Petua Kondusif Apabila Membeli Telefon Pintar Terpakai

Petua Apabila Membeli Telefon Pintar Terpakai

Ingin membeli telefon bimbit|mudah alih|telefon|telefon pintar {tidak sama tetapi maksud yang sama} untuk jenis android atau iphone telah menjadi fenomenal. Duit terhad, kena beli terpakai kalau beli baru, bukan masanya sebab bajet yang boleh disediakan semata-mata untuk dapat beli second hand jauh lebih murah. Tetapi membeli telefon bimbit murah bukan main sambil lewa, anda perlu tahu keadaan keseluruhan dan perlu melihat setiap sudut malah melakukan ujian tertentu supaya telefon bimbit yang anda cari itu memang berbaloi untuk dibeli.

Apabila membeli telefon bimbit untuk jenis dan spesifikasi tertentu, sudah tentu anda perlu menyemak sedikit supaya kualiti dan harga harus berkadar terus jika anda berjaya memakannya, anda sangat bertuah kerana mendapat telefon pintar terpakai yang murah, kualitinya adalah hampir dekat dengan yang baru.

EoyjZHpCQZxGbC kGMXZIg jOIz75XZ0gHrsnqYM1bbgDWhXENagSK6LXJlqm0ltTeGod AggQM umGbg8WcvWdDvWaJgWIK7Hg tBF Li Kiz7PuKWNfVa2LUb 5ArLyFTwgb9ldfoluyIIz8vcUfAMNTYKRR7avHJ acrdJtSsHFdKkSWMk1vMGg
Poto oleh: travel.tribunnews.com

Plesirankotatua ingin berkongsi pengalaman apabila kami membeli telefon pintar terpakai dengan menyebut beberapa petua selamat ketika membeli telefon bimbit terpakai yang kami cari di mana kualitinya hampir dengan telefon bimbit baharu untuk jenis yang sama, lihat petua berikut:

1. Tahun Dipasang atau Tahun Keluar.

Pastikan anda telah menetapkan tahun pemasangan atau tahun keluaran untuk jenis telefon bimbit tertentu. Pastinya terdapat perbezaan standard telefon bimbit setiap tahun kerana kapasiti aplikasi disesuaikan dengan keperluan tahun tersebut. Sudah tentu, untuk membeli telefon bimbit terpakai, ia sepatutnya dapat membantu semua aktiviti harian anda dan boleh meramalkan berapa lama tempoh penggunaannya.

Sebagai contoh, untuk telefon pintar tahun terbaru, sekurang-kurangnya spesifikasi standard pada harga sederhana sudah mempunyai 3 GB RAM, jika di bawah sudah pasti ia akan menjadi perlahan dan lola. Untuk kapasiti storan memori sudah tersedia 32 GB, jika 16 GB sudah ada slot tambahan tersedia untuk Micro SD sebagai pelengkap kepada jumlah kuasa storan.

Untuk pilihan skrin, terdapat juga banyak pilihan bermula dengan resolusi dari 720 piksel hingga 1080 piksel. Semakin tinggi, semakin selesa untuk digunakan. Pemilihan chipset juga menjadi kebimbangan untuk jenis telefon bimbit sederhana atau paling mahal, malah untuk telefon bimbit sekolah lama anda boleh melihat perbezaannya.

Anda juga perlu menyemak sama ada sistem pengendalian adalah yang terkini atau tidak. Sekurang-kurangnya untuk android ia telah memasuki 7.0 Naougat atau sekurang-kurangnya Marshmallow. Khusus untuk Iphone, anda harus memilih Iphone 6 atau Iphone 6+ series untuk memberi keselesaan ketika menggunakannya.

2. Beli Barang Baru Buka Kotak.

Terdapat pembeli yang menjual semula telefon bimbit mereka kerana mereka membeli istilah yang salah daripada penjual BNOB {Brand New Open Box}. Terdapat begitu banyak situasi seperti ini apabila membeli telefon bimbit tetapi jenis yang mereka beli tidak seperti yang mereka mahu. Jika anda mendapat telefon pintar seperti ini, anda harus segera mencari sasaran untuk dibeli. Masih baru, cuma untuk kotak masalah yang sudah terbuka, kadang-kadang telefon bimbit tidak digunakan langsung. Kategori telefon terpakai sudah melekat tetapi kualitinya hampir sama seperti baru.

Nota! Untuk mendapatkan telefon bimbit jenis kedua seperti ini, pastikan anda sentiasa menyemak iklan baris di beberapa media sosial yang terkenal dan jika ada urusan langsung dengan pemiliknya. Cuma kotak masalahnya ialah ia sudah terbuka sedangkan telefon bimbit itu sendiri belum disentuh dan bank belum digunakan.

3. Matlamat untuk Telefon Tema Stok Lama.

Jika anda tidak memerlukan telefon bimbit terpakai yang tidak mempunyai spesifikasi yang begitu banyak, hanya untuk keperluan umum, terutamanya Facebook, WhatsApp, dan seumpamanya, sudah tiba masanya untuk anda mencari telefon pintar tema stok lama. Maksudnya, barangan yang masih banyak terdapat di gudang penjual ditawarkan dengan harga yang sangat kompetitif. 

Biasanya penjual yang banyak menunjukkan dalam institusi komuniti atau dalam kumpulan Facebook yang ingin menjual semua barangan stok mereka kepada peminat. Pastinya tiada jaminan lagi kerana model tersebut sudah agak lama dengan jenis flasgship yang ketinggalan zaman pada zamannya sudah mempunyai harga yang sangat tinggi.

Tiada jaminan bahawa pengesyoran terbaik semasa menjalankan transaksi transaksi ialah COD {Cash on Delivery}. melalui atau dengan kaedah ini, anda boleh terus memeriksa keadaan barang dan ada yang masih berbalut plastik ketika baru. Barang ini masih agak baru tetapi masih banyak yang tinggal di gudang penjual yang mesti dikeluarkan semua kerana gudang penyimpanan telah tamat tempoh. Harga yang ditawarkan hampir sama dengan telefon bimbit terpakai yang dimasukkan semasa transaksi.

4. Telefon Bimbit Terpakai Masih Ada Waranti.

Sudah tentu, situasi ini berlaku dengan pelbagai cara, penjual yang umumnya pemilik akan menjual telefon bimbit yang baru mereka gunakan selama tiga bulan tetapi masih berada di bawah jaminan rasmi. Jika anda sedang mencari telefon pintar terpakai seperti ini, sentiasa pantau pada platform permulaan terkenal yang jenis dan spesifikasinya sepadan dengan apa yang anda cari. Jika waranti telah tamat, sekurang-kurangnya telefon bimbit masih sejuk untuk digunakan untuk 2-3 tahun akan datang.

5. Harga masih berpatutan.

Apabila mencari telefon bimbit terpakai, anda pasti akan membandingkan harga pasaran semasa. Pastikan harga masih berpatutan dan berpatutan selepas anda membuat perbandingan dari beberapa penjual. Sudah tentu, kajian harga perlu dilakukan supaya anda boleh menentukan penjual yang sesuai dengan kriteria anda. Jangan terpaku pada harga yang sangat murah, ternyata produk telefon bimbit terpakai terkondisi semula atau lama digunakan oleh mesin lama. Atau telefon bimbit KW yang telah diubah menjadi telefon bimbit terpakai. Sentiasa perhatikan situasi ini supaya anda tidak tertipu.

6. Tawaran Transaksi Sistem COD {Cash on Delivery}.

Ini adalah cara terbaik untuk membuat pembayaran kepada penjual dengan sistem pembayaran tunai apabila barang dihantar. Sistem COD ini kebanyakannya dilakukan kepada pemilik telefon bimbit terpakai yang menunjukkannya kepada media dalam talian, jika anda membeli dalam talian, anda harus menggunakan akaun bersama tanpa sebarang sempadan wilayah. Sudah tentu, dalam talian, terdapat lebih banyak pilihan, tetapi anda harus berhati-hati kerana item yang kelihatan hanya pada skrin bukan secara fizikal.

Nota! terutamanya untuk pembayaran COD, anda harus memilih lokasi yang agak selamat, seperti pusat membeli-belah, kafe, restoran, atau medan selera. Anda harus mengelakkan kedudukan kondusif di tempat yang sunyi, di dalam kenderaan, atau di tepi jalan.

7. Jadi Pembeli Bijak Dan Bijak.

Pembeli yang mempunyai semangat kritis pastinya sangat cerewet membuat pilihan dan sudah tentu mereka mesti memahami telefon bimbit kedua yang mereka cari. Bijak dalam menentukan item yang betul serta melihat penerangan yang menjelaskan tentang telefon bimbit yang dijual dalam talian. Sesungguhnya, maklumat ini sangat diperlukan kerana ia mencerminkan telefon bimbit yang akan mereka jual kepada pengguna. Ambil perhatian dan kritis terhadap perihalan ini dan bandingkannya apabila telefon secara fizikal pada skrin kemudian.

8. Siasatan Dan Pemeriksaan Fizikal Dengan Teliti.

Teknik ini mesti sangat berhati-hati dan teliti, pemeriksaan fizikal mesti dijalankan malah perlu melihat setiap sudut telefon bimbit yang anda cari mengikut kriteria. Badan tetap mulus dan sesuai dengan penerangan yang tertulis dalam iklan. Jika anda menunjukkan pembohongan dan tidak sesuai dengan realiti, urus niaga harus dibatalkan. Kejujuran daripada penjual adalah mutlak dan tidak boleh tidak jujur ​​kerana maklumat yang dipaparkan dalam iklan tidak sepadan dengan apa yang anda lihat secara langsung.

9. Semua Komponen, Butang. Sistem Pengendalian Masih berfungsi dengan baik melalui atau dengan Baik ini.

Segala kelengkapan barang mesti dipenuhi pada masa itu, tidak kurang atau lebih. Untuk kesempurnaan perisian, pastikan IMEI pada telefon bimbit sepadan dengan kotak dan jika terdapat aksesori tambahan, pastikan ia masih asli.

Nota! Kebimbangan utama ialah butang Kuasa dan Kelantangan masih dalam keadaan baik dan responsif. Apabila ditekan masih terasa lembut malah lembut kerana kedua-dua alatan ini selalu digunakan untuk kegunaan harian. Fon telinga mesti asli dan disimpan dengan kemas, dan digunakan masih berasa dalam keadaan baik. 

Periksa juga penyesuai pengecas yang masih berfungsi dengan baik dan port kabel USB masih responsif, tidak rosak dan tidak longgar apabila kabel dimasukkan. Untuk audio, bunyi masih sangat terperinci dan bunyinya terperinci dan tiada bunyi crunch. Lakukan ujian pembesar suara semasa memainkan lagu sama ada bunyi masih stabil atau ada tanda pecah. Sekiranya terdapat bunyi hidung atau retak, terdapat tanda bahawa ia telah terjatuh atau air telah masuk semasa penggunaan sebelumnya.

10. Pantau Semua Fitus berfungsi sebagaimana mestinya Terutamanya Skrin Sentuh Responsif.

Akhir sekali, semak semua ciri yang terdapat pada telefon bimbit terpakai ini. Pastikan semuanya masih berfungsi dengan baik dan responsif apabila digunakan.

Nota! Terdapat beberapa perkara penting yang perlu anda perhatikan dengan teliti:

#1. Pastikan semua skrin responsif yang kami nyatakan di atas masih dalam keadaan baik, tidak lenguh walaupun disentuh. Responsif menerima isyarat dan sekiranya terdapat kunci automatik seperti cap jari atau muka masih dalam keadaan baik, respons tidak akan mengambil masa yang lama.

#2. Juga lihat apabila anda menggunakan telefon bimbit sama ada penderia putaran masih berfungsi dengan betul. Semak dalam sebarang syarat supaya telefon bimbit kedua ini berbaloi untuk dibeli.

#3. Pastikan pada waktu petang penderia sensitif cahaya masih responsif dan apabila anda mendapat telefon anda boleh menggunakannya secara terus pada masa yang sama.

#4. Semua sambungan standard pada telefon pintar masih berfungsi dengan baik seperti WIFI, GPS, Bluetooth, supaya kamera boleh responsif apabila digunakan. Semak satu persatu supaya semua komponen ini masih boleh digunakan dengan baik.

#5. Apabila menghidupkan kamera pastikan denyar masih berfungsi dengan betul, semak secara terperinci untuk mengambil foto dalam situasi berbeza dan lihat hasilnya pada skrin.

#6. Semak kesempurnaan surat tambahan standard dari kilang seperti manual, pengecas standard, fon telinga {jika ada}, bungkusan kadbod, sehingga pembuka bicu untuk mikroSD masih mencukupi.

11. Terdapat Menu Set Semula Seperti Sebelumnya atau Tetapan Semula Kilang.

Semestinya barangan terpakai telah digunakan, sudah pasti ada beberapa aplikasi yang telah dimuat turun atau ditambah pada telefon pintar ini. Anda perlu kembali ke kedudukan pertama apabila telefon bimbit digunakan dalam menu tetapan semula kilang. Jika anda tidak boleh melakukannya sendiri, anda perlu hadir ke pusat servis pengeluar mengikut jenama telefon bimbit yang anda beli.

Nota! sebagai contoh untuk telefon bimbit jenama Samsung jenis pertengahan dan atas, jika telah bertukar tangan kepada pembeli kedua, sudah pasti set semula kilang mesti dibuka semula oleh pusat servis. Anda mesti hadir untuk membuka semula telefon bimbit ini supaya ID pengguna baharu boleh dimasukkan ke dalam sistem pengendalian android supaya boleh digunakan semula.

Semoga tulisan ini berguna untuk tips membeli telefon bimbit secara peribadi, jika terus ke kaunter langkahnya agak sama. Pastikan anda membawa rakan kongsi atau rakan untuk menemani anda semasa membeli dan jika anda mempunyai pengetahuan khusus tentang telefon bimbit terpakai yang anda cari, amat disyorkan untuk mencubanya. Selamat memburu telefon bimbit terpakai yang anda cari selama ini. Sentiasa berwaspada dan sentiasa berwaspada.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *