Inilah sebab mengapa perjalanan percutian yang dirancang telah menjadi wacana

Perjalanan bercuti sudah menjadi bualan

Pada masa ini, anda mungkin mempunyai pasangan yang sangat mesra dan rasanya seperti mempunyai perwatakan yang sangat gembira, semuanya terasa tepat untuk menjalankan sebarang aktiviti. melalui atau dengan ini, agar segala idea yang akan dijalankan sentiasa lancar, boleh dikatakan sentiasa berjaya dengan aktiviti melancong di bandar, bolehlah berkumpul sekali sahaja, nama sendiri, semua orang boleh hadir lengkap tepat pada waktunya.

Tetapi bagaimana dengan percutian di luar bandar atau luar negara? Adakah ia masih boleh direalisasikan dengan mudah? Saya rasa tidak semudah itu, malah sukar untuk memilih perjanjian sehingga perancangan pada mulanya sangat terancang, malah akhirnya hanya sekadar wacana, alias tidak menjadi, gagal teruk.

Pelan yang sangat praktikal telah dipanggil dan diluluskan tetapi apabila ia dimuktamadkan ia sangat jauh dari jangkaan. Segelintir kumpulan atau geng anda memang berhasrat untuk melaksanakan trip ini, walaupun terpendam harapan yang mahu ianya direalisasikan bersama pasangan yang sejiwa dan gila perangai untuk menjalankan sebarang aktiviti.

Tetapi kami ingin membincangkan misteri ini kerana masalah yang telah berlaku, kami ingin berkongsi dengan semua rakan sekerja kami yang telah membaca tulisan ini untuk mengetahui apa yang menyebabkan apa yang berlaku apabila semua perancangan untuk perjalanan kembara ini telah dirancang serta mungkin malah membuat jadual perjalanan, semuanya bagaikan kilat.Pada siang hari rancangan ini akhirnya menjadi mentah hanya untuk wacana sehingga membawa kepada kegagalan total. Apa pun puncanya, berikut adalah ilustrasi yang kami alami ketika itu.

#1. Tidak Semua Kumpulan Geng Cukup Duit.

Setiap kumpulan geng anda sekarang sudah tentu mempunyai latar belakang keluarga yang berbeza, bukan semua wang boleh didapati dengan sekelip mata. Malah sesetengah rakan anda memerlukan sedikit masa untuk mengumpul wang sebelum semua rancangan menjadi kenyataan.

Memang benar, ketika kami mengembara ada dua orang ahli kumpulan kami pada mulanya mereka sangat bersemangat tetapi akhirnya apabila sekatan tidak dituruti kerana masalah kewangan mereka tidak dapat membuat persediaan. Ada perkara yang penting dan mereka perlu fikirkan seperti adik mereka masih bersekolah dan keperluan wang tidak boleh diperuntukkan secara praktikal ke jalanan tetapi untuk keperluan lain yang mesti mereka utamakan.

Inilah hasil yang kami terokai pada masa ini, kami tidak bertanya secara peribadi, tetapi apabila kami melawat rumah salah seorang rakan kongsi kami, kami melihat keperluan tersirat yang, menurut kami, terjawab apabila memberitahu ahli keluarga yang lain, bahawa adalah salah satu sebabnya.

#2. Semua Ahli Mager Untuk Mencari Maklumat Lengkap.

Kami juga merasakan apabila ada ilham yang dilemparkan kepada kumpulan samseng, rata-rata mereka hanya mengiyakan tetapi hanya setakat itu sahaja. Mager alias malas bergerak mencari maklumat sokongan untuk perjalanan nanti. Biasanya ilham yang datang kepada geng ini ialah kawan-kawan yang mempunyai visi untuk sesuatu tema dan inspirasi lain.

Hampir kesemua ilham yang disampaikan ternyata hanya dibalas oleh segelintir rakan sekerja yang kebetulan mempunyai keinginan yang sama, tidak sama dengan rakan sekerja lain yang tidak suka hanya bersemangat di hadapan tetapi minima mencari maklumat lengkap untuk perjalanan.

Akhir kata, mereka yang mencari maklumat lengkap sememangnya mereka yang hanya memberi inspirasi dan kadangkala bergerak sendirian, tetapi ahli kumpulan yang lain hanya mendengar malah terbayang-bayang di muka mereka semata-mata untuk mendengar. Akhirnya, mereka yang bersetuju hanya untuk beberapa orang dipujuk untuk menyertai perjalanan itu nanti.

#3. Hanya Seorang Yang Kompeten.

Dalam sesebuah kumpulan, sudah pasti ada yang menyerlah dalam segala hal termasuk ilham dan lain-lain. melalui atau dengan ini, anggota lain terpaksa mengikut, malah segala aktiviti yang dijalankan sentiasa bergantung kepada pasangan yang mengajak mereka walaupun untuk membayar wang.

Sememangnya pergantungan ini amat jelas sekiranya rakan kongsi yang berwibawa ini tidak mengambil bahagian, maka semua ahli lain pasti akan membatalkannya. Selalunya situasi seperti ini selalu berlaku dan kita sendiri merasakannya, seseorang yang mempunyai gred yang baik dalam kumpulan selepas dia berkata tidak, maka segala perancangan yang akan dibuat sudah tentu akan berlaku atau gagal dengan teruk.

Anda harus mengelakkan masalah seperti ini, kerana bergantung pada keputusan pada satu orang akan membuat semuanya tidak dapat direalisasikan dengan baik. Sekiranya anda diberi inisiatif untuk melakukan perjalanan sendiri tanpa bantuan orang lain dan rasanya anda boleh melakukannya, ia akan menjadi nilai positif. Sememangnya perjalanan bersama akan menjadikan bajet yang disediakan akan menjadi lebih ringan kerana perkongsian kos untuk beberapa pos seperti penginapan dan juga pengangkutan.

6PTIJvH7fTVeU 1u3vfaQLsRxkKEw4C2ZuJTSW0cyq arvx1 XU 1cvKqiq 3d GLOo0NaLESFC3gkfIeTzrt
Poto oleh: travelpulse.com

#4. Masa Percutian Tidak Mencukupi.

Semestinya setelah perancangan dibuat dan dirancang sehabis mungkin, masa percutian yang telah disediakan lebih awal menjadi mentah kerana masa yang dirancang tidak mencukupi atau sibuk di tempat kerja. Kesibukan bekerja tidak dapat diramalkan atau hanya alasan klasik supaya ada jalan keluar untuk tidak menyertai, ya, jika seseorang yang berfikiran positif akan memahaminya kerana persekitaran kerja akan bergabung dengan cuti yang tidak diluluskan oleh bos atau masa tu banyak kerja membuatkan aktiviti melancong bersama menjadi terbantut untuk tidak dilakukan aka zonk.

#5. Fobia melalui atau dengan Destinasi Pelancong ini.

Sebilangan orang juga berpendapat bahawa kekurangan maklumat yang tidak dicari seperti yang dinyatakan di atas akan memberi kesan kepada fobia atau ketakutan terhadap destinasi pelancongan pada masa hadapan. Perjalanan yang mengambil masa yang agak lama dan usang akan memberikan cadangan ketakutan yang berlebihan sehingga keselesaan perjalanan yang diingini tidak akan direalisasikan dengan baik. Kebimbangan ini boleh berlaku kerana pengalaman tertentu daripada ahli lain seperti isu keselamatan, kecurian, atau kemungkinan jenayah.

Jika fobia ini lebih tinggi maka ketakutan yang tersemat dalam diri akan mempengaruhi keputusan untuk bercuti kelak. Jika ini berterusan dan tiada titik tengah, maka perancangan yang telah dibentuk akan sentiasa berakhir dengan perkara-perkara dan tidak akan menjadi kenyataan atau terus gagal.

#6. Destinasi Perjalanan Impian Terlalu Tinggi.

Apabila wang tidak mencukupi, mereka mahu melancong ke negara yang mempunyai tahap kecantikan yang tinggi. Ciri-ciri seperti sedar diri dengan kebolehan kadang-kadang lupa ketika melancong. Jika wang itu hanya cukup untuk melakukan perjalanan mengelilingi negara ASEAN, tetap bersyukur dengan keseronokan itu. Keupayaan untuk sedar diri sememangnya kadang-kadang dilupakan oleh beberapa ahli kumpulan yang mengambil bahagian, memecahkan laluan yang telah ditetapkan menjadi kegagalan untuk dilaksanakan.

Melihat kapasiti kewangan ini, ia harus disiasat untuk memahami lebih lanjut tentang sebab sekarang anda boleh melancong, jika anda mempunyai lebih banyak peluang bajet kewangan, anda boleh menyediakan masa lain untuk merancang perjalanan lain pada masa hadapan.

#7. Tiada Perjanjian Destinasi Percutian.

Memang tidak semua ahli rombongan okay dengan pilihan travel kerana citarasa atau pilihan dengan destinasi ini sentiasa berbeza. Ada yang suka pelancongan marin atau shopping tour di pusat bandar dan sebagainya. Jadi, perselisihan faham dengan destinasi percutian mungkin berlaku kerana perjalanan yang akan ditempuhi itu sememangnya perlu menepati janji semua ahli. Jika tiada temujanji, sudah pasti perancangan perjalanan ke destinasi akan tertangguh dan tiada langsung berlepas.

#8. Tidak Mendapat Keizinan Daripada Ibu Bapa.

Ada kemungkinan bahawa anda dalam kumpulan kumpulan tidak mendapat kebenaran daripada ibu bapa anda semasa anda akan melancong. Keizinan daripada ibu bapa adalah sangat penting supaya perjalanan akan berasa selamat dan sangat gembira.

Ada seorang ahli rombongan yang tidak dimaklumkan sehinggakan ketika hendak beredar, mereka tidak mendapat kebenaran kerana ibu bapa tidak mempunyai masa yang cukup untuk mempertimbangkan perjalanan ini atas keikhlasan mereka melepaskan perjalanan bercuti. Sudah pasti fenomena ini akan memberi kesan baper menyampaikan perubahan pantas kepada ahli kumpulan lain sehingga kemungkinan berlaku kelewatan perjalanan atau tidak langsung.

#9. Tiada Perjanjian Jadual Berlepas.

Semua ahli geng anda sudah tentu mempunyai latar belakang kerja, jadi masa cuti yang diluluskan oleh bos sudah tentu tidak sama. Cuti yang telah diluluskan oleh pihak atasan pastinya tidak sama sehingga janji aktiviti berlepas tiada titik pertemuan akhirnya akan berlaku konflik dengan aktiviti cuti setiap ahli.

Ketidakpadanan seperti ini benar-benar memberikan halangan yang sangat berpengaruh di mana perjalanan melancong yang bakal anda lakukan nanti amat tidak mungkin untuk direalisasikan kerana masing-masing tidak mempunyai masa cuti yang sama dan tidak mempunyai latar belakang kerja yang sama.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *