Makanan Tradisional Ciamis Biasa Yang Boleh Mencipta Perisa Yang Lazat

Makanan Tradisional Lazat Ciamis Biasa

Salah satu kawasan yang menjadi destinasi pelancongan terkenal di Ciamis, Jawa Barat, tersimpan dengan makanan tradisional-specialty yang membuatkan selera menjadi gila dan bergoyang-goyang dengan perisa gurih yang sedap yang pastinya akan membuat anda bertanya-tanya lagi.

Masakan ini sememangnya sangat fenomenal dan sentiasa dicari oleh pelancong tempatan dan dunia selepas singgah, sudah pasti mereka akan memburu makanan khas Ciamis ini untuk dimakan malah dibawa sebagai cenderahati penting untuk keluarga dan juga saudara mara. Jangan lupa selepas anda melawat bandar Ciamis yang sungguh indah ini, terdapat hidangan dan juga hidangan penting tradisional yang mesti dimasukkan dalam senarai matlamat yang akan mencacatkan selera sehingga tinggalan terakhir. Ini penjelasannya.

1. Galendo.

mh7esnh5XdqVMr51IQtF4V1mPbz6tEOYR01rJSPA7ifGFXB71832NLCV0WEgT12F GRTYziVK xAThkldsJHUlJHU1P7D3yE k0JEpzYHUJR39zQr IVmxc6os769WJ4oj6jPR63K 6ZSV0FcoPaVJmWbvxp2EFQGkFpbUq diydMNVTgEPg0PV3AA
Poto oleh: gotravelly.com

Makanan biasa yang diperbuat daripada jus kelapa tulen ini kemudiannya tertakluk kepada proses pemendapan untuk masa tertentu. Sekarang ini telah mencipta rasa guaka yang digemari oleh pelancong ialah rasa epal. lemon, susu, coklat, strawberi dan banyak lagi. Jadi luangkan masa untuk merasai dan bawa juadah istimewa ini sebagai cenderahati untuk Ciamis yang sangat popular dengan rasa yang enak dan legit.

2. Cocorot.

4CSMfL6BfduqPxv7UPrbUrcgSwQm6zqQHrzv35f oWNdkCGzOYOL3VJ0QyLmLyy 3kZavfMvyAev xMNg6xxaa3nvDrAguBeD xcNLZh CvwliGReWCOP O4qVaiJbGOdNuywlbMkHK1tu3ImfkcTXvlxDztKI0AwuV6S X60DNljWIcUJvoCotsnQ
Poto oleh: deskgram.org

Persediaan tradisional, mungkin di kawasan lain di Indonesia, cuma ada nama yang berbeza. Sangat lazat dan disediakan sendiri dari tangan orang tempatan dengan bahan-bahan mudah untuk mencipta makanan istimewa yang sangat popular dari semasa ke semasa. Diperbuat daripada tepung beras, gula aren, garam, dan aksesori lain kemudian dibungkus dengan daun kelapa muda yang menyerupai terompet mini dan kemudian dikukus.

3. Saroja.

wEo
Poto oleh: tasik-membara.blogspot.com

Termasuk ceminal dan diklasifikasikan sebagai cenderahati tipikal Ciamis, ia boleh dijadikan snek di masa lapang dengan tekstur rangup yang membuatkan selera anda bergegar dan tidak boleh berhenti mengunyah. Di bandar-bandar lain ia dipanggil bunga goyang tetapi di Ciamis ia dipanggil Saroja.

4. Kecimpring.

VWUb7N8D7GbMirqZH2L8JDAf8MR580mmKyZQJzqOj6a1U6ZFKOs2bbV
Poto oleh: solusi-resep.blogspot.com

Cubalah hidangan tradisional yang dipanggil Kecimpring ini yang diperbuat daripada ubi kayu yang dicampur dengan bahan-bahan lain khas Indonesia. Untuk soal rasa, tidak dinafikan anda akan ditanya lagi dan lagi.

5. Teng-Teng.

Sul1SbAE ZisCzniisHqzLn iKC6jJST0jp5 x86lCYcOV1juTl2q5YD2OsEG3 2zxRx3iySV6x3D6qnOvv3fUjWhagBnNkW3QFKCDDWfTcSmf1 AbaqXj5L0rc7ldtg7LW1Uv3YcFwXtImijk5uahxx mQZmGK7SH5dw L4iAZU9ryeQMTVj JLKg
Poto oleh: bukalapak.com

Termasuk jenis masakan khas Ciamis yang diperbuat daripada beras, sudah tentu ia diproses dengan bahan-bahan lain yang lengkap sehingga menghasilkan bahagian teng-teng yang enak dan legit dengan rasa gula aren yang melekat. Bagi anda yang menggemari makanan ringan yang rasanya enak dan boleh dijadikan cenderahati, hidangan teng-teng jenis ini sesuai dijadikan hantaran kepada saudara mara dan sahabat handai.

6. Gurandil.

11YIYLjlyWHQI I
Poto oleh: resepmasakanqu.site

Ada yang mengatakan makanan ringan di pasar tetapi juga termasuk hidangan tradisional yang telah wujud sejak Doloe dan popular bukan sahaja untuk penduduk tempatan tetapi untuk perantau dan pelancong. Diperbuat daripada tepung ubi kayu dengan pelbagai warna, rasanya enak dan apabila dihidangkan, ia ditutup dengan kelapa parut yang sangat sedap.

7. Gulampo.

PFsf3FW zNGycorF4bn0DJrmXivT3RYwG3ZL5bTbggAtqj1fcvKBwlolYghQSFHR62L9Sy5AKeNf9R2xEx60EIl4v7CfYv1wwl8z8kMdEc8LcY34Du4jzf RbCBEgh01yaos9t1Fzf0KjN2ESVcE FT5GDlMWPHxF1qYbK
Poto oleh: pictasite.com

Rasa yang enak dan legit diperbuat daripada bahan-bahan yang sangat ringkas seperti gula dan pita yang dikenali sebagai peuyeum. Ada sedikit rasa melekit tetapi inilah keistimewaan masakan Ciamis yang dinamakan Gulampo. Anda boleh menjadikan imej rasa unik ini sebagai hadiah tipikal Ciamis untuk pencinta pita.

8. Sagon.

czTePxN3TZb1vvwpTu6WAaUhe6QEGolQsEg6PHNJPahIVjzMgAnQpW 11nr R4I3qdD2xX3goRG9HmGfTyXtOzpDfLG RM8kBFJPkS1qV0jjZ6gYLyBPjzCsOm18EdSne1WdXRf g6ztLZYosfQbOKZvcC lwfurhRx8ayJhXlkNh1wocRSe8 u lw
Poto oleh: bisikan.com

Kudapan jenis ini memang fenomenal di hari raya, bukan sahaja pada hari raya, kini Sagon telah menemui banyak cenderahati yang sangat digemari kerana rasanya yang enak kerana terdapat campuran kelapa parut dan gula. Kerepek yang rangup apabila digigit boleh membuatkan selera tidak mahu berhenti sehingga satu pek Sagon cepat habis.

9. Wah.

hMnQRpAreXuHmSj6zgisoVrcypRs9HL J3tWMIDbAIcaKzH9 6i82Csso58dHoDPUtZive jodQ336YdIlnPm97be9jo9p Xp95HcEYgOnEpnfpZiRnIM52Wop9UXgga2wVxjE1arxe2uwktyUHTTszoIx eqBmepaCoYbu4oBEUF beA7y0 SBa A
Poto oleh: tasikasik.com

Makanan yang sangat terkenal dan juga sangat popular di Ciamis yang diperbuat daripada tepung beras dan gula perang ini boleh menjadikan snek asli begitu fenomenal. Terdapat kelapa parut apabila dihidangkan ini sangat mesra selera tempatan. Melalui atau bersama-sama ini, kemajuan pelancongan makanan khas Ciamis juga menjadi cenderahati istimewa yang boleh anda bawa sebagai cenderahati untuk saudara mara dan keluarga.

10. Dodol Wajit.

04S5op2AHvuxUHUIid8dMIFeOXU7276EUUboAJXdtVzxw18qPPsU9RQ7V0j717zgah4swgR XqzxF843efk3 42op8kvrRdfA
Poto oleh: tokopedia.com

Bahan-bahan yang cukup lengkap untuk membuat wajit lunkhead ini telah dipilih dan menjadi pilihan terbaik untuk dijadikan cenderahati khas Ciamis. Makanan istimewa yang wujud turun temurun ini diperbuat daripada tepung pulut, kacang merah, kacang hijau, labu, dan lain-lain. Bawa sebagai hadiah untuk dijadikan hadiah kepada saudara mara sudah menjadi pilihan terbaik apabila anda sudah berkunjung ke kota Ciamis.

Semoga tulisan ini bermanfaat dan boleh menjadi pilihan kepada anda yang berkunjung ke kota Ciamis dan wajib mencuba makanan istimewa serta boleh dijadikan sebagai cenderahati istimewa ketika berangkat pulang. Harganya sangat berpatutan dan bersesuaian dengan bajet percutian keluarga sehinggakan lawatan kulinari yang patut anda lakukan sudah termasuk dalam rancangan yang akan dijalankan. Semoga berjaya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *