Mendaki Gunung dalam Musim Hujan

Mendaki Gunung dalam Musim Hujan: Lihat Petua Penting ini

Mendaki Gunung dalam Musim Hujan Petua Penting

Mendaki gunung-di-musim hujan, mereka akan mengambil fenomena hobi dengan suasana serupa demi merealisasikan harapan yang bergelora dan tidak boleh dihalang. Begitulah, jika anda ingin melakukan segala-galanya dari hati anda, anda pasti akan melakukan apa-apa pengorbanan yang anda tidak pedulikan untuk kepuasan batin yang anda tunggu-tunggu, apa sahaja halangan yang akan menghalang, seperti kata pepatah telah jatuh cinta, sudah tentu lautan akan direntasi oleh gunung-ganang yang akan didaki. 

Pencinta alam, pelajar yang cintakan alam semula jadi, malah pelancong yang suka mendaki gunung akan menentukan musim apa pun, sudah tentu ia mempunyai keseronokan tersendiri dan kaedah mendaki gunung sudah tentu mempunyai kemahiran tertentu, dan segera meneroka keindahannya sekarang. . Akibat paling langsung dirasai iaitu bebanan yang perlu dipikul sudah tentu lebih berat jika dibandingkan dengan demam musim kemarau. Plesirankotatua ingin berkongsi tips untuk anda yang sangat degil dan juga ingin mendaki-gunung-dalam-musim hujan, baca tips ini dengan teliti sebelum bertolak:

1. Penyediaan bagasi telah dibalut kemas dalam plastik.

Peralatan bagasi yang telah disediakan hendaklah segera dibalut dengan plastik supaya dapat mengelakkan air ketika hujan lebat ketika akan bermula dari pintu hutan. Jenis plastik yang terdapat di pasaran tentunya sangat banyak pilihan jenis plastik yang tidak mudah koyak dan lebih kedap udara sehingga setiap sudut yang dilipat masih dapat dilindungi segala isi bagasi supaya selamat dari air. 

Perhatikan, setiap bungkus plastik mesti disesuaikan dengan pakaian, logistik, kepada gajet dan lain-lain supaya apabila anda memerlukannya anda sudah tahu plastik mana yang hendak dibuka. Perkara yang sangat penting ialah kedudukan susun dalam beg galas mestilah mengikut urutan bermula dari saiz berat dan kesegeraan barang tersebut.

2. Gunakan Pakaian Cepat Kering, Suam Dan Tebal.

Suasana hujan tentunya akan terasa sejuk terutama di kawasan pergunungan. Hembusan angin jangan dipersoalkan lagi, rasa macam tikam ke tulang. Fenomena pada musim hujan, akan ada banyak aktiviti semulajadi seperti ini dan anda sebagai pendaki mesti menyediakan pakaian yang cepat kering dan pastinya terasa hangat di badan dan tebal. 

Untuk menjadikan aktiviti selesa semasa mendaki gunung seperti ini, anda perlu memberi perhatian kepada peralatan ini, jika salah ia akan memberi impak yang berat dan memburukkan fizikal apabila mendaki nanti pasti tidak selesa.

3. Bekalan Logistik Makanan Mencukupi Semasa Pendakian.

Ia sangat penting dalam suasana sejuk dan hujan, perut anda akan berasa cepat lapar dan anda perlu dapat mengukur berapa banyak logistik makanan yang akan dibawa dan disediakan. Anda boleh laraskan jenis makanan bermula dari uncang susu, hidangan pengisian yang berkhasiat, dan sangat mudah dibawa nanti. Sememangnya dilema makanan lebih sedikit jika dibandingkan dengan demam musim kemarau, tetapi ia boleh ditangani dengan baik supaya semasa pendakian anda tidak akan kelaparan dan hipotermia.

4. Baju Hujan Sampai Beanie.

Udara sejuk dan sentiasa hujan mesti ada persiapan lain yang teliti iaitu baju hujan dan kopiah. Digunakan segera apabila memasuki pintu hutan kerana hujan yang datang secara tiba-tiba pasti menghalang perjalanan hiking nanti. Bayangkan jika anda tidak menggunakan baju hujan ketika hujan tiba-tiba ia akan mendatangkan kerumitan tersendiri dan mengambil masa yang lebih lama untuk memakainya. Begitu juga, kukuk hendaklah digunakan segera apabila udara telah menusuk leher, ia segera disediakan supaya dapat mengelakkan hipotermia bermula dari sekitar kawasan kepala.

C5lRxUX6PiZf88YMVnLvxhhMb1Flxl7bOSXz3lm96n7SiK4U ikuAPlqD0 HHq7lEAuiDbGY9ZaPCsvI8LqEIA 3FmgZjmkjyRzXNjNnmbLnLpcK zAu YqZO146DMjx0TgX fltwMugXBiuEBi

5. Pilih laluan mendaki yang tidak berbahaya.

Hampir semua laluan mendaki adalah berbahaya tetapi terdapat beberapa laluan mendaki gunung yang tidak terlalu berbahaya untuk pendaki. Anda boleh memerhati mulai sekarang laluan gunung yang tidak melampau dan masih agak mudah untuk menjalankan ekspedisi. Jangan tersalah pilih, kerana laluan akan sentiasa menjadi perhatian utama kerana untuk ke puncak mesti lebih cepat supaya masa yang anda sediakan cukup di musim hujan ini.

6. Sentiasa Pantau Keadaan Cuaca Sekitar Pergunungan.

Kini amat mudah untuk menyemak keadaan cuaca melalui telefon pintar, supaya anda boleh membuat persediaan yang lebih baik untuk perjalanan mendaki gunung. Cuaca juga amat penting semasa anda hendak ke lokasi pos kerana laluan untuk ke sana sudah tentu perlu menggunakan pengangkutan tambahan yang kadangkala kurang pada musim hujan berbanding musim kemarau. 

Bukan itu sahaja, saluran untuk ke sana perlu melalui bukit yang boleh runtuh akibat hujan lebat sehingga jalan utama terputus. Anda mesti membaca fenomena ini mulai sekarang supaya masa yang telah disediakan memang sempurna dan cekap.

7. Ikut Arahan daripada Pegawai Pintu Hutan.

Yang paling mengetahui laluan dan keadaan gunung ialah pegawai pos di pintu masuk hutan yang merekodkan semua lalu lintas pendaki. Setiap pendaki dalam data dan identiti mestilah lengkap kerana ia akan sentiasa disemak semula apabila pendaki kembali ke pos untuk melaporkan diri. 

Jika semasa demam memang hujan sangat lebat dan jika pegawai melarang anda mendaki anda mesti patuh dan mengikut kerana pegawai sudah pasti tahu laluan mana yang sangat bahaya untuk didaki dengan tangga tanah yang sangat licin dan berbahaya. Pastikan anda mematuhi arahan pegawai agar pendakian diteruskan dengan selamat dan sangat gembira.

8. Pilih Kasut Kembara Khas melalui atau dengan Pegangan Kuat Tapak Tebal ini.

Jangan sesekali tersalah memilih kasut khas untuk mendaki gunung, ia mesti dilakukan supaya tanah yang berair pasti menyukarkan anda untuk berjalan. Kasut khusus ini sangat disyorkan kerana ia akan membantu perjalanan trekking menjadi lebih selesa dan cengkaman yang kuat harus diutamakan. Bayangkan jika anda memakai kasut yang salah seperti kasut sukan biasa, ia akan mudah tergelincir yang akan membahayakan keadaan keselamatan.

9. Jangan sekali-kali Mendaki Gunung Sendirian.

Cadangan terbaik untuk mendaki gunung adalah dengan kumpulan yang tidak sepatutnya memikirkan untuk mendaki sendirian. Bahaya itu sendiri sudah tentu menjadi punca utama, mendaki gunung memerlukan kerjasama untuk sampai ke puncak, jalan penyelesaian terbaik adalah jangan sesat dan saling membantu dalam misi penjelajahan untuk pencinta alam. 

Terlalu banyak kelebihan jika pergi trip gotong-royong, rasanya lebih seronok sehingga kesusahan menjadi lebih mudah kerana banyaknya bantuan ahli lain. Pilih kumpulan yang boleh bekerjasama antara satu sama lain untuk misi mendaki gunung.

10. Bawa Ubat Jika Perlu.

Keperluan penyediaan ubat untuk diri sendiri atau kumpulan anda perlu difikirkan, ubat-ubatan yang biasa demam musim hujan iaitu batuk, selsema dan lain-lain dianggap penting. Ubat-ubatan lain seperti pertolongan cemas tentunya perlu dibawa bersama ubat-ubatan penting yang lain agar peralatan perubatan yang disyorkan oleh pendaki profesional tidak dilupakan ketika ekspedisi pendakian nanti.

Sebagai pengakhiran artikel ini, ia menjadi perkara yang paling diundang oleh pendaki lain termasuk kami iaitu tidak membuang sampah bungkusan makanan atau minuman anda. Tingkah laku yang tidak terpuji dan merosakkan alam, kerana alam telah cukup baik untuk menyambut anda dengan keasliannya yang dirosakkan oleh sampah. Jika ini berterusan, ia akan membawa kepada alam pergunungan di mana samaph akan menjauhkan diri daripada keindahan alam. 

Menjaga kebersihan ini mesti ada kerjasama dari rakan-rakan pendaki gunung, bermula dari diri sendiri. Bawa balik sampah anda ke pintu masuk hutan yang telah disediakan oleh pegawai. Perhatian lain juga perlu diberi perhatian untuk tidak sekali-kali memusnahkan alam, sama ada memecahkan pokok, menconteng batu acuh tak acuh, dan semua aktiviti lain mesti dielakkan. Semoga impian mendaki gunung pada musim hujan dapat dilaksanakan dengan baik dan sentiasa berwaspada sekiranya cuaca sangat melampau, aktiviti pendakian harus ditangguhkan dan pilih waktu yang paling sesuai.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *