Mrt Tiket (Mass Rapid Transit) Singapura Untuk Pelancong

Mrt Tiket Singapura Untuk Pelancong

Kad pelbagai guna dipanggil kad MRT Singapura untuk pelancong sebagai penyelamat untuk mengembara merentasi pengangkutan awam di sana sebagai cara yang paling berkesan untuk bergerak walaupun untuk menikmati semua jenis kawasan pelancongan terbaik. Singapore Tourist Pass {STP} ini adalah kad yang boleh dibeli oleh pelancong untuk menggunakan semua jenis pengangkutan awam seperti bas awam MRT, dan LRT untuk kad yang satu ini, anda bebas menikmati sepuas-puasnya dalam masa tertentu. dengan pilihan 1 hari, 2 hari atau 3 hari.

Teknik menggunakan STP tentunya sangat mudah, hanya untuk merakam di pintu masuk semua MRT dan apabila anda menaiki bas awam anda boleh masuk selepas merakam di pintu masuk dan menikmati kemudahan orang ramai di sana. Nama kad STP ini ialah kad tersebut kelihatan seperti kad ATM bank biasa tetapi lebih tebal dan keras menggunakan bahan asas yang berkualiti tinggi. Jika prinsipnya hampir sama dengan kad tol di Indonesia, e-money memudahkan atau mempercepatkan proses pembayaran dalam talian masa nyata.

BUTIRAN PEMBELIAN KAD LULUS PELANCONGAN SINGAPURA {STP}.

laman web: www.thesingaporetouristpass.com.sg | www.ezlink.com.sg
Butiran harga:
LULUS 1 Hari: SGD10
LULUS 2 Hari: SGD16
LULUS 3 Hari: SDG20

{akan dicaj SGD10 untuk penyewaan atau deposit kad. Harga ini terpakai kepada orang dewasa dan kanak-kanak yang ketinggiannya melebihi 0.9 meter}. Sentiasa kemas kini harga, jika ada perubahan, anda boleh terus menyemak di laman web rasmi mereka.

Nota: jika anda merancang untuk melancong lebih daripada tiga hari, ia tidak termasuk dalam STP, kerana masa yang mereka sediakan hanya 3 hari. Jadi kad mesti dikembalikan ke kaunter yang ditetapkan, jadi deposit yang anda bayar semasa anda membeli STP akan dikembalikan juga.

DI MANA NAK BELI TIKET MRT LULUS PELANCONG SINGAPURA.

Terdapat beberapa stesen yang ditetapkan untuk menjual STP ini kepada pelancong yang sedang menikmati masa bercuti di Singapura. Stesen berikut telah dilantik oleh pengurus pengangkutan awam di sana:

 1. Lapangan Terbang Changi Singapura {apabila anda mendarat anda harus membeli terus}
  Waktu operasi 08:00 – 22:00 termasuk hari Sabtu, Ahad dan cuti umum.
 1. Stesen Bayfront.
 2. Stesen Ang Mo Kio.
 3. Stesen Lavender.
 4. Stesen Bugis.
 5. Stesen Dewan Bandaraya.
 6. Stesen Raffles Place.
 7. Stesen Tanjong Pagar.
 8. Stesen Chinatown
 9. Stesen Farrell Park.
 10. Stesen Somerset.
 11. Stesen Orchard.
 12. Stesen Harbour Front.
 13. Stesen Jurong East.
 14. Stesen Kranji.
 15. Stesen Woodland.

BAGAIMANA MEMBAYAR BALIK TIKET MRT LULUS PELANCONG SINGAPURA.

#1. Lokasi Bayaran Balik: Terdapat beberapa lokasi yang dikhaskan untuk anda pelancong yang ingin melakukan bayaran balik untuk tiket MRT termasuk STP, sepenuhnya.

#2. Kad Deposit: Semua kad yang digunakan oleh pelancong akan dikembalikan sepenuhnya apabila dikembalikan. Perkara yang dibimbangkan ialah deposit SDG10 akan diberikan oleh pegawai kepada pemilik kad dan telah mendapat kebenaran daripada pegawai yang diberi kuasa di kaunter yang ditetapkan. Anda juga boleh ingin mendapatkan kad ini sebagai cenderahati dalam masa 5 hari selepas lebih daripada masa itu deposit akan dilucutkan. Jika anda ingin menggunakan kad usang untuk pengangkutan awam maka tempoh sewaan akan diteruskan untuk 5 hari berikutnya.

#3. Selepas tamat tempoh kad tersebut barulah anda boleh memilih untuk menyimpan kad tersebut dan terus menggunakannya sebagai kad biasa yang boleh digunakan. Jika baki telah berkurangan, anda boleh menambah nilai pada rangkaian pengangkutan awam Singapura dan peniaga yang menerimanya semasa melakukan proses tambah nilai.

#4. Pastikan pembelian kad mesti disesuaikan dengan keperluan perjalanan anda di Singapura supaya anda selesa dan sangat gembira, dan bayar balik dalam tempoh masa yang telah diputuskan.

PAS PELANCONGAN SINGAPURA DAN EZ-LINK YANG BERBEZA.

Perbezaannya hanya pada pelan yang terdapat pada setiap kad. Jika STP dikira setiap hari, anda boleh menggunakannya secara bebas sepanjang hari manakala pautan EZ dikira setiap jarak atau setiap stesen. Jadi ia kelihatan seperti kad talian komuter di Indonesia.

Cadangan terbaik untuk pelancong Indonesia ketika melancong ke Singapura adalah menggunakan STP kerana perjalanan sehari anda untuk wara-wiri di Singapura telah melebihi 10 perjalanan dan sudah tentu STP lebih kepada. Jika perjalanan anda hanya untuk beberapa stesen dan jaraknya tidak terlalu jauh, anda harus membeli EZ-lin. Untuk perjalanan sekali ia berharga SGD1, dan kos dari pusat bandar Singapura ke Lapangan Terbang Changi ialah SGD1,9.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *