Lawatan ke Muzium Kereta Api Kuno Kesultanan Yogyakarta: Sejarah Kenderaan Raja Kuno

Lawatan Muzium Kereta Api Purba Keraton

Pelancongan Muzium Kereta Api Istana Kesultanan Yogyakarta sebagai pengembara tempatan masih menjadi destinasi pelancongan yang sangat unik, malah agak ajaib untuk didengari. Muzium ini dikhaskan kepada semua pelancong yang ingin melihat secara eksklusif kereta api istana yang masih digunakan sehingga kini dan tentunya masih diselenggara dengan baik.

Ku0 LQ3E33 rf0pDN0ivDojPxYEKvahQLyCK9hgJy21mVURQYS0qh96ixZf73GD7UMCOXLXGUhQ dm2AIjimA0Vcx35CyqanLgs rRcHOKGuGjgBhLJl5csDSPTHffti902zOSDt2z 3Auj5pvFPkB8Pqgw67Y2yChjfFkrCX1MpY8Jjiwcsb9JXzw
Poto oleh: indonesiakaya.com

Kereta api purba Kesultanan Yogyakarta ini tersimpan di dalam muzium yang menyimpan sejarah dan keindahannya masih terserlah kerana dedikasi dan kesungguhan untuk melindungi sejarah sememangnya menjadi alasan tersendiri. Sebelum anda mengunjungi muzium ini yang masih dimiliki oleh kerabat diraja, ia telah dibuka kepada orang ramai untuk mempersembahkan satu perjalanan sejarah kepada semua penduduk tempatan dan semua pelancong yang telah digunakan oleh Raja Yogyakarta yang merupakan pengangkutan penting pada masa itu untuk aktiviti harian istana.

Kepentingan kereta api ini tentunya menarik perhatian pelancong yang ingin melihatnya dari dekat. Kereta api yang digunakan untuk aktiviti ini dinamakan Kereta Api Kencana Mondro Juwolo yang sudah sangat lama. Bukan sahaja Raja Sultan yang menggunakan kereta api ini apabila pada zamannya digunakan oleh Pangeran Diponegoro sebagai alat pengangkutan termasuk Paksi Naga Liman berdasarkan sejarah yang dibentuk pada tahun 1608, masih kelihatan tetapi telah bersara sejak tahun 1930. fungsi kereta api terakhir ini bertujuan untuk membawa jenazah Raja yang telah meninggal dunia.diangkut ke kawasan rehat terakhir.

Apabila memasuki pintu pagar muzium itu, ia kelihatan masih diselenggara dengan baik dan penambahbaikan masih diperhatikan oleh kerabat diraja. melalui atau dengan ini, banyak kereta kuda kuno kerajaan ini yang telah berusia ratusan tahun pastinya menghadirkan sedikit nuansa silam yang masih tebal. 

Seperti Kereta Api Kanjeng Nyai Jimat sebagai kenderaan yang telah digunakan bermula dari Sultan Hamengkubuwono I hingga V yang dibina pada tahun 1800, kereta api ini akan digunakan ketika pertabalan raja baru yang bakal memerintah. Kereta api Garuda Yaksa digunakan sebagai kenderaan oleh Sultan Hamengkubuwono VI, yang dibentuk pada tahun 1867.

Di muzium tersebut, semua kereta keraton tersimpan cukup banyak, ada sesuatu yang unik pada kereta Singa Barong yang dibentuk pada tahun 1549 yang digunakan oleh Kerajaan Cirebon. Ketika itu kereta api ini ditarik oleh 4 ekor kerbau Kaukasia yang tentunya sangat jarang ditemui. Dan terdapat juga kereta api Garuda Putra yang digunakan oleh Sultan Hamengkubuwono IX yang digunakan untuk program kerajaan Kesultanan Surakarta.

MUZIUM KERETAPI LAMA SULTAN YOGYAKARTA.

Jumlah koleksi:
23 koleksi kereta kuda yang mana 18 daripadanya masih digunakan untuk program atau istiadat istana diraja dan 5 lagi gerabak tidak digunakan lagi kerana sudah tergoda usia dan sudah sangat uzur. Terdapat kereta api dua roda dan atas terbuka, kereta api atas terbuka empat roda dan kereta api berbumbung empat roda.

WAKTU OPERASI MUZIUM.
Muzium Kereta Api Istana Yogyakarta dibuka setiap Isnin-Ahad bermula jam 09:00 – 16:00

HARGA KEMASUKAN.
Harga tiket masuk ialah IDR 5000 dan jika ada jadual fotografi ada aksesori kos lain.

ALAMAT BAGAIMANA UNTUK KE SANA.
Kadipaten, Kraton, Kota Yogyakarta, Daerah Istimewa Yogyakarta 55132.

Lokasi muzium kereta api istana ini sangat mudah didapati kerana masih terdapat satu laluan untuk ke Keraton Yogyakarta.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *