Makanan dan Cenderamata Khas Padang Minang, Sangat Fenomena untuk Pengembara

Makanan dan Cenderamata Khas Padang Minang untuk Pengembara

Selepas anda menghabiskan percutian anda di Sumatera Barat, tiba masanya untuk memburu makanan Padang yang diberi jolokan Minang sebagai epilog perjalanan terindah yang pernah anda lakukan dalam hidup anda. Terlalu banyak keistimewaan legenda Minang yang dipopularkan oleh perantau kru Padang, sehingga anda yang telah mencubanya ingin merasainya semula secara eksklusif di tempat asal iaitu di Sumatera Barat.

Plesirankotatua ingin berkongsi maklumat tentang apa yang khas-di-Padang-terkenal-dengan-bidang supaya anda sanggup datang ke tempat ini untuk menghabiskan percutian yang telah disediakan lebih awal dan terkesan sepanjang masa sehingga sukar untuk melupakannya . Apa pun jenisnya, berikut penjelasannya.

1. Rendang Daging.

tX4dIK1A1Gc3j1KEshuPVcjftxlNqLQ2Ti9tjxCFjeNRzY3Mc OXuEn96wgZ2aNXmtXLuS7Nw sn4wAOMNG868E8teVxDi1hNHhgneyiDkhJ2S6Vrq YvzkpanaPMmuabKRgyqfmN48aJ4z68Jci h4x4Q dzC 7mx 3O5s1 4blbEOIPzIG6759w
Poto oleh: hargano.com

Makanan khas Minang yang sudah turun temurun ini menjadi hidangan kegemaran seluruh dunia dan mana-mana pengembara yang pernah berkunjung ke Padang, Sumatera Barat pasti merasainya. Lebih elok jika anda merasai secara langsung rendang daging lembu yang lazat daripada krew asli Minang.

Melalui atau dengan ini, banyak panggilan dari musafir yang inginkan kelainan pada isi rendang ini telah mula dipertimbangkan oleh penjual sehingga muncul varian isi yang fenomenal iaitu rendang ayam, rendang jengkol, dan rendang kerang. Proses membuat rendang tetap sama tetapi isinya yang membezakannya.

Cubalah rendang jengkol yang menjadi sasaran pengembara yang pastinya rasa uniknya menjadi pilihan kegemaran, dan yang fenomenal dan menjadi trending topik ialah terdapat satu lagi varian rendang ayam suir yang kelihatan seperti dicincang. Pilihan terkini daging ayam proses yang sememangnya digemari sudah ada di kedai cenderamata.

Cadangan Pembelian:

Toko-by-Asese sebagai penjual rendang jenis ini telah banyak disebut sebagai pusat pemprosesan rendang dengan pakinng yang lebih moden.

Alamat: Jl.Thamrin No.14 Kel, Alang Laweh, Padang Sel., Kota Padang, Sumatera Barat 25133
Nombor Telefon: +62751890780 | Tel/SMS/WhatsApp +6285263502812
laman web: rendangasese.com
Harga bermula dari IDR 60,000 setiap 250 gr {tertakluk kepada perubahan mengikut budi bicara penjual}.

2. Rendang Telur Kering.

8jjN8YTIMyl7YSDjRnrkmd3ML2Ki9Yr351c A6N VJWM62EsPjXMLdiy38hsaEF64Vm2fIYf0GHraYtKvu5JQzgFmslD7McU0fXG 55OBPN4kiM0cfQXGBObdNvQ1b4tT1gNb0KTAsIfKlNpniob8 G1uSURscxKPtia04BWWadP9OSR XGTSD3T0Q
Poto oleh: lifetimejourney.me

Sekali imbas mungkin anda rasa telur bulatan dibuat rendang, namanya memang serupa tetapi pada hakikatnya sedikit berbeza iaitu dibuat daripada telur tetapi dibuat seperti keropok dengan rasa rendang yang sedap. Sangat sesuai dijadikan taburan ketika malas memasak, sedia untuk dihidangkan dengan rasa yang sangat sedap terutama dengan nasi panas.

Cadangan Pembelian:

 • Kedai Rendang Asese
 • Kedai Kerepek Balado Mahkota

Alamat: Jl. Hamka No. 122 C&D, Tabing, Padang dan Jln. Bimbingan No. 21, Dadok Tunggul Hitam, Padang
Nombor Telefon: +627517053357
laman web: Mahkotaasli.com
e-mel: crownasli@gmail.com

3. Kerepek Balado Minang Asli.

yebiNhpJSk9Ff PLQ7DkZZjolv7nS5XW36XCLwOunOK6ncGLVUsZbL7QvcNBvJuPXnt7TqvB3vvVQo9dbqMAuAw L6dPz tlDp5VfIpApF7LkQao K7Ndt3kP4gf7t7wKbWRmuqmyA3z5GxJAmvTEszziGPR3wpiuEPnXB8cTuWbijWxKc buaugBg
Poto oleh: foody.id

Makanan khas Minang ini sememangnya sangat fenomenal, dengan rasa pedas dan pedas tentunya menghasilkan rasa yang sesuai dengan selera semua pengembara ini untuk mengalihkan masakan moden yang terkenal. Bukan itu sahaja, olahan asli dari krew asal Minang memang sangat sesuai, pemprosesannya tidak mengandungi bahan pengawet, sehingga 100% halal untuk dilakukan.

Jadi apabila anda ingin mendapatkan cenderahati yang sangat digemari semua pengembara, segera masukkan ke dalam beg membeli-belah anda yang harganya sangat kompetitif. Harga bermula dari IDR 50,000 per 500gr. Untuk varian perisa, perisa balado hijau dan durian kini boleh didapati.

Cadangan Pembelian:

 • Kedai Rendang Asese
 • Kerepek Balado Mahkota Asli
 • Pusat hadiah Ummi Aufa Hakim

Alamat: Jl. Veteran No.59, Purus, Padang Bar., Kota Padang, Sumatera Barat 25115
Nombor Telefon: +6281268282101

 • Kedai lain: Senarai Cenderahati Minang.

4. Roti Rendang.

jKOrURnkWanEq1D NOdY88CsJhS3X2fNenJmsMAMPqBgkoh0n 1JaMPG4pJJRBBNneF14 tjaCjosiWc36OfZPQR0lYNl B b 2zmByCWzpnh9X PvWfSwyTNUyIkqLQNKGXpet7ayw
Poto oleh: covesia.com

Digabungkan dengan roti, ia menjadi hidangan yang sangat lazat yang digemari oleh pelancong. Rendang yang sedap ini sesuai digandingkan dengan roti yang sedap dan berperisa untuk menghasilkan hidangan istimewa yang sudah mempunyai peminat. Isi ini memang dari rendang asli, tetapi kandungan minyaknya telah berkurangan kerana ia mesti digabungkan dengan roti yang tidak memerlukan terlalu banyak minyak daripada proses memasak rendang. Dengan harga yang sangat berpatutan, bermula dari IDR 8,000 dan anda boleh memasukkannya dalam senarai cenderahati Minang.

Cadangan Pembelian:

Roti Randang Uni Nur
Alamat: Jl.Proklamasi No.52 Padang
Nombor Telefon: +627517829829
laman web: twitter.com/rotindang

5. Karak Kaliang.

UlTrihPTw1 xQHoj1OwuTydL6fYXEQ9h32AK0lRF8oc9zVex9SiK3GkHzY04bf9koLUNI165GPS7qy3MxMf4Gxki3d3fG WUy7Fft3opWzTyO CO4BNhCqU7J5p901CLmpfEfVl87x80EKZOZtB4S63vQCuwbpiSF3zOf6neoxhVq mWSthTua601w
Poto oleh: id.wikipedia.org

Bentuknya sangat unik iaitu angka lapan dan menyajikan gambar rasa kress nyess kriuk.Kriuk ini diperbuat daripada ubi kayu, ia berasal dari tangan asli krew Minang yang asli untuk membuat makanan istimewa-by-by-ks. yang telah wujud sejak turun temurun. Pastikan anda memilih karak Kaliang sebagai jenis cenderamata yang boleh digandingkan dengan jenis sate, soto, dan sup dengan rasa asli Minang. Harga bermula dari IDR 20,000 per 250 gr.

Cadangan Pembelian:

 • Kedai Rendang Asese.
 • Kerepek Balado Mahkota Asli.
 • Pusat hadiah Ummi Aufa Hakim.
 • Untuk tempat lain, baca pautan ini: Kedai mengikut tipikal-Minang

6. Sarang Balam, Kerepek Daun Bayam

Semua jenis ini sangat biasa kepada semua pelancong yang telah mengalami rasa yang luar biasa. Diperbuat daripada bahan berkarakter tinggi malah menawarkan rasa yang sememangnya asli dari Minang, ia sudah boleh didapati di pelbagai kedai cenderamata yang disyorkan oleh ramai pengembara. Harga bermula dari IDR 10,000 anda telah mendapat salah satu daripada jenis cenderahati Minang ini.

Cadangan Pembelian:

 • Kedai Rendang Asese {Lengkap mengikut point 6}.
 • Kerepek Balado Mahkota Asli.
 • Pusat hadiah Ummi Aufa Hakim.
 • Untuk tempat lain, baca pautan ini: Kedai mengikut tipikal-Minang

7. Kopi Minang Khas: Solok dan Batusangka.

Kini kopi termasuk dalam senarai cenderamata terkenal Padang. Rasa asli dan tersendiri varieti Robusta dan Arabica sesuai ditanam di kawasan pergunungan di Sumatera Barat, mampu memukau penggemar kopi di seluruh dunia untuk menikmati segelas di rumah dengan hanya air panas. Harga bermula dari IDR 20,000 setiap pek seberat 250gr dengan pembungkusan yang sangat moden.

Cadangan Pembelian:

 • Kedai Rendang Asese
 • Pasaraya Singgalang.

8. Kain Tenun Sikek dan Mukena Kerancang yang Pandai.

Karya nenek moyang yang masih dihargai sehingga kini ialah Kain Tenun Pandai Sikek dan Mukena Kerancang. Ia mengambil masa yang lama untuk membuatnya dengan tahap ketelitian yang tinggi, ini berjaya dicipta dari ilham untuk membuat keperluan pakaian adab dan peralatan solat. Kain tenunan ini sangat tersendiri dan boleh digunakan dalam pelbagai situasi formal dan tidak formal dengan rekaan Minang yang unik. Anda boleh menjadikannya sebagai hadiah istimewa dan eksklusif daripada pembuat Minang.

Cadangan Pembelian:

 • Kain Tenun Sikek Pandai.

Alamat: Pandai Sikek, Koto Baru, Padangpanjang, Sumatera Barat, 27151
Telefon: +6281277724872

 • Reka bentuk Mukena:

Pusat jualan di Pasar Awua Kuniang, Bukittinggi.

9. Baju-T Pelancongan Minang.

Semestinya t-shirt menjadi cenderahati mudah yang digemari ramai kerana bahasa Minang yang unik menjadi tema gelaran yang ditayangkan oleh penjual. Anda boleh mendapatkan t-shirt jenis unik ini di sekitar Jam Gadang atau Pasar Atas Bukittinggi.

Cadangan Pembelian:

 • T-shirt Kapuyuak.

Alamat: Jl. Sudirman No.19D, Bukit Cangang Kayu Ramang, Guguk Panjang, Kota Bukittinggi, Sumatera Barat 26138
Nombor Telefon: +6285263853939
laman web: kapuyuak.id

 • Baju Tangkelk.

Alamat: Jalan Parman No 171, Ulak Karang Utara, Padang Utara, Ulak Karang Sel., Padang Utara, Kota Padang, Sumatera Barat 25000
Nombor Telefon: +62811221787
laman web: tangkelek.com

10. Cenderahati Minang yang Cantik.

Sudah tentu, anda boleh mendapatkan banyak pilihan di pusat pelancongan. Jenisnya dipelbagaikan bermula dari rantai kunci, beg khas Minang, sandal datuak, magnet kunci, dan lain-lain. Kegemaran pengembara untuk membeli cenderamata jenis ini memang tidak dapat dinafikan dan terdapat secara meluas di sekitar Menara Jam Bukittinggi. Harga bermula dari IDR 20,000 setiap pakej.

Cadangan Pembelian:

 • Pasar Ateh, Bukittinggi
 • Sekitar Menara Jam Bukittinggi
 • Borong di Pasar Awua Kuniang Bukittinggi

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *