Ingin Membeli Motosikal Terpakai: Semak Petua Supaya Tidak Terpedaya Dengan Penjual

Membeli Motosikal Terpakai Semak Petua

Sebenarnya motor terpakai sudah mula dipandang untuk dibeli kerana harga masih boleh dirunding malah pilihannya agak banyak. Keperluan terhadap motosikal terpakai sememangnya menjadi fenomena di seluruh penduduk kerana keperluan kos pengangkutan yang agak murah, perlu ada motosikal sebagai penyelesaian terbaik.

Banyak pengalaman daripada saudara mara malah pasangan yang tertipu ketika membeli motor terpakai merupakan pengalaman berharga buat anda yang ingin mendapatkan kenderaan ini untuk acara harian.

Sudah tentu untuk meningkatkan prestasi dan juga bentuk, sudah tentu penjual akan cuba menawarkan penyelesaian untuk membaiki dan menggilap motosikal terpakai, diharap harga yang akan dijual akan kekal tinggi. Peniaga namanya pun mesti ada perjuangan tapi anda sebagai pengguna perlu lebih berhati-hati agar tidak terpedaya dengan penampilan yang sangat berkilat tetapi anda termasuk dalam skop ditipu malah ditipu oleh penjual. .

AYQD9cU25uHfATz3dEk8 czcza0l07uAJj1qJ4GkATi9t8oPL4EYxRWkzv1eNlRPEmgjyUXoOzC0Fv 9SA6B8yksiBUOZAS WMZdP2Dq4 aXonfsYoFMNloRpk7bY4B0wrIRdEA1iML3dCZ9G i7UhKt220oTD9ITrPpKeZ9egLfSJ9c38hkRNv
Poto oleh: otomania.gridoto.com

Plesirankotatua ingin berkongsi pengalaman ketika menghadapi situasi dan keadaan membeli motosikal terpakai sama ada di bilik pameran, terus kepada pemilik kenderaan, hinggalah kepada iklan yang terdapat di media sosial. Cadangan dan petua ini telah menjadi pengalaman dan boleh menjadi guru yang baik untuk anda mendapatkan motosikal bekar berkarakter dan tidak tertipu dengan penjual yang tidak baik. Berikut adalah petua mudah dan ringkas yang boleh anda fahami.

1. Apakah Jenis Motosikal yang Perlu Dibeli?

Sebagai pembeli, anda perlu memutuskan jenis motosikal yang hendak dibeli, sama ada itik, sukan, skuter automatik atau motosikal besar. Pastikan anda juga menyatakan jenis, tahun dan pengeluar yang membuatnya supaya pilihan anda menyempit ke destinasi akhir motosikal terpakai.

Setiap jenis dan jenama mempunyai kelebihan tersendiri, pastikan anda memilih mengikut keperluan yang akan digunakan dalam acara harian agar ianya terbaik digunakan dan mengikut bajet yang telah anda sediakan. Rasa dan bajet adalah penentu untuk menentukan jenis dan jenis motosikal terpakai yang anda idamkan.

2. Menyiasat Harga Pasaran Motosikal Pilihan.

Sebelum anda pergi lebih jauh, sudahkah anda menyemak harga pasaran motosikal yang akan dipilih. Semakan harga sekarang sangat mudah, melalui telefon pintar anda boleh mula kerana sudah banyak platform kepada penjual yang mengiklan di sana dan harga pasaran ini adalah cara untuk menyediakan strategi apa yang akan anda gunakan.

Harga dan tahun pembuatan motosikal terpakai ini adalah dalam garis lurus, semakin tua tahun, semakin murah harga pasaran bergantung kepada keadaan motosikal terpakai itu sendiri. Anda harus memantau harga pasaran ini untuk sekurang-kurangnya tiga penjual supaya perbandingan dapat dilihat dengan jelas dengan penerangan maklumat yang disisipkan oleh penjual.

3. Pilih penjual jujur ​​yang dipercayai.

Anda telah mendapat semua mata satu dan dua, sudah tiba masanya untuk menentukan penjual jujur ​​yang dipercayai untuk menjadi peringkat seterusnya. Jika anda menjumpai penjual di dunia dalam talian, pastikan platform yang mereka gunakan untuk meletakkan iklan mereka mempunyai rekod prestasi yang baik bagi pentadbir permulaan yang menjadi pilihan penjual, yang boleh dilihat daripada bintang yang diberikan di kedai mereka sehinggalah fakta.

komen dari pembeli yang telah mendapatkan motor terpakai lain.dengan jenis dan jenis tertentu. Lebih-lebih lagi yang ada showroom, pastikan saranan kawan-kawan, kawan rapat, dan pengguna lain memberikan cadangan untuk membeli motor di showroom ini.

PENTING! Bagi penjual di media dalam talian, walaupun mereka telah mendapat reputasi yang baik oleh platform permulaan tempat kedai mereka berada, anda juga perlu melakukan perbandingan atau penilaian pertama yang cukup supaya anda boleh mempertimbangkan pilihan anda dengan masa yang mencukupi.

4. Dokumen Kenderaan Penting.

Unit motor yang anda inginkan, semua dokumen penting untuk kenderaan, adalah lengkap dan mengikut kenderaan. Dokumen penting yang menjadi asas ialah STNK dan BPKP. Kedua-dua jenis surat penting ini menjadi tumpuan penting dan maklumat yang tercatat dalam dokumen ini mestilah jelas dan menunjukkan motosikal terpakai yang akan anda beli.

Nombor bingkai dan nombor enjin mestilah sama berhenti kurang atau lebih. Kerana nombor yang tertera adalah kenderaan asli, bukan barang curi dan lain-lain. Untuk memberikan tahap keselesaan yang tinggi anda boleh menyemak ke pusat SMS polis berhampiran sama ada kenderaan ini berdaftar atau tidak.

5. Keadaan Masih Licin Nampak Terjaga.

Ramai pembeli menyebutnya susah dan senang, memang secara mata kasar sudah nampak pembersihan, licin dan diselenggara dengan baik, tetapi perlu dipastikan tiada calar, penyok, malah retak ketika melakukan pemeriksaan rapi. Apabila melakukan soal jawab kepada pemilih motosikal terpakai ini, bila penyelenggaraan pergi ke bengkel mana dan sebagainya. Bertanya dibenarkan tetapi tidak dibenarkan menilai pembeli dengan sifat penjuru akan memberikan tanggapan yang tidak baik.

Penting! Melihatkan keadaan kenderaan, perlu ada kepakaran yang cukup supaya motor terpakai ini tidak pernah rempuh atau rosak teruk. Jika perlu, bawa pasangan atau saudara untuk menemani anda semasa memeriksa keadaan motosikal dengan betul.

6. Periksa Keadaan Minyak.

Minyak adalah formula yang sangat dihormati untuk motosikal terpakai. Pastikan pembeli pastikan meminta penutup minyak motor dibuka supaya anda sebagai pembeli dapat melihat keadaan keadaan minyak ketika kenderaan dilawati.

Pastikan tolok aras minyak masih mencukupi, tidak kurang dan lebih supaya anda tahu minyak dalam enjin masih mencukupi dan anda juga boleh melihat sama ada penutup minyak masih dalam keadaan baik tanpa sebarang haus atau kerosakan.

7. Periksa Speedometer dengan teliti.

Untuk melihat keadaan asal meter kelajuan mesti dilihat secara terperinci dan teliti. Motor yang masih diselenggara dengan baik, sudah pasti semua fungsi pada meter kelajuan ini masih dihidupkan dan memberikan maklumat yang mencukupi pada semua penunjuk di setiap sudut.

Lebih-lebih lagi pada motosikal bersaiz besar tentunya ia menawarkan satu lagi masalah yang mesti dilihat iaitu tachometer dan memeriksa keseluruhan permukaan untuk tiada kerosakan, malah ada lapisan plastik retak yang membalut nombor atau penunjuk penting.

Penting! nombor yang disenaraikan pada meter kelajuan pastikan anda menyemak sama ada nombor ini masih masuk akal untuk tahun motosikal yang anda lihat. Jika motosikal terpakai ini berumur 2 tahun, jika kilometer sudah mencecah 30,000, bermakna secara purata untuk perjalanan sehari, motosikal ini telah berlari +/- 82 km {itu lebih kurang logik yang boleh digunakan untuk menganalisis angka kilometer yang telah terbentuk.pada meter kelajuan}. Maksudnya ialah kewajaran figura motosikal terpakai ini masih dalam kebijaksanaan kaca mata matematik.

8. Dengar apabila enjin hidup.

Selepas anda menjalankan pemeriksaan dan menyemak semua langkah di atas, sudah tiba masanya untuk anda mendengar bunyi enjin apabila motor dihidupkan. Licin tetapi pasti apabila dihidupkan, apabila tiada pengeluaran gas, bunyi enjin masih lancar dan tidak bising apabila enjin dalam keadaan kelajuan enjin rendah. Akan ada ketidakselesaan apabila enjin mengalami masalah atau masalah apabila rpm enjin di bawah 1500 rpm harus menjadi perhatian khusus.

9. Rasa Apabila Transmisi Bertukar.

Selepas mendengar bunyi enjin dan tiba masanya anda perlu mencuba dan merasai pergeseran transmisi ketika motor terpakai ini sedang berjalan. Apabila transmisi 1 bergerak ke transmisi 2 ia masih lancar atau terasa keras sedikit. Sekiranya terdapat rasa keras maka potensi untuk menggantikan lapisan klac mesti diganti.

Sekiranya terdapat bunyi yang tidak selesa, penggantian untuk gear hadapan dan belakang hendaklah diganti sepenuhnya dengan rantai. Untuk jenis dan jenis gear ini akan berbeza untuk jenis dan jenis kenderaan yang akan anda beli nanti.

Penting! terutama untuk motosikal automatik terpakai, semuanya automatik sepenuhnya, sudah tentu anda dapat merasakan pecutan, anjakan ini masih lancar dan tiada rasa batuk atau gagap.

10. Pastikan tiada kebocoran.

Anda juga boleh mencuba apabila motosikal terpakai ini dihidupkan dan merasai pergeseran transmisi. Berjalan kira-kira 500 meter untuk merasai anjakan transmisi ini masih dalam keadaan baik dan memberi rasa selesa ketika memandu. Selepas anda melakukan perjalanan +/- 1 km berhenti dan tarik ke atas untuk melihat sama ada enjin mengalami kebocoran atau tidak. Termasuk minyak dan radiator. Kerana kedua-dua titik ini secara peribadi bergabung dengan enjin motor.

11. Pemeriksaan Terperinci Arus Elektrik Motor Terpakai.

Apabila anda telah menyemak beberapa peringkat sebelum ini dan ia ditetapkan untuk lengkap dan dalam keadaan baik, proses pemeriksaan yang lain melihat dan memeriksa keadaan arus elektrik yang masih berjalan dengan baik, seperti lampu penting pada motor menyala dengan betul.

Jenis lampu utama yang penting ialah lampu isyarat, lampu belakang, lampu depan, lampu bahaya, hon, dan apabila menghidupkan motor dengan penghidup ia mesti lancar dan responsif. Jika arus elektrik tidak dihidupkan dengan betul, ia menunjukkan bahawa fius motor tidak dalam keadaan baik jika ia perlu diganti.

12. Motosikal Terpakai Dalam Keadaan Baik Elakkan Kemalangan Besar.

Semakan ini mesti sangat teliti, berhenti tergesa-gesa untuk menjadi perlahan tetapi pasti. Teknik yang sangat mudah ialah apabila motosikal terpakai ini meningkat kepada standard berganda pada permukaan rata. Lihat jika roda belakang dan hadapan masih dalam kedudukan dalam garis lurus selari dan kanan. Terdapat kedudukan penjajaran antara roda, bar hendal dan badan motor. Ini adalah kedudukan yang sesuai untuk motosikal terpakai yang tidak mengalami kemalangan besar dan tiada proses lenturan.

Untuk ujian seterusnya, apabila anda berjalan pada kelajuan +/- 40 km/jam, lakukan brek secara mengejut dan rasakan sama ada motor masih boleh dikawal secara responsif atau tidak. Jika anda merasakan ada kesukaran, sudah pasti ada yang tidak kena dengan kedudukan selari antara roda, hendal, dan badan motosikal terpakai ini. Pemeriksaan harus diulang untuk mendapatkan keyakinan dalam fenomena ini.

13. Lakukan Ujian Menunggang Lebih Lama.

Anda sepatutnya boleh menjalani ujian yang cukup lama untuk memberikan keyakinan yang cukup baik. Ujian yang lebih panjang ini dapat melihat keadaan keseluruhan motosikal terpakai ini dan disarankan pasangan dibawa ketika tunggangan bagi mengetahui pecutan ketika berjalan dan membelok. Jadi luangkan masa untuk melakukan langkah ini supaya anda boleh memilih motosikal terpakai dengan betul dan sebenarnya anda boleh melakukannya dengan sebaik mungkin.

KESIMPULAN.

Selepas anda melakukan semua langkah ini, anda boleh mengaplikasikannya untuk membeli motosikal terpakai di bilik pameran, terus kepada penjual, kepada iklan dari media sosial supaya motosikal terpakai yang anda cari berkarakter baik, sempurna, dan meminimumkan risiko supaya anda tidak tertipu dan terselamat daripada penipuan oleh penipu.

Penjual yang mungkin boleh berlaku. Buat catatan lengkap dan apabila anda berunding dengan penjual motor terpakai ini, nyatakan ketidaksempurnaan motor tersebut dengan penghantaran yang sopan supaya harga terbaik yang anda akan dapat dapat direalisasikan.

Teknik langkah ini sangat biasa dilakukan malah mereka yang tidak mempunyai ilmu boleh mengaplikasikan proses formula ini agar hasrat untuk mendapatkan motor terpakai idaman dapat direalisasikan segera tanpa sebarang masalah sama sekali. Semoga bermanfaat dan selamat memburu motorsikal terpakai yang berkarakter dan dijauhkan dari penipuan penjual yang harus diminimumkan seawal mungkin.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *