digemari oleh semua generasi. Semua bahan tepung beras, gula aren, kuning telur, mentega, dan kayu yang baik digaul dan kemudian dibuat bulatan sebagai bentuk yang paling banyak dibentuk. Makanan ringan dan makanan ringan penduduk tempatan yang telah memikat para pelancong untuk mencubanya.

20. CUCURU.


qzwJaeYNbRln5egRbo7HCZSzGZaAK7f18N7wSrZuHNDP0mPVS1u0AV VmChq7PHgXPv6mdJhRAAfZj45Y31KwzN7NyyPCA
Poto oleh: youtube.com

Satu lagi kuih tradisional ala Makassar dipanggil Cucuru. Rasa yang sangat sedap dan lazat ini tentunya sangat sesuai untuk pasangan minum teh apabila menjelang petang. Rasa rangup yang rangup membuatkan ia sedap dikunyah. Berbentuk bujur dan menyerupai kerucut, ini pastinya mudah untuk mengenali makanan ringan khas Cucuru Makassar.

21. SANGKOLO atau SOKKO.

Y9g7UNSsyt 087rledNg2NOLNfRW5fzbrQwyTOPYAvtL9jqJNJ4IMyL01IOLZzvpQpObuto2cYOJVjI0HWiVLT 6lAd6CuxUVSoxKZOvndoNlrUKAE3c7MS iUFxqBgHuYso0xwQhtaIXFah55n ZPJ4Zeih0uM4NXb5TvapMWWIhDFKIFn GImH1Q
Poto oleh: makassar.merdeka.com

Diperbuat daripada pulut putih dan proses memasaknya dikukus pastinya menarik dan unik untuk dicuba. Jenis tepung pulut yang dipilih ialah pulut putih atau hitam. Setelah masak, Sangkolo akan dihidangkan di atas pinggan dan kemudian ditaburkan dengan kelapa parut goreng. Untuk lauk tambahan, anda boleh pilih sama ada ikan masin kering atau telur angsa masin atau telur masin. Memang sangat sesuai dan kuliner khas Makassar yang wajib anda cuba.

22. BURUNG.

aEZ1MLa7va3GKDMte4Fa78GB7W9Tx9WNEg11x722IbHRcgYhqS2XUxh Hif0zfGyLWahcIuBT7POXa ZAR35 upc9 j8NpDDgeXZ 32WPEfGok6bRnGFrebQSTuCxeGHoANcZgmApTDEfTA56aE7jXGW4jWgg oEImcerV5AzOjtK0JEzA4APtUaVw
Poto oleh: misstamchiak.com

Satu lagi kuih ala Makassar dipanggil Burongcong, yang sangat digemari oleh penduduk tempatan sebagai hidangan ringan yang enak dengan bentuk yang unik, di tengah-tengah kuliner ringan yang baik, terdapat separuh bulatan. Diperbuat daripada bahan-bahan yang sangat ringkas berupa tepung gandum, kelapa parut, hingga gula pasir, ia akan menjadi hidangan ringan anda dengan minum teh pada sebelah petang.

23. JALANGKOTE.

czw1Pa37Om5DD8j2V4IcvSNae7z 5xQVAj08Nbqem2Ks KSgTbrOiZjyDhNrE WvQ3boHbNv6CPWMeN3pW hdJOlez4iNxf4BaCNjEWfaFTob Tis4uonKq
Poto oleh: maxnyoos.com

Kuih-muih khas Makassar ini banyak dicari di bulan Ramadhan terutama untuk berbuka puasa. Jalangkote ini hampir sama dengan pastel, tetapi bezanya kulitnya sangat nipis jika dibandingkan dengan pastel.Isinya pastinya sangat sedap dan menyihatkan seperti kentang, taugeh, lobak merah, dan bihun. Sangat lazat, sesuai untuk snek masakan ringan di masa lapang anda.

24. SARABBA.

i9GWqcX3 5oWGLXJxne0IyiTs9xoQZFDvLbDwjdaR6bIyA0wEEZ1LkKdIuqKuUAWCOwoe58pdzrWx5b6EmQQT7jb U7i4EFaPRqWvfuHBYhSDGPOhPCc8eT7SvXYnYHICm2DDGk7ys55 u u7cXpMHXE3Y2D8ZDzL6qVETrGVVC7qg6mLBUXPl0C7g
Poto oleh: sajiansedap.grid.id

Minuman khas Makassar yang dipanggil Sarabba diperbuat daripada bahan-bahan yang sangat tradisional seperti gula merah, telur kuning, halia, dan santan. Rasa tang ini sangat sedap bila diminum akan rasa ketagih dan ketagihan akan terus menghantui. Ia sangat popular kerana ia meningkatkan stamina badan terutama pada waktu malam yang sejuk dan Sarabba mempunyai rasa halia hangat yang sesuai dijadikan minuman untuk menghalau angin. Jadi, apabila anda keluar kota, memulakan perjalanan dari kota Makassar, jangan lupa Sarabba sebagai minuman sihat untuk menghilangkan selsema.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *