Pengalaman Perjalanan Dari Lapangan Terbang Klia Atau Klia2 Malaysia Ke KL Sentral

Pengalaman Perjalanan Dari Lapangan Terbang Klia

Pengalaman melancong ke Malaysia sudah beberapa kali dan kini kami sedang menulis artikel tentang cara menggunakan pengangkutan awam paling popular oleh pelancong dari Indonesia apabila mendarat di KLIA atau KLIA2 Malaysia. Destinasi paling terkenal memang ke KL Sentral kerana di sinilah pusat semua pengangkutan penting di Malaysia diintegrasikan di KL Sentral.

Sangat terkenal untuk semua pelancong dari Indonesia untuk menghabiskan percutian mereka ke Malaysia, KL Sentral sememangnya topik yang sangat dicari jadi anda memerlukan panduan atau prosedur untuk ke sana apabila anda mendarat di KLIA atau Lapangan Terbang KLIA2.

v66e85l0xJsJLyEUqGi aNFwTKmMZI3WjEloG0JtKxHvKrSCN UM Yktm16 HK13z3TfukPHzvZgHHcDRp5KXI7AaTikA8g5v6
Poto oleh: livingnomads.com

Selepas anda turun dari pesawat dan semua siasatan di Imigresen Malaysia selesai, anda akan pergi ke pengambilan bagasi di setiap kawasan yang telah disediakan oleh pengurus lapangan terbang. Pastikan nombor penerbangan anda mengikut lokasi penyerahan barang dan jangan lupa bawa troli barang jika diperlukan yang sudah tersedia di sekitar lokasi pengambilan.

Tiba masanya untuk menuju ke KL Sentral sebagai pusat bandar Kuala Lumpur Malaysia yang pastinya merupakan kawasan penting untuk pelbagai destinasi bermula dari sana. Stesen KL Sentral adalah stesen yang dibina oleh Kerajaan Malaysia untuk menghubungkan semua aktiviti penduduk tempatan dan pelancong yang akan menghabiskan tempoh percutian mereka dan sebagai kawasan pertemuan untuk membuat lawatan lain ke Pulau Pinang, atau ke Thailand. Terdapat beberapa pilihan pengangkutan yang boleh digunakan dan disesuaikan dengan keperluan anda di kemudian hari seperti LRT, RapidKL, hingga MRT.

#1. TEKSI.

Sememangnya teksi sangat mudah untuk digunakan, tetapi perlu diingat apabila menggunakan teksi atau teksi di Malaysia, ada yang berdaftar dan ada yang tidak. Begitu juga di Indonesia, terdapat juga teksi yang disyorkan seperti Teksi Bajet atau Teksi Premier. Tetapi dengan perkembangan teknologi internet anda juga boleh menggunakan teksi online yang boleh digunakan apabila anda berada di KLIA atau KLIA2.

Masukkan permohonan dan masukkan data KL Sentral sebagai destinasi terakhir anda. Sememangnya untuk menggunakan aplikasi di Malaysia, anda sudah mempunyai pakej internet, jika belum maka anda perlu mengaktifkan pakej Doloe yang anda boleh membeli kad permulaan di sekitar lapangan terbang.

#2. KLIA EXPRESS atau KLIA TRANSIT

Pengangkutan awam sangat diutamakan kerana ia adalah yang paling mudah, pantas, dan agak selamat. Walaupun harganya lebih mahal sedikit, ia boleh difahami. Untuk masa perjalanan ke KL Sentral menggunakan KLIA Ekspress +/- 30 minit dengan harga tiket RM55 untuk remaja dan RM25 untuk kanak-kanak. Jika anda ingin menggunakan KLIA Transit pada harga yang agak serupa, bezanya hanya berhenti di beberapa stesen sahaja supaya perjalanan anda untuk ke KL Sentral lebih lama sedikit jika dibandingkan dengan KLIA Ekspress.

Stesen hentian Transit KLIA: KLIA2-> KLIA-> Salak Tinggi-> Putra Jaya dan Cyber ​​​​Jaya-> Bandar Tasik Selatan-> KL Sentral.

Apabila anda berada di Lapangan Terbang KLIA, kedua-dua tiket ini dibeli semasa anda hendak bertolak. Sebelum keluar ada kaunter yang menyediakan tiket atau tiket untuk tren ini. Bagi rel atau platform, dua tren KLIA Ekspress dan KLIA Transit boleh dilihat dengan jelas dengan papan tanda yang sudah tersedia di lapangan terbang. Sangat mudah dicari untuk ke setiap pilihan kereta api.

Ketersediaan tren ini agak banyak dengan masa menunggu hanya 15-20 minit tren sudah berada di sekitar lapangan terbang. Jika anda berada di lapangan terbang yang berbeza dan ingin menukar terminal, pengangkutan antara KLIA dan KLIA2 kini boleh didapati dengan kos RM2 untuk remaja dan RM1 untuk kanak-kanak. Anda boleh menikmati kemudahan WIFI percuma semasa perjalanan anda.

#3. Bas.

Satu lagi pilihan yang lebih jimat ialah menaiki bas dengan laluan ke KL Sentral. Masa perjalanan lebih kurang 60 minit dengan tiket sehala RM10. Keadaan bas yang sangat selesa dan baik, walaupun murah tetapi tidak murah dan sesuai untuk anda yang ingin mendapatkan harga murah untuk ke KL Sentral menggunakan bas dari KLIA atau KLIA2. Untuk arahan, terdapat arahan yang jelas apabila anda ingin keluar selepas semua bagasi anda dibawa.

Anda tidak perlu risau lagi selepas tiba di Lapangan Terbang KLIA atau KLIA2 menuju ke KL Sentral, setelah memilih pilihan yang perlu diambil untuk ke sana. Pilihan yang mencukupi ini boleh disesuaikan dengan keperluan dan aspirasi atau bahkan mempertimbangkan kos yang sesuai pada peluang kemudian. Kerana kami lebih suka menaiki bas ia lebih murah dan kami mempunyai masa yang mencukupi supaya kami dapat menikmati perjalanan dengan bas dengan lebih selesa pada masa itu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *