Petua Cara Mudah Menjaga Sihat Mata Anda

Petua Cara Mudah Menjaga Sihat Mata Anda

Semua aktiviti menggunakan penglihatan mesti menjadi pilihan penting dan perkara yang sangat mutlak supaya semua tugas harian yang penting ini dapat direalisasikan dengan baik. Anda perlu melakukan kesihatan mata sejak kecil lagi supaya kestabilan organ penting ini dapat dirasai dalam jangka masa yang lebih lama. Menjaga kesihatan mata bukanlah perkara remeh, tetapi anda perlu berhati-hati kerana organ penglihatan ini sangat sensitif terhadap habuk, mata berair, kepada cahaya yang membutakan. 

Melalui atau dengan rujukan kerja yang sangat tinggi ini sudah tentu akan membuatkan keadaan mata menjadi cepat letih dan terasa sakit apabila dibuka. Untuk mengelakkan perkara yang menyakitkan mata dan mengelakkan ancaman yang akan ditimbulkan pada masa hadapan, terdapat beberapa petua praktikal untuk memastikan mata anda sihat sepanjang masa, berikut penjelasannya:

gb1ujdVGqyxUKan4Zls6 8z7VHPL6BqOabR3NoolKaMEHfNzFpROCOOHFffW1gqKrhAku bZ8hD2g1 GlEa45tbA0ScW0 1PbDMuEesS44p6hPre1ezPW70N2dX4E2hbPVdqAV95rwkrJQp31sk9PqwothpuFDnsLG6KyIFOzS24CfeErosuwwm2uA
Poto oleh: miglaucoma.com

1. JANGAN TERLALU LAMA DI HADAPAN SKRIN KOMPUTER, GAJET DAN TELEVISYEN.

Dalam era serba moden ini, kehidupan tidak dapat dipisahkan daripada semua yang bergaul dengan teknologi, baik skrin komputer, telefon pintar, mahupun televisyen.Segala aktiviti seharian sudah pasti akan dikaitkan dengan salah satu karya teknologi terkini ini. Jadi aktiviti yang berterusan akan menggunakan organ mata dalam jangka masa yang lama dan membuatkan mata terasa letih dalam masa yang singkat. 

Untuk memastikan mata anda selesa semasa melakukan aktiviti, sudah tentu anda perlu memberi perhatian kepada rujukan 20:20:30 yang telah disyorkan oleh ramai pakar yang boleh anda amalkan. Setiap 20 minit, segera rehatkan mata anda dengan melihat objek sejauh 20 kaki atau kira-kira 6 meter selama 20 saat. Prinsip yang sangat praktikal untuk diingati ini tentunya sangat praktikal untuk diamalkan apabila anda menjalankan aktiviti rutin harian.

Tips: kena adjust lighting supaya mata kekal selesa semasa beraktiviti, jangan terlambat buat mata cepat stress dan terpaksa bekerja.

2. AKTIVITI LUAR GUTAKAN KACA ANTI-UV.

Apabila menjalankan aktiviti luar yang agak lasak, sudah tentu akan memberi kesan kepada kestabilan organ mata untuk melihat. Perkara yang paling bahaya ialah sinaran matahari yang pastinya akan memberi kesan kepada penyakit lain iaitu katarak. Jika anda sering berada di luar dan matahari bersinar, gunakan kaca mata luaran anti UV A dan UV B. 

Piawaian UV ini telah menjadi cadangan untuk doktor yang baik supaya mata kekal dalam keadaan baik walaupun masih dalam matahari panas. Beli cermin mata standard, jangan tertipu, hargai mata anda dengan kualiti terbaik yang boleh anda pakai pada bila-bila masa.

3. SENTIASA GUNAKAN GLASS PELINDUNG.

Terutamanya anda yang bekerja di kilang atau yang bergabung dengan bahaya mata mesti menggunakan cermin mata pelindung standard antarabangsa untuk mengelakkan kerosakan pada mata secara sengaja atau tidak sengaja, mengelakkan trauma fizikal pada mata atau pendedahan kepada cecair berbahaya yang akan memberi kesan buruk pada mata. 

Dalam jangka pendek atau panjang. Kaca mata pelindung ini diperbuat daripada bahan yang sangat mesra dengan keadaan persekitaran dan tidak mendatangkan ancaman kepada persekitaran apabila dipakai.

4. AMBIL MAKANAN BERKHASIAT UNTUK MATA.

Mata yang sihat bukan hanya wujud, anda perlu mengambil makanan berkhasiat yang berguna untuk kestabilan mata ketika bekerja. Kesemua keadaan mata ini bergantung kepada saraf yang bersambung ke seluruh mata dan juga salur darah yang membawa segala nutrien yang diperlukan oleh mata setiap hari. 

Pengambilan makanan berkhasiat pastinya diperoleh daripada jenis buah-buahan segar dan sayur-sayuran segar yang sangat digalakkan terutama pada waktu petang dan mengambil gandum yang cukup untuk satu hari.

Makanan yang mengandungi unsur zink juga diperlukan untuk kesihatan mata seperti jenis kacang, ayam, daging merah tanpa lemak yang berguna untuk melindungi mata daripada kerosakan akibat pengaruh cahaya yang terlalu kuat. Begitu juga dengan vitamin A yang mempunyai manfaat untuk sel kekal stabil dan sihat apabila mata berfungsi apabila melihat objek.

5. MERAWAT MATA DARIPADA KESAN SAKIT.

Apabila mata sakit, segera periksa dengan doktor yang baik untuk tindakan selanjutnya. Jika mata terasa gatal dan merah tidak hilang apabila telah diberikan ubat titis, segeralah berjumpa doktor untuk memberikan penyelesaian terbaik dengan ubat tambahan supaya sakit mata dapat sembuh dengan segera. 

Jika anda menggunakan kanta kaca, segera lakukan pemeriksaan mata sekurang-kurangnya sekali setahun untuk memastikan penglihatan anda kekal dalam keadaan baik dan sentiasa baik dalam aktiviti harian.

6. PERHATIKAN SIKAP MEMAKAI KOSMETIK KHAS WANITA.

Terutama bagi wanita yang menggunakan kosmetik di sekeliling mata, mereka harus berhati-hati agar tidak tergesa-gesa atau menggunakan kosmetik yang tidak sihat untuk mata. Memang ada beberapa kosmetik untuk mencantikkan mata yang memudaratkan kesihatan mata, pastikan anda perlu berhati-hati dalam menentukan jenis kosmetik jenama tertentu dan pastikan ia mesti kondusif untuk penggunaan jangka panjang.

7. TIDAK PERNAH MEROKOK.

Anda harus berhenti merokok sekarang juga, kesan sampingan yang boleh dialami dalam jangka masa panjang ialah katarak yang akan menyebabkan mata cepat kering sehingga anda akan berasa tidak selesa atau pedih. Kesannya ialah salur mata berada di sekeliling retina dan boleh menyebabkan buta untuk perkara yang tidak boleh disusuli.

8. SENTIASA BERHATI-HATI DENGAN MATA KECIL.

Jika anda mempunyai aduan mengenai mata anda, segera lakukan siasatan kepada doktor yang baik untuk mengetahui sebab apa yang telah berlaku. Melalui atau dengan penyiasatan awal ini, anda boleh mengetahui secepat mungkin dan tindakan terbaik untuk diambil dengan cadangan pakar. 

Jangan sekali-kali menggosok mata anda jika mereka berasa gatal dan pastikan pertolongan cemas boleh diberikan ubat titis mata standard untuk mata. Jika ia masih berterusan, anda boleh melawat doktor mata keluarga anda untuk mendapatkan bantuan lanjut.

9. SENTIASA ADA JADUAL KHAS SEKURANG-KURANGNYA ENAM BULAN KEPADA DOKTOR.

Tiada aduan langsung untuk tahun semasa, anda masih melawat doktor pakar mata untuk mendapatkan pemeriksaan setahun sekali bagi mengetahui keadaan mata. Perundingan doktor perlu dilakukan supaya anda boleh mendapatkan nasihat penting daripada pakar dan memberikan penyelesaian terbaik untuk tahun hadapan. Semakin tua anda semakin kurang kesihatan mata dan anda mesti mendapat pinjaman yang terbaik supaya mata anda kekal stabil dan sihat sepanjang masa.

Organ mata sangat penting untuk semua aktiviti harian, tanpa mata anda tidak akan dapat berbuat apa-apa dan mesti dirawat sekarang supaya anda sentiasa sihat untuk jangka masa panjang. Pengambilan makanan berkhasiat yang kaya dengan khasiat dan vitamin amat diperlukan oleh mata untuk sajian seharian, jika ada aduan, segeralah berjumpa doktor yang baik untuk tindakan perubatan selanjutnya agar gejala sakit mata dapat sembuh dengan cepat.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *