Kucing Demam Panas dan Cara Merawat Mengikut Tips Yang Betul

Kucing demam

Macam mana nak tahu kucing demam dan sakit walaupun kadang-kadang nampak sihat macam biasa? Tetapi pasti ada tanda-tanda yang menunjukkan haiwan peliharaan ini tidak sihat.

Apakah tanda-tanda yang menunjukkan kucing mengalami demam berpanjangan dan adakah cara terbaik untuk merawat kucing di rumah serta apakah kaedah atau ubat yang sesuai untuk mengatasi masalah ini?

Sebagai pencinta kucing yang memelihara haiwan ini, anda mesti tahu, ini kerana jika tidak sihat seperti demam, selsema berpanjangan dan sebagainya, segera berjumpa doktor haiwan.

Sebaik-baiknya, ia disegerakan supaya sakit atau demam kucing tidak berlarutan yang boleh mengakibatkan kematian yang tidak dijangka walaupun tidak menunjukkan gejala atau tanda-tanda penyakit.

Kebiasaannya anak kucing demam dan orang dewasa akan mengalami peningkatan suhu badan yang sangat melampau dan tidak mahu makan, ia juga seperti manusia yang perlu diperiksa kesihatannya.

Suhu normal seekor kucing adalah dalam julat 38.1C – 39.4C dan jika suhu melebihi kadar normal menandakan ia sedang menghadapi masalah kesihatan.

Kucing juga sentiasa melawan virus penyakit yang mereka hadapi dan ia boleh mendapat penyakit demam yang disebabkan oleh pelbagai faktor seperti alahan terhadap ubat-ubatan, penurunan imuniti badan dan sebagainya.

Tanda-Tanda dan Cara Merawat Kucing Demam

Cara merawat kucing demam selsema

Berikut adalah beberapa kaedah untuk mengetahui punca dan cara merawat demam kucing yang tidak sihat sebelum ia menjadi lebih serius akan mengakibatkan kesan pada otak kucing anda.

Anda perlu tahu serba sedikit tentang ciri-ciri penyakit, punca sakit, kaedah rawatan dan petua mengatasi demam kucing kerana jika tidak dirawat ia akan terus mengalami kesakitan atau kematian.

1. Kenali Punca Demam Pada Kucing

Lazimnya, kadar suhu yang boleh dilihat melalui dubur kucing biasa adalah bermula dari 3.81 Celsius hingga 39.4 Celsius.

Apabila anda mengalami kesukaran mengukur suhu badan kucing, sila lihat beberapa simptom yang terdapat pada kucing untuk mengetahui sama ada kucing itu demam:

Antara simptom yang biasa dihadapi oleh kucing adalah seperti berikut:

 • Nafsu makan menurun
 • Kelihatan lesu
 • Malas untuk beraktiviti
 • Lemah longlai
 • Tak mahu bercampur dengan kucing lain
 • Pernafasan tidak teratur
 • Kelihatan gementar
 • Tidak banyak membuat rawatan sendiri

2. Sila Ukur Suhu Tubuh Badan Kucing

Anda perlu membuat persediaan yang diperlukan sebelum mengukur suhu yang anda perlukan seperti termometer khas untuk haiwan dan kemudian mengukur suhu kucing anda.

Cara mengukur suhu badan kucing adalah dengan satu kaedah sahaja iaitu mengukur suhunya menggunakan termometer yang perlu disukat melalui dubur atau telinga.

3. Sila Periksa Badan

Anda perlu memeriksa badan kucing untuk mengetahui pelbagai punca dan faktor yang menyebabkan kucing anda menunjukkan simptom yang tidak sepatutnya berlaku.

Anda boleh mula menekan badan kucing dengan lembut menggunakan jari anda dan lap perlahan-lahan. Sila semak jika terdapat sebarang kecederaan seperti patah tulang, bengkak pada kelenjar getah bening, luka dan sebagainya.

Semua perkara ini boleh menjadi punca kucing mengalami demam panas atau perubahan suhu badan yang sangat ketara yang mengubah penampilannya daripada aktif kepada tidak aktif.

4. Sejukkan Badan Si Bulus

Anda diwajibkan membantu kucing yang demam itu menurunkan suhu badannya dengan membawa kucing tersebut ke kawasan yang gelap dan sejuk, sebaik-baiknya di bahagian bilik yang berlantaikan bata.

Kaedah tersebut akan dapat membantu kucing untuk berbaring di tempat yang sejuk dan ia akan memindahkan haba badan yang dihadapinya ke lantai batu.

5. Pastikan Si Bulus Minum Air Putih Dengan Banyak

Biasanya, demam boleh berlaku kerana dehidrasi, jadi untuk mengurangkan risiko itu, anda perlu memberi air segar kepada kucing pada setiap masa dan ini sangat penting.

Suhu badannya akan turun dan demam akan berkurangan apabila kucing dapat mendapatkan semula cecair yang hilang dan inilah sebab mengapa kucing diberi cecair IV di mana-mana Klinik Haiwan.

6. Pastikan Si Bulus Makan

Demam akan menyebabkan kucing menjadi tidak aktif dan lemah di seluruh badan. Kemungkinan juga kucing akan terus hilang atau hilang selera makan.

Oleh itu, adalah penting untuk anda memastikan kucing anda makan dan untuk menambah makanannya, anda perlu memberinya makanan jenis lembut supaya mudah dimakan.

7. Berikan Vitamin B dan Supplement Energi

Wajib bagi pemilik kucing untuk menyediakan khasiat yang sangat baik untuk kucing sekiranya menyayanginya bagi menambah selera si comel mereka.

Macam-macam Vitamin B Complex dan Supplement Tenaga boleh diberikan terutama untuk si bulus seperti Jusz Plus yang banyak dijual dipasaran dan banyak lagi jenis yang best.

8. Dapatkan Ubat Anti Demam

Anda boleh memberi ubat anti-demam kepada kucing dengan mendapatkan ubat kucing yang sesuai melalui Klinik Veterinar atau farmasi berdekatan. Antara ubat terbaik untuk demam kucing ialah:

 • Amoxycilin
 • Tolfenamic
 • Meloxicam

9. Bawa Si Bulus Jumpa Doktor Haiwan

Perkara terakhir yang boleh anda lakukan ialah membawa kucing berjumpa doktor haiwan apabila kesihatan kucing merosot atau tidak menunjukkan tanda-tanda ia semakin baik.

Jika anda telah mencuba pelbagai petua dan petua untuk merawat kebotakan di rumah tetapi tiada apa yang berubah, bawa segera ke Doktor Haiwan sebelum ia menjadi lebih teruk.

Harga rawatan demam kucing biasanya tidak terlalu mahal kerana berdasarkan tahap kesakitan yang dihadapi dan seelok-eloknya bertanya kepada petugas kaunter di klinik jika perlu, itu adalah jalan terbaik.

Demam tinggi dengan suhu yang sangat tinggi sehingga tiada perubahan kepada sihat menunjukkan kucing anda menghadapi masalah kesihatan yang sangat serius yang memerlukan pemantauan.

Tugas doktor haiwan adalah untuk memeriksa dengan lebih terperinci untuk mengetahui penyakit atau menguji kucing anda untuk menentukan penyakit atau punca yang menyebabkan demam kucing.

Baca : Makanan Terbaik Untuk Bulu dan Gemukkan Kucing

Cara Mengetahui Si Bulus Tak Sihat

Tanda-tanda kucing tak sihat

Here are some examples of changes that happen to kittens or adult cats when they are sick, usually this is what happens:

1. Cats look weak and lifeless. The fluffy hairs were no longer licked as before which were neatly arranged and completely clean.

2. Haiwan comel ini akan membuang najisnya merata-rata dan tidak seperti selalunya dengan membuang di dalam tempat pembuangan khas, mungkin penat dan letih agaknya.

3. Kucing sebenarnya hampir seperti kita kerana mereka akan muntah dengan mengeluarkan cecair kuning akibat tidak makan atau mengalami loya.

4. Apabila kucing tidak berasa mahu makan, nafas kucing akan berbau agak busuk. Begitu juga pada manusia, apabila kita tidak makan, nafas kita berbau. Jadi pastikan anda tahu mengapa nafas kucing berbau.

Kucing yang tidak makan dan minum langsung akan berisiko mendapat ulser dan boleh mencederakan usus sehingga menjadi sakit atau berdarah akibat suhu badan yang berlebihan.

5. Hidung kucing selsema atau nampak berair dalam sesetengah keadaan dan kelihatan pucat seperti sedang sakit. Perhatikan betul-betul bahawa warna hidungnya juga akan berubah dari warna asal.

6. Seelok-eloknya asingkan kucing yang demam dengan semua kucing lain kerana peratusan untuk menjangkiti antara satu sama lain adalah sangat tinggi.

7. Cuaca yang terlalu panas juga akan menyebabkan kita sebagai manusia akan sakit, sebagaimana kucing akan mengalami perkara yang sama iaitu demam dan kesihatannya terjejas.

Baca : Cara Merawat Kucing Cirit-Birit

Bolehkah Kucing Diberi Panadol?

Cara mengetahui kucing sakit tanpa termometer

Ada beberapa pembela haiwan kesayangan Rasulullah, apabila kucing demam diberi Panadol dengan tujuan agar bulus yang tidak berdosa itu akan terus sihat seperti sediakala.

Mulai sekarang, JANGAN BERI KUCING UNTUK MAKAN PANADOL tanpa mengira keadaan kesihatannya. Ini kerana Panadol tidak sesuai untuk kucing dan pastinya badan mereka tidak menerima ubat manusia.

Jika diberikan juga, antara akibat serius yang menimpa bulus anda adalah seperti menyebabkan buah pinggang rosak atau sekeping hati comel ini akan rosak.

Ada yang berpendapat kucing tersebut pernah mengambil Panadol sebelum ini dan sihat selepas mengambil ubat tersebut. Sebenarnya, ia TIDAK BOLEH, betul ia tidak menunjukkan sebarang perubahan kesihatan.

Tetapi sebaliknya, akan menyebabkan kesan sampingan yang berpanjangan pada masa hadapan. Jika anda tidak percaya, anda boleh membuat rujukan dengan mana-mana doktor haiwan dan bertanya tentang perkara ini.

Kucing sebenarnya sangat sensitif terhadap ubat seperti Paracetamol atau Panadol dan antara simptom keracunan yang boleh menyebabkan haiwan ini adalah seperti berikut:

 • Lemah
 • Bibir berwarna pucat
 • Pernafasan terganggu dan perlahan
 • Kaki dan muka jadi bengkak
 • Telinga berwarna kuning (Jaundice)
 • Akan muntah-muntah

Jadi, jangan pertaruhkan nyawa haiwan ini apabila kucing yang demam diberi ubat seperti ini. Perlu diingat, bahawa apa yang sesuai untuk manusia tidak semestinya sesuai untuk kucing anda.

Jauhi perkara ini dan berikan kucing anda Panadol seolah-olah memberi ubat batuk dewasa kepada bayi yang masih kecil. Pasti anda tidak melakukan itu kepada anak anda sendiri, bukan?

Baca : 9 Jenis Makanan Bahaya Untuk Kucing dan Tak Boleh Makan

Anda boleh dapatkan ubat atau vitamin khas untuk kucing jika sakit dan tidak sihat, ia banyak dijual di pasaran dan juga melalui Shopee dengan harga yang sangat murah tetapi berkualiti dan sihat untuk si comel.

Berikut adalah set lengkap khusus untuk kucing yang boleh didapati melalui pautan yang disediakan untuk rujukan anda jika kucing anda tidak aktif atau mengalami simptom sakit berikut:

anak kucing lemah

Set lengkap ini bukan sahaja boleh mengubati batuk, selesema, bersin, dan menambah selera makan malah ia juga multivitamin selain mampu merawat pelbagai penyakit yang dihadapi si comel.

Kesimpulan

Untuk lebih selamat jika kucing anda mengalami masalah kesihatan, berikan ubat khas kepada kucing seperti Vitamin atau suplemen yang sesuai untuk menyihatkan badannya atau mendapatkan rawatan vaksin di doktor haiwan.

Semoga perkongsian cara mengatasi masalah demam kucing beserta cara merawat kucing ini di rumah dapat membantu semua pencinta haiwan ini. Jika anda ada pengalaman untuk dikongsi, sila kongsikan di ruangan komen.

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *