Percutian ke Manado: 9 Destinasi Wajib Ini Minimum Termasuk dalam Destinasi Perjalanan Anda

Percutian ke Manado

Percutian ke Manado pastinya akan memberikan perbendaharaan kata nuansa perjalanan kembara yang disimpan sebagai destinasi pelancongan wajib yang termasuk dalam senarai jadual perjalanan pada musim cuti utama akan datang. Manado masih elegan dan bersedia untuk mendapatkan pelancong dari mana sahaja mereka datang dengan destinasi kegemaran, sudah pasti setiap pengembara mempunyai matlamat yang berbeza. 

Bukan sahaja untuk meneroka pelancongan maritim, meneroka alam semula jadi dan tempat terbaik untuk swafoto dan fotografi dipilih kerana sudut untuk foto objek adalah sangat semula jadi dan menarik perhatian. Akses pengangkutan yang telah membuka banyak penerbangan eksklusif dari Jakarta dan beberapa bandar besar lain ke bandar Manado memberikan peluang yang sangat tinggi kepada pelancong untuk hadir dan meluangkan masa bercuti ke Manado tanpa berfikir lagi. 

Tempat-tempat penting yang dimuatkan secara minima dalam sesi percutian ke Manado kali ini menjadi cadangan kepada pengembara yang ingin menghabiskan ekspresi dominan pada percutian seterusnya dan tentunya semuanya sangat cantik dan tidak akan dilupakan.

#1. BUNAKEN TOUR.

Teknik ke Bunaken: Perjalanan ke Bunaken dari Kuala Jengki mengambil masa +/- 45 minit menaiki bot yang agak berpatutan dengan harga IDR 30,000 sehala ke Pulau Bunaken.

Penginapan: Khusus untuk backpacker, anda tidak perlu risau ada rumah yang boleh dijadikan tempat penginapan yang agak murah. Untuk yang lebih baik seperti homestay atau resort, harga bermula dari IDR 200,000 – IDR 1 juta. Kelas backpacker bermula dari IDR 100,000 sahaja.

X lNXqa1nFQpPXxi5qppKM2q8ofUvhdhn5KGwggZrw AJMjR0 1mFIjjTFZMxm9nauemoW6crXIthbJW3bBfMcBaQvGVq kFZgoEN4ASAxpyxoDBJiDZU6 BAdheZDaZ4rsPgzTMCPk7Mnzu1KCFoirqvHItlMWdzqVH257 cfrIazUHheWM6Xfbw
Poto oleh: superadventure.co.id

Tempat fenomenal yang wajib anda lawati ini telah termasuk dalam tapak warisan dunia yang telah diiktiraf oleh UNESCO. Pastinya memiliki kelebihan mengembara ke Bunaken dengan keindahan alam bawah laut sudah pasti menawarkan penyelesaian untuk berkunjung selepas berada di Manado. Bagi pencinta dunia bawah air, ini adalah tempat terbaik di Indonesia dan pastikan anda mengambil bahagian dalam sesi foto bawah air yang telah mempengaruhi pelancong tempatan dan antarabangsa. 

Bulan-bulan terbaik untuk menyelam di Bunaken adalah sekitar bulan Mei dan Ogos dan sudah tentu terdapat kira-kira 39 tempat terbaik untuk menikmati dunia bawah air yang akan memukau mata penyelam terutamanya pada bulan Disember hingga Januari air pasang akan menjejaskan perjalanan anda. Lebih-lebih lagi bagi anda yang tidak mempunyai kebolehan berenang dan menyelam, buat masa ini terdapat penginapan bot khas untuk dinding kaca yang dapat melihat keindahan alam bawah laut tanpa perlu bersusah payah menyelam secara langsung. Sudah tentu, pilihan ini sangat popular dengan pengembara yang tidak mahu basah.

#2. PULAU SILADEN.

Teknik ke Pulau Siladen: Dari pelabuhan Manado untuk ke Pulau Siladen mengambil masa +/- 45 minit. Terdapat pelbagai pilihan yang boleh digunakan, tetapi terutama bagi anda yang pergi secara berkumpulan, anda harus menyewa bot laju sepanjang hari dengan harga bermula dari IDR 800,000 yang boleh membawa anda pulang dan pergi malah di sekitar Pulau Siladen dengan mudah.

Penginapan: Pilihan penginapan di Pulau Siladen sudah tentu bertaraf dunia dengan banyak kotej yang sudah dilengkapi dengan penginapan penting untuk pelancong. Untuk harga penginapan bermula dari IDR 300,000 – IDR 700,000

K8jE3zWPjTGLI iMc1B8WJIIzCvAYCpooyJYN84d2wsOI6uaHwtvGq a9KYBZ6vPmUHt0ocTZ1WadO3IKxuUctI1wrj r5f ZIiAkwMW5puPsL202InRY8qlDNwnzvjorhZI1oVGqSBXSy5BABgZs 2wSELD0ksrT6 7rBPWg0O3RXFTG8JT8F9T A
Poto oleh: manadobaswara.com

Sebagai tempat pelancongan penting di Manado, terdapat banyak acara yang boleh anda lakukan sepanjang percutian anda di sana. Bermula dari menyelam, snorkeling, dan berenang. Sudah tentu acara penting ini menjadi pilihan terbaik kerana ke pulau itu pastinya akan melaksanakan acara ini. Mengelilingi pantai dengan pasir putih menjadikan daya tarikan bermain pantai sangat popular. 

Masih bersih dan cantik untuk menghabiskan masa bercuti nanti di Pulau Siladen boleh menjadi pilihan terbaik untuk anda kunjungi ketika berada di Manado. Untuk menjalankan aktiviti menyelam atau menyelam, terdapat pengurus yang menyewa dan juga penginapan tambahan lain iaitu gambar di bawah laut yang mampu menampilkan daya tarikan tersendiri apabila anda menyelam.

#3. PANTAI MALAYANG.

Teknik untuk ke sana: dari bandar Manado ke pantai Malayang hanya sejauh 4 km dengan masa perjalanan +/- 10 minit yang boleh diakses dengan pengangkutan awam.

gaWXTI7C7jY1c26LiIz7QUBWz3Cb 2PEAH55WGSyuEdMnOZZ YewPT6y1xG9d2srjLhJhdOAt7AITdRcIIOdB8kc4xlZ8o2ec
Poto oleh: manadonyaman.wordpress.com

Pantai ini dikunjungi ramai penduduk setempat yang ingin mengisi masa bercuti terutama pada hujung minggu yang tidak menelan belanja yang tinggi. Sangat mudah untuk dicapai, inilah sebab utama dan pelancong mesti turut serta menikmati alam semula jadi pantai, terdapat kerikil hitam unik bertaburan di sepanjang pantai. Jika anda ingin melakukan diving, sudah tersedia tempat-tempat khas yang dilengkapi dengan peralatan sewaan yang telah disediakan oleh pengurus.

#4. PULAU MANADO LAMA.

Teknik untuk ke sana: Untuk ke Pulau Manado Tua mengambil masa lebih kurang +/- 1 jam perjalanan dengan menyewa bot. Pulau ini berada di dalam air dengan kecerunan 5-10 meter ke dasar laut malah pulau ini juga terbelah dengan tembok karang yang mencapai kedalaman 25-50 meter ke dasar laut. Ini merupakan tarikan yang sangat digemari oleh pelancong dengan fenomena alam yang tidak ada di pulau lain.

Penginapan: bagi pelancong yang ingin memilih untuk tinggal di pulau Manado Tua, penginapan kini tersedia bermula dari IDR 300,000 – IDR 1 juta.

hZIhCK3OpuA7HzkNF8zR1biJSeCivcbfVlIi1MPjs6nFT9v25m
Poto oleh: jalanjalanyuk.com

Aktiviti semasa berada di pulau ini tentunya sangat menarik dan unik, diikuti dengan beberapa acara yang pastinya banyak dijalankan iaitu menyelam, snorkeling, dan berenang. Terdapat begitu banyak tempat menarik dan unik di sekitar pulau ini yang tentunya boleh dilengkapi dengan pelbagai aktiviti lain seperti jet ski. 

Jangan lupa juga berkunjung ke Pantai Apeng Datu dan memburu matahari terbenam pada sebelah petang. melalui atau dengan pulau yang indah untuk pelancongan ini, program Persidangan Lautan Sedunia telah diadakan pada tahun 2009 sebagai tempat penting pada skala dunia dengan keindahan bawah laut yang sangat indah ini.

#5. TASIK TONDANO.

Teknik untuk ke sana: mengambil masa +/- 3 jam perjalanan dari kota Mandao dan Tomohon yang termasuk dalam Kabupaten Minahasa. Sepanjang perjalanan anda akan melihat pemandangan yang cukup cantik. Udara sejuk kota Tomohon yang dinamakan kota Bunga diapit oleh dua gunung yang satu lagi masih aktif bernama Gunung Lokan. +/- 30 minit memandu dari lokasi ini anda akan memasuki Tasik Tondano.

C3sxqntDm1qSnEx8Kygh8sdRK y3ygI116uLTw5aeSudyWQeWLlVQ6YiTQ7kMIqHt4Po5t EmfHtqY17fDHjaex49Rd3uUTSX8ZZBg sWTcTpV9b4bLiaN46Myp5BsEcjk2Sxb1uJ5fvEvET4pooy9m7mY dEbnFouOm eL4hejJ4SpIqnf Ekc9nQ
Poto oleh: tempatwisatamu.com

#6. TASIK LINAW.

Teknik untuk ke sana: untuk ke Tasik Linau sangat mudah dengan pengangkutan awam dan semestinya tambangnya sangat berpatutan. Dari bandar Manado ke Tinoor ke Tomohon. Peraturannya ialah anda akan melihat bulatan di Tomohon dan anda boleh melihat persimpangan terus lurus sehingga anda melihat papan tanda, ikuti ke destinasi terakhir iaitu Tasik Linaw.

C3sxqntDm1qSnEx8Kygh8sdRK y3ygI116uLTw5aeSudyWQeWLlVQ6YiTQ7kMIqHt4Po5t EmfHtqY17fDHjaex49Rd3uUTSX8ZZBg sWTcTpV9b4bLiaN46Myp5BsEcjk2Sxb1uJ5fvEvET4pooy9m7mY dEbnFouOm eL4hejJ4SpIqnf Ekc9nQ
Poto oleh: tempatwisatamu.com

Keindahan Tasik Linaw telah memasuki destinasi pelancongan wajib apabila anda berada di Manado, untuk ke sana tidak begitu sukar dan mudah untuk dicapai. Akses perjalanan agak mudah untuk diikuti dan pengembara khas boleh menyewa pengangkutan awam ke tapak pelancongan.

#7. AIR TERJUN KIMA ATAS.

Teknik untuk ke sana: masih di bandar Manado, hanya 15 km jauhnya. Air terjun yang masih dikelilingi hutan menghijau yang masih tebal dan rendang ini amat disyorkan untuk dikunjungi dan pastinya tidak terlalu jauh dari pusat bandar. Air terjun yang jatuh itu kelihatan cantik dengan terbelah menjadi dua ranap dan tiga tingkat. Pesona air yang mengalir dengan paras ini menjadikan pemandangan sekitar air terjun itu sangat fenomenal. Tempoh masa perjalanan hanya 25 minit, perjalanan ini amat digemari oleh pelancong tempatan dan pelancong dari daerah lain sambil mengisi masa percutian ketika berada di kota Manado.

8oGYzCJILv912gJ0WB7EcA7WLank9Y36 WWbaUWdauoZFDRjBgXU05sgobl2mcIg2sWOXBgAl4NRxwid6i3lHh2Nj3KxbiBmsk nLTQEfE6ALmtaThywIe8FXxP iquqp4S LWp28SpN1rW1 ufUAdoKlun3OqtW79kcf4mGi mEEjHvZ46bs bjHA
Poto oleh: dolandolen.com

#8. Berakit Sawangan.

Teknik di sana: menikmati suasana sungai yang pernah dijadikan tarikan pelancong berakit. Titik permulaan pertama untuk sukan ini ialah Resort River Park. Panjang arung jeram ini ialah +/- 9 km dengan masa selama 2 jam. Untuk ke lokasi arung jeram air putih ini sangat mudah, anda boleh menggunakan pengangkutan awam di Manado, tepatnya di terminal Pasar 45 dengan laluan ke Terminal Airmadidi dengan masa perjalanan hanya 30 minit sejauh 18 km. Selepas tiba di terminal anda boleh memilih dua pilihan menggunakan pengangkutan bandar semula ke Kampung Sawangan dengan kadar IDR 7,000 jika ingin cepat boleh menggunakan ojek. Masa perjalanan hanya 15 minit dari terminal sejauh 7 km.

NmUuEY36BDfcJz3KbsKqs hUkegh5wYmmX1bWyXUAVbmMoKYHBLFE6EDivg1oMpX6mKmFUaWx5sAMWLTB3WI cAO7EKW05LMQqxPBDr7 UFUT5CEYLOY5s4U613CIAgBhvEP87ug0hyxdjNg GEo nd216YJ4olnlQssk90wRaCCK8nGWNPcT vraQ
Poto oleh: dolandolen.com

Jika anda ingin menikmati sukan ini, pastikan anda tidak mempunyai sejarah penyakit jantung atau fobia terhadap air. Bayaran masuk ialah IDR2500 dan ikut bayaran untuk menikmati aktiviti berakit ini IDR180,000 seorang untuk minimum 4 ahli. Dan harganya ialah IDR 150,000 untuk kumpulan dengan 7 ahli {harga boleh berubah pada bila-bila masa oleh pengurus}.

#9. TANDURUSA WILDLIFE PARK.

Teknik untuk ke sana: Perjalanan ini tentunya bermula dari kota Manado ke kota Bitung dengan masa perjalanan yang perlu disediakan kira-kira 1-2 jam. Bas yang anda naiki untuk laluan Manado-Bitung berharga IDR 10,000. Selepas tiba di Terminal Tangkoko Bitung, relay mengambil pengangkutan awam C1 atau C2 dengan kos IDR 5000. Dan relay pergi balik dari pintu masuk ke Taman Hidupan Liar Tandurusa menelan belanja penduduk tempatan IDR 15,000 teksi motosikal setiap orang.

syIjHfGvwZ U0MYn1bE0 Qeby CdK811PmLiILFNE6yWhTVREYmGRD ikmpuLW6ETfdHmpf63 zWFR2Qn V64oeQLcItCrU3Bs97Pv7pjgH3TdsJkF2Sxyc9ceNeCYNtiaBTeeduHvIP0DBCcxCFgaTk5s2DIuXxynEMlzlLRnW5Rqy SjuYCKXmg
Poto oleh: wisatamanado.info

Penginapan: Jika anda ingin menghabiskan percutian anda di Bitung, terdapat penginapan yang boleh anda pilih, malah sangat mesra dengan Tudursa Tourism Park dalam bentuk homestay atau resort bermula dari IDR 100,000 – IDR 500,000.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *