Petua untuk Mengembara Trend Hujan untuk Kekal Selesa dan Seronok

Petua Melancong Dalam Hujan

Apabila trend hujan telah bermula, anda ingin membuat perjalanan melancong bercuti, tetapi ia boleh direalisasikan dengan sangat gembira dan selesa tanpa sebarang halangan. Walaupun hujan masih boleh menjadikan masa percutian menyeronokkan apabila trend hujan ini adalah masa terbaik anda untuk menghabiskan cuti tahunan anda yang jika anda tidak melakukannya mungkin akan terbatal dan tidak lagi sah pada tahun hadapan.

Plesirankotatua ingin berkongsi tips sekiranya anda melancong bercuti di musim hujan, ada sesuatu yang perlu anda perhatikan agar suasana yang anda inginkan kekal mengikut perancangan iaitu menikmati percutian dengan hati yang gembira dan semoga ada tidak menjadi halangan. Berikut adalah penjelasan tentang petua percutian dalam trend hujan,

Poto oleh: abc.net.au

1. Sentiasa Pantau Cuaca Sebelum Perjalanan.

Kini terdapat aplikasi yang boleh memberikan ramalan cuaca dengan masa +/- 1 minggu ke hadapan. melalui atau bersama-sama, mengetahui cuaca di kawasan pelancongan anda, sudah ada persediaan yang sempurna dan apa yang perlu dilakukan semasa bertolak dan apabila anda tiba di destinasi anda. Terdapat begitu banyak aplikasi malah pihak BMKG sentiasa mengemaskini data kepada seluruh masyarakat sebagai rujukan maklumat cuaca di Indonesia. Jika anda ingin melancong ke luar negara, anda harus memasang aplikasi yang sudah tersedia secara meluas di Android atau AppStore.

2. Sudah tentu peralatan semasa musim hujan.

Peralatan penting yang wajib anda bawa sudah tentu semua yang berfungsi ketika hujan seperti payung, baju hujan, sandal, hinggalah kasut getah yang kalis air atau kalis air. Payung sebagai peralatan utama ketika hujan pastinya perlu dibawa bukan sahaja dalam trend panas, ia juga berguna untuk melindungi kepala dan badan anda di musim hujan ketika anda berjalan, menikmati suasana kawasan pelancongan, ia juga sangat penting untuk dibawa bersama.

Nota! sertakan membawa beg plastik supaya pakaian yang sudah lembap diletakkan di dalam bekas yang berasingan supaya bilik atau kawasan yang anda tinggal tidak basah pakaian yang sudah lembap semasa melancong ke luar rumah.

3. Pakaian Mesti Sesuai Dilalui atau Dengan Musim Hujan Ini.

Kena pastikan baju yang akan dibawa nanti sesuai dengan trend hujan, udaranya cenderung sejuk dan bodoh, sudah tentu kena bawa baju sejuk, jaket, sarung tangan, dan juga penutup kepala. Kami mengesyorkan anda membawa jenis pakaian yang tebal apabila anda memakainya pada waktu malam, ia boleh menghilangkan omong kosong yang menyejukkan tulang dan tidur dengan lebih nyenyak. Penukaran pakaian yang anda gunakan setiap hari sepatutnya mencukupi dan jika anda ingin mencuci pakaian, bahan asas pakaian cepat kering.

4. Destinasi Dalaman Sebagai Lawatan Pelancong yang Disyorkan.

Jika keadaan cuaca hujan lebat dan anda seolah-olah tidak dapat melakukan perjalanan ke kawasan pelancongan luar kerana masalah trekking atau akses untuk ke sana agak licin dan berbahaya, anda boleh menukar perjalanan kepada tema dalaman. Anda boleh menikmati suasana dalaman yang sesuai pada musim hujan yang pastinya cukup tersedia di pusat beli-belah atau pusat beli-belah di bandar destinasi anda.

Tiada akar rotan, jadi inilah cara untuk menukar tema luar yang tidak boleh anda kunjungi, mencari kawasan pelancongan yang cantik ketika hujan, tema dalaman yang lain memberi keselesaan ketika melancong nanti. Anda juga boleh menerapkan corak ini apabila melawat kawasan pelancongan di luar negara.

5. Destinasi Pelancongan Kulinari Pemanasan Badan.

Musim hujan memang perlu menentukan jenis pelancongan kulinari iaitu sejenis sup atau sup. Alternatif ini sangat dipilih ketika cuaca terasa bodoh, pastinya tercari-cari juadah yang menghangatkan badan yang banyak terdapat di bandar destinasi percutian anda. Macam-macam jenisnya, bermula dari soto, ronde, meatball, mee ayam, hinggalah juadah goreng yang pasti anda tidak akan terlepas.

Satu lagi destinasi di luar negara yang boleh disyorkan adalah menikmati minuman teh hijau juga boleh menjadi pilihan terbaik di Jepun atau Korea. Pastikan lawatan kulinari ini termasuk dalam destinasi percutian trend hujan nanti sebagai makanan tambahan melancong yang telah anda sediakan.

6. Memastikan Fizikal Kekal Sihat.

Ketika hujan, pastinya memerlukan stamina untuk kekal sihat dan prima. Perjalanan dengan suasana yang sangat sejuk dan cenderung bodoh mesti disokong dengan beberapa suplemen tambahan dan juga hidangan sihat yang lain agar perjalanan yang memerlukan fizikal terjaga dengan baik.

Pengambilan makanan sihat adalah pasti dan elakkan minuman bodoh yang pastinya akan mencetuskan batuk dan selsema. Minuman yang sangat sesuai untuk musim hujan ini ialah minuman halia, bulat, STMJ, bandrex, sehingga kopi ginseng boleh menjadi penyelesaian.

7. Masa Yang Tepat Ketika Menuju Tarikan Pelancong.

Adalah penting apabila anda ingin melawat kawasan pelancongan pada musim hujan adalah masa yang sesuai untuk dikunjungi. Kira masa yang mencukupi apabila anda pergi ke lokasi berapa lama masa yang diambil dan pengangkutan yang hendak digunakan.

Jika mampu dikira masa, sudah pasti anda akan berasa tenang dan selesa ketika melakukan perjalanan kerana sudah pasti akan ada halangan yang bakal dihadapi seperti kesesakan lalu lintas dan banjir. Bertolak dengan pantas anda boleh sampai ke lokasi dengan lebih pantas dan sudah tentu selepas anda selesai melawat ketika tengah hari dan boleh melakukan aktiviti percutian yang lain.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *