khasiat daun semambu untuk wajah

Pokok Semambu Penawar Mujarab 40 Jenis Penyakit (Khasiat Daun Semambu)

Pasti ramai yang tahu tentang pokok semambu atau buluh yang banyak ditanam di kawasan kampung. Nama saintifik pokok ini ialah Azadirachta Indica, sejenis tumbuhan yang berasal dari keluarga Mahogany, Meliaceae.

Pokok semambu dikatakan berasal dari India, Pakistan, Sri Lanka, Myanmar dan Bangladesh dan mempunyai banyak kelebihan dan khasiat untuk penyakit, kesihatan badan dan pelbagai lagi kegunaan mengikut garis panduan tradisional.

Pokok semambu juga dianggap sebagai pokok ubatan dan digunakan secara meluas dalam upacara keagamaan Hindu dan juga digunakan dalam perubatan Ayurveda dan Homeopati oleh masyarakat India. Ia juga mempunyai pelbagai nama mengikut tempat dan negara antaranya adalah seperti yang dinyatakan di bawah:

 • Neem – Bengali
 • Arya Veppu – Malayalam
 • Azad Dirakht – Parsi
 • Nimba – Sanskrit
 • DogonYaro – Dalam Beberapa Bahasa Nigeria, Margosa
 • Neeb – Arab
 • Nimtree, Vepu, Vempu, Vepa – Telugu
 • Kohomba – Sinhala
 • Vempu – Tamil
 • Tamar – Burmese
 • Indian Lilac – English

Khasiat Pokok Semambu Untuk Kesihatan

Khasiat daun semambu untuk demam campak

Penggunaan pokok istimewa ini bukan sahaja kerana daun semambu tetapi hampir keseluruhan pokok boleh digunakan untuk tujuan perubatan seperti batang, buah, bunga dan tunas yang biasa dijadikan ubat.

Kelebihan pokok dan daun semambu adalah kerana terdapat kandungan yang baik di dalamnya seperti anti-bakteria, anti-parasit, anti-kulat dan anti-virus. Manakala daun semambu yang dijadikan serbuk sangat berkesan untuk menghilangkan atau melegakan penyakit kulit seperti alahan kulit.

Begitu juga dengan penyakit kulit ekzema, kegatalan, ruam, kurap dan beberapa penyakit kulit yang hampir sama dengannya. Namun, penggunaan yang paling berkesan adalah untuk merawat luka pada kulit akibat kesan melecur.

Sememangnya terlalu banyak khasiat dan khasiat daun semambu dengan hasil yang menakjubkan sama ada untuk kecantikan wajah atau mengelakkan rambut gugur, uban serta mampu menghilangkan kelemumur dengan cepat dan berkesan.

kebaikan sabun semambu untuk chickenpox

Selain daripada dijadikan serbuk kering daun semambu, ia juga boleh dijadikan minyak urut untuk melegakan kesakitan akibat Rheumatoid Arthritis, Osteoartritis, sakit belakang dan juga gout yang serius.

Pokok semambu juga dikatakan mampu melegakan masalah penghadaman, penawar terbaik untuk sembelit dan dapat memulihkan fungsi usus kita. Malah, ia boleh meningkatkan kualiti darah serta menyahtoksik darah dan meningkatkan sistem imun, mengawal paras gula dan mencegah penyakit.

Disebabkan oleh kegunaan dan khasiat daun semambu yang telah digunakan secara meluas sehingga kini, pokok semambu telah mendapat perhatian ramai sehinggakan dalam perubatan moden juga menggunakan tumbuhan ini untuk perubatan.

Di negara Afrika timur, kerana khasiat dan khasiat pokok semambu dipanggil sebagai Mwarobaini (Swalihi) yang bermaksud 40 pokok dan ia dikatakan sebagai penawar yang sangat ajaib dan menyembuhkan 40 jenis penyakit.

khasiat daun mambu lengkap

Manakala dalam masyarakat Melayu sejak nenek moyang kita, daun semambu biasanya diletakkan di bawah bantal atau di bawah tilam bagi mengurangkan kegatalan akibat demam campak atau cacar air.

Selain di bawah bantal dan tilam, daun semambu juga diramas dan dihancurkan serta dicampurkan ke dalam air untuk dijadikan air mandian bagi menghilangkan demam campak yang biasa dihadapi oleh kanak-kanak.

Dikatakan juga, kencing manis juga boleh dirawat dengan menggunakan daun wormwood yang mampu menurunkan paras gula dengan cepat dan berkesan. Petua dan cara menggunakannya, hanya rebus beberapa helai daun buluh dan minum air rebusannya.

Hari ini terdapat banyak produk berasaskan daun wormwood dijual yang membuktikan daun wormwood adalah penawar pelbagai penyakit. Bukan sahaja minyak dari pokok semambu dijadikan ubat.

Antara yang sering disedari ramai kerana keberkesanannya ialah Sabun Daun Semambu, Sabun Neem Himalaya yang mampu merawat kegatalan kulit ruam bayi, losyen, bedak sejuk, krim muka dan Semambu Spray Syona yang sangat berkesan merawat dan menghilangkan cacar air.

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *