Panduan Tips dan Cara Lengkap Melancong Bercuti ke Pulau Karimunjawa

Panduan Tips dan Cara Lengkap Melancong 

Terdapat begitu ramai pengembara yang ingin melancong ke Pulau Karimunjawa tetapi maklumat yang diperlukan masih tidak lengkap malah memerlukan campuran blog untuk menjadikan perjalanan ini selesa dan sangat menggembirakan. Syurga pelancongan marin yang menjadi pilihan terbaik semua pengembara dari DKI Jakarta bertukar menjadi destinasi kegemaran yang sentiasa menjadi pilihan apabila cuti yang telah diluluskan oleh bos sudah di depan mata.

Lawatan percutian ini tentunya memerlukan masa yang agak lama, sekurang-kurangnya 3H2N adalah angka yang tidak masuk akal untuk perjalanan yang penuh dengan cerita dan tidak pernah dilupakan sepanjang zaman.

Lokasi Pulau Karimunjawa terletak di Kabupaten Jepara, Jawa Tengah, memiliki luas daratan sekitar 1500 ha dan berbatasan dengan perairan laut seluas sekitar 1100 ha. Fenomena pulau ini sememangnya telah dimuatkan dalam beberapa ulasan pengembara dunia dengan pilihan pulau yang ingin diterokai seperti Kamujan, Karimunjawa, Genting, Nyamuk, dan Perang.

Melalui atau bersama dengan potensi ekonomi pelancongan yang sangat tinggi ini, penduduk setempat didiami oleh beberapa suku seperti suku Madura, Bugis, dan Jawa. Seluruh puak yang berada di sana saling menghormati dan boleh bersinergi menjadi komuniti yang saling menguntungkan bagi mewujudkan suasana selamat untuk mengalu-alukan kedatangan pelancong dari mana-mana pelusuk dunia.

JALAN LENGKAP KE PULAU KARIMUNJAWA.

Dalam artikel ini, Plesirankotatua ingin menyampaikan ulasan lengkap kepada rakan-rakan yang ingin melancong ke Pulau Karimunjawa dengan segala pengangkutan yang ada pada masa ini dan anda boleh memilih mengikut bajet perjalanan yang akan dimasukkan dalam jadual perjalanan kelak.

#1. Kapal terbang.

Penggemar percutian ke Karimunjawa kini tersedia dengan penerbangan eksklusif ke sana, jika dari DKI Jakarta Soekarno Hatta International Airport anda perlu ke Lapangan Terbang Ahmad Yani dan relay menggunakan pesawat perintis ke Lapangan Terbang Dewaaru.

Pembukaan laluan eksklusif dari Semarang ini menjadikan perjalanan anda lebih singkat dan anda boleh mengambil percutian yang serius dengan segera. Untuk mendapatkan tiket yang kompetitif, pastikan anda membeli tiket penerbangan lebih awal supaya anda tidak kehabisan kerana laluan ini sentiasa sesak dengan pelancong dari seluruh dunia.

Harga tiket kapal terbang dari DKI Jakarta sama ada Halim Perdana Kusuma atau Soekarno Hatta ke Pulau Karimunjawa bermula dari IDR 895,000 dan paling mahal ialah IDR 1.5 juta. Jadi anda boleh melaraskan bajet perjalanan anda nanti.

#2. Naik Bas Awam.

Pengembara yang ingin menggunakan bas awam untuk ke Karimujawa juga disediakan dengan pilihan yang cukup menarik dan unik. Pada masa ini, perlepasan bas telah bermula di Terminal Baru di Bekasi Bantar Gebang. Terminal yang disepadukan dengan Trans Jakarta ini menjadikan perjalanan anda lebih praktikal dan sangat menggembirakan.

Jenis bas yang akan digunakan bermula dari kelas ekonomi hingga ke kelas pengarah dengan harga bermula dari IDR 250,000 dengan tujuan Terminal Jepara. Selepas tiba di terminal ini, anda mesti relay menggunakan becak atau teksi motosikal ke Pelabuhan Kartini. Untuk harga beca atau teksi motosikal dengan harga bermula dari IDR 15,000.

#3. Naik Kereta Api.

Pilihan lain ialah menaiki kereta api atau kereta api bermula dari perlepasan dari Stesen Pasar Senen atau Stesen Gambir. Trip ini bermula dari IDR 200,000 untuk perjalanan sehala ke Semarang. Selepas tiba di sana, anda perlu menaiki bas relay ke Terminal Terboyo ke Pulau Karimunjawa melalui Jepara. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 4 jam, dan untuk ke Pelabuhan Kartini agak jauh jika menggunakan beca untuk ke sana juga boleh menelan belanja IDR 15,000 sahaja.

Khusus untuk anda yang menggunakan bas awam dan kereta api yang telah tiba di Pelabuhan Kartini Jepara, sudah tiba masanya menggunakan kapal untuk menyeberang ke Pulau Karimunjawa, berikut adalah butiran lengkap kapal yang boleh anda pilih mengikut keperluan anda nanti . Terdapat dua pilihan untuk dipilih: Feri Singinjai dengan harga IDR 80,000 dan kapal ekspres dengan harga bermula dari IDR 150,000. Berikut adalah butiran penuh:

JADUAL KAPAL KARIMUNJAWA MELALUI KMP FERRI SIGINJAI (KAPAL SLOW)

a. JEPARA ke KARIMUNJAWA (KMP SIGINJAI) 4.5 JAM PERJALANAN

Isnin 07:00 | Rabu 07:00 | Jumaat 06:30 | Sabtu 07:00

b. KARIMUNJAWA ke JEPARA (KMP SIGINJAI)

Ahad 07:00 | Selasa 07:00 | Khamis 07:00 | Jumaat 12:30

JADUAL KAPAL KARIMUNJAWA MELALUI KMC BAHARI EXPRESS 9C (KAPAL CEPAT)

a. JEPARA ke KARIMUNJAWA (KMC BAHARI 9C) PERJALANAN 2 JAM

Isnin 09:00 | Selasa 09:00 | Jumaat 09:00 | Sabtu 10:00

b. KARIMUNJAWA ke JEPARA (KMC BAHARI 9C)

Isnin 12:00 | Rabu 11:00 | Sabtu 07:00 | Ahad 11:00

JADUAL KAPAL KARIMUNJAWA MELALUI KMC BAHARI EXPRESS 3F (KAPAL CEPAT)

a. SEMARANG ke KARIMUNJAWA (KMC BAHARI 3F) PERJALANAN 3 JAM

Jumaat 08:00

b. KARIMUNJAWA ke SEMARANG (KMC BAHARI 3F)

Ahad 12:00

nvFozTS2iEXrn71LZN60QXIZ0KAM8NRAi5o 5aPUsO92vnKPL72PsyUkmDme PQfV K2BfFcqOVwHCshxgMSsZi1ZWzpQM5 Sgw5tMjJboDMKll6t5AN3brrfLt4q0atbxpsPKegXWTVNmVwsXZKQiQ9yyab GdGimIuMepRCuG1C06bloO5aF9Y
Poto oleh: limakaki.com

APABILA ANDA BERADA DI PULAU KARIMUNJAWA.

Mungkin anda berada di pulau eksotik ini dan akan ditemani oleh agensi pelancongan yang menjemput anda secara eksklusif di setiap kehadiran. Untuk mendapatkan imej yang terbaik untuk mengisi segala aktiviti jadual perjalanan, kami akan menyampaikan sedikit pencerahan agar anda boleh menentukan yang mana satu yang terbaik untuk perjalanan percutian di pulau ini.

==> Lakukan snorkeling yang menjadi tarikan utama untuk melihat keunikan dunia bawah laut dengan keunikan tersendiri. Tempat lawatan terbaik adalah di Takak Sendok sebagai cadangan terbaik dan syurga snorkeling. melalui atau bersama-sama dengan pesona alam semula jadi yang tidak boleh ditukar ganti ini sebati dengan hidupan marin yang masih agak banyak kerana keadaan laut masih terjaga.

==> Lakukan juga berenang di tepi pantai dan ini adalah lokasi terbaik di Pulau Cemara kecil dengan keadaan air yang sangat jernih dan sudah pasti bot akan berhenti jika pelancong ingin menawarkan masa yang lebih intensif untuk menikmati keindahan pelancongan marin yang anda belum nampak sebelum ini.

==> Menikmati pasir pantai yang bersih dan tumbuh-tumbuhan lebat landskap tipikal adalah lampiran landskap terbaik yang akan membuatkan anda selesa apabila anda berteduh, disentuh oleh angin pantai yang sangat sejuk. Aktiviti lain memang kena berenang di pantai semula kerana ini adalah aktiviti yang tidak akan dipinggirkan apabila anda berlabuh ketika bercuti di Pulau Karimunjawa.

PENGANGKUTAN DI PULAU KARIMUNJAWA.

Jika anda ingin mengembara ke seluruh pelusuk pulau di darat, anda boleh pertimbangkan beberapa kenderaan yang boleh disewa, maklumat ini cukup penting untuk anda tahu harga pasaran standard supaya anda tidak terpedaya dengan orang yang tidak bertanggungjawab.

#1. Kereta sewa yang juga mempunyai penyedia yang menyewakan jika ingin meneroka pulau lebih lama, harga bermula dari IDR 350,000 – IDR 450,000 sehari. Sebenarnya terpulang kepada pemilik kenderaan sama ada nak guna pemandu dan lain-lain, bagi minyak berasingan dari harga sewa dan penyewa mesti isi di stesen minyak yang sudah ada di Pulau Karimunjawa.

#2. Menggunakan bot bermotor yang mengelilingi pulau-pulau terbaik di seluruh Karimunjawa, sudah ada penduduk tempatan yang sanggup menghantar dengan harga yang sangat berpatutan. Untuk kadar setiap hari bermula dari IDR 300,000 – IDR 500,000 bergantung kepada laluan perjalanan yang diingini pelancong.

#3. Menggunakan teksi motosikal untuk beberapa destinasi istimewa yang mungkin anda perlukan semasa berada di pulau bermula dari IDR 20,000 – IDR 30,000 bergantung pada jarak dan destinasi yang ingin dilawati.

#4. Menggunakan beca untuk beberapa pelosok pulau masih ada dan mungkin anda juga boleh menggunakan perkhidmatan mereka dengan harga bermula dari IDR 10,000 – IDR 15,000 bergantung kepada jarak dan laluan yang akan dilalui.

HOTEL PULAU KARIMUNJAWA JENIS-JENIS HOTEL.

Jangan risau tentang penginapan hotel di Pulau Karimunjawa, terdapat beberapa pilihan yang anda boleh lihat dan telah dimasukkan ke dalam penyedia pembelian dalam talian. Melalui atau dengan ini, jumlah pelancong yang tinggi mengunjungi pulau eksotik ini menjadikan kemudahan tempat tinggal sementara ini sebagai pilihan yang agak pelbagai, bermula dari hotel bajet backpacker hingga hotel tiga bintang. Untuk kelas yang sangat glamor terdapat juga perjalanan percutian yang sempurna yang tidak akan dapat dilupakan sepanjang masa.

IKLIM CUACA PULAU KARIMUNJAWA.

Semestinya iklim di sana adalah tropika, sama seperti cuaca di bahagian lain di Indonesia, mempunyai dua trend dan yang sangat unik ialah dalam trend kering masih banyak hujan jadi pastikan semua keperluan perjalanan anda akan selesa dengan membawa kelengkapan pakaian sokongan semasa dalam perjalanan.

CADANGAN UNTUK PILIHAN PELANCONGAN.

Terdapat pilihan yang boleh anda jadikan tempat penuh untuk menikmati percutian anda di sana dengan cadangan untuk tarikan pelancong yang sangat digemari oleh pelancong yang pernah menikmati perjalanan percutian pelancongan laut di sana. Pilihan terbaik adalah Pulau Geleang dengan pantai yang cukup luas, bersih, dan sangat cantik. Terdapat banyak aktiviti pelancongan dan penduduk setempat di sekitar pulau ini dan tentunya terdapat banyak pilihan lawatan kulinari ikan bakar.

Begitu juga Pulau Cilik dan Pulau Tengah terletak sedikit di sebelah timur Karimunjawa dengan masa perjalanan kira-kira 2 jam dengan menaiki bot bermotor. Tempat snorkel berselerak di merata tempat dan hidupan marin terpelihara dengan baik dengan terumbu karang yang sangat terpelihara. Melalui atau dengan ini, keindahan lokasi ini membuatkan perjalanan anda tidak membosankan jika bernasib baik anda akan melihat ikan lumba-lumba berjiwa besar berenang menyambut anda, jika air laut surut, anda boleh melihat beting pasir di pantai Little Island. Nama beting pasir oleh penduduk tempatan Karimunjawa ini ialah Pulau Gosong kira-kira 35 minit pemanduan untuk ke sana.

APAKAH AKTIVITI SEMASA PULAU KARIMUNJAWA.

Apabila anda datang ke pulau ini, sudah tentu ada beberapa aktiviti penting yang boleh dilakukan agar percutian anda lebih berbeza berbanding sebelum ini. Tunggangan pelancongan alam semula jadi marin dan bawah air sememangnya menjadi keutamaan yang paling banyak dijalankan.

Seperti snorkeling yang paling menarik perhatian, dipandu oleh pasukan pelancongan yang anda pilih, dengan melihat betapa menakjubkannya dunia bawah air. Luangkan masa untuk turut melawat Pulau Menjangan Besar dan Pulau Cemara Kecil, suasana pantai berpasir putih, berenang bersama ikan jerung juga merupakan satu cadangan lain, tentunya ikan yang telah dijinakkan atau dilatih agar keselamatan pelancong dapat diharapkan.

Jangan lupa bahawa terdapat beberapa pulau lain di sekitar formasi pulau dengan berpusing-pusing dengan bot bermotor agar kebosanan anda dapat dipecahkan setelah melihat pesona keindahan yang tidak menjemukan mata, ini akan menjadi penyelesaian terbaik untuk seorang marin- lawatan alam semula jadi bertema yang boleh anda harapkan.

TIPS PENTING SEMASA BERCUTI KE PULAU KARIMUNJAWA.

Mungkin anda perlu tahu tips-tips penting semasa percutian ke Karimunjawa, pilihan terbaik semasa trip nanti di Kabupaten Jepara, Jawa Tengah, tentunya ada beberapa tips penting yang perlu difahami. Banyaknya pulau yang boleh dilawati di situ sudah tentu ada rasa keliru nak pilih yang mana. Ramai pelancong memilih pemandu pelancong yang membantu mewujudkannya, semuanya pada harga yang sangat kompetitif.

Anda mesti memilih pemandu pelancong ini seketat mungkin jika anda dijangka perlu melakukan sekurang-kurangnya tiga perbandingan sebelum bekerja dengan mereka. Beri perhatian kepada pengalaman mereka membawa pelancong dan lihat testimoni yang beredar, jika anda harap anda boleh mengesahkan kepada beberapa rakan komuniti pengembara yang telah memilih pemandu pelancong ini, semoga ia akan memberikan impak fakta untuk melakukan ini.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *