Perkara Penting yang Perlu Diberi Perhatian Sebelum Mendaki Gunung

Perkara yang Perlu Diberi Perhatian Sebelum Mendaki Gunung

Aktiviti pencinta alam sememangnya merupakan satu aktiviti yang sangat mencabar, mencabar lelaki dan wanita muda yang mempunyai keberanian yang kuat untuk menakluki dengan semangat juang yang tinggi. Terdapat beberapa perkara penting yang perlu anda ambil perhatian dengan perhatian yang tinggi agar keselamatan semasa pendakian dapat mengikut arahan yang telah diajar oleh masyarakat pencinta alam atau ketua pasukan yang berpengalaman untuk laluan mendaki gunung nanti. 

Perkembangan dunia sosial yang sangat tinggi pada masa ini dapat memberikan semacam gambaran tentang laluan yang akan dilalui agar itinerary perjalanan yang akan diambil mengikut saranan para pendaki juga merupakan guru yang baik agar ada tiada kesukaran semasa pendakian nanti.

Jumlah pendaki gunung baru yang semakin meningkat setiap tahun menjadikan kesedaran diri untuk sentiasa berjinak-jinak dengan alam semula jadi yang menjadi pilihan destinasi penting, hampir seluruh kawasan di Indonesia mempunyai gunung atau bukit yang akan menjadi laluan pilihan untuk mengasah taktik kemahiran mendaki gunung menjadi lebih baik untuk mendaki gunung. menaklukinya. 

Baiklah, sebelum anda memulakan aktiviti mendaki gunung yang telah dipilih untuk kembara nanti, anda haruslah memberi perhatian kepada perkara-perkara penting yang perlu diketahui sebelum mendaki gunung agar tidak berlaku kesilapan atau kesulitan semasa trekking, berikut penjelasannya:

#1. Memilih Masa Dan Cuaca Terbaik Pendakian.

Pendaki mesti menentukan masa dan cuaca terbaik untuk melakukan perjalanan trekking ke puncak. Masa dan cuaca amat penting kerana kedua-dua elemen ini sangat menentukan keselesaan dalam perjalanan dan keselamatan ketika memasuki laluan pendakian yang agak melampau. Cadangan terbaik ialah pada musim kemarau, pilihan adalah yang paling banyak dipilih kerana laluan itu menjadi kawan rapat dan praktikal untuk berjalan di laluan trekking yang sukar dengan keadaan tanah yang agak stabil untuk dilalui.

#2. Elakkan Mendaki Sendirian.

Jangan sekali-kali mendaki sendirian, mendaki gunung adalah kegiatan yang dilakukan bersama, gotong royong, dan tolong menolong. Semua aktiviti bermula dari mendaki hingga menuruni semula sentiasa memerlukan bantuan rakan sepasukan kerana anda tidak boleh melakukannya seorang diri. Lebih-lebih lagi dalam penerokaan alam ini, terdapat ketua pasukan yang memahami laluan trekking untuk perjalanan nanti dengan rupa bumi yang akan dilalui. 

Apabila berlaku masalah dalam perjalanan, sudah tentu kumpulan tersebut merasakan ada pasangan yang tidak keseorangan untuk menghadapi rintangan yang bakal dilalui nanti. Pendaki pemula anda mesti menyertai pasukan pendaki gunung yang mempunyai pengalaman supaya keselesaan semasa perjalanan dapat dirasai dengan segera.

#3. Membawa Peralatan dan Peralatan Penting untuk Mendaki Gunung.

Segala kelengkapan dan kelengkapan untuk setiap ahli mendaki gunung yang akan dibawa hanyalah penting dan diperlukan semasa dalam perjalanan nanti. Untuk menentukan jenis barangan dan peralatan, ia mesti disesuaikan dengan tema perjalanan mendaki gunung seperti kopiah, kasut gunung, jaket khas gunung, sarung tangan, baju hujan, hingga peralatan penting semasa anda berada di lokasi khemah. penubuhan. Kapasiti simpanan bagi setiap anggota hendaklah diselaraskan kerana beban yang dibawa kelak mestilah mengikut kemampuan supaya tidak jatuh atau tergelincir akibat berat beban yang dibawa.

C3O5PFMzAdbYWYn9tJLO 3jCD2 GkHx6xC12VGDJpE8FE547cENl 2SM7aE
Poto oleh: quicket.co.za

#4. Kira Keperluan Logistik Makanan dan Minuman Cukup.

Keperluan makanan dan minuman menjadi perhatian penting kerana kedua-dua elemen ini akan membantu perjalanan anda nanti menjadi lebih kondusif untuk bekalan kalori yang diperlukan oleh badan. Membawa logistik ini mestilah mempunyai pengiraan yang cukup matang mengikut bilangan ahli yang menyertai dan jumlahnya mencukupi. 

Makanan yang dibawa hendaklah dimakan secara eksklusif tanpa perlu mengambil masa yang lama untuk dihidangkan. Melalui atau dengan masa yang singkat ini anda telah membantu badan untuk mendapatkan kalori yang diperlukan ketika perut lapar dan cuaca sejuk menggigilkan tulang. Makanan yang penuh dengan khasiat dan mengenyangkan dalam jangka masa yang lama perlu diutamakan kerana ia dapat membantu keselesaan semasa pendakian dapat direalisasikan.

#5. Fahami Ikut Semua Peraturan Mendaki.

Sentiasa memahami dan memahami segala peraturan yang telah diputuskan oleh pengurus Taman Negara yang mengawal selia semua aktiviti pendakian. Semua laluan perjalanan dengan tempat perlindungan trekking mesti difahami dengan beberapa cabaran yang akan dilalui. Jadi, sebelum pergi mendaki nanti, sudah tentu anda memerlukan tutorial untuk menunjukkan laluan yang perlu dilalui dan taktik yang bakal dihadapi oleh semua pendaki. 

Pada masa ini, pegawai yang bertugas di Taman Negara atau juga dikenali sebagai pegawai BKSDA akan memberi taklimat kepada pendaki dengan peraturan yang mesti dipatuhi dan mesti dipatuhi. Mereka akan menyemak segala peralatan dan bekalan yang akan dibawa kerana dengan cara ini pegawai dapat mengetahui berapa lama pendakian yang akan diambil.

#6. Semua pendaki hendaklah menjaga kebersihan alam pergunungan.

Selepas anda menjalankan aktiviti mendaki gunung, sudah tentu anda pasti akan mencipta sampah sarap yang akan berlaku semasa mendaki. Bayangkan setiap tahun jumlah pendaki gunung semakin bertambah dengan jumlah sampah yang akan berlaku tentunya semakin meningkat. Kesan buruk ini perlu diantisipasi agar ianya disampaikan kepada semua pendaki, sentiasa menjaga kebersihan dan membawa balik sampah yang telah dibuat sepanjang perjalanan trekking terutama ketika memasang khemah di sekitar puncak gunung. 

Gunung itu bukanlah kawasan pembuangan sampah, tetapi kawasan yang digunakan untuk menyalurkan hobi pengembaraan, berbaur dengan alam semula jadi, mestilah bebas daripada sampah dari pendaki. Oleh itu, sebelum anda memasuki laluan pendakian, pegawai yang mengawasi segala aktiviti pendaki di pintu masuk sentiasa dididik untuk membawa balik segala sampah yang telah disediakan di sekitar pintu berlepas ini. Jadi, sebagai pencinta alam hendaklah patuh kepada undang-undang dan jangan sekali-kali memusnahkan alam pergunungan dengan apa-apa jenis sampah, kecil dan besar, yang mesti diturunkan oleh setiap pendaki dan dibuang di kawasan yang disediakan.

#7. Sediakan Fizikal.

Ia memerlukan kekuatan fizikal yang kuat semasa mendaki gunung akan menjadi perhatian penuh, dengan fizikal yang sihat, sudah tentu perjalanan trekking akan menjadi lebih baik tanpa sebarang halangan. Sentiasa menjaga kesihatan anda untuk masa tertentu sebelum hari berlepas, anda mesti lakukan bukan sahaja untuk kesihatan tetapi jenis makanan yang akan diambil mestilah mengandungi nilai nutrisi yang mencukupi mengandungi unsur protein, karbohidrat, vitamin, mineral, hingga serat yang sihat. 

Elakkan makanan segera yang akan memburukkan keadaan badan kerana makanan jenis ini lebih banyak unsur tidak sihat. Persediaan ini boleh dimulakan daripada aktiviti pemakanan seharian agar kesihatan fizikal yang terbaik dapat direalisasikan sebelum anda berangkat mendaki gunung.

#8. Penyediaan Belanjawan.

Perjalanan mendaki gunung ini tentunya memerlukan wang yang perlu anda sediakan lebih awal. Selepas anda cukup kumpul, anda perlu merancang selepas mengira kesemua keperluan ini ke dalam jumlah wang bermula dari pengangkutan, logistik, sehinggalah peralatan yang akan dibeli untuk dibawa mendaki gunung. Jika bajet tidak ada, sudah tentu perjalanan anda akan terbantut secara langsung. Jika anda sudah mempunyai rancangan untuk mendaki gunung, maka mulai sekarang anda perlu berjimat.

#9. Dapatkan Kebenaran Ibu Bapa.

Semestinya anda yang masih dalam peringkat belajar di sekolah atau pelajar mesti mendapat kebenaran ibu bapa untuk mendapat restu apabila mendaki gunung nanti. Melalui atau dengan restu ibu bapa ini, bermakna anda telah menerima doktrin dengan tanggungjawab balasan yang diberikan untuk dijaga, sebaik-baiknya setelah dia mengetahui proses yang anda lakukan, sudah tentu ia telah dipantau dari harian anda. aktiviti. Jangan sekali-kali pergi tanpa izin kerana ia akan menyusahkan anda kelak, restu ibu bapa anda mesti dan anda mesti melakukannya sebelum pergi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *