9 Jenis Makanan Yang Kucing Tidak Boleh Makan dan Bahaya

makanan yang tidak boleh dimakan kucing

Apakah makanan yang kucing tidak boleh makan dan tidak semestinya apa yang dimakan manusia, malah kucing boleh makan. Itu salah dan tidak sepatutnya berlaku.

Mungkin masih ada pencinta kucing yang masih tidak tahu apakah makanan yang sesuai untuk kucing selain ikan rebus, makanan basah atau apa sahaja jenis yang dijual di pasaran.

Sebenarnya sebagai pencinta haiwan, anda mesti tahu serba sedikit tentang jenis makanan yang tidak boleh dimakan oleh kucing anda.

Kadang-kadang ada yang beracun, berbahaya dan beracun. Kebiasaannya, kucing tidak memilih makanan dan akan makan apa sahaja yang kita berikan apatah lagi ikan mentah.

Kucing pun tidak boleh merasa makanan atau benda yang rasa manis, ia tidak memberi apa-apa makna kepada mereka dan kemanisan juga boleh memudaratkan haiwan ini.

Makanan Yang Kucing Tak Boleh Makan

kucing tak boleh makan apa

Kami berkongsi senarai beberapa jenis makanan yang kucing tidak boleh makan bersama-sama sebabnya.

  • Susu atau produk tenusu
  • Keju dan coklat
  • Bawang merah dan putih
  • Anggur dan kismis
  • Doh atau roti
  • Telur mentah dan ikan mentah
  • Daging mentah
  • Panadol atau ubat manusia
  • Kopi, teh dan minuman tenaga

Pastikan anda tidak memberi kucing anda makanan yang disenaraikan di bawah untuk kebaikan dan kesihatan kucing anda.

1. Susu Lembu

Mungkin anda pernah memberi susu kucing tetapi tidak semua jenis susu yang kucing boleh minum seperti susu lembu.

Semua jenis susu lembu perlu dielakkan tetapi susu kambing lebih digalakkan kerana proses susu lembu mempunyai Laktosa manakala susu kambing tidak.

Jika anda ingin membeli susu untuk kucing di mana-mana kedai atau Pet Shop, pastikan kandungan susu tidak mempunyai Lactose yang berbahaya kepada kucing.

2. Keju Atau Coklat

Coklat sangat berbahaya kepada kucing malah boleh membawa maut jika dimakan. Kebiasaannya, kucing tidak akan makan tetapi jika dipujuk mereka akan termakan.

Coklat mempunyai agen toksik yang dikenali sebagai Theobromine yang terdapat dalam hampir semua jenis coklat yang dijual di pasaran.

Walaupun coklat itu berwarna putih, jika kucing itu dimakan, ia pasti akan menyebabkan degupan jantung kucing menjadi laju dan tidak normal seperti biasa.

Malah, terdapat kes di mana kucing mengalami sawan, menggigil teruk dan kritikal sehingga menyebabkan kematian seekor kucing peliharaan.

Berulang kali, kucing tidak boleh makan coklat. Jangan sesekali beri dia makanan jenis ini. Jauhi sebelum terlambat dan akhirnya anda akan menyesal.

3. Sebarang Jenis Bawang

Dalam masakan lazimnya akan ada bahan yang dicampur dengan bawang sama ada dalam jenis tepung, masakan bergoreng, kering atau mentah perlu dielakkan.

Makanan yang mengandungi bawang boleh menyebabkan sel darah merah kucing anda rosak secara tiba-tiba.

Apabila keadaan ini berlaku kucing akan terdedah kepada Anemia. Walaupun kuantiti makanan yang diberikan bawang kepadanya sangat sedikit tetapi peratusan bahaya masih ada.

Jadi, elakkan makanan jenis ini sama ada sedikit atau banyak kerana jika kerap makan makanan jenis ini pasti kucing akan diracun dan akhirnya mati.

4. Anggur Atau Kismis

Jauhkan anggur dan kismis dari kucing dan pastikan kucing tidak makan buah-buahan ini kerana jika dimakan akan menyebabkan kegagalan buah pinggang.

Walaupun sedikit, ia tetap akan menyebabkan kucing anda sakit dan akan kerap muntah yang berkemungkinan keracunan.

5. Roti Atau Doh

Doh biasanya mempunyai yis dan akan mengembang. Apabila makanan ini dimakan oleh kucing, ia juga akan mengembang di dalam perut kucing yang menyebabkan proses dalam perutnya tidak lancar.

Apabila makanan ini masuk ke dalam perut kucing, perutnya akan kelihatan tegang dan kembung yang akan menyebabkan sakit perut yang tidak terkata sama seperti sakit perut manusia.

6. Panadol  Atau Ubata Manusia

Dalam masyarakat kita hari ini, ada yang berpendapat apabila kucing sakit atau demam, ia boleh diberi ubat manusia seperti Panadol atau ubat demam.

Sebenarnya tanggapan itu salah sama sekali, antibodi kucing dan manusia sangat berbeza dan ubat seperti panadol langsung tidak sesuai untuk kucing.

Malah, bahan yang terdapat dalam panadol juga akan menyebabkan kucing jatuh sakit dan menderita seperti bengkak dan sebagainya.

Ubat batuk atau sebarang ubat khas untuk manusia yang tidak sihat tidak boleh diberikan kepada kucing.

7. Telur Mentah dan Ikan Mentah

Ada sesetengah pencinta kucing kata kucing boleh makan telur dan ada yang kata sebaliknya. Walau apa pun, kucing tidak boleh makan telur mentah.

Walau apa pun jenis telur mentah, ia harus dielakkan kerana ia boleh menjadi keracunan makanan pada kucing selain terdedah kepada bakteria jahat.

Selain itu, protein yang terdapat dalam telur dikenali sebagai Avidin akan menyebabkan masalah pada bulu kucing serta penyakit kulit yang serius pada kucing.

Begitu juga dengan ikan mentah yang hampir sama akibatnya jika kucing makan ikan yang tidak dimasak atau direbus, ia tetap berbahaya kepada kucing.

8. Daging Mentah

Kucing juga tertarik kepada mana-mana daging mentah dan anda mungkin pernah melihat kucing liar di mana-mana yang memakan makanan ini sama ada diberikan kepada seseorang atau sebaliknya.

Apabila situasi itu berlaku ia tidak bermakna kucing boleh makan daging mentah dengan selamat. Malah, daging yang tidak dimasak amat berbahaya untuk kucing.

Pastinya terdapat bakteria dalam daging mentah yang berbahaya serta mana-mana parasit atau cacing pita yang menyebabkan kucing mudah terdedah kepada sebarang penyakit.

9. Kafein Kopi, Teh dan Minuman Tenaga 

Semua jenis minuman yang mengandungi kafein di dalamnya kucing tidak boleh minum sebagai manusia meminumnya.

Jika terminum, kucing akan menjadi resah serta mengalami masalah pernafasan yang tidak normal atau cepat. Begitu juga dengan masalah jantung kucing.

Jadi, elakkan memberi kucing apa-apa jenis minuman ini walaupun hanya untuk suka-suka, akibatnya kucing menanggung kesakitan dan penderitaan.

Kesimpulan

Sekarang anda tahu apa jenis makanan yang berbahaya dan tidak boleh diberikan kepada kucing peliharaan anda, bukan? Jadi, tolong jangan berikan kepadanya supaya kucing anda kekal sihat dan bebas daripada penyakit.

Kucing yang sihat, comel dan gemuk sememangnya menjadi idaman ramai pencinta kucing. Jadi jagalah kucing anda sebaik mungkin, pasti ia akan terus comel dan gebu.

Semoga perkongsian 9 jenis makanan yang kucing tidak boleh makan ini akan membantu atau memberi ilmu kepada anda yang meminati kucing.

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *