Inilah sebab mengapa ramai pelancong dunia memilih Thailand sebagai destinasi pelancongan yang murah

Mengapa ramai pelancong memilih Thailand sebagai destinasi pelancongan yang murah

Sekali pandang, ia akan menentukan negara Thailand untuk dipilih sebagai negara yang bersedia secara meluas untuk melabuhkan pilihan percutian dengan bajet yang sangat berpatutan. Bukan setakat itu sahaja, ternyata banyak lagi pertimbangan lain yang menjadi destinasi yang sudah popular di seluruh dunia malah membuatkan pelancong menjadi gila.

Keindahan alam semula jadi yang sangat lengkap ini disokong oleh keramahan penduduknya menyambut baik ke dalam keengganan pengembara untuk berpindah ke negara lain. Terdapat satu lagi sebab mengapa Thailand dipilih sebagai syurga percutian pada harga yang sangat murah malah sangat berpatutan dengan bajet ala backpacker menjadi pilihan terbaik untuk percutian anda nanti.

QnHHC tqKOwrsSWLRH0MYpyr4oSB6kuUuqyTnokUVQpAe0ZegrJb95Y6UGtKBRWSij9Hqg6aCuhhs5uRMdepC9KDsq7YXVB3lgkyMI Dfmi9H7ERhOFd7T9BRDi8XvEVNnZ16vGSeJNQgQQV33cOK0 kU
Spot Manahak Fruit Market Thailand. Poto oleh: pinterest.com/pin/548383692102239817/

1. PENGINAPAN MURAH BERPATUTAN.

Perkara pertama ialah kemudahan matang di Thailand sangat popular, terutamanya di kompleks tempat pengembara dunia berkumpul untuk tinggal sementara semasa mereka bercuti di sana. Kawasan kemudahan yang sangat baik untuk harga yang anda dapat adalah di kawasan Jalan Khaosan. Lokasi yang berada di tengah-tengah pusat bandar Bangkok ini terkenal sebagai destinasi paling penting untuk dipilih sebagai tempat penginapan yang pasti akan terlintas di fikiran apabila pesawat sudah mendarat di lapangan terbang.

Anda boleh dapatkan harga bilik bermula dari IDR 100,000 – IDR 400,000. Untuk kedudukan lokasi, ia benar-benar menentukan harga yang akan anda bayar, anda disyorkan supaya boleh berpindah ke tempat penginapan dengan harga yang lebih kompetitif. Harga setiap asrama atau hotel akan berbeza apabila anda pergi menunjukkan atau membeli secara terus. Jika anda mempunyai peluang untuk membandingkan harga untuk mendapatkan harga yang lebih baik, anda harus melakukannya.

2. SYURGA MASAKAN DENGAN HARGA YANG MURAH.

Negara jiran yang sangat dekat dengan Indonesia ini tersimpan dalam nirwana masakan yang telah disahkan sangat mesra poket. Destinasi yang sangat popular ini juga sangat mesra dengan pelancongan Muslim halal yang juga berada di sekitar bandar Bangkok. Dari segi cita rasa, ia tidak terlalu jauh dengan jenis masakan di Indonesia, sudah tentu inilah sebab mengapa anda memilih Thailand sebagai tempat menghabiskan masa bercuti dalam tempoh dominan cuti nanti.

Bayangkan untuk harga saham setiap hidangan bermula dari THB40-THB100 atau sekitar IDR 18,000 – IDR 40,000. Harga masih standard, malah hampir sama dengan makanan di medan selera di Jakarta. Jenis masakan di Thailand agak pelbagai, bermula dari makanan bergoreng hinggalah kepada sup yang akan memikat selera anda apabila mencubanya di sana.

3. CUTI PELANCONGAN PULAU YANG AWESOME.

Terdapat begitu banyak pulau yang sedia untuk dilawati apabila anda berada di Bangkok. Pulau ini menjadi pilihan pengembara dunia untuk menjejakkan kaki dengan tema pelancongan marin dengan pelbagai aktiviti seperti kepulauan Phi Phi sebagai pulau terbaik untuk pelancong dunia. Walaupun terdapat banyak pulau di Thailand yang tidak berpenghuni, sekurang-kurangnya pintu masuk untuk melawat pulau itu boleh dikunjungi oleh sesiapa sahaja. Masukkan pulau Phi Phi ke dalam jadual perjalanan anda apabila anda berada di bandar Bangkok.

Nota! Untuk melawat Phi Phi, sudah banyak agen pelancongan yang menyediakan pakej pelancongan yang boleh anda ikuti. Di kawasan Khaosan Roat, terdapat banyak agensi yang menawarkan harga yang sangat berpatutan jika anda berminat untuk mengunjunginya.

4. PELANCONGAN UNTUK MENGENAL BUDAYA THAILAND.

Cuba kenali budaya tempatan Thai yang masih sangat menarik dan unik untuk diketahui. Penduduk tempatan sangat menjaga budaya mereka dan ia masih dikekalkan sehingga kini. Lihat sahaja beberapa peninggalan sejarah walaupun dari Kerajaan Thailand masih boleh dilihat hari ini dengan keadaan yang masih sangat terpelihara.

Beberapa pameran yang telah menjadi aktiviti tahunan seperti lawatan water shot di bandar Bangkok, dan pameran vegetarian yang diadakan di Phuket. Sebenarnya banyak lagi pameran tanglung terbang yang tidak kurang menarik dan uniknya. Anda masih boleh mengikuti keseluruhan budaya yang mereka jalankan sehingga kini jika anda boleh memilih negara yang sangat murah untuk bajet perjalanan anda nanti.

5. LAWATAN SHOPPING OLEH OLEH.

Harga cenderahati dan jenis tempat membeli-belah di Thailand telah menjadi destinasi membeli-belah. Seperti di MBK, Pasar Pratunam, Pasar Chatucak, hingga lawatan buah-buahan di Pasar Buah Manahak. Keseluruhan pasaran ini telah dimasukkan ke dalam nirvana membeli-belah murah untuk memenuhi keinginan membeli-belah anda dan juga merupakan sebab paling kuat untuk memilih Thailand sebagai tempat untuk menghabiskan percutian anda nanti.

Soal harga jangan risau, masih boleh dirunding jika membeli dalam kuantiti yang banyak terutama fesyen dan cenderahati. Pastikan jenis lawatan membeli-belah cenderahati ini harus menjadi destinasi percutian tambahan anda apabila anda berada di bandar Bangkok, Thailand.

Ini adalah alasan kukuh mengapa banyak negara Thai dipilih untuk menghabiskan tempoh percutian yang sangat strategik ini pada harga bajet yang rendah untuk perbelanjaan sara hidup sehari supaya anda tidak teragak-agak untuk menyediakan diri anda dari sekarang untuk membuat perancangan supaya ia dapat direalisasikan tidak lama lagi. Tidak terlalu jauh dengan harga yang ada di Indonesia dan kepelbagaian hidangan yang masih sesuai dengan selera juga potensi tersendiri untuk menarik dan unik anda ke negara Gajah Putih ini. Semoga berjaya dan selamat melancong.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *