Kucing Cirit Birit & Cara Merawat Tanpa Makan Ubat (Anak)

Cara merawat kucing cirit birit

Cirit-birit kucing bukanlah sesuatu yang luar biasa tetapi ia menunjukkan bahawa si comel anda tidak sihat seperti biasa dan mencari cara untuk merawat cirit-birit dengan betul.

Seperti mana kucing manusia pasti akan mengalami cirit-birit dan muntah-muntah serta ia berlaku secara tiba-tiba dengan punca yang kadangkala kita sendiri tidak pasti puncanya sama ada orang dewasa atau kanak-kanak.

Namun kebiasaannya perkara ini berlaku disebabkan beberapa faktor seperti perubahan diet makanan atau termakan makanan basi, keracunan, minum susu, perkara yang tidak sepatutnya dan sebagainya.

Kadang-kadang anda melihat kucing anda sihat dan bermain seperti biasa dan tiada tanda-tanda sebarang perubahan padanya yang menunjukkan dia tidak sihat.

Sebagai contoh, anda memberi makanan daripada makanan basah jenama A dan kemudian menukar kepada jenama B yang tidak sesuai dengan bayi anda.

Jadi, cirit-birit kucing berlaku sehingga najisnya cair dan berbau busuk yang menandakan kucing anda tidak sihat seperti biasa seperti yang anda lihat dan ada juga yang tidak mahu makan.

Petua & Cara Merawat Kucing Cirit Birit dan Muntah

ubat tradisional untuk kucing cirit birit

Kucing tidak sama dengan manusia kerana manusia boleh mengubah diet mereka secara tiba-tiba manakala kucing akan kelihatan kagum dengan keadaan najis dan baunya.

Itulah sebabnya, sebagai seorang peguambela kucing, anda harus berhati-hati untuk memberinya makanan yang betul supaya dia tidak jatuh sakit dan tidak sihat.

Kebiasaannya, pengeluar makanan kucing yang berada di pasaran boleh mengaut keuntungan yang lebih banyak apabila mereka menambah tepung dan sayur-sayuran sahaja pada makanan kucing.

Malah ia mempunyai garam dalam kuantiti yang banyak yang akan memberi masalah kepada kucing dalam jangka masa panjang seperti mendapat batu karang dan lain-lain.

Cara terbaik untuk menyediakan makanan yang baik untuk kucing adalah dengan mengetahui kandungan makanan di samping mendapatkan maklumat daripada doktor haiwan.

Pada asasnya apa yang berkaitan dengan makanan kucing ialah jika anda memberikan sampah kepadanya, maka sampah itu nanti akan keluar pada najisnya.

Oleh itu, adalah penting untuk memastikan kucing anda memakan makanan yang berkualiti serta bersesuaian dengan keadaan kucing mengikut kemampuan anda sendiri.

Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa kucing adalah sejenis haiwan karnivor yang memerlukan makanan yang mengandungi lebih banyak protein daripada yang lain.

Apa Yang Perlu Dibuat Sebelum Kucing Dihantar Ke Klinik

Cara merawat anak kucing cirit birit dan muntah berpanjangan minum susu

Sekiranya kucing mengalami cirit-birit air dan najis, anda harus berhenti memberi makan selama 24 jam jika kucing besar dan 12 jam jika kucing kecil.

Cara ini untuk memberi ruang kepada sistem penghadaman kucing supaya dapat berehat. tetapi hanya makanan dan air yang perlu diberikan seperti biasa.

Selepas itu barulah beri makanan yang mengandungi 50% karbohidrat dan 50% protein supaya kucing kembali bertenaga setelah kehilangan banyak air dalam badan.

Amaran, jangan sekali-kali memberi kucing apa-apa jenis produk tenusu jika ia mengalami cirit-birit yang berpanjangan, ini bahaya untuknya.

Sekiranya ia masih berterusan tanpa henti selama lebih daripada tiga hari, sebaiknya bawa berjumpa doktor haiwan dengan kadar segera sebelum terlambat.

Jika kos rawatan kucing pada anda membebankan, anda boleh mencuba cara dan petua untuk cirit birit kucing seperti yang saya kongsikan di bawah iaitu ayam rebus dan labu untuk kucing.

Ayam Rebus dan Labu Untuk Kucing

Selepas tukar makanan untuk kucing cirit

Apabila anak kucing saya mengalami cirit-birit, saya mencari maklumat tentang cara merawat anak kucing saya dengan menggunakan carian Google.

Akhirnya, saya terjumpa artikel nasihat pakar kucing yang menasihati saya untuk merawat kucing dengan memberi mereka isi ayam dan labu untuk diambil.

Saya cuba melakukannya dengan merebus kedua-dua bahan ini dalam satu periuk tanpa menambah bahan lain seperti garam dan sebagainya.

Ayam rebus hanya diambil dari bahagian dadanya yang banyak daging tanpa tulang manakala labu pula hanya dua tiga ketul kecil dan direbus.

Punca dan tanda kucing cirit birit air tak nak makan

Pada mulanya, saya risau sekiranya anak kucing saya tidak berselera untuk makan ayam rebus yang telah dicampur dengan labu tumbuk.

Sangkaan saya meleset, setelah diberi dan pada mulanya hanya dicium dan akhirnya anak kucing saya memakannya dengan rakus. Ini membuatkan saya sangat gembira dan benar-benar tidak dijangka.

Pada masa yang sama, ibu atau kucing dewasa dan kucing lain juga mahukan makanan yang sama, saya berikan juga dan mereka makan sehingga habis dan licin.

Ayam dan labu yang direbus akan memudahkan najis kucing dikeluarkan serta melembutkan najis. Ternyata benar, dalam masa 24 jam anak kucing saya tidak lagi cirit-birit dan sihat.

Selain menggunakan petua di atas, anda juga boleh membeli ubat cirit-birit kucing secara online dengan harga yang sangat murah dan ada yang berharga RM2 hingga RM10 setiap satu.

Walau bagaimanapun, ubat cirit-birit yang paling popular adalah Kaopec yang juga boleh merawat muntah, keracunan, demam dan selesema kucing.

Baca : Makanan Yang Bahaya Pada Si Bulus

Sila Berhati-Hati Dengan Dehidrasi

Ayam rebus untuk kucing cirit

Apabila kucing mengalami cirit-birit, sudah tentu ia akan kehilangan banyak air dalam badannya. Ini boleh menyebabkan kematian kucing jika mengalami dehidrasi teruk.

Sebagai pemilik kucing, anda harus berhati-hati dan sentiasa memantau keadaan kucing tersebut, jika mengalami dehidrasi tanda-tandanya gusi kucing akan kering.

Sebagai alternatif, anda boleh cuba mencubit kulit kucing dan melihat keadaan kulitnya sama ada ia kembali ke kedudukan asal atau menjadi sebaliknya.

Jika kulit kucing tidak kembali ke kedudukan normal atau perlahan-lahan, ini menunjukkan kucing mengalami dehidrasi.

Oleh itu, anda harus menggalakkan kucing anda minum air dalam kuantiti yang banyak atau boleh mendapatkan nasihat doktor untuk mengatasi masalah dehidrasi.

Jangkitan Bakteria Cirit-birit Kucing dan Kucing

Jangkitan sejenis bakteria seperti Salmonella, E. coli dan Campylobacter Clostridia biasanya akan berlaku pada kucing yang mempunyai imuniti rendah atau kucing muda.

Gejala dan tanda ini biasanya termasuk cirit-birit, kemurungan, hilang selera makan, muntah yang teruk termasuk demam mengejut.

Untuk menangani masalah ini dengan cepat adalah berjumpa doktor haiwan yang biasanya akan memberikan anda antibiotik untuk melegakan simptom seperti ini.

Beberapa penyakit lain yang boleh menyebabkan sakit perut dan cirit-birit kucing yang biasa dialami kucing anda adalah seperti berikut:

 • Kucing berjangkit Peritonitis
 • Virus leukenia kucing
 • Virus kucing immuno atau kekurangan
 • Panleukopenia
 • Virus korona kucing
 • Kanser
 • Toksin
 • Penyakit buah pinggang
 • kencing manis
 • Penyakit usus
 • Dan banyak lagi

Selepas cirit-birit biasanya kucing atau anak kucing akan turun berat badan, tumbesaran juga terbantut, badan lemah, gusi pucat, berak hitam, hilang selera makan dan banyak lagi.

Kadang-kadang ada jenis parasit yang terdapat di dalam usus anak kucing yang menyebabkan kucing menderita akibatnya.

Malah, punca cirit birit juga kadangkala disebabkan oleh tekanan, pertukaran makanan, pertukaran tempat atau rumah selain tidak mempunyai daya tahan yang kuat seperti kata Kapten Pet.

Kesimpula

Jika kucing anda aktif tetapi masih mengalami cirit-birit yang berterusan selepas anda memberinya makan ayam rebus dan labu, sebaiknya bawa dia berjumpa doktor haiwan sebelum terlambat untuk menyelesaikan masalah ini.

Berkemungkinan cirit birit kucing tidak biasa kerana masih berlarutan, cara terbaik adalah dengan mendapatkan rawatan daripada doktor.

Semoga perkongsian cara merawat cirit birit kucing dan punca ia berlaku termasuk puncanya dapat menambah pengetahuan semua pencinta kucing ini.

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *