Legasi Bukit Besi (Iron Hills)

Bukit Besi pernah menjadi pusat aktiviti perlombongan besi, sebuah bandar yang berkembang pesat dengan aktiviti dan pekerjaan untuk 8,000 orang. Ia merupakan salah satu tumbuhan untuk memproses besi. Sudah 50 tahun lalu apabila Jalur Gemilang pertama dihoskan di Padang Astaka di Bukit Besi, Terengganu untuk meraikan Hari Merdeka yang bersejarah. Pada masa itu, “Pekan Besi” yang lama masih meriah dan dipenuhi dengan aktiviti.

Legacy of Bukit Besi

Tetapi hari ini, ia jauh dari apa yang pernah berlaku. Ia kini sangat sunyi – terutamanya di kawasan bukit. Pada zaman dahulu, konvoi kenderaan berat dan kapal perlombongan mendaki bukit di tengah-tengah bunyi aktiviti dan letupan dari lombong.

Sememangnya Bukit Besi terkenal, bukan sahaja di rantau ini, malah di seluruh dunia termasuk Amerika dan Jepun. Pada masa itu, tiada siapa menyangka Bukit Besi akan ‘mati’ begitu sahaja,” kata bekas pelombong bijih besi, Mat Husin Abdullah, 72 tahun.

Legasi Bukit Besi

Bukit Besi, terletak 85 km dari Kuala Terengganu dan dahulunya dikenali sebagai Permata Bumi atau secara literalnya “Permata Bumi”, mula dibuka untuk perlombongan bijih besi pada tahun 1916.

Tetapi, kira-kira satu abad kemudian, lombong itu ditutup apabila lodes telah habis. Pada mulanya, perlombongan diusahakan oleh sebuah syarikat Jepun tetapi ia telah diambil alih oleh British selepas perang dunia pada tahun 1945.

Kemudian, sebuah lagi syarikat dari Amerika, dikenali sebagai Eastern Mining & Metal Company Limited (EMMCO) telah mengambil alih operasi sehingga tempat telah ditutup pada awal 70-an. Hampir 8,000 pekerja, termasuk warga asing, telah bekerja di lombong.

Selain menyediakan pekerjaan kepada penduduk tempatan, syarikat itu juga menyediakan taraf hidup yang lebih baik dan moden kepada pekerja berbanding penduduk di bahagian lain di Terengganu. Pekan terdekat ialah Dungun, kira-kira 30 km jauhnya.

Bukit Besi dahulunya dikenali sebagai Bukit Seri Bangun dan berketinggian 400m. Ia merupakan pusat aktiviti perlombongan. Tetapi entah mengapa, bukit itu nampaknya tidak setinggi itu sekarang dan tumbuh-tumbuhan yang dahulunya tumbuh di lereng telah hilang. Seluruh tempat kelihatan hantu.

Menyelamatkan Sebuah Legasi

Dalam usaha menyelamatkan legasi Bukit Besi, Kerajaan Negeri Terengganu memutuskan untuk mewartakan semua tapak bekas lombong besi di dalam dan sekitarnya sebagai warisan sejarah.

Pengerusi Jawatankuasa Kebudayaan, Belia, Sukan dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) negeri Terengganu Din Adam berkata beberapa lot telah dikenal pasti dan diperuntukkan untuk projek itu termasuk tapak untuk muzium.

Antara tempat yang diperuntukkan ialah Bukit Serene dan Bukit Tebuk, dua mercu tanda terkenal bandar lombong besi itu. Turut termasuk untuk pemeliharaan adalah sisa peralatan perlombongan serta landasan kereta api dan terowong untuk mengangkut dan memproses bijih besi.

Cara Ke Sana

Dari Kuantan, pandu di sepanjang jalan pedalaman melalui Bandar Al-Mukhtafi Billah Shah (Ketengah) sejauh 170km sebelum membelok ke Bukit Besi di sebelah kiri. Ia adalah 32km dari Dungun dan 90 km dari Kuala Terengganu.

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *