Petua untuk Mengatasi Ketakutan Terbang: Mudah untuk Membuat Perjalanan Anda Seronok, Hilang Kerisauan

Petua Atasi Rasa Takut Terbang

Selepas anda membaca tentang nahas kapal terbang dari televisyen atau media cetak, anda berasa takut, cemas, gementar untuk menaiki kapal terbang, sehingga aviophobia boleh berlaku dan anda keberatan untuk memilih pengangkutan ini untuk melakukan perjalanan. 

Lebih-lebih lagi bagi anda yang pertama kali menaiki kapal terbang untuk ke laluan tertentu, tahap kerisauan yang tinggi adalah fenomena tersendiri malah anda seram melihat kisah dongeng di sebalik nahas kapal terbang tersebut, namun ada cara yang cukup ampuh untuk mengatasi ketakutan menaiki kapal terbang yang anda boleh cuba dan tentukan pengangkutan Udara ini sebagai cara terbaik untuk cepat sampai ke destinasi anda boleh anda gunakan pada masa hadapan, berikut adalah petua mudah:

#1. Sebelum melakukan perjalanan, anda perlu berunding dengan pakar psikologi.

Sememangnya perasaan tertekan yang teruk boleh berlaku kepada pengembara, dan perasaan takut yang akan dirasai ini mesti dibantu oleh doktor yang baik terutamanya pakar psikologi secepat mungkin. Teknik dan tindakan penyiasatan yang akan dijalankan oleh Doktor Psikologi ini mestilah telah faham dan faham supaya ketakutan atau fobia menaiki kapal terbang ini dapat dikurangkan malah hilang. 

Program semasa telah memilih ACT {Acceptance and Commitment Therapy} dan CBT {Cognitive Behavioral Therapy}. Lawati doktor yang baik sebelum waktu perjalanan mesra dan pastikan masa yang mencukupi untuk berunding supaya fobia menaiki kapal terbang dapat diselesaikan dengan baik dan rasa selesa dapat dirasai agar perjalanan anda dapat direalisasikan mengikut jadual perjalanan yang telah dibuat.

#2. Berserah diri kepada Allah SWT agar perjalanan ini terus terlaksana melalui atau dengan kebaikan ini.

Sebagai makhluk-Nya, kita hendaklah sentiasa berserah kepada-Nya dan segala perkara sebenar yang akan anda rasai setelah menunaikan segala kewajipan sebelum terbang, lebih-lebih lagi anda umat Islam telah menunaikan solat lima waktu. Jika anda beragama lain sudah tentu sesuai dengan agama masing-masing. melalui atau dengan penyerahan ini, anda telah meringankan beban ketakutan dalam fikiran dan hati anda supaya anda lebih selesa berjalan dan anda sangat gembira untuk mengembara, bersedia untuk melakukannya dengan segera. Kesannya fikiran menjadi lebih tenteram dan sentiasa positif, perkara negatif akan hilang sebaik sahaja ketakutan itu sudah mula hilang.

#3. Biasakan balik lapangan terbang dan mula berani melihat kapal terbang berlepas dan mendarat.

Kesan yang akan dirasai selepas menghadiri Doktor Psikologi ialah anda telah mula menjadualkan masa melawat lapangan terbang untuk melihat pesawat semasa berlepas dan mendarat. Membiasakan diri melihat sudah tentu akan mengukur semula keyakinan anda untuk menaiki pesawat semula dan membiasakan diri dengan suasana baru selepas tindakan yang telah dilakukan oleh doktor dan beramah mesra dengan Khaliq. Jadi, anda boleh merasai tabiat ini dengan rasa selesa, tiada lagi rasa fobia yang ditakuti sebelum ini mula hilang.

#4. Beri Maklumat kepada Krew Kabin Bahawa Anda Fobia Terbang di Kapal Terbang.

Ada saranan untuk anda yang fobia menaiki kapal terbang selepas rawatan daripada pakar psikologi, anda harus memberitahu pramugari bahawa anda masih dalam peringkat penyembuhan. 

Saat pesawat mengalami kejutan atau gelora yang kuat semasa dalam perjalanan nanti, pada masa yang sesuai kru kabin juga akan memberikan sokongan segera atau mungkin dipindahkan ke tempat duduk di lokasi yang mudah diakses. Jangan malu kerana anda perlu bekerjasama dengan pakar psikologi anda nanti apabila pesawat mengalami turbulensi atau bergegar.

6dVNeKFStqRg60UhPwTpwJRUVtHOT8r v1ZJ6 JC9Rqz1 ocrbQ oe z0bSZCVd
Poto oleh: telegraph.co.uk

#5. Yakin dengan Proses Penyembuhan Phobia ini.

Proses penyembuhan masih berjalan dan anda sebagai pesakit doktor sudah tentu perlu sekuat mungkin dalam kesabaran agar fobia terbang ini masih boleh hilang mengikut masa yang telah diramalkan oleh doktor. Bukan itu sahaja, anda juga sentiasa mendekatkan diri kepada pencipta alam kerana Dialah yang dapat membantu kesembuhan ini dengan berdoa dan melaksanakan segala kewajipan dalam ibadah. Sentiasa optimis tentang proses yang akan anda lakukan supaya hasil terbaik dapat diperoleh dalam masa yang sesingkat mungkin. Amin.

#6. Memilih Perjalanan Kelas Pertama Kemudian.

Menukar kelas kepada ruang duduk adalah satu lagi pilihan supaya keselesaan semasa dalam perjalanan mesti dilakukan kemudian. Rasa selesa yang akan dirasai apabila berada di dalam bilik yang tidak sama dengan kelas ekonomi dapat meminimumkan suasana fobia dan impak servis dari krew kabin sebagai satu lagi impak psikologi agar perjalanan anda bebas dari fobia. . Sememangnya kos yang dikeluarkan adalah lebih mahal supaya selepas tindakan yang anda lakukan, anda dapat mengatasi ketakutan yang tidak muncul lagi.

#7. Alihkan Fikiran Anda melalui atau dengan Aktiviti Lain Ini Semasa Terbang.

Menyibukkan diri juga boleh memberi kesan yang baik, dapat mengalih perhatian diri dengan aktiviti yang sangat berguna. Anda boleh membaca, dan menggunakan komputer riba untuk menulis supaya masa dalam perjalanan dapat menghilangkan fobia atau ketakutan di dalam kapal terbang nanti. Ataupun menikmati penginapan dari kapal terbang dengan menonton wayang atau mendengar lagu mampu memberikan kesan yang sangat menggembirakan sepanjang perjalanan nanti. Sudah tentu, anda lebih baik memilih jenis pesawat dengan perkhidmatan penuh kerana keselesaan yang anda inginkan dapat direalisasikan tanpa sebarang kebimbangan.

#8. Ukur Kejayaan Rawatan melalui atau dengan Simulator Penerbangan ini.

Melalui atau dengan simulator ini, anda boleh cuba mengukur sejauh mana pengaruh tahap kejayaan selepas tindakan yang anda lakukan setakat ini. Usaha untuk terus sembuh dari fobia dan ketakutan ini tentunya perlu dicuba dan dapat menilai sama ada anda sudah bebas daripada belenggu ketakutan terbang. Kejayaan sesuatu rawatan perlu diukur supaya anda dapat merasainya dengan segera dan sudah tentu kaedah ini juga bagus untuk dicuba.

#9. Pilih Tempat Duduk Barisan Depan.

Lebih jauh anda duduk di belakang pesawat bergegar apabila pergolakan sangat ketara, dan memilih tempat duduk hadapan kejutan agak berkurangan. Keselesaan ini turut mempengaruhi mood emosi jiwa terutama anda yang masih takut apabila kapal terbang bergegar. Datang dahulu supaya anda masih boleh menentukan ruang tempat duduk untuk formasi hadapan, anda harus bertanya kepada pegawai daftar masuk di kaunter nanti untuk mendapatkan formasi terkemuka supaya anda boleh mendapatkan keselesaan semasa terbang nanti.

#10. Sebelum Terbang Berdoa.

Berdoa untuk memulakan aktiviti yang patut anda lakukan agar bebanan yang dirasakan berat dapat diringankan termasuk apabila anda menggunakan kapal terbang untuk melancong nanti. Semestinya doa ini perlu disertakan dengan pemilihan syarikat penerbangan yang mempunyai tahap keselamatan yang tinggi dan pihak syarikat mengambil berat untuk menjaga pesawat dalam keadaan sihat serta akan sentiasa mementingkan tahap keselesaan.

Jadi berdoa dan berusaha untuk sentiasa seiring agar impian untuk bertahan sehingga perjalanan pasti diidamkan oleh semua penumpang termasuk anda, ketakutan fobia atau membazir dapat dikurangkan dengan pilihan yang tepat sebagai penyelesaian terbaik untuk travel nanti

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *