Tipikal-Kendari-Sulawesi Tenggara: Makanan, Minuman, Snek dan Cenderamata

Khas-Kendari-Sulawesi-Makanan Tenggara

Apabila anda berkunjung ke Kendari, Sulawesi Tenggara, anda tidak seharusnya melupakan lawatan kuliner khas dengan banyak pilihan bermula dari makanan, minuman, makanan ringan, sehinggalah cenderahati yang mampu membawa suasana ceria apabila menghabiskan masa bercuti di wilayah ini.

Segala jenis bentuk kulinari tentunya merupakan bahasa yang sangat universal sehinggakan hasil olahan penduduk tempatan ini menjadi fenomenal dan disenangi oleh semua pelancong yang bakal menghadirkan kesan konkrit kepada pelancongan di kota Kendari, Sulawesi Tenggara. Kembara ini pastinya memberi pengalaman dan kosa kata baharu jenis masakan yang ingin dirasai, sudah tentu lengkap setelah merasai semua jenis olahan tersebut di destinasi pelancongan kulinari nanti.

Plesirankotatua ingin menyampaikan maklumat yang anda perlukan iaitu maklumat Tipikal-Kendari-Sulawesi-Tenggara: Makanan, Minuman, Snek, dan Cenderamata yang dirangkumkan dalam artikel ini supaya anda boleh memilih hidangan yang sesuai dengan citarasa anda dan tentunya semua jenis pelbagai mempunyai rasa yang asli.dan sedia menggoncang citarasa anda.

1. KASOAMI.

zvT2PaWN3Sq JqrPSnJDQjwgyio2l E6PQjWPQjIIkoaM f5d8m6 1ymiiusJDpvI4jZcU8sNX1PIB9nYWDgpDUojdUlx8L TBncyHPFNEzAhhkzjkx9YEmcGgUtLpzY
Poto oleh: makassar.tribunnews.com

Semestinya makanan Kendari-Sulawesi-Tenggara jenis ini sudah popular dan sudah sedia ada sebagai hidangan penting di wilayah ini. Mengikut kisah asal usul hidangan dari Pulau Wakatobi dan Pulau Buton ini, khusus untuk penduduk setempat Kendari, ia tidak lagi tidak normal, malah sudah menjadi hidangan wajib dan wajib dicuba apabila berada di sana. Kasoami merupakan hidangan yang diperbuat daripada ubi atau ubi kayu, jika dilihat di Pulau Wakatobi dan Pulau Buton banyak ubi kayu sebagai hasil pertanian yang dijual tetapi jenis ubi kayu yang digunakan berbeza kerana jika terus digoreng atau dibuat. ke dalam makanan, masih ada racun.

Itulah sebabnya keunikan Kasoami mempunyai masa yang lama dan lama untuk mencipta hidangan yang sangat lazat dan enak. Kasoami yang ada pada masa ini mempunyai rasa yang sangat tersendiri dan boleh digandingkan dengan lauk guaka yang lain seperti ikan masin, ikan bakar, ikan kuah, atau ikan perende. Semuanya bergantung pada citarasa anda jenis lauk yang anda suka. Untuk menyedapkan rasa, anda boleh menambah sayur-sayuran jernih yang sangat sesuai untuk dilakukan bersama secawan teh hangat yang pastinya membuatkan suasana lebih meriah.

2. KABUTO.

GeiMPnJ2FpA2 vJ8kCJvWIzgjVjfn 431AAQfLKYkGLB7iymPLXgNb 1ivnz5WSbPIH 8gMvaTKEMqvDD1AoeBVa yZciaCLOEhYLtG6m32Qa1JxlIhM8EQemW6dKEegetnYrZJnigflzBe9 g42wwqraEouB7ePCFEtnglX3ExvdTO bo nBENw
Poto oleh: viva.co.id

Satu lagi penyediaan kuliner khas dipanggil Kabuto, berasal dari Pulau Buton dan Kabupaten Muna. Ia diperbuat daripada ubi keledek atau ubi kayu yang mesti dibersihkan terlebih dahulu dan dibiarkan acuan. Dalam jangka masa yang lama dibiarkan kering dan berkulat akan memberikan rasa yang asli dan apabila dihidangkan akan menghadirkan aroma yang unik sebelum dimakan.

Apabila sudah menjadi ulam, mesti ditambah dengan kelapa parut sebagai pemanis dan guaka ulam yang sesuai iaitu ikan masin atau ikan goreng laut. Apabila dimakan, ia akan berasa kenyal dan lembut, menyerupai snek kering manis secara umum. Walaupun penjual masih sangat jarang, mereka masih wujud di tengah-tengah kota Kendari, kerana bahan asas yang perlu melalui proses yang panjang menyebabkan hidangan masih sangat terhad jumlahnya.

3. LAPA LAPA.

6i0JSj9 E237VLBfiyEoYRx uaL3B86E9MCWTowQYtqiK90i 5ytFRe8TQGEynmU8iu7tJpKA4Z hcrge3aZX8BiE9ehBBlwwDzfNxLBGjAHe xnjUz2xm8hr7xRZaWwP xsBblrXHWkXNmWltEBFP79DaKj egEjNGUCkamhPwKIkldRIL0GRGklw
Poto oleh: foody.id

Makanan khas dari Kendari, Sulawesi Selatan ini sangat sedap dan anda patut mencubanya apabila berada di sana. Sebagai pemanis untuk dimakan, pilih ikan Kaholeonarore atau adunan terbaik ikan masin. Jika dilihat dari proses pemprosesan, Lapa Lapa terbentuk daripada beras dan santan, setelah separuh masak barulah adunan disejukkan dan selepas itu direbus semula.

Sebelum mendidih, nasi separuh masak hendaklah dibungkus dengan daun kelapa muda untuk proses masak. Masakan Kendari ini sering dihidangkan semasa sambutan hari raya, ketika berbuka, atau hari raya aidil adha. Untuk mendapatkan Lapa Lapa yang lazat ini, ia mengambil masa yang agak lama untuk mendapatkan hasil yang terbaik dengan rasa yang enak dan menyelerakan. Jangan risau, penjual Lapa Lapa masih agak ramai di bandar Kendari dan anda boleh mencubanya sementara berada di sana.

4. SINGONGGI.

6wcikGEyKz C7E1awIFPTN6ixyK5Gh0 3 0ta32X0IkjbOXeY5RyUKQ1UgSfgL1Q6LbwTTF9tbKL8jAJ6c7UNyO4DmoSXwDFwXfKTKffaAxuOwctVJiqQRCqQeKoTPNs kkKd60ApxnSqFZyqSRJYhQ6xXyDD5JKPyPYhp s6 aLI1dPk 5l0K8ksw
Poto oleh: diberitagar.id

Makanan istimewa Kendari-Sulteng ini berasal daripada pati pati sagu yang merupakan makanan asli Suku Tolaki. Dekat sangat dengan lauk ni, puak ni makan beramai-ramai, lama kelamaan ada perubahan pada makanan ruji yang dah banyak makan nasi. Namun ketika ini masih ada penduduk tempatan yang menjadikan Sinonggi sebagai kulinari ruji yang pastinya sangat fenomenal jika anda akan mencubanya.

Di pusat bandar Kendari, hidangan jenis ini ada dijual dan pastikan anda mencubanya kerana rasanya sangat berbeza dan mampu menggoncang selera anda. Memang kelihatan seperti gam dan wajib dimakan dengan pelbagai tambahan masakan lain seperti ikan berempah dan lain-lain.

5. SATE GOGOS POKEA.

Poto oleh: kompasiana.com

Penggemar sate kerang patut mencuba Sate Gogos Pokea, bahan asas kerang yang banyak digunakan sebagai bahan penting untuk membuat sate ini, tentunya anda boleh menemuinya di Kabupaten Konawe, Kabupaten Konawe Utara, dan Asera. Maksud Pokea ialah cangkerang. Proses pembuatannya tentunya kulit kerang yang telah digaul bersama rempah ini kemudian dicucuk ke dalam banbu yang telah disediakan dan dihidangkan bersama perasa bacem yang manis.

Sate itu sendiri agak pedas kerana rempah yang digunakan dalam prosesnya mempunyai bahan asas cili. Untuk mendapatkan hidangan Sate Gogos Pokea ini, ramai orang tempatan menjaja kelining dan pastikan anda perlu mencubanya. Jika anda penggemar kerang, hidangan ini sangat lazat dan pastinya akan membuatkan anda ketagih secara serius.

6. KACANG TUNAI YANG DIPROSES.

gcB ha1u4DVAg P2DbdO3l 4ZM0nG5inSTe0jFCSNKfbvmWBokD 0S2wBrXYRg1 PAh4pKYTmRwPkJy0W7egb 1JAB1F5MtrzvUgDTiWVnwlICgjHT4DvRd7ibMqynW1EMjVDS0f3lZxDkixntfwJyY3MX IeC46uHpGqicN2cGKUEL cCvcCfmTJw
Poto oleh: potensilokal.com

Kendari merupakan syurga bagi gajus dan merupakan bahan penting untuk membuat cenderahati Kendari. Jenis produk terbitan buatan penduduk tempatan cukup pelbagai, bermula dari kacang gajus pelbagai perisa dan kini keropok gajus telah dicipta yang boleh dijadikan pilihan terbaik untuk cenderahati anda nanti. Terdapat begitu banyak penjual di kedai cenderamata mereka yang menawarkan jenis gajus yang diproses yang sangat bercirikan dan sudah tentu pada harga yang sangat berpatutan.

7. IKAN yang dicincang.

xA3rqMJ18Kzn7zUXr1M75m ywFlpbzWYAgSSeM8FyKGjZyyQ2iJExd19WaInHMHvQxqVHpStmlbcAW8idNwhuB3C5YBYkAxAGgt7vZ35oqnJEk9xov10XkITZfJFWUlabb3ejfjOjrl84r0qWeY9z31ZQBKOKIp8 9QrggFDRfK9HlEmKt2vDCpkA
Poto oleh: cookpad.com

Kendari terkenal dengan hasil tangkapan lautnya yang besar, terutamanya ikan marlin atau cakalang. Melalui atau dengan limpahan hasil tangkapan ini apabila bermusim, sudah tentu penduduk setempat membuat sejenis kulinari abon yang termasuk dalam cenderahati yang wajib dimasukkan dalam senarai beli-belah anda. Anda boleh mendapatkan rasa asli hingga pedas manis di kedai cenderamata di bandar Kendari dan tentunya harga yang jimat sangat sesuai dijadikan hantaran hadiah.

8. BAGEA.

r53xLL gos3Dej3SpB5EeorcXjTlSyho3YQPOmtfoP3s0NLogYmXBqwC1PjA0 MlBI6W3EX94brt5ff6e89R8fYjOSTW9Ceo6Qj1litUgN1Sr43gQmQ7n0BYv fxuo5yoBcR77UNDRpYZMPEUN gy25scwndcsnRYeom mv31BWVB7iI
Poto oleh: phinemo.com

Kuih-snack-khas-Sulawesi Tenggara ialah nama Bagea. Bahan asas tepung sagu ini berbentuk bujur dan diberi topping guaka yang sedap. Disebabkan Sulawesi Tengah merupakan provinsi yang banyak menghasilkan gajus, kuih-kuih kering khas Sulawesi Tengah diberi kacang gajus untuk menguatkan rasa. Sudah tersedia secara meluas di kedai cenderamata dan tambahkan pada senarai beli-belah anda.

9. KAIN ANYAMAN.

3uuEYz8R 6MVieAHM5QwDtuNRse wcakF8HrvwZzClm0HKfq3DGPyOPcWr S5WSZ wUYdOnSJXqDoLJmhjzcZuH mfe4BS3xn7ld6xKzEhdlAp7XOSHjL1ij4YnyUPK7Q5 wylBylT
Poto oleh: oleh2016.blogspot.com

Hasil kerja penduduk setempat Kendari juga mempunyai pilihan lain iaitu cenderahati berupa kain yang masih ditenun secara tradisional yang termasuk dalam industri rumah tangga. Kain tenun khas Suku Tolaki ini tentunya sangat khas Pulau Buton yang mempunyai motif yang cukup beragam dan warna yang digunakan masih berasal dari alam. Ia sesuai untuk motif pakaian dalam pelbagai situasi dan harga bergantung pada model fabrik yang anda pilih. Kini, terdapat juga motif kain yang menjadi fesyen yang boleh anda pilih sebagai cenderahati khas-kain tenun-Sulawesi-Tenggara.

10. JUS PATIKALA.

43AaaHQx19zO sPUhfpZjUsw0p9H9eci7JLeUl79cZDmc2emWP6SvdRfxBsZrmKXEiZDD6xQ0AYwp7os7EU4lMNX5z rwyJpe1pwlhXf08foc24CFtOprAJMFeosZi2HX4z83LxSShb3Qo uqLu38U9tSHGijdLt0
Poto oleh: travel.kompas.com

Jus sihat ini sememangnya terhad jumlahnya dan mula digemari pelancong sebagai minuman khas di kota Kendari. Anda sukakan kecombrang sebagai sayur tambahan untuk dimakan, kini di Kendari ia diproses menjadi sejenis jus yang menyihatkan. Proses pembuatannya sangat mudah, buah kecombrang ditumbuk dan kemudian direbus, setelah betul-betul masak ditapis untuk diambil jusnya. Nah, sudah terhidang satu gelas jus Pacikala yang mempunyai aroma yang sangat unik. Selepas menambah beberapa tambahan lain jus ini terasa elegan dan sangat lazat.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *