Panduan Naik Pesawat Udara Keluar Negeri Untuk Pertama Kali

Menaiki Kapal Terbang Keluar Negeri Buat Pertama Kali

Lebih-lebih lagi bagi anda yang pertama kali terbang ke luar negara, sudah tentu ia akan menjadi sesuatu yang sangat menakjubkan, hati ini bagaikan berdebar-debar sehingga tidak dapat tidur dan sedikit berpeluh sejuk. Tetapi anda tidak perlu risau, artikel ini mengandungi panduan lengkap bagaimana anda harus menjadikan perjalanan ini menarik dan unik serta boleh diikuti dengan mudah kerana terdapat beberapa perkara yang mesti diikuti. 

Selepas anda mengemas semua bagasi anda dengan dokumen penting, anda sudah bersedia untuk meneruskan perjalanan ini di mana penerbangan yang telah disediakan adalah pilihan sama ada syarikat penerbangan tambang murah itu LCC atau perkhidmatan penuh. Pastikan semua data yang anda masukkan untuk membeli tiket kapal terbang mesti sepadan dengan pasport anda, kerana dokumen anda dan semua dokumen perjalanan anda mesti sepadan dengan identiti ini. 

Jangan sekali-kali keliru, terutamanya jika anda pergi dalam kumpulan. Untuk memberikan penjelasan yang lebih tepat, kami cuba menerangkannya satu persatu agar tiada yang terlepas dan boleh menjadi aliran buat anda yang ingin melancong nanti di musim cuti yang akan datang.

BUAT PASPORT DENGAN VISA.

#1. PASPORT.

Semua perjalanan ke luar negara anda mesti menjadikan pasport sebagai dokumen rasmi yang mesti disediakan sebagai identiti rasmi di dunia antarabangsa. Pasport dibentuk di Imigresen di lokasi di mana anda bermastautin dan mesti disertakan dengan dokumen tambahan dan mesti sah serta sepadan dengan identiti orang yang membuat pasport. 

Proses pembuatan boleh bermula dari pendaftaran dalam talian atau datang terus ke Imigresen untuk mengikuti proses yang mesti diikuti. Mesti hadir terus dan tidak diwakili kerana identiti ini direkodkan dengan semua maklumat daripada pemohon dan disahkan oleh pegawai Imigresen tempatan.

Terutama bagi anda yang sudah mempunyai pasport, pastikan tempoh sah laku melebihi 6 bulan atau sekurang-kurangnya 12 bulan semasa melancong. Terdapat beberapa negara yang memerlukan tempoh sah pasport sekurang-kurangnya 12 bulan seperti USA dan India, pastikan dan lihat tempoh sah laku dalam bab seterusnya. Jangan salah sangka, kalau terlupa akan menjejaskan keselesaan perjalanan nanti.

#2. VISA.

Selepas pasport berada di tangan, semak negara mana yang akan menjadi destinasi percutian anda. Adakah negara bebas visa atau mesti menggunakan visa. Bagi negara ASEAN anda tidak perlu menggunakan visa, hanya pasport dan pasport akan dicop di pintu imigresen setiap negara. 

Pastikan anda telah mengemas kini maklumat tentang negara mana yang menggunakan sistem visa dan bukan visa sebelum anda memutuskan negara mana yang akan menjadi destinasi percutian anda yang seterusnya. Visa ini dibentuk di wakil kedutaan negara yang anda akan pergi yang membuka hubungan diplomatik mereka dengan Kerajaan Indonesia.

PERSEDIAAN BERLEPAS.

Selepas pasport dan visa anda {jika diperlukan} sudah tiba masanya untuk persiapan berlepas anda bermula. Kelengkapan yang akan dibawa tersusun rapi dengan jumlah pakaian, wang, tiket penerbangan, hotel, hinggalah itinerary perjalanan yang semuanya telah disediakan sepenuhnya. Asingkan bagasi dan bekalan dengan dokumen perjalanan untuk memudahkan pencarian dan diperlukan apabila diperlukan. 

Jangan lupa, semasa anda hendak melancong, sediakan mata bola atau pen untuk ditulis apabila anda memasuki negara destinasi dengan mengisi kad atau kertas atau borang migrasi yang diserahkan oleh pramugari semasa mendarat di negara destinasi. Pastikan anda mengisi dengan jelas, tepat dan jujur ​​pada kertas imigresen ini.

TIPS: sebelum anda pergi, pastikan anda telah menyediakan wang yang telah ditukar di Indonesia. Selaras dengan negara destinasi, pastikan anda telah menukar jumlah yang mencukupi dengan nominal kecil hingga besar. Kerana ia sangat perlu apabila anda berurus niaga untuk membeli tiket pengangkutan awam di negara destinasi, sudah tentu anda memerlukan bahagian nominal yang kecil.

Semuanya sudah siap dan siap, jadi anda akan melancong dari rumah, ada yang menggunakan buih Damri, teksi online, atau diiringi keluarga ke Lapangan Terbang Soekarno Hatta Cengkareng, Tangerang, Banten. Pastikan anda perlu mengira masa semasa perjalanan nanti dan anda harus tiba di lapangan terbang sekurang-kurangnya 2-3 jam sebelum berlepas. 

Sebabnya untuk menjangka kesesakan lalu lintas atau beberapa halangan yang mungkin berlaku dalam perjalanan nanti. Jadi Capricorn tidak tergesa-gesa supaya kebimbangan dapat dielakkan dan sebagainya.

Apabila anda tiba di lapangan terbang, sudah tentu anda akan melakukan proses daftar masuk semula di kaunter penerbangan yang akan anda pilih dengan menunjukkan tiket dan identiti sah anda seperti pasport atau kad pengenalan. Proses ini akan mengambil masa +/- 5-10 minit bergantung pada giliran pada masa itu. Sebelum anda memasuki pintu berlepas, pastikan anda juga memasukkan pengimbasan item pertama dengan memasukkan semua item ke dalam bekas yang disediakan: 

item yang mesti dibuka ialah jam tangan, tali pinggang, telefon bimbit, jaket dan semua bagasi anda ke dalam mesin penyemak item . Kemudian pergi ke kaunter syarikat penerbangan, tunjukkan semua dokumen perjalanan ini kepada pegawai syarikat penerbangan yang bertugas pada masa itu dan jika anda mempunyai bagasi untuk makan, anda boleh meletakkannya di dalam kabin bagasi dengan minimum +/- 20 kg secara percuma syarikat penerbangan perkhidmatan penuh, terutamanya untuk LCC bajet syarikat penerbangan anda perlu membelinya dahulu apabila membeli tiket dalam talian dan lebih murah. 

Jika anda membeli terus pada masa itu harganya sangat mahal. Jadi pastikan anda tahu perkara ini supaya wang yang anda bawa masih mencukupi mengikut bajet yang telah disediakan. Jika anda membawa barang ke dalam kabin di dalam pesawat buat masa ini, ia hanya dibenarkan seberat +/- 7 kg sebagai beg bawaan atau beg galas.

MASUK SEMAK IMIGRESEN INDONESIA.

Setelah semuanya teratur dan anda telah menerima pas masuk anda dari kaunter daftar masuk dan semua dokumen serta tiket penerbangan telah disemak, tiba masanya untuk anda pergi ke pintu siasatan dokumen pasport di Imigresen Indonesia. Buat masa ini anda perlu mengisi kertas atau kad atau borang imigresen yang sudah tersedia di sudut ruang masuk barisan. 

Anda mesti mengisi dengan lengkap dan tepat mengikut data dan pasport yang anda miliki. Tulis dengan aksara blok dan jelas, sejujurnya tidak ada pembohongan semasa memberikan maklumat ini. Medan ini disesuaikan dengan maklumat yang diminta oleh Imigresen Indonesia. Jika anda berbohong, ia akan dikesan oleh pegawai dan anda akan diperiksa dengan sangat intensif supaya ia akan membantutkan keselesaan perjalanan anda nanti.

Setelah anda isi dengan lengkap dan tiba masanya untuk masuk barisan bersama pelancong lain semasa proses siasatan di pintu imigresen Indonesia. Kena beratur ikut laluan, sebab tabiat beratur tu sangat penting. Semua dokumen perjalanan rasmi anda disediakan bermula dari pas masuk anda, pasport, sehinggalah kepada kertas imigresen yang telah anda isi sepenuhnya nanti. 

Semasa siasatan, akan ada masa pegawai itu bertanya dan anda perlu menjawab dengan jujur, jika berjalan lancar, pasport anda akan diimbas di mesin imigresen dan dicop. Kemudian kertas imigresen ini akan diberikan diskaun untuk anda dan mesti disimpan, kerana diskaun ini akan dikembalikan kepada pegawai apabila anda pulang ke Indonesia semasa menyemak pasport di pintu pemeriksaan dokumen pasport.

FVX Z vFSktwsAIjf1JNuf3JpxefALa9gTeDyzxXiP3zno96QzrHVbxCfP3YlvtP CQvArwGER3j0KMSM0wHGnI2fthQp4dA C5I YWLOF9mmgirKG4X9iGJvVrMbfKl7hKyErhziXtab9XKf8aulUoiyLCVhA1C557M1iL8D4YdBhLPafHWLTcmCQ
credit: travelandleisure.com

PERGI KE BILIK MENUNGGU PENGHANTARAN.

Selepas siasatan Imigresen Indonesia selesai dan anda pergi ke ruang menunggu untuk pelepasan pesawat yang tertera pada pas masuk anda. Segera pergi ke ruang menunggu dan bawa semua barang yang dibawa selepas memeriksa ini di kaunter syarikat penerbangan tadi. Sebelum anda memasuki ruang menunggu akan ada siasatan sekali lagi untuk barang-barang yang akan masuk ke dalam pesawat. 

Pastikan anda perlu mematuhi peraturan yang telah ditetapkan oleh pihak berkuasa keselamatan lapangan terbang dan penerbangan. Semua senjata tajam, barangan praktikal meletup, supaya cecair tidak dibenarkan naik, walaupun ia adalah air minuman. Jadi semua item ini mesti dimasukkan ke dalam imbasan item terakhir sebelum anda memasuki ruang menunggu pesawat.

KETIKA DI BILIK MENUNGGU.

Selepas semua dan siasatan telah selesai, anda telah memasuki ruang menunggu pesawat mengikut pas masuk. Anda perlu bersabar menunggu dan mendengar arahan daripada pegawai di ruang menunggu. Jika pesawat anda sudah bersedia untuk dihantar dengan kod penerbangan maka anda sudah bersedia untuk pergi ke lorong untuk masuk ke dalam pesawat yang akan anda naiki nanti. Sediakan pas masuk dan pasport anda sebelum memasuki pesawat yang akan diperiksa oleh kakitangan syarikat penerbangan.

APABILA ANDA BERADA DALAM AIRLINE.

Apabila memasuki kapal terbang anda mesti duduk di nombor tempat duduk yang tertulis di pas masuk. Jangan tersilap tempat duduk, dan selepas tiba di tempat duduk anda akan meletakkan semua bagasi anda di ruang simpanan bagasi di atas kawasan tempat duduk. Pastikan beg anda dikunci dengan selamat, dan semua peranti komunikasi mesti dimatikan serta-merta sebelum kapal terbang akan berlepas kemudian. 

Selagi berada di dalam kapal terbang anda akan terbang ke negara destinasi untuk perjalanan nanti. Sebelum mendarat +/- 1 jam sebelum pramugari akan mengedarkan kad imigresen negara destinasi dan anda mesti mengisinya dengan lengkap. Hampir sama dengan kad imigresen Indonesia, dan mesti dilengkapkan sebelum anda turun dari pesawat di negara destinasi nanti. Semua medan mesti mengandungi maklumat yang benar dan tidak boleh membenarkan anda berbohong. Sebab susah awak nanti bila siasat imigresen.

TIP: medan paling penting untuk diisi dalam kertas imigresen ialah nama penuh anda, tarikh lahir, kewarganegaraan, nombor penerbangan, nombor pasport, tempat tinggal anda, alamat, dan jika perlu nombor telefon. Bagi yang lain, anda boleh mengisi mengikut peluang anda untuk hadir ke negara destinasi nanti.

SELEPAS TIBA NEGARA DESTINASI.

Selepas pesawat anda berhenti betul-betul dan semua bagasi dibawa bersama anda, maka anda mesti turun di pintu yang ditetapkan dan mesti turun dengan segera. Tiba di bangunan kehadiran, anda mesti mengikut arahan yang jelas kelihatan semasa memasuki penyiasatan dokumen imigresen negara destinasi.

Anda perlu menyediakan segala-galanya bermula dari pasport, kertas imigresen negara destinasi, kemudahan dan sebagainya. Semua aktiviti melancong anda mesti dalam keadaan stand-by, jika semasa siasatan ada peluang untuk ditanya oleh pegawai di sana, anda boleh segera tunjukkan. Pastikan anda perlu memasuki barisan giliran dengan teratur untuk menunggu giliran apabila diperiksa oleh pegawai nanti.

Baca lebih lanjut:

Apakah Soalan Lazim Pegawai Imigresen Ketika Membuat Pasport malah Berulang Ketika Memasuki Pintu Semakan Dokumen di Lapangan Terbang Negara Destinasi

Apabila anda diperiksa, kekal relaks dan jangan gementar, pastikan anda adalah pelancong yang mempunyai sikap yang baik dan jujur, apabila soalan diajukan oleh pegawai imigresen negara destinasi anda, ia dijawab dengan cepat, tepat, jujur ​​dan tidak dibuat-buat. Selepas semuanya lancar, pasport anda sedia untuk dicop dan anda dibenarkan masuk secara rasmi ke negara destinasi. Selepas semuanya diselesaikan di imigresen, tiba masanya untuk anda pergi mengambil apabila barang anda dimuatkan ke dalam bagasi pesawat.

TRANSIT ATAU PINDAH.

Untuk penjelasan yang telah diterangkan di atas, anda melancong terus ke negara destinasi. Bagaimana pula dengan transit atau pemindahan? Berikut penjelasannya:

Dalam penerbangan untuk melancong seperti ini ada kalanya pelancong melancong dengan sistem transit atau pemindahan. Kedua-dua istilah ini mempunyai perbezaan dan tidak boleh disalah ertikan. Selepas pesawat yang anda naiki telah mendarat di negara destinasi, pesawat sedang dalam transit. Masa yang diperlukan oleh pesawat ini bergantung kepada sama ada satu jam, dua jam, atau beberapa jam seterusnya. 

Khusus untuk anda sebagai penumpang, sudah tentu ada yang transit di lapangan terbang destinasi untuk menggunakan pesawat yang sama ke negara destinasi terakhir. Manakala pemindahan anda perlu menukar pesawat sama ada dari syarikat penerbangan yang sama atau tidak sama. Proses seperti ini dilakukan dengan pelbagai cara apabila pelancong seperti anda dalam perjalanan percutian yang memerlukan rancangan ini ke negara destinasi terakhir.

#a. TRANSIT ANDA TIDAK MENGGERAKKAN KAPAL TERBANG.

Jika anda dalam rancangan seperti ini hanya untuk transit sementara di negara tertentu untuk meneruskan penerbangan anda kembali. Anda boleh kekal di dalam kapal terbang atau turun dan terus ke ruang menunggu, ikut arahan kru kabin dan penumpang tidak perlu lagi menyemak pasport di imigresen dan terus sahaja ke bilik menunggu. Jika ada situasi seperti ini anda boleh memilih untuk kekal di dalam kapal terbang atau turun menunggu di ruang menunggu.

#b. TRANSFER MASIH SAMA NAMA SYARIKAT.

Pemindahan yang masih dalam syarikat penerbangan yang sama mendapat keuntungan apabila anda membeli tiket dengan kod tempahan yang sama. Tidak perlu risau lagi untuk memikirkan bagasi yang anda masukkan ke kaunter daftar masuk pertama, dan semuanya telah diuruskan oleh syarikat penerbangan berkenaan. Syarikat penerbangan yang anda pilih sudah tentu akan menghantar ke destinasi akhir negara bersama-sama dengan bagasi. Jika anda menggunakan pelan ini maka anda mesti mengikuti langkah berikut:

Selepas turun dari kapal terbang, sudah tentu anda akan dibimbing oleh krew kabin, anda perlu melaporkan diri ke meja pemindahan untuk mendapatkan kod yang lebih tepat. Mengikut pengalaman penumpang, tidak perlu lagi menyemak pasport malah kastam sama sekali dan memasuki lorong khas syarikat penerbangan untuk pemindahan penumpang. Pas masuk tambahan tidak perlu kerana ia sudah diberikan oleh pegawai syarikat penerbangan semasa anda melapor diri pada daftar masuk pertama, dan pegawai akan membenarkan anda menunggu di ruang menunggu tanpa perlu mengambil bahagian dalam siasatan semula. .

#c. PEMINDAHAN AIRLINE YANG BERBEZA.

Skim seperti ini juga dialami oleh rakan pengembara, pemindahan seperti ini boleh dilakukan apabila membeli tiket penerbangan secara online adalah dalam nombor tempahan yang sama atau tidak. Setiap perbezaan tentunya mempunyai perbezaan dan ketidaksempurnaan masing-masing. Jika anda membeli satu tempahan tiket, anda tidak perlu risau tentang mendaftar masuk semula, menyemak imigresen dan tidak lagi memerlukan pas masuk.

Jika transit anda mengambil masa yang lama, maka syarikat penerbangan itu membenarkan penumpang meninggalkan lapangan terbang dan tidak perlu lagi berurusan dengan imigresen. Pilihan lain jika anda membuat pembelian berasingan syarikat penerbangan sudah tentu banyak lagi dan anda boleh memilih sendiri syarikat penerbangan terbaik. Sudah tentu, anda telah melakukan penyelidikan anda untuk menentukan harga dan berapa lama masa transit kapal terbang.

Transit ini memang berbeza bermula dari 5 jam hingga 24 jam bergantung kepada anda untuk mendapatkan tiket perjalanan. Sekiranya berlaku kelewatan dalam makan, pelancong akan memikul tanggungjawab sendiri akibatnya, tiket hilang dan tidak diganti dan anda perlu membeli tiket baru untuk penerbangan sambungan.

Yang penting kena uruskan semua dari yang pertama, pindahan bagasi, check imigresen lagi, dan of course re-check in akan dibuat juga. Pengembara yang mengambil kesempatan transit daripada syarikat penerbangan yang berbeza untuk singgah sebentar ke negara transit untuk melihat suasana bandar dan lain-lain. 

Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa masa yang diperlukan untuk perjalanan, barang-barang yang dibawa mesti didepositkan terlebih dahulu di lapangan terbang dalam loker yang disewa, supaya pemindahan terminal boleh berlaku pada masa perlepasan geganti seterusnya. Jika bagasi anda hanya beg galas, sudah tentu ia jauh lebih praktikal, tetapi rakan sekerja yang membawa banyak barang mengambil masa yang lama untuk membawa atau menolaknya akan menjadi masalah sendiri. 

Jadi, perkara yang perlu difikirkan adalah jika anda ingin mempunyai aktiviti berlebihan ketika berpindah dari syarikat penerbangan yang berbeza dan mengambil kesempatan daripada banyak aktiviti, anda mesti memberi perhatian kepada semua komponen perjalanan seperti ini supaya ia tidak menjadi rumit dan tekanan. awak keluar.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *