Perjalanan Dengan Selesa Dengan Bas Semasa Bercuti: Semak petua ini sebelum berlepas

Perjalanan Dengan Selesa Dengan Bas Semasa Bercuti

Pengembara yang menaiki bas mesti selesa apabila musim cuti utama semakin hampir. Bas kini boleh dipercayai untuk keselesaan mereka, terutamanya untuk jarak jauh atau merentasi negara, walaupun ia boleh memberikan keseronokan ke destinasi akhir. Sesetengah pengembara memilih bas yang selesa yang boleh menjadi pengganti untuk menginap di hotel, apabila perjalanan nanti mereka memilih lebih banyak pada waktu malam.

Pilihan sempurna ini boleh menjimatkan kos dan sudah tentu mesti memberikan rasa selesa yang lebih lengkap, bukan sahaja untuk tidur tetapi semua aspek lain, pertimbangkan petua ini supaya perjalanan kekal dalam zon selamat.

#1. Pilih Jenis Bas Kelas Eksekutif atau VIP.

Memberi keselesaan sudah tentu mesti menentukan jenis bas kelas VIP atau eksekutif. Kedua-dua kelas ini sangat memadai dalam memberikan keselesaan malah terasa seperti di dalam kabin. Kemudahan yang disediakan oleh pengusaha bas atau syarikat bas cukup lengkap, kerusi empuk boleh dialihkan ke tempat tidur. 

Untuk perjalanan jauh, kedua-dua kelas ini sangat popular kerana memberikan keselesaan seperti ini dan pengembara tidak selalu duduk tegak serta ada sesi slumber dengan memudahkan tempat duduk dilaraskan menjadi tempat tidur. Ada lagi, kemudahan penghawa dingin, minuman percuma, hingga sarung bantal untuk menyedapkan perjalanan anda nanti yang akan meningkatkan zon selesa anda. Tempat duduk disediakan pada carta 2-2 untuk kelas eksekutif, dan kelas VIP 1-1 dengan tempat duduk yang cukup lebar untuk menjadi tidur 180 darjah serta-merta.

#2. Dapatkan Maklumat Laluan Perjalanan Bas.

Anda mesti mendapatkan maklumat ini supaya anda boleh mengetahui laluan perjalanan itu nanti dan berapa kali bas akan berhenti dan di tempat mana. Perjalanan jauh memang sangat memenatkan tetapi dengan jenis kelas seperti pengarah dan VIP dapat mengurangkan rasa tepu di dalam bas. 

Melalui atau dengan ini, kewujudan bas yang berhenti di beberapa hentian pit sudah tentu mengubah suasana penumpang yang ingin makan dan lain-lain di hentian itu nanti agar keadaan badan kekal baik dan sakit-sakit dapat dikurangkan. Khusus untuk bas AKAP di Indonesia, sudah tentu terdapat beberapa jenama bas yang sangat popular kerana perkhidmatan tambahan dengan makan percuma serta perhentian yang lumayan dan bersih.

Bagaimana pula dengan bas rentas negeri? Penyelesaiannya ialah anda perlu mendapatkan komen atau ulasan daripada rakan sekerja yang telah menggunakan bas dalam blog atau komuniti pengembara. Maklumat ini berguna supaya anda tidak kecewa, apabila gambar yang kelihatan bagus tetapi sebenarnya tidak kelihatan seperti gambar tersebut. Berhati-hati sebelum membeli supaya anda tidak tersalah pilih atau tersalah pilih.

#3. Cadangan Tempat Duduk Semasa Perjalanan.

Kerusi yang tersedia dalam kedua-dua jenis kelas semuanya bagus, tetapi ada yang terbaik untuk membuatkan anda berasa selesa dan sangat gembira semasa perjalanan sebagai cadangan untuk dipilih. Untuk memberikan kesan tidur yang selesa, anda harus memilih tempat duduk di tepi tingkap kerana ia menyediakan sandaran untuk kepala ketika tidur nanti. Elakkan tempat duduk berdekatan dengan tandas kerana trafik penumpang yang menggunakan tandas sudah tentu akan membuatkan anda berasa tidak selesa terutama bunyi pintu dibuka dan ditutup, justeru aroma khas tandas akan membuatkan oksigen di sekeliling anda bertindak balas teruk untuk disedut. 

Malah ada pengembara yang menyarankan agar anda tidak memilih tempat duduk di roda belakang bas, ia akan memberi kesan tidak selesa apabila bas memasuki jalan yang berlubang dan tidak menguntungkan. Pemilihan tempat duduk terbaik di barisan hadapan hingga tengah adalah cadangan terbaik untuk perjalanan jauh dengan bas.

GMJh88PESqe2gtfurdjlx8Lmo9ezHTXc 1hNJ B0nj
credit: daimler.com

#4. Bawa Aksesori Perjalanan Anda Sendiri.

Bas Oto hanya menyediakan bantal dan selimut sebagai kemudahan standard untuk semua penumpang, terutamanya untuk kelas pengarah dan VIP. Jika perlu anda perlu membawa leher atau jaket untuk perjalanan kemudian, adalah sangat disyorkan, kerana ia akan memberikan kesan keselesaan apabila anda berada di dalam kabin bas. 

Leher boleh disokong bantal supaya tidak terseliuh di bahagian leher terutama jaket memberikan kesan hangat yang terbaik kerana sepanjang perjalanan pada waktu malam suhu di dalam bas agak sejuk. Pengalaman kami menggunakan bas malam juga menggunakan stokin sebagai pemanis kerana di bahagian kaki akan terasa sangat hambar ketika tidur, kadang kala selimut tidak menutup kaki.

#5. Semua Barangan Bersaiz Besar Disimpan Dalam Bagasi Bas.

Kapasiti penyimpanan barang di dalam kabin penumpang adalah sangat terhad, terutamanya untuk saiz beg kecil seperti beg galas sekolah, adalah disyorkan untuk membawanya bersama anda. Saiz barang seperti beg pakaian atau pembawa perlu disimpan di dalam bagasi bas kerana tempat penyimpanan di situ jauh lebih luas dan lapang. melalui atau dengan ini hanya membawa barang-barang penting apabila anda duduk di dalam kabin bas akan memberikan kesan selesa yang sangat gembira, anda hanya perlu serius tentang beg galas yang boleh diletakkan dalam keadaan duduk atau di bawah kerusi supaya penjagaan lebih baik dan yang paling penting tidak menyusahkan.

#6. Boleh Buat Aktiviti Lain Sepanjang Trip.

Sememangnya, sepanjang perjalanan nanti, anda tidak perlu hanya tidur, menonton televisyen yang disediakan oleh bas, atau melihat pemandangan di dalam bas. Sudah tentu, terdapat perkara lain yang boleh anda lakukan pada masa itu, seperti mendengar muzik, membaca buku atau e-buku, untuk melayari internet {jika rangkaian tersedia} atau lain-lain. Pastikan aktiviti atau aktiviti lain yang boleh memberikan kesan selesa tidak membosankan sepanjang perjalanan nanti. 

Bagi bas yang terkenal masa kini, mereka sudah menyediakan kemudahan WIFI untuk kelas eksekutif dan VIP, dengan harga tiket penumpang agak mahal jika dibandingkan dengan kelas ekonomi tetapi ia akan memberi kemudahan tambahan agar impian anda seperti ini dapat direalisasikan dengan sebaiknya. Bukan itu sahaja, palam elektrik juga disediakan supaya anda boleh terus hidup semasa dalam perjalanan nanti.

#7. Pilih Bas Oto Mempunyai Rekod Jejak yang Baik.

Sebagai pelancong, sudah tentu anda akan mencari bas yang mempunyai rekod prestasi yang baik sepanjang perniagaan bas yang mereka lakukan sehingga kini. Perkara utama adalah keselamatan penumpang dengan pemandu yang membawa bas yang mempunyai kepakaran dalam bidangnya dan tahu selok belok perjalanan nanti. Tidak cukup dengan itu, pemandu bas tidak melulu dan profesional menaiki bas mengikut kelajuan yang disyorkan oleh pihak berkuasa kerajaan. 

Untuk mendapatkan bas sebegini, anda perlu rajin mencari maklumat dari pelbagai media sosial hinggalah kepada review pelancong yang pernah menggunakan bas ini di laluan perjalanan yang sama dengan anda. Jangan salah faham, pengalaman rakan pengembara yang lain menjadi guru atau panduan anda jadi anda tidak perlu memilih kerana bekerja dengan keselamatan semasa dalam perjalanan adalah keutamaan.

#8. Pilih Bas Oto Yang Sentiasa Mengemas Kini Armada.

Sudah tentu, armada terkini akan memberikan keselesaan tambahan untuk perjalanan. Terdapat beberapa bas kereta yang sentiasa mengemas kini armada mereka untuk menjadikan perniagaan mereka lebih teratur. Pilihan yang tepat seperti ini adalah kunci terbaik untuk membuat perjalanan yang lebih sihat dan menepati masa dalam perjalanan dan ke destinasi, iaitu gula-gula dan cadangan yang harus anda pilih. 

Bas yang sihat, sudah tentu, jarang rosak di jalan raya dan terus memandu dengan baik sehingga sampai ke hentian pit yang dituju. Nilai positif masa perjalanan mengikut jadual dan jadual percutian anda boleh direalisasikan mengikut masa yang disediakan nanti.

#9. Ketersediaan bilik merokok yang ditetapkan.

Pengasingan bilik penumpang perokok amat dihargai kerana merokok sangat mengganggu pernafasan terutama di dalam bilik penghawa dingin yang tertutup seperti bas yang akan anda naiki nanti. Sekarang sudah ada bas yang menyediakan kemudahan seperti ini dan anda perlu memilih kerana asap boleh terus keluar dari bilik yang telah disediakan dan tidak masuk ke dalam bilik penumpang AC. 

Fenomena ini sangat penting kerana kesihatan pernafasan semasa dalam perjalanan akan menjadi perhatian anda, ia telah menjadi tarikan istimewa kepada pelancong di mana bas auto menyediakan bilik khas, ini dialu-alukan malah telah disyorkan oleh rakan pengembara yang lain semasa menggunakan bas untuk perjalanan bercuti.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *