Padang-Sumatera Barat

Padang-Sumatera Barat: Makanan, Minuman, Snek, dan Cenderamata

Khas-Padang-Sumatera-Barat Makanan

Setelah tiba di kota Padang, Sumatera Barat, tentunya anda perlu melawati semua jenis lawatan yang akan melengkapkan perjalanan nanti, bermula dari hidangan istimewa, minuman istimewa, makanan ringan, sehinggalah cenderahati khas Minang yang telah dimasukkan ke destinasi tambahan. selepas destinasi pelancongan.

Wilayah yang sentiasa menjadi pilihan terbaik untuk melabuhkan segala jenis dan jenis pengembaraan yang dijalankan itu terasa lengkap terutama bagi Sumatera Barat yang dapat dinikmati dengan begitu menyeluruh tanpa sebarang keraguan. Pelbagai keindahan nagari yang masih dikekalkan, adat resam dan adab agama yang sangat tebal, yang diamalkan setiap hari bagi penduduk setempat, menjadi destinasi pelancongan yang tidak akan lekang oleh waktu.

Plesirankotatua sempat menulis artikel ini khusus untuk anda yang mempunyai perancangan untuk melancong ke padang Minang, Padang, Sumatera Barat nanti, sudah tentu anda memerlukan rujukan untuk mengetahui apakah lawatan kuliner yang patut dinikmati dan tidak lupa juga cenderahati yang akan dibawa pulang sebagai cenderahati kepada saudara mara dan sahabat handai.keluarga tercinta.

1. Rendang Daging.

a3v i6hAPD1S 6xqtw1duwC6xl894w4UP10pb9DGAgfF0roVoD2US9XoA53SQ6XTwaeMbJnHTr3GNLxDhQ TC 4u1gUOn8l2n5XcuLGjyPF1RMJ lcYhaP2YE KUE1JrcAvo417frkqUqYM1Gv9JWOzL6i8Eg5zYyFMGbVT8YqeJXjcUm6D PlwGRQ
Poto oleh: indoeater.blogspot.com

Makanan khas Minang-Padang ini sangat fenomenal malah telah dimasukkan ke dalam destinasi pelancongan kulinari yang penting. Walaupun telah dinobatkan sebagai masakan paling lazat di dunia, ini telah diiktiraf oleh masyarakat antarabangsa.Semestinya sebagai pelancong, anda ingin memiliki cita rasa eksklusif dari tempat asal. Hampir semua restoran di Sumatera Barat menyediakan rendang daging sebagai hidangan unggul dan anda mesti segera menikmatinya apabila menikmati hidangan lain apabila terhidang di atas meja makan.

Rasa yang enak dan rasa nakal sudah tentu membuatkan si penyedap rasa tidak mahu berhenti menikmati beberapa ketul daging yang diproses dengan perasa yang sangat lengkap ini. Sekarang ni ada banyak variasi inti, bukan setakat daging lembu, ada lagi pilihan rendang ayam, rendang jengkol, rendang kerang, dan lain-lain.

2. SATE PADANG.

D26wuF0B1FY38KPVMKFNgGAI3q MPG3n8ofMcGF25c06DQptVmTI 9f XXnLPd8P2j6M447cMNDqklQmvmfGtJnW7BgON dVbdKss q9qThi455osYi4aQ1bUoNaShTvmY N4rYJkrkR4BAkD0AsMcBR8jS44e npIQeTrYvIsq4N7AsMH48fjejBQ
Poto oleh: goodindonesianfood.com

Ianya fenomenal dan dinikmati turun temurun kerana makanan khas Padang yang paling popular sudah tentu menentukan Sate Padang sebagai hidangan wajib dan tidak boleh dilepaskan. Hidangan sate ini terdiri daripada hirisan daging lembu yang telah diperisakan dan kemudian dibakar di atas arang dari tempurung kelapa. Pastinya rasanya enak selepas ditambah dengan sos yang diperbuat daripada tepung beras yang telah diperisakan.

Jangan lupa masukkan ketupat sebagai makanan tambahan kepada satu hidangan Sate Padang. FYI, setiap wilayah di kawasan Minang Sumatera Barat ini mempunyai keunikan dalam menyajikan sate dengan warna kuah sate yang berbeza, menawarkan nilai autentik di setiap nagari dan tentunya rasanya tetap enak dan selera akan dimanjakan dengan betul. campuran rempah ratus.

3. JENDENG BALADO.

6ZVAQXTKbqZoFgFExY3zQ0Pt7J7YXdzvgvKPq7F1TuAlxaXvySmwNkgeaxBf5wpMI4qdJqvkHLE9RiKIDT2eqKZKKdJJ4vPqpZKsgBWYrv Yzf7kgMjX2JJjN0 TFVSInp41W3h8dRESrgP6Hl1HVUHnDa4gsNCpEWGAAwoWZ5DQGsrpaQYSVtaBQA
Poto oleh: catatanbundakaka.wordpress.com

Makanan khas Padang selain rendang tertumpu kepada Dendeng Balado, bahan asas yang digunakan ialah daging lembu, tentunya proses memasaknya sangat berbeza. Untuk jenis atau jenis dendeng lembu ini, pada masa ini terdapat jenis kering, basah atau tempurung. Kesemua hidangan ini sangat sedap dan menyelerakan.Lebih-lebih lagi boleh dijadikan cenderahati khas Minang-Padang yang agak tahan lama sekiranya balodo dipisahkan dengan daging dendeng kering.

Daging lembu yang dihiris nipis ini apabila digoreng akan menghasilkan tekstur yang rangup, rangup dan rangup. Sudah tentu ia sangat lazat kerana apabila proses memasak diberikan perencah masakan yang sangat lengkap sehingga disajikan dengan rasa. Jika dendeng lembu lembab, teksturnya lebih pekat dan apabila dimasak masih terasa lembut dan tidak rangup, begitu juga dengan jenis dendeng yang telah di perasa kemudian dimasak kemudian dipukul atau dihancurkan dalam lesung untuk memberikan tekstur yang lebih mudah untuk dimakan. Biasanya cili yang digunakan adalah hijau atau merah.

4. SOTO PADANG.

pDMGp15QfL3DutnTCzIKVawm7Y 8xfNcH9r4TBCEyE8UPVS3g l431IXLtF2 rdO88M62NfMsuNpPZvE1ge4CntmG6nDUSP89ZLcPwmh7DDSLitKHx7eWl4cD4VEEpVIrUplttLTB1bIPRLOOwPGW4WoxbWfshwqdz jXrhhyvojUnYJq5gqJX TGQ
Poto oleh: infomakan.com

Makanan khas Padang yang paling popular pastinya dipilih di Soto Padang. Makanan yang berkuah dengan rempah ratus yang cukup lengkap untuk menghidangkan satu hidangan, pastinya sangat luar biasa. Termasuklah masakan Padang yang sangat terkenal di kalangan penduduk tempatan hingga ke pelancong apabila tiba waktu makan tengahari atau makan malam pada hari hujan, ini merupakan hidangan yang sangat wajib untuk dinikmati.

Isinya sangat pelbagai, bermula dari hirisan daging, atau kepingan dendeng lembu, kek ubi, hingga paru-paru lembu goreng, yang pastinya hidangan yang tidak boleh dilepaskan. Sudah pasti pelbagai penjual menyediakan hidangan ini sebagai hidangan penting seperti di Padang, Bukittinggi, hingga Batusangkar sebagai tempat pelancongan penting di Sumatera Barat.

5. IKAN BALADO GORENG.

PexHbs87ZbU4Xy1q UQ6NWn4J1Ft9TWDES7berWpClyof5mTzeqW Y9JYy5jy z8l5oSqn2rQoSsNbG1mi 7CsaZicK9LxZY5iyFeEYjMhhx1Zhz qqoCHJBARp0ns55fE4La9ytPbkTVnSFqkR6W
Poto oleh: uniek88.wordpress.com

Mungkin anda pernah menikmati ikan goreng di kawasan lain tetapi di Padang sudah tentu ada kelainannya. Oleh kerana banyaknya jemputan pelancong yang terkenal di seluruh dunia untuk datang ke Sumatera Barat sebagai destinasi pelancongan penting di Indonesia, pelbagai restoran terkenal di Padang menyediakan ikan balado goreng sebagai hidangan kegemaran, tidak terlalu pedas, ada yang manis.

Rasa yang menepati citarasa Indonesia.dan sangat sesuai dengan rasa kurang pedas pelancong asing. Peminat masakan ini pastinya dari Brunei, Malaysia, dan Singapura sebagai pelancong yang menikmati masakan ini sebagai hidangan kegemaran mereka. Ikan yang digunakan secara meluas ialah istilah penduduk tempatan bagi ikan bersisik sederhana yang mempunyai daging tebal dan tidak banyak tulang.

6. ITIAK LADO MUDO.

gvyNZHKXRQ C9u DB4HrVdW Et0Kx69FdbF0bhMrnYNSjdjkKQvIexlsq31w2eEgxtMUP ilVnCOJJr2G1SLxzm0M06TjUBQeajwi0
Poto: bukittinggi.com

Makanan khas Bukittinggi ini termasuk dalam hidangan penting di Sumatera yang wajib anda cuba. Bahan asas angsa yang dikenali sebagai itiak oleh penduduk setempat diolah sebegitu rupa dengan rempah ratus yang cukup lengkap dan terasa lembut dan pedas sepakannya dengan cili hijo yang sungguh menggoncang lidah. Banyak terdapat di kawasan Ngarai Sianok yang mana tempat makan yang sangat indah secara eksklusif bersebelahan sungai tentunya sangat sesuai untuk merasai masakan penting ini sebagai pelengkap destinasi pelancongan kulinari anda semasa berada di kota Bukittinggi. Jaraknya hanya 10 minit dari Jam Gadang, anda boleh memulakan perjalanan menikmati hidangan fenomenal dan telah dimasukkan dalam senarai lawatan masakan wajib untuk pelancong semasa bercuti di sana.

7. GULU KAPAL IKAN.

QwOMNPO7LLeGpjiy9f3tBcS H7HIM0vgHUdcv4E4VHyxZwJR5Z7m3sxttD0thNPXW0IlpuzOxv2DQFLoPgOuNkZfrVdGdN60b5k0aRFLIgJwCOTpJ87uaMW0UGlDqnt2 yx3ywbMpjcGLfuYd58g
Poto oleh: yudhaarif.com

Sebagai kawasan pesisir pantai, sudah tentu hasil laut yang telah diproses sudah cukup untuk menjadi unggul tersendiri khususnya di tengah-tengah kota Painan Pesisir Selatan hingga kota Padang Pariaman. Anda perlu meluangkan masa untuk merasai kari ikan yang sangat menyelerakan dengan rempah ratus yang lengkap sehingga slurup lazat setiap daging yang melekat di hujungnya hilang.

Tiada langsung rasa busuk, malah aroma rempah yang sangat kuat ini sudah pasti menjadi tarikan utama, maka sudah pasti satu porsi pinggan yang besar sudah cukup untuk memenuhi selera pencinta makanan ini untuk dimakan. Kepala ikan yang sering dijadikan olahan kari ikan ini ialah kepala ikan kakap atau karang. Khas untuk bandar Padang, di Restoran Lamun Ombak, kari ini ada, tetapi pastikan anda datang sebelum makan tengahari kerana karipap ini pastinya akan cepat habis kerana rasanya yang luar biasa.

8. NASI GORENG PATAI.

aO8C0QsUjW9IFNFOueUZZ3oag3Sucm5b
Poto oleh: balilanjo.com

Kalau yang ni memang unik- Makanan Padang yang dah mesra sangat dengan pencinta makan malam yang terpenjara tengah malam, wajib cuba. Memang hanya untuk nasi goreng seperti biasa tetapi yang luar biasa ialah petai atau patai yang pastinya memberi sensasi menikmati nasi goreng dengan keenakan petai ini.

Semestinya pilihan ini amat digemari oleh penduduk setempat dan perantau Minang yang pulang ke kampung harus mencuba makanan Padang ini. Isinya cukup berkhasiat, bermula dari hirisan daging lembu dan telur goreng sebagai tambahan satu hidangan, ditambah pula keropok Padang, keropok merah dan sayur timun yang dihiris serta sayur segar.

9. GULA SAYURAN KACANG TAUCO.

h0ZLCDbw1avzarhtlev7vK 0nK Jw5LIx4yd5rM9FlwwzLUndMErt0YmVL79N e4vh0nfei 6pPA4fOMlrGR1Jgaq3WKdjpy9dlSgBETxAjp9urLVwXDsllH CWdmrcHcRPh0Sq2suQNBAy
Poto oleh: veggiewayindonesia.blogspot.com

Termasuk juadah Padang yang lazat ini, tentunya selain ketupat sayur yang menjadi sarapan pagi yang paling digemari oleh penduduk setempat. Karipap yang mengandungi kacang hijau dengan tambahan tauco sebagai penambah rasa pastinya sangat berbeza apabila dimakan selepas ditambah bahan utama bahan dapur dan santan pekat. Menjadi hidangan yang bukan sahaja untuk sarapan pagi malah boleh dimakan bersama nasi hangat untuk makan tengahari atau makan malam. Isi tambahan berbeza-beza, bermula dengan tauhu, tempe, atau keropok kulit.

10. GULA SAYUR MUDA HADAPAN.

VECz76N73ihfsIs o 9wh6H6qMLx6dLBoKI4D8N7l82u7ZieayvfmL7eHHu890mb2kqp1 lHkEZI oPf4sXTbMqyDl4T1gNr2FJmAZZINd0Q7ZrCZLJQb4l EHilgPbfYH S Utvkt90w 0Vqx7CGtoWOyNUg1Fy 3 TtwIZ7zKxXchVn e9rAJLJw
Poto oleh: masakandapurku.com

Sayur pakis yang sangat lazat dan lazat ini sangat popular dan juga luar biasa untuk hidangan. Orang tempatan Minang memanggilnya sebagai paku sayur. Nama paku sebenarnya bermaksud paku pakis yang digunakan sebagai bahan asas kari yang diproses dengan rempah ratus dan menggunakan santan pekat. Pada masa kini, sayur-sayuran pakis muda digunakan untuk sambal ketupat sayur sebagai hidangan sarapan pagi penting penduduk setempat sebelum memulakan aktiviti harian mereka.

11. DAGING LEMBU KALIO.

Makanan Minang yang unik ini ialah rendang daging masih separuh jalan, sedap seperti rendang tetapi makanannya masih basah. Kalau rendang masak betul-betul warnanya perang gelap, kalau daging lembu masih coklat muda, oren. Tekstur dagingnya masih sangat lembut, malah rempah ratus yang telah meresap ke dalamnya sangat sedap dan sudah tentu akan membuai selera anda. Sememangnya ada pelancong yang menggemari kalio daging lembu ini kerana rasanya yang masih asli dan ada kelainan jika makan rendang, malah kalio pernah digelar rendang bagi sesetengah pelancong memang boleh dilihat.

12. CANG CULU.

rqRl7uX6Ib91FBFTiRFB Qe9EnFmcvLUaV58Hbe5YwoCXclExM4KbR6jD Gig8kK9J4xiZkHLmjT4TE5KwJMUf9rPKvBtbfQb5oTua0TmfThU8gKkfbv1DAIkrhrePPRx1Ws
Poto oleh: saribundo.biz

Satu lagi makanan ala Padang yang popular ialah Cancang. Menu ini sebenarnya adalah campuran daging lembu, daging tetelan, dan jeroan yang digabungkan dalam satu adunan yang sangat lazat. Nampak pelbagai jenis minyak yang keluar dari usus dan dalam daging lembu, jadi anda perlu berhati-hati dengan mereka yang sudah mempunyai tanda kolesterol yang mengelakkan hidangan ini. Hidangan ini mudah didapati di restoran yang tersebar di seluruh bandar Padang dan Bukittinggi sebagai pusat aktiviti pelancongan penting di Sumatera Barat.

13. TEH TALUA.

RDUDHLBnx7nT4awQKQCBPcklKgNpPD9DeeN5DE gISxAWuH3c1HhWShr6mPNA9K pDC2bCdu96X pp4YpEAjsCv6qpjEqdWG4GJqD0FdCdQK3ui9ix36CwtGt2cbJW2sK4mwopYghBLvgdKcjsRWs3Pg3Cs6O1sU0Ndjt LhkIk6W6eDk0WbAJ7dyw
Poto oleh: kumparan.com

Minuman khas Padang ini telah merangkumi beberapa aspek di seluruh wilayah Sumatera Barat. Minuman khas penduduk Minang ini tentunya sangat fenomenal untuk meningkatkan stamina sebelum menjalankan aktiviti harian. Minuman Teh Talua ini merupakan minuman yang digemari oleh kaum Adam sejak Doloe lagi bagi memberikan penyelesaian untuk kekal bertenaga semasa aktiviti pertanian dan perladangan.

Minuman yang diperbuat daripada campuran air teh panas dan telur ini akan dihidangkan dengan tambahan jus limau nipis dan susu pekat yang baik sebagai penambah rasa. Anda pastinya perlu mencuba untuk menghilangkan bau busuk dari telur kerana ia telah digantikan dengan aroma teh wangi dan jus limau nipis.

14. JUS PINK MUDA.

PbdhZoLTpMV6crCj9SrYrIVxcpT9Apmr2SnHLrgaxKjsHkEjNEXWEizDdyry8SgeZ 5t7TVxOW2mXmk92CmeJOjkQzHzd4 PjNrKAz myUjGMXtbVNxIOaFCw SIIZDFPivBDaiNyfuZE
Poto oleh: burpple.com

Minuman jenis ini merupakan satu lagi penyelesaian untuk meningkatkan stamina, penduduk setempat telah mengambil jus ini untuk memberikan tenaga atau kecergasan tambahan bukan sahaja untuk lelaki dan wanita. Dihidangkan daripada pinang muda dan dikisar halus, bahan tambahannya ialah madu, telur, susu, hingga sedikit gula dan garam untuk memberikan rasa yang lebih sedap. Minuman ini kebanyakannya dimakan pada waktu malam sebagai hidangan untuk berkumpul bersama saudara mara dan pasangan mesra, tidak lupa kepada keluarga.

15. TEKA AIS.

S9G3kEUdS9571qaW6FlgHH21yo49QhimLp8kTqGTDLZ99jCB2Cv0IkKMhzG081IZPaTmn82uA A4VIv32XrvrvjTnWCRTNr4e l56kUFMLgKFUUqpKqn93G8GOZg62ofpXPecBAH3kBrZKGWGMKAOkXaVO UnGvMizvDNrO4yBCsakT7bj41l6YZjA
Poto oleh: syenni.blogspot.com

Dari generasi ke generasi, mereka telah mencuba minuman ala Padang yang banyak dijual di sideboard atau istilahnya adalah tempat makan ala lepak tempatan. Bofet ini mempunyai beberapa hidangan yang dijual seperti soto, nasi goreng, ketupat sayur, dan lain-lain bergantung kepada pemiliknya. Dan biasanya mereka juga menyediakan tekaan ais sebagai pencuci mulut lisan selepas menikmati semua hidangan utama di papan sisi mereka.

Isinya sangat lengkap seperti jeli rumput, kolang kaling, pita, dan teka-teki. Guess diperbuat daripada tepung beras yang dibuat menyerupai mee dan dimasak seperti cendol secara umumnya. Untuk menyedapkan rasa, sirap merah akan diberikan dan susu pekat yang baik sebagai penambah rasa.

16. KEREPEK BALADO.

Y5gnKw7cn96 3uE7qs1Uf7 aMpvDIDIpx uDLnJLczsHrWk6e1LL9MekrJUZE2G 0Pa2rr6YGnqq6HTZlT1PRWDhqGEnkwDjhK7IBKW 7SvgsKSZTqMkWRGUEj8xuIwk40iH1IYy5O3x RJse8Uwi0o51bRjBbHpY
Poto oleh: en.wikipedia.org

Termasuk dalam cenderamata khas Padang yang paling popular telah menjadi pilihan terbaik sebagai hadiah kepada seisi keluarga dan rakan sekerja. Rasa pedas yang enak sudah tentu membuatkan suasana lebih santai dan rangup rangupnya sangat digemari. Sangat sesuai kerana setiap pakej yang dijual adalah mengikut kehendak pengguna.

Kerepek balado memang menjadi pilihan, ada produk turunan lain yang diperbuat daripada bahan ubi kayu lain seperti dakak-dakak, atau sanjai. Pilihan snek tipikal lain termasuk balam, kerepek bayam, galamai, bareh rendang, dan lain-lain. Pilihan ini pastinya sangat pelbagai dan dijual di beberapa kedai cenderamata di kota Bukittinggi sebagai pusat kerepek Balado.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *