Lawatan Masakan India yang Sangat Lazat dan Sedap: Makanan, Makanan Ringan, Minuman Dan Makanan Ringan Kering yang Baik

Lawatan Masakan India yang Sangat Lazat dan Sedap

Ternyata jelajah masakan khas India yang agak pelbagai seperti makanan, kudapan, hingga kering snek yang enak menjadi destinasi terbaik untuk melengkapkan perjalanan anda, siapa yang ingin menamatkan perjalanan itu nanti, ia sangat gembira dan tidak pernah dilupakan.

Hampir kesemua bahan yang digunakan amat sesuai untuk pengembara halal, jadi jangan ragu untuk memastikan hidangan ini termasuk dalam kriteria terbaik supaya selama ini sukar untuk anda mendapatkan hidangan India ini, ia boleh terus di negara dan segala impian terjawab untuk merasainya dan boleh dibawa sebagai cenderahati dalam kuantiti yang banyak.terhad.

Plesirankotatua ingin membuat artikel penting ini khas untuk anda. Dalam masa terdekat, anda akan melancong ke India sebagai sebuah negara untuk menghabiskan tempoh percutian yang telah disediakan sejak dahulu lagi untuk menjadi lebih serius tentang masakan India, yang telah dimasukkan ke dalam senarai jadual perjalanan anda nanti.

1. NASI BIRYANI.

6nkzfNJ8UE18Ts9N MYxlEhxd3IDxwClVyxNxbf 85FgDIz8XXUS122jnydF7iuM6gOyymGuuRjkqo6gKwyURZSA9Wg6iIajsmCR2c9DUavYB5h99TdbkR7bZ2hoyIuSKS7FKYTcqjIWlecrjEqhZJECGd5lR A8rQIyhBWVLh
Poto oleh: steemkr.com

Hampir semua pengembara tidak akan memanggil nasi biryani ini sebagai salah satu hidangan istimewa India yang legenda dan fenomenal. Sebutan tentunya ada berbeza-beza bermula dari briyani, biryani, atau biriani. Walaupun sebutannya tidak sama, tetapi maknanya tetap sama. Hidangan khas India nasi briyani ini menggunakan rempah ratus dan rempah masakan yang agak banyak sehingga aroma dan rasa selepas dihidangkan sangat berbeza. Rempah karinya keras dan aroma rempah yang harum memikat selera. Apabila anda berada di India anda perlu mencuba hidangan istimewa ini dan sudah tentu terdapat banyak penjual hidangan halal di sana.

2. AYAM AYAM atau MENTEGA.

TeCMWcI4ErOmPiv45HAtF 2upAqWpYSF8eeXVJckRrgZFBzmHwkOIFUYj4zSgm0WMfI 9UMWG52PJspw9kG0RF89S9JP8Hvs4l
Poto oleh: archanaskitchen.com

Hidangan ayam mentega India ini mendominasi restoran di India, menjadikannya kegemaran penduduk tempatan dan pelancong dari seluruh dunia. Ia ditemui di mana-mana, bermakna ia sangat popular, daging ayam yang diproses, yang kaya dengan kari dan rempah ratus, sangat sedap dan sangat lazat, dihidangkan dengan nasi India, iaitu basmati.

3. IDLI.

Yc5I2HXGy9T6sQncnsQS9bgNh87OnBDLnAxOFEmlklKpJCW 4EYGIaaUX1U0mZb0wuoaYSDbrIQVjg8uIqXHwwOiyEwRlQT8Odj9pkbU
Poto oleh: thespruceeats.com

Pelbagai makanan ini dimakan semasa sarapan pagi, penduduk di selatan India menciptanya dan menghidangkannya untuk keluarga yang akan memulakan aktiviti mereka pada waktu pagi. Sangat mirip dengan pancake atau pancake khas Bandung. Sesetengah orang memanggilnya sebagai hidangan khas India yang diperbuat daripada bahan-bahan yang sangat sihat, iaitu dari lentil dan beras yang diperam di mana proses pembuatannya mesti dikukus terlebih dahulu. Ia dihidangkan bersama kari sayur pedas yang pasti memikat selera.

4. JAMUN GULA.

c3KNpC35S7IJ5fehjp7rPTT9v 7haLaQw1KrG9T9cwUl64ulDVsAVutbnH
Poto oleh: recipetreasure.com

Makanan ringan khas India ini sangat terkenal dengan rasa yang enak dan sering dihidangkan pada akhir hidangan besar sebagai pencuci mulut atau pencuci mulut. Rasa sedap ini diperbuat daripada bahan terpilih iaitu susu yang dibuat bulat. Untuk menyedapkan lagi rasanya, anda boleh menambah sirap yang baik supaya snek ini sangat digemari oleh kanak-kanak.

5. KATHI ROLL.

f7MyFZh8JH2MZm2DOzCZ8mV mwob8D3yl5GPu2iIWA6kt4YNZ1HlYnGNtFnk1b9GSnVu8yKXAGiD3Z Bv Q Iv49V kSR6tGyERx395sFtj0aII5QyXTYn1EzMLVdDELGhEqxodWSJjFQjLRQWc
Poto oleh: indiamarks.com

Sama seperti kebab, ternyata India sangat terkenal malah terdapat dalam makanan jalanan di pusat bandar yang sangat unik. Kathi roll adalah nama di mana intinya sangat sihat seperti kebab secara umum dan dibalut dengan roti. Nama roti India ialah paratha atau flat breath sebagai pembalut yang pastinya memberikan keunikan tersendiri apabila memakannya.

6. SEMBANG PAPDI.

Al8QQOFPfEqhjZ huko2nJU2OCPeTaatVf5N 9tIoHR26SFLcNSGhEJ2UDqfjpQr8T wMQ1gzCyfR z5WZy4ksivXCXMKFa314oeJtiLnBsj7wNAUSJ1CJshl908aT8XWFHIYi5yZ8hzJ fFX8NGxkFnD1hM9z8gIdJxprRV3 auEpr8Q9r3tEy5ng
Poto oleh: archanaskitchen.com

Jika anda menggemari hidangan ringan atau snek tipikal India, fokus pada nama Papri Chat sebagai pilihan kegemaran yang digemari penduduk tempatan kepada pelancong di seluruh dunia. Rasanya yang sangat unik dan pastinya akan menghadirkan rasa yang fenomenal, pastinya menghadirkan rasa yang enak apabila melancong di India. Resepi membuatnya sangat praktikal dimana adunan yang kelihatan seperti ladu goreng itu kemudian diisi dengan kepingan kentang rebus, kacang peas, dan kandungan air yang terkandung dalam Papri Chat ialah sos yougurt yang sangat segar rasanya.

7. PANI PURI.

bAcO7eMK35i6wkgVPtVtEH9ua5As8NwpJ1HqtdQIDKieEE58Eiz7lwuRvz6Mt2 xwJzPqt7tbmXckTqbjyFOjOPEjODD9ggPG RovFiHyPMg9XIHZct8PtvDPS w1AP1VD3bYxqjdvLbFYJOpR1D7j6k4yTshC1mubz0J8LHK3sf4I y5ZXfTYeM9g
Poto oleh: foodguruz.in

Anda yang menggemari makanan ringan atau jenis makanan ringan lain ketika berada di India dengan kaki melangkah ke beberapa pusat pelancongan atau pusat bandar, cubalah Pani Puri, yang pastinya sangat tipikal sebagai hidangan ringan untuk masa lapang anda, banyak wang dijual dalam beberapa sudut bandar. Ada rasa yang sedap, masam dan rangup, teksturnya mirip masakan khas Indonesia iaitu bebola ubi yang rangup dan tentunya rasanya sangat sedap dan sedap.

8. JALEBI.

mhOEix7vP74jD3QIV524qjoxGpmEh9SpsIGZUxIMAQnyT7gtY59oRZ3G4IVayhjAorFWGArhaLynS0m2IV9 s26swYAc8WLFjCI 9 nLL860UJR5mxIEe0uP9irE uPgxtRLTfp0vL3pfGGjGMv 0W2yDgmNr7BhAhXU ueEa4u1 CKQARrSDyOmQ
Poto oleh: mapsofindia.com

Manisan khas India ini tentunya sentiasa ada di setiap rumah penduduk setempat kerana ia menjadi hidangan wajib apabila berada dalam suasana kemesraan dengan program kekeluargaan. Hidangan ini memang sangat fenomenal, seperti jenis frtezel yang akan disiram dengan sirap gula yang sangat pekat dan boleh dinikmati sama ada terasa hambar atau suam. Pastikan makanan ringan atau manisan India ini termasuk dalam destinasi pelancongan masakan nanti.

9. AYAM TANDOORI atau Ayam Tandoori.

2Ni0 sHUafqRk kGqedhEK60EeTJEL GAvJ p3rKlPkT1zAu5g WjUIbQTtEO AXAF2cbtPxad0V J2gFAs0RyohvHDDoYfkc89RmSsvAqBZFtSMtpirkxWHDoEpy5jsGMeRDf73NGc2K3VZsHJROQXm i9LuoGqnUsSMRiq56Z5B5kTLXKwVTo7ow
Poto oleh: tastemade.com

Sangat terkenal dan hampir sama dengan nasi briyani, tentunya sangat sedap, ini juga sesuai dimakan bersama ayam tandoori. Proses memasaknya dengan cara memanggang sudah tentu memberikan rona merah kerana adunan rempah ratus penting apabila proses pemprosesan ini akan menghasilkan rasa rempah yang enak dan kaya sesuai untuk makan tengah hari ketika berada di India nanti.

10. DOSA.

1izYlomHzKUpZS 6GSZ ni158 p4XZ0W3vr0A87yEe wrTmskxQLeqaqYuU3i5ROSNxqFhM4ZwtVvsw2rYHrPLllKj3aix45 Q08STiGoBwHO3I1rva9w1SgQl4mcNl7yz4w Qp 8b7pSuUcEAlG91KcpeneL2pcOO0NHE6U 3WwWPIp5 Al I2UeQ
Poto oleh: hungryforever.com

Di India juga terdapat krep yang terkenal di Eropah, di India termasuk satu jenis masakan penting yang boleh digabungkan dengan beberapa topping yang digemari oleh penduduk tempatan hingga pelancong seluruh dunia. Penduduk tempatan lazimnya digandingkan dengan topping atau aiskrim yang sedap yang tentunya memberikan rasa yang luar biasa. Malah ada penduduk tempatan yang makan dengan kuah kari atau sekadar memakannya sebagai snek yang cukup rangup dan sedap.

11. ROGAN JOSH.

GjTEPaCrLfEmwBuXYZRpzM9JHdqVQrqXLUFyHnez6vK2ehSR4kvPVFmSCSTKXn 1QS hgBeinN01 NVUM4hW8SsFCNWJ323d3urSYeVFtz81R0DfIUqZIDOEugQvHV1dbqjRuGuCvXSVcuJyH8UVswRHYh7RSMr2NALA Vo0aDfcNP1gtu3CCC P2A
Poto oleh: harighotra.co.uk

Memang banyak juga jenis masakan kari di India, anda boleh mencuba jenis Rogan Josh yang pastinya memberikan rasa berbeza untuk hidangan tengahari atau makan malam anda. Isi hidangan ini sangat pelbagai dan banyak dijual oleh pedagang Islam di India iaitu daging lembu, kambing, atau ayam. Jadi, jika anda berada di India, anda boleh memasukkan hidangan ini dalam lawatan makanan nanti.

12. SAMOSA.

pl08IcGdwEdgv1e2XLQ0N1W5w gpbQKBHXI85NtLTvm X 3WrhI6ueMym3ZcA6NKaOb9P2YB0uXFpOmHLJsKJFzetXOuozFtHgkNfZdT9TP 6l2tm1yYsF9AsSYMS2 UgVqiZg0nAGK99EmrRHVY1NwpGQF59ULtStC0B4M6TeZvaFfZyl3a7ikSA
Poto oleh: cooktube.in

Makanan ringan atau makanan ringan khas India lain yang dipanggil Samosa. Dihidangkan sebagai snek yang sangat sedap dan disumbat guaka seperti ayam, kambing, atau daging lembu yang dicampur dengan beberapa sayur-sayuran yang sihat, malah kelihatan seperti ada sumbat hirisan kentang, yang pastinya hampir sama dengan pastel di Indonesia, banyak dijual di pusat bandar dan malah kawasan pelancongan. Sedap sungguh bila perut terlekat dengan snek sihat ini sebelum masuk ke makan tengahari atau makan malam yang sedang menunggu untuk dimakan.

13. NAAN.

Poto oleh: ethnicspoon.com

Cara makan percuma boleh dimakan terus atau dimakan bersama lauk lain dalam hidangan nanti. Namanya Naan sebagai hidangan roti yang menawarkan hidangan istimewa India yang unik yang dijual oleh ramai peniaga sebagai makanan ringan yang boleh anda beli ketika menerokai pusat bandar di India. melalui atau dengan harga yang sangat berpatutan ini tentunya menjadi tarikan utama sehinggakan jika anda tidak mahu makan berat boleh mencuba Naan sebagai hidangan kegemaran masyarakat India tempatan.

14. TIKKA MASALA.

DxR6cBVGdthNwn3dT4a j2wTBvNCRfwdOaVchgp1gTrM5AS1EMYFIUTZU3eXOxTH
Poto oleh: finedininglovers.com

Kepakaran India sudah sangat terkenal malah telah diproses oleh chef antarabangsa dengan membawa resipi yang sangat sedap dan lazat ini untuk dimakan. Proses pembuatannya sangat unik dengan penambahan yogurt untuk menjadikan rasa ayam lebih sedap dan unik. Ditambah bahan lain seperti tomato, dan krim. Selepas bahan-bahan tersebut digabungkan, semua orang akan melihat warna orang tersebut, sudah tentu ada penambahan rempah kari yang menyelerakan dan menawarkan aroma yang cukup kuat apabila dimakan di atas meja makan.

15. VADA.

GEG4PwOLaFEi9R6mHnDmapJOOPyS
Poto oleh: udipi-restaurant.com

Di Indonesia, nama untuk makanan bergoreng di India sudah tentu Vada. Makanan jalanan jenis ini dijual oleh penduduk setempat terutama di jalan utama yang penting di kompleks pusat bandar dan sedia untuk dibeli dengan segera. Ya, ia menyerupai snek atau snek tipikal India, ini seperti donat yang rasanya sedikit masin dan rasa bakwan bala-bala goreng.

16. LADDU.

Poto oleh: melbourne.locanto.com.au

Hidangan yang mesti dihidangkan semasa perayaan agama di India adalah serupa dengan bebola keledek, hampir sama dan sudah tentu ada sedikit perbezaan. Bahan olahan yang digunakan untuk membuat Laddu ini terdiri daripada campuran gula, tepung, dan susu yang akan dijadikan bebola. Sebenarnya, pada masa ini Laddu banyak dijual di tengah India, di mana peminat makanan ringan India ini mempunyai pelbagai jenis peminat terutamanya pengembara dunia yang selalu datang ke negara ini untuk menjalankan lawatan.

17. PAPADDUM.

110aGhVXs1L7jmvQap V BYei0VFB FULjapvNO3MPc0St5ArFy6Ns yaBuZRWc2KzkdRd28yC QkJL3Td8 iL9xC8uS1BwKDmeKnK0ZkqcSqQajT1BmeoyANMdpE HgVqd8pZDCBQXsAxDDcsn5fI9BuTkU65XHDw5Ni 6xOe I9grFo 6u6H7w
Poto oleh: tasteofindiastaustell.co.uk

Mereka yang sukakan rangup rangup ketika mengunyah anda patut mencuba Papaddum sebagai snek di India. Terdapat keropok legap yang serupa di Indonesia tetapi sudah tentu ada perbezaannya, jadikan ia snek anda ketika melancong ke sana dan boleh menemani masa lapang anda ketika berada di pusat pelancongan di India.

18. KOFTA.

gjkV0sTKQtHd7c1bOFH8oSb
Poto oleh: qfoodtravel.com

Sangat sedap dan sangat popular di India, Kofta merupakan masakan atau masakan Indonesia yang teruji dan fenomenal iaitu berbentuk bebola daging yang tentunya menggunakan rempah yang sangat melekit dan rasanya kaya dengan rempah ratus. Bagi daging yang digunakan adalah daging kambing terutama bagi anda yang vegetarian, terdapat pengganti daging yang disediakan dengan bahan-bahan yang pastinya seakan-akan daging yang tentunya mempunyai rasa yang enak sehingga membangkitkan selera.

19. LASSI.

AiwLDCOromuqdLq765RvjA3v0rebGVM7OPskBuRdvyAUkSEkBYVVdAf4ErYdrnMIkk4kLV aDPWXwMihBWRUAPmyy8cvUmXR81qb IFCRI4prAB HXZ63TLeGMS oyzSjrXMOGjn8 d0IOxQfyCB3lB
Poto oleh: lecker.de

Minuman khas India juga bersedia untuk merosakkan lawatan masakan anda, iaitu Lassi. Sama seperti milkshake tetapi bahan yang digunakan adalah sejenis yogurt yang dicampur dengan rempah ratus khas India yang memberikan rasa yang unik dan apabila dihidangkan terdapat tambahan hirisan buah seperti mangga blend, oren, dan lain-lain yang pastinya sangat menyegarkan dalam cuaca panas di pusat India.

20. DHOKLA.

R1dsvooM 6zycFi9HOw7W7OMES3EIEe29dhJzmYjfOJUhAAbxrDIuY15QABZVL PZq7g 3bJ64MiWDcluBawjEmXIhbKqhtha0tW bBXv3GJFC22bFpywYKtfut5GkN28L cAkQ vX0NGurRhHOkqpKXIKdWtcN 0mrJmmjzgeqFv8Tj3m6cCGQKzw
Poto oleh: en.wikipedia.org

Terutamanya penggemar masakan vegetarian harus mencuba Dhokla, hidangan masakan India yang menggunakan jenis beras dan kekacang yang diproses ini. Sudah banyak penjual Dhokla ini di tengah India yang boleh anda kunjungi untuk melengkapkan lawatan kulinari anda yang tentunya tidak akan sama apabila mencuba Dhokla.

21. TEH CHAI.

k3CWotKFPSBVdhrlfenn9Rqtkn2UhnPB7dTqgRXghtUuFDaduOZHO0BSvkuK2u73YsgQ6o5lOMHvuo5ERgfRMLVI Ztd0ChjIfE59S0nD1Vczz4UggOjNaoMDnuiVotSINw8gad5DY3vyet1 ZEniryWXvRE 7sGi8rC eg4PCIIg5k3wrREcBdG3Q
Poto oleh: cookforyourlife.org

Bukan sahaja untuk makanan, terdapat minuman khas India yang boleh anda cuba iaitu Chai Tea, mungkin ada di antara pengembara yang telah mencubanya berasa agak gila kerana minuman ini terdiri daripada campuran teh dengan rempah ratus khas untuk minuman tetapi sangat sihat untuk badan. Rasa tak sama tapi ambil nilai sihat bila travel nanti. Sudah tersedia di tengah India, terutamanya kawasan tempat penduduk tempatan berkumpul ketika menikmati makan tengah hari.

22. CHOLE BHATURE.

Q14pj7iLWpMZgdB ToRmE144yHFqZBIfXl71NqploaZpFNc9HeElqGuA9yASEB2hdT4hEOZgEJI7gqccgzW5Al7seXLd7GVotL9Q2OePvk5lfQotXhufA3UDGWDrZfqdqynliUPiqFzRz1cB9SrqYKW EZk8MuYiOhTAAjKLPmmbm9VSC2pmbfWMFg
Poto oleh: zomato.com

Satu lagi makanan India yang patut anda cuba ialah Chloe Bhature, termasuk masakan rumah yang sangat popular di India, yang menjadi destinasi kulinari penting yang mesti dicuba. Sama seperti kacang yang menjadi hidangan penting di sana dan dihidangkan bersama roti yang tentunya mempunyai rasa yang rangup dan rangup.

23. GAJAR HALWA.

g0PdseL6pGLOBfukbZYIU7HrXjV7LO38q4 O8ZkDW7Ms2XIwjYWXlrKBgC1NYDiJeZxqKl9KDJxqjfcuWHIRNjm8g8uRRbJc LDEoYIkmNWDHWjqubOnx L 7R0YjbeqxCoYUdNo EvSWS6mi fh60UNV thkX9VfCK upybxUS5 7gZd1HwNN2GA
Poto oleh: bikguarvalaonline.co.nz

Makanan tipikal Halwa India ini tentunya sangat digemari, setelah menikmati semua hidangan bertemakan kari yang sudah tentu dalam citarasa penuh dengan rempah ratus, mereka memerlukan pencuci mulut atau desert yang dapat meneutralkan rasanya. Diperbuat daripada lobak merah parut memberikan rasa yang sangat unik. Hidangan ini apabila dihidangkan, disaluti dengan topping susu pekat yang enak, yang pastinya terasa enak apabila hidangan besar ditambah dengan sesuatu yang manis.

24. RAITA.

GLmb37BoD9XiKrsTV59tWeHsV1mRSj3r2Oiw or7cvLQvJCT2uzlOxNKw0RcbQS6GScWj7gBON z2ULydFtqEnEblxzXqRDHbqkCow OWbz3IXwI1DbzY4wEhPyy3zugBefF4pZwEwPvzpGYkButjgy9thMICVPL 8eBKUd4sk6k7ilt GdJkNvk1w
Poto oleh: mydietist.com

Mungkin dari seorang pengembara yang agak gila, nama Raita adalah hidangan khas India yang banyak digunakan dalam masakan India. Ya, sejenis sos putih yang sangat berguna untuk penggunaannya digunakan sebagai ulam dengan hidangan utama. Diperbuat daripada yogurt, sudah tentu ia sangat sihat dan sesuai dengan jenis masakan India yang lain.

25. KULFI.

VNADuNwbYIu KPxmxRIh8EaopPtSi euGPAn3aY0KIsQzOn2eqwP jDnEg64ML03seC8hADhKBOtM k Y4B33knu0MCFZoM7xId1xWxiM13WtAl06e4mGcOydYj kI4sJEKITDSpZPYoOGsH3FBWQPH5TZWe7 SYkIv9AMY1Idho0eMj7mLGliOsQ
Poto oleh: foodnthought.com

Termasuk makanan ringan yang wujud di India dan digemari oleh penduduk tempatan mahupun pelancong adalah Kulfi, sejenis aiskrim yang sangat segar apabila dimakan pada waktu tengah hari. Sudah tentu, diperbuat daripada susu dan doh dengan kacang, ini telah menjadi fenomenal, walaupun di banyak sudut pusat bandar. Anda wajib mencuba hidangan ringan India ini kerana rasanya yang unik dan harganya sangat berpatutan.

Kini anda sudah mengetahui keistimewaan India, baik dalam bentuk makanan ringan khas, minuman istimewa, hingga masakan kering yang menjadi lawatan kuliner penting di sana. Makan makanan merupakan aktiviti tambahan ketika melancong kerana dengan cara ini anda boleh mengetahui apakah penyediaan makanan penduduk tempatan yang selalu dimakan setiap hari yang dekat dengan kehidupan seharian mereka. Semoga bermanfaat dan bersedia untuk menjalankan lawatan kulinari dengan jenis masakan yang dipilih mengikut citarasa anda nanti.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *