Pengalaman Melihat Penumpang Kapal Terbang Bersikap Buruk Semasa Naik

Pengalaman Melihat Penumpang Kapal Terbang Bersikap Buruk

Pengalaman ini pastinya terasa apabila melancong beberapa lama, kami ingin berkongsi dengan semua rakan sekerja kami yang telah kami kumpulkan, ada beberapa sikap penumpang yang berkelakuan buruk sehingga mengganggu keselesaan penumpang lain, menimbulkan rasa jengkel melihatnya. dan sangat menjengkelkan. 

Melakukan sikap ini tidak sepatutnya berlaku kerana sesuatu yang tidak dapat diceritakan atau mempunyai sifat mementingkan diri yang sangat tinggi, maka pegawai terpaksa campur tangan supaya penumpang yang degil ini mendapat teguran keras walaupun perlu dikeluarkan dari pesawat dan diperiksa oleh pihak airport. pihak berkuasa untuk tindakan selanjutnya. 

Artikel ini diringkaskan sebagai ilmu untuk rakan-rakan sekerja, ada perkara-perkara tertentu yang tidak dibenarkan dan anda perlu ambil tahu, tidak sepatutnya kerana anda semua penumpang lain terjejas sehingga pelepasan kapal terbang boleh ditangguhkan untuk beberapa lama, ia akan mengganggu trafik penerbangan lain yang akan berlepas dan mendarat. . Berikut penjelasannya:

#1. Tempat duduk yang salah bukanlah nombor tempat duduk sebenar.

Memang kelakar ada penumpang yang masih mahu duduk di tepi tingkap, tetapi pas masuk tidak menyatakan mereka berhak untuk duduk di situ. Dalam pengalaman ini, kami melihat ada penumpang yang masih berdegil mahu menukar tempat duduk sehingga berlaku pertengkaran mulut antara penumpang lain mengakibatkan proses kemasukan penumpang tertangguh dan mengambil masa yang sangat lama. 

Malah, pergaduhan ini sangat sengit sehingga terpaksa membawa keselamatan atau polis lapangan terbang untuk menjadi pengantara mereka berdua dan penumpang yang salah telah dipindahkan ke tempat duduk lain supaya tiada lagi pergaduhan apabila pesawat itu berlepas.

#2. Ruang Kabin Penuh melalui atau dengan Item Peribadi ini.

Keadaan ini berlaku apabila satu kawasan penumpang sedang duduk terdapat satu keluarga besar tersepit, penumpang lain duduk bersebelahan, apabila meletakkan barang di dalam petak di atas tempat duduk penuh dan penumpang ini terpaksa meletakkan barang peribadinya di lokasi yang berbeza beberapa jarak dari tempat duduk. 

Fenomena ini sangat kerap berlaku, seperti mengawal satu lokasi untuk bagasi sehingga mengabaikan atau memudaratkan penumpang lain, kadangkala salah faham boleh berlaku. Jika kes seperti ini berlaku kepada anda, sudah pasti perjalanan tidak selesa malah ukiran boleh muncul semasa penerbangan nanti.

#3. Pemilihan Tempat Duduk Tersalah Mengganggu Penumpang Lain.

Situasi lain juga berlaku apabila penumpang yang tersalah pilih tempat duduk ketika mendaftar masuk di kaunter mendapat tempat duduk yang sangat sempit sehinggakan kedudukan lutut melekat pada tempat duduk penumpang hadapan, jadi keselesaan kedua-dua penumpang ini muncul apabila selepas pesawat berlepas. pergerakan yang tidak selesa menyebabkan penumpang lain berasa tidak selesa.ketidakselesaan lain ketika duduk. 

Fenomena ini juga pernah berlaku di mana apabila di atas kapal pertengkaran kecil seperti amaran, akan timbul rasa tidak selesa sepanjang perjalanan, baik kedua-dua penumpang ini mahupun penumpang lain yang mendengarnya. Lebih-lebih lagi bagi anda yang mempunyai ketinggian melebihi purata, anda harus memilih tempat duduk di sekitar kawasan kecemasan yang mempunyai ruang kaki yang cukup besar supaya keselesaan dapat diperoleh tanpa mengganggu penumpang lain.

#4. Tidak Menghiraukan Semua Arahan Pramugari Berkenaan Keselamatan.

Arahan keselamatan ini tetap perlu diambil kira walaupun sangat kerap didengari, ada rasa bosan dan sebagainya sehingga anda tidak mengendahkannya. Peraturan keselamatan ini termasuk prinsip keselamatan penumpang yang akan sentiasa diingatkan secara berkala, seperti penumpang yang terlupa memakai tali pinggang keledar, lupa membuka penutup tingkap, sehingga meja kecil di hadapan penumpang masih terbuka sehingga amaran ini selalu disampaikan membuatkan penumpang lain menjadi geram melihatnya.sikap penumpang yang degil memang begini.

WlkciwJv5cKeXcECKmhjyw1LP9TB3gQSYKodoaYOsdy8X1uejHODooKelmIGsmLwYyBbLochsKt3E3 xtOwVRb
Poto oleh: dallasnews.com

#5. Degil Masih Menggunakan Telefon Bimbit.

Selepas duduk dan pesawat hendak berlepas, masih ada penumpang yang degil yang masih menggunakan telefon bimbit dan berkomunikasi. Krew kabin telah melarang untuk mengarahkannya untuk dimatikan tetapi masih berdegil. Mengikut peraturan, menggunakan telefon bimbit dengan kedudukan masih disambungkan kepada pembekal isyarat atau internet akan menjejaskan komunikasi juruterbang dengan menara kawalan. 

Jika juruterbang mengalami kesukaran untuk berkomunikasi dengan pegawai, pesawat tidak akan dibenarkan terbang kerana disebabkan anda jadual berlepas akan tertangguh untuk beberapa lama dan akan memudaratkan semua penumpang termasuk anda. Jadi, pastikan telefon bimbit mesti berada di posisi tengah penerbangan atau posisi sign off supaya keselesaan penerbangan dapat menjadi yang terbaik dan mengikut jadual berlepas.

#6. Terlupa Bawa Ballpoint Ketika Melancong.

Sungguh tidak masuk akal apabila pengembara terlupa membawa mata bola atau pen untuk menulis apabila kru kabin mengedarkan kertas imigresen di dalam pesawat. Jika anda terlupa membawa bermakna anda akan meminjam daripada penumpang lain dan juga pramugari, sudah tentu ia akan memberikan gambaran yang tidak baik. 

Mengisi kertas imigresen ini adalah sangat penting dan anda mesti mengisinya dengan terperinci dan jujur ​​yang mungkin. Kalau tak bawa ballpoint, maknanya tak isi sampai terperangkap di pintu masuk imigresen negara destinasi. Pastikan anda sudah bersedia sebelum bertolak, ianya disertakan dalam fail dalam dokumen perjalanan.

#7. Menggunakan telefon bimbit adalah tidak sesuai.

Memang ada penumpang lain yang menggunakan telefon bimbit secara beramai-ramai, selepas pesawat berlepas semasa dalam perjalanan sambil mendengar muzik dengan volume tinggi sehingga berlaku kekecohan dengan penumpang lain yang memerlukan ketenangan ketika dalam perjalanan. 

Sememangnya kedudukan telefon bimbit itu sudah pun berstatus mod penerbangan, namun aktiviti keterlaluan seperti ini menjadikan ketidakselesaan untuk memulangkan penumpang ini menjadi tidak menentu sehingga mengakibatkan tweet tidak sesuai yang boleh berlaku dan didengari secara tidak wajar. Gunakan telefon bimbit dengan betul dan jika anda perlu mendengar bunyi, anda harus menggunakan bebas tangan supaya penumpang lain tidak terganggu.

#8. Membuang Sampah Secara Cuai Selepas Makan.

Terdapat juga kapal terbang yang menawarkan makanan ringan dan minuman semasa penerbangan, dan sisa pembungkusan terpakai dibuang sembarangan di sekitar lokasi tempat duduk walaupun di ruang simpanan di hadapan ruang tempat duduk dengan sisa makanan jatuh yang sepatutnya dibersihkan oleh penumpang berkenaan. 

Tidak mempedulikan pembersihan ini, sudah tentu penumpang seterusnya akan merasa terganggu dan bosan dengan sikap yang harus diambil kira. Dalam masa tertentu, krew kabin akan berpusing-pusing untuk mengutip sampah supaya keadaan pesawat kekal bersih dan selesa.

#9. Minta sokongan Ke dalam Barangan Angkat Krew Kabin Ke Storan.

Adalah sangat tidak beretika bahawa penumpang yang membawa bagasi untuk meminta bantuan kepada kru kabin mengangkat input ke dalam kawasan simpanan bagasi yang bukan tugas mereka bersama-sama. 

Pramugari atau kru kabin hanya mengarahkan dan memaklumkan supaya semua peraturan apabila penumpang sudah berada di dalam kabin pesawat telah dipatuhi dengan betul dan betul, bukan mengangkat barang. Semua barang yang dibawa penumpang adalah tanggungjawab penumpang termasuk mengangkat dan memuatkan ke dalam kawasan yang disediakan.

#10. Penumpang Bergegas Keluar Apabila Pesawat Tidak Berhenti Dengan Sempurna.

Selepas proses pendaratan masih berjalan, terdapat juga penumpang yang tergesa-gesa untuk keluar dan pesawat masih terus keluar dari tali pinggang keledar dan cuba membuka ruang simpanan bagasi supaya boleh berada di barisan hadapan untuk turun. 

Pelanggaran ini telah berlaku di mana penumpang masih ketawa dan diberi amaran keras oleh kru kabin untuk terus duduk sehingga pesawat itu berhenti sepenuhnya. Kegusaran ini turut dirasai penumpang lain melihat gelagat penumpang yang mahu sedap-sedap sendiri tanpa mengira peraturan yang perlu dipatuhi.

Pada pendapat kami, pengalaman melihat sikap buruk seperti ini yang sering dialami ketika menaiki pesawat dan ketika berada di dalam kabin pesawat telah menggusarkan semua pihak akibat tindakan penumpang yang tidak bertanggungjawab yang sewenang-wenangnya mengabaikan peraturan dan keselesaan penumpang lain. 

Semua peraturan sedia ada yang diterbangkan adalah cara untuk mengatur dan memberi keselesaan kepada semua penumpang, tetapi masih ada penumpang yang tidak bertanggungjawab yang tidak mahu disuruh sehingga melakukan apa yang mereka mahu menyebabkan perjalanan tidak selesa malah goiter semua. masa di dalam kapal terbang. Semoga bermanfaat dan semoga pengalaman seperti ini tidak berlaku dalam penerbangan anda nanti supaya tempoh perjalanan anda kekal dalam zon selesa anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *