Apabila Melancong Jangan Pandang Kecil Perkara Kecil Ini Akan Memberi Kesan Buruk

Ketika Melancong Jangan Pandang Kecil Perkara Kecil Ini

Apabila melakukan motosikal touring, pelbagai penunggang motosikal memandang remeh perkara seperti ini apabila berada di luar bandar. Begitu gembira dan gembira terdetik di hati sifat meremehkan atau meremehkan perkara kecil tetapi impaknya tidak begitu baik. Saat-saat seronok berkumpul bersama masyarakat, perasaan rindu sesama ahli sering membuatkan anda lupa daratan. 

Setiap komuniti menjalankan program bersama menjelajah kawasan bermula dari pantai, gunung, melawat tempat bersejarah dan melakukan khidmat sosial ke tempat tertentu. melalui atau dengan ini sanggup mengembara sehingga ratusan kilometer ini sudah pasti membuatkan fizikal dan segala keseronokan akan diperolehi. melalui atau bersama-sama dengan ini, akibat yang akan dirasai sememangnya telah pun diratifikasikan sejak dahulu lagi dan sudah tentu wujud penyelarasan sesama ahli agar perjalanan ini akan terus berjalan dengan baik dan tatacara pelaksanaan di lapangan perlu diratifikasi mengikut kehendak perintah.

O7SPBZTW66sbVEGqIz905dKu
Poto oleh: motovaganza.com

Apakah sesuatu atau sejenis kod etika jelajah yang kadang-kadang dipandang remeh sebagai kod hala tuju ketika menunggang motosikal, menjadi undang-undang bagi penunggang motosikal untuk terus berada di lorong kumpulan, semoga kekal memerintah tetapi dianggap jahil, itu akan memberi kesan yang sangat maut, malah perjalanan terhalang dan menjadikan masa yang disediakan menjadi panjang dan akhirnya tidak kemas, berikut penjelasannya:

#1. IKUTI TAWARAN PENGURUSAN PERJALANAN MELANCONG.

Konsep program jelajah mesti mempunyai persediaan rapi dengan mengkaji destinasi dengan fakta di lapangan. Untuk menempuh perjalanan ini, sudah tentu anda mesti bersetuju dengan laluan yang perlu dilalui, hentian pit, dan tempat-tempat tertentu yang akan dilalui dengan beberapa halangan di padang. Tetapi ada segelintir bikers yang memandang remeh maklumat ini untuk melencongkan laluan supaya sesat dan akhirnya bikers ini terpisah dari kumpulan dan program teras menjadi kucar-kacir.

Semua pentadbiran perjalanan yang telah dihalalkan sepenuhnya kadangkala tidak sama di lapangan kerana masa yang diambil lebih lama sehingga ada bikers yang ingin cepat sehinggakan mereka menukar haluan sendiri. Bukan itu sahaja, ketua rombongan yang berjalan di hadapan kadangkala terpaksa diatasi oleh penunggang motosikal di belakangnya atas alasan memecut dan menyebabkan susunan lawatan menjadi kelam-kabut dan menyebabkan laluan perjalanan menjadi bercelaru dan merugikan pengguna kenderaan lain yang turut menggunakan jalan untuk tujuan tertentu.

#2. SENTIASA ABAIKAN MASA REHAT.

Ia adalah masa yang sangat gembira untuk berkumpul dengan masyarakat. Setelah melakukan perjalanan yang sangat diidamkan ini mengikut rancangan memang membuatkan anda kehilangan jejak masa. Semasa rehat, penunggang motosikal memandang remeh masa untuk tidur, manakala keesokan harinya mereka terpaksa melakukan perjalanan berganti-ganti untuk sampai ke destinasi terakhir. 

Tidak menghiraukan waktu tidur yang agak remeh dengan keseronokan berbual malah berbual sehingga tengah malam sehinggakan waktu yang mesti digunakan untuk tidur hanya ada beberapa jam sahaja. Sudah tentu, risiko penat, letih, dan mengantuk akan menghantui anda dalam perjalanan keesokan harinya. Remeh dalam kes seperti ini banyak impaknya, perkara yang tidak diingini akan berlaku seperti geseran kerana masih letih.

#3. LUPA MAKLUMAT PENTING NOMBOR TELEFON.

Pada masa persiapan, sudah tentu nombor telefon penting ini telah diedarkan kepada semua ahli bikers agar sentiasa diingati malah disimpan di telefon pintar masing-masing. Nombor telefon penting ini sentiasa difikirkan kerana ia amat diperlukan pada waktu genting seperti ketika melancong nanti tiba-tiba memerlukan nombor telefon balai polis berhampiran. 

Malah semua penunggang motosikal tidak dimiliki atau tidak disimpan. Apabila rakan kongsi basikal mengalami kemalangan yang memerlukan bantuan daripada polis, ke mana penghormatan itu pergi. Begitu juga bilangan hospital terdekat juga dipandang remeh sehinggakan masa membantu rakan sekerja yang memerlukan kecemasan terbuang begitu sahaja.

#4. TRIPLE DENGAN KEBERSIHAN PERSEKITARAN.

Berehat di tempat yang telah ditentukan oleh semua ahli bikers akan berhenti, berehat, dan menikmati makanan dan minuman. Ada segelintir penunggang terlupa sampah dan minuman terpakai yang dibuang begitu sahaja sehingga menjadi sampah apabila dia duduk. 

Membuang sampah sembarangan tentunya bukan sifat orang yang bijak kerana ia akan mencemarkan lokasi. Melalui atau dengan fenomena ini, sudah tentu orang akan melihat sendiri dan perhatikan bahawa komuniti pelancongan anda telah menjadi viral di media umum, mencipta gambaran yang buruk. Jangan biarkan tindakan seorang penunggang motosikal menjatuhkan nama masyarakat.

#5. LUPA UNTUK MELAKUKAN DOKUMENTASI PERJALANAN MELANCONG.

Perkara penting ini kadangkala dipandang remeh dan sangat berprinsip dalam perjalanan jelajah. Meremehkan dokumentasi perjalanan yang terlupa untuk menjalankan rekod foto, laluan perjalanan, ke kod kawasan tertentu sebagai arah. Tidak semua arah yang dilalui mempunyai arah yang lengkap dengan kod tertentu atau arah untuk penunggang boleh menjadi maklumat penting. 

Pengalaman melancong sudah tentu boleh menjadi pengurusan perjalanan untuk generasi masyarakat yang akan datang sehingga apabila menempuh perjalanan seterusnya menjadi sesat malah tersasar ke tempat lain.

#6. JANGAN BAWA DOKUMEN PERJALANAN RASMI.

Setiap penunggang motosikal perlu membawa dokumen rasmi perjalanan seperti SIM dan STNK. Dalam perjalanan akan ada masa tertentu anda akan diperiksa oleh pegawai untuk menyemak dokumen rasmi ini sebagai perkara mutlak untuk dipandu. Kadangkala ada bikers yang belum selesai malah terlupa akan membuatkan perjalanan terbantut menyebabkan ahli bikers boleh menghipnotis nuansa tidak selesa sepanjang perjalanan. Pastikan semua dokumen rasmi ini mesti disediakan semasa program jelajah dan tidak boleh dilupakan.

#7. MOTOSIKAL BELUM SERVIS BERKALA.

Amat tidak beretika untuk melakukan perjalanan jauh menggunakan motosikal yang tidak digunakan untuk servis biasa sehingga menyebabkan kemalangan di tengah jalan, malah berlaku satu kemalangan. Perkara remeh seperti ini boleh berlaku kepada anggota masyarakat yang masih nakal untuk menangguhkan masa servis kenderaan bermotor mengikut masa yang ditetapkan. 

Perjalanan jelajah ini semestinya menjadikan keadaan motosikal dalam keadaan baik bebas daripada beberapa perkara yang tidak selesa dalam pemanduan, dengan motosikal yang rosak di tengah jalan sudah tentu membantutkan perjalanan semua anggota masyarakat sehinggakan aktiviti yang telah disediakan menjadi kusut akibat perbuatan salah seorang penunggang motosikal.

#8. LUPA TEMPAHAN TRAFIK.

Melancong bersama masyarakat kadangkala melupakan lalu lintas yang teratur. Terasa seperti jalan penunggang basikal dan tidak mengendahkan pengguna kenderaan lain yang akan mewujudkan kesesakan untuk lorong yang anda gunakan. Lazimnya fenomena seperti ini selalu berlaku dengan beberapa penunggang motosikal menjadi raja di jalanan sehinggakan pengguna jalan raya lain terhalang. 

Lorong yang anda gunakan adalah milik semua kenderaan bermotor yang bergerak sama dengan lorong yang anda gunakan. Pastikan tingkah laku seperti ini tidak berlaku kerana ia akan memberi kesan buruk kepada imej komuniti yang anda gunakan untuk melakukan lawatan ini.

#9. FAHAM KOD BAHASA Isyarat KONVOI.

Dalam rombongan touring, sudah tentu perlu ada vorijder yang mengawal rentak kelajuan untuk semua bikers apabila memasuki laluan itu nanti. Tanda kod bahasa pendaratan ini mesti dikenali sebagai isyarat kepada semua ahli semasa dalam perjalanan nanti. 

Semua kumpulan mesti mematuhinya supaya keselamatan semua penunggang basikal dan persekitaran dapat diatur dengan kemas. Kadang-kadang dipandang remeh kerana tidak mengingati kod yang telah dipelajari mengakibatkan tersalah tindakan sehingga mengakibatkan beberapa siri kemalangan atau kemalangan tunggal. Kejadian seperti ini telah banyak berlaku dalam masyarakat menyebabkan angka kematian.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *