Percutian Keluarga: 10 Petua Mudah Untuk Merancang

Percutian Keluarga Petua Untuk Merancang

Apabila membuat keputusan untuk bercuti bersama keluarga, ia adalah masa terbaik untuk menantikan perjalanan bersama sebagai cara terbaik untuk dibawa ke kawasan yang telah dirancang. Bercuti, semua ahli keluarga pastinya perlu memikirkan beberapa perkara yang cukup penting agar keselesaan dapat dirasai agar masa terbaik disediakan mengikut konsep perjalanan nanti. Supaya tidak kecewa, ada sedikit tips yang boleh menjadi cara terbaik untuk membuat percutian bersama keluarga ini, ia mesti dijalankan apabila anak telah meminta persetujuan daripada ibu bapanya. Ini penjelasannya.

Vlf4shvjpxMZYFcZIs HMjrhw4m1y9e5KFM dFI tq CcGAT2MqxJDqeKQ y2fv0SFSjRqY0izhTtfkL80spgXZfyoYekYXnOQ6V10JfsTW2a xQ1YVC7WK rUfGrhMWJkmFxRkEu2c1a3m7Wh cl1iy4Bh zNGKcgzEKKbJOWQ3QrLdE1KzHcLBnw
Poto oleh: matttuankotta.blogspot.com

#1. Rancang Tarikh Percutian Terbaik Bersama.

Untuk merealisasikan rancangan ini, ia mesti dirancang lebih awal terutama bila dan bila trip ini akan dijalankan. Seawal mungkin anda boleh mengulang kaji setelah mengambil kira masa dengan memberi perhatian kepada masa cuti daripada anak-anak dan boleh disesuaikan dengan percutian anda nanti. Jika ada cuti, tarikh merah padat sebagai masa terbaik untuk membawa seisi keluarga ke kawasan yang telah dirancang untuk bercuti.

#2. Pilih Destinasi Pelancong Kegemaran Keluarga.

Terdapat begitu banyak destinasi pelancongan kegemaran tetapi pilih yang paling disukai oleh keluarga anda. Jangan tersalah pilih kerana ia akan memberi kesan kepada ketidakselesaan atau rasa tidak suka salah seorang ahli keluarga sehingga perjalanan yang telah dirancang lebih awal akan terbantut dengan suasana yang tidak selesa. Sebagai ibu bapa, anda perlu berbincang dengan semua ahli keluarga nuklear anda di rumah sebelum menentukan destinasi lokasi pelancongan yang akan dipilih untuk bercuti bersama.

TIPS: penentuan destinasi lawatan nanti mesti sesuaikan dengan cuaca semasa melawat nanti. Jika destinasi pelancongan yang anda lakukan adalah pada musim hujan atau musim panas, ia akan kuat pada peralatan yang dibawa dan menempa percutian yang akan dijalankan di lokasi kawasan pelancongan itu nanti.

#3. Mulai Sekarang Kumpul Maklumat Destinasi Pelancong.

melalui atau dengan ini adalah mudah untuk mendapatkan apa-apa maklumat yang anda boleh dapatkan di internet melalui telefon pintar anda. Mulai sekarang anda boleh mengumpul semua maklumat perjalanan yang penting, kemudian ia boleh menjadi lebih serius dan tidak berkembang kepada perkara yang tidak perlu dilakukan. Maklumat ini amat penting kerana ia akan memberi pengaruh yang kuat terhadap acara yang dijalankan semasa bercuti dan pastikan ianya mestilah sesuai dengan konsep percutian yang bakal anda lakukan bersama keluarga nanti.

#4. Syor Destinasi Terbaik Daripada Rakan.

Sudah tentu, anda boleh memberitahu rakan-rakan yang sudah mempunyai ahli keluarga meminta input tentang destinasi percutian nanti. Bercerita pengalaman mereka boleh memberikan cadangan untuk dipertimbangkan dan mungkin destinasi tersebut termasuk dalam salah satu destinasi percutian bersama keluarga yang akan anda sediakan nanti. Melalui atau dengan maklumat ini, maklumat ini boleh menjadi langkah pertama sebelum membuat pilihan dan anda sebagai ibu bapa boleh menyemak apa yang akan menjadi halangan dalam perjalanan nanti.

#5. Semak Harga.

Jika anda telah menentukan lokasi destinasi pelancongan yang ingin dituju, pastikan semakan harga telah bermula. Jika anda melancong dengan kapal terbang, anda sudah tahu berapa harga tiket dan pemilihan kawasan penginapan juga sudah mula dibeli lebih awal. Melalui atau dengan pembelian ini terlebih dahulu, anda sudah boleh mendapatkan harga terbaik, terutamanya masih dalam suasana banyak pecahan harga, sudah tentu anda akan menjimatkan wang untuk menyediakan bajet percutian bersama keluarga anda.

#6. Penyediaan Dokumen Perjalanan.

Perkara ini khusus untuk keluarga yang akan melancong ke luar negara yang perlu menyediakan pasport sebagai dokumen rasmi penting untuk memasuki negara destinasi ke luar negara. Jika ia mesti disertakan dengan Visa, ia mesti disediakan segera supaya tidak ada perkara saat akhir atau saat akhir supaya anda boleh memohon masa yang mencukupi untuk menyediakan semua dokumen perjalanan ini secepat mungkin atau seawal mungkin. Pastikan semua ahli keluarga yang menyertai sudah memiliki dokumen perjalanan ini supaya apabila perjalanan nanti sudah siap dan tiada yang terlupa.

#7. Pemilihan Pengangkutan.

Perkara ini juga menjadi kebimbangan anda sebagai ibu bapa, perjalanan untuk berpindah disahkan menggunakan pengangkutan. Menyesuaikan dengan keperluan anda, pilihan ini sudah tentu boleh memilih sama ada apabila anda tiba di destinasi pelancongan, anda menggunakan pengangkutan awam atau menyewa kereta. Kesemua pilihan ini mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing, sebagai ibu bapa anda mesti menentukan apa yang terbaik untuk keluarga sebagai keutamaan.

#8. Telah Mula Membuat Jadual Perjalanan.

Untuk menjadikan perjalanan ini lebih fokus dan serius, anda perlu membuat jadual perjalanan atau jadual perjalanan yang terperinci supaya anda tahu acara apa yang akan anda lakukan bersama keluarga anda dan ke mana hendak pergi. Itinerary ini ibarat panduan yang wajib anda ikuti setelah memikirkan laluan terbaik untuk dilawati agar perjalanan yang anda buat lebih selesa dan sangat gembira.

#9. Bawa Hanya Peralatan Penting.

Jangan tersilap bawa semua kelengkapan keluarga, bawa yang penting sahaja supaya tidak ada lebihan bagasi. Berhati-hatilah mulai sekarang, semoga kelengkapan yang dibawa menepati keperluan semasa cuti. Berapa lama masa bercuti bergantung kepada jumlah barang yang perlu dibawa. Jika anda membawa anak kecil, anda mesti memberi perhatian kepada keperluan penting semasa melancong nanti, termasuk makanan, pakaian, hingga pakaian khas.

#10. Tunai.

Sudah tentu wang sangat penting untuk dibawa dan pastikan jumlahnya mencukupi apabila anda memulakan perjalanan anda nanti. Perkara yang dibimbangkan ialah anda tidak perlu membawa wang tunai terlalu banyak, jika anda rasa anda perlu menambah sejumlah wang tunai anda boleh mengeluarkannya di ATM di destinasi pelancongan atau bandar terdekat. Untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini, contohnya bertaburan atau dicuri, sudah tentu perlu menjadi perhatian untuk terus berhati-hati.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *