Petua Mudah Melancong Ke Luar Negara untuk Pemula

Petua Melancong Ke Luar Negara untuk Pemula

Melalui atau dengan ini, peluang mudah untuk melancong ke luar negara oleh pemula telah menjadi sesuatu yang tidak mungkin lagi. Kemudahan dan akses maklumat yang mudah boleh membuatkan seorang pemula berani menjejakkan kaki ini cuba untuk bercuti ke negara lain tanpa sebarang halangan lagi. Semua saluran internet dapat memudahkan anda melihat dan menjalankan kajian perjalanan yang akan dijalankan, sudah tentu ianya perlu disesuaikan dengan bajet wang yang akan disediakan.

Untuk satu negara, 3 hari sudah lebih dari cukup untuk menjawab impian melancong ke luar negara yang sudah lama terpendam. Plesirankotatua ingin berkongsi tulisan artikel ini, apakah tips mudah untuk ke luar negara sendiri yang boleh anda lakukan untuk menjadikan perjalanan ke luar negara sebagai destinasi pelancongan untuk meluangkan masa cuti percutian khas untuk anda, seorang pemula, berikut adalah penerangan penuh.

hSP3q0 z51A6q715eTA7lDilMwQWzMuDEzRO F8xMkyUxqBxLR 7pvoApHpVqI NDEgU5g6JIXoFQHwidUnCUtPJPTrRlZRL8s7U kcoRwJktijCSecG35Lpe0rHtjPg35oqLn2M855WQpASTmYTL20dmCITYDUAAlkqzn GH6So NWAD1cDgSNSbQ
Poto oleh: trivia.id

1. Lengkapkan Semua Dokumen Identiti Anda.

Permulaan pertama anda mesti melengkapkan semua dokumen rasmi dan penting bermula dari Kad Keluarga, Sijil Kelahiran, Diploma, KTP dan Pasport. Sudah tentu, untuk membuat pasport, anda mesti mempunyai semua dokumen ini sebagai syarat untuk membuat dokumen perjalanan penting ini. Jika anda memerlukan Visa, anda perlu menjaganya selepas pasport hijau selesai.

Dokumen penting untuk memasuki negara destinasi sudah tentu ialah Pasport dan Visa {jika perlu}. Sekiranya anda sudah mempunyai rancangan untuk melancong ke luar negara, anda mesti menyediakan segala-galanya supaya rancangan ini dapat direalisasikan dengan baik. Khusus untuk negara ASEAN, tidak perlu menggunakan VISA untuk beberapa negara destinasi lain, ada negara yang menyediakan VOA {Visa on Arrival} yang boleh terus dijaga apabila anda memasuki pintu checking point di negara destinasi.

2. Sentiasa Pantau Harga Tiket Syarikat Penerbangan Murah Seawal Mungkin.

Kini, terdapat banyak syarikat penerbangan yang telah membuka pembelian tiket lebih awal, untuk jenis penerbangan disesuaikan dengan keperluan dan bajet. Pelbagai syarikat penerbangan yang dipilih sudah tentu berdasarkan kos rendah, juga dikenali sebagai penerbangan LCC {Low Cost Carrier}.

Harganya sangat berpatutan dan terdapat beberapa promo yang boleh diperolehi apabila membeli tiket seawal mungkin bermula dari 12 bulan hingga 6 bulan berlepas anda boleh membuat pembelian. Sentiasa pantau harga pada setiap masa supaya anda boleh mendapatkan harga tiket perjalanan yang sangat kompetitif supaya anda boleh menjimatkan bajet perjalanan nanti.

3. Ketahui Negara Destinasi Buat Senarai Jadual Perjalanan.

Pengembara yang bijak akan mencungkil segala berita negara destinasi yang akan dijadikan kawasan untuk melancong. Anda perlu bijak dan pro-aktif untuk bekerja sepanjang masa untuk mendapatkannya, kini sangat mudah untuk melakukan akses melalui telefon pintar, anda sudah boleh memahami dunia.

Capaian internet yang sangat mudah ini memberi banyak faedah antaranya menyediakan keseluruhan jadual perjalanan, senarai perjalanan yang perlu dijalankan supaya apabila tiba di negara destinasi, anda boleh terus berjalan ke sana sini. Ia penting dan anda harus melakukannya seawal mungkin, lebih cepat lebih baik.

4. Sediakan Tunai Negara Destinasi.

Penyediaan wang adalah sangat penting, wang tunai adalah alat undang-undang untuk menjalankan transaksi di negara destinasi yang pastinya sesuai dengan mata wang negara tersebut. Anda juga boleh membuat persiapan dari dalam negara dengan secukupnya, jika ingin lebih boleh keluarkan ATM di negara destinasi, pastikan ada logo kerjasama bank di Indonesia dengan negara destinasi seperti Visa, Mastercard, Cirrus, logo Maestro, dan lain lain.

TIPS: jangan terlalu banyak tukar duit dari negara destinasi kerana ada mata wang negara tertentu, kalau dah tukar, kalau bawa balik ke tanah air, money changer akan dapat dengan harga yang rendah. Seperti mata wang Indochina, Kemboja, dan Myanmar. Cara terbaik adalah dengan membuat pengeluaran tunai atau membawa mata wang negara lain seperti MYR, SGD, USD, EURO, dan lain-lain. Jika anda perlu, anda boleh menukarnya di pengurup wang di negara destinasi, pilih kadar yang sangat kompetitif apabila ditukar.

5. Memahami Bahasa Inggeris.

Bahasa yang digunakan secara meluas dalam komunikasi antarabangsa ialah bahasa Inggeris. Sekurang-kurangnya anda cukup faham dan faham untuk bercakap dengan lancar bagi memberi maksud yang akan disebut. Anda tidak perlu fasih terutama untuk pemula, yang penting teman bicara anda faham, anda tidak perlu fasih atau buku teks.

PETUA: tidak semua penduduk negara destinasi fasih berbahasa Inggeris, cuma belajar bahasa harian dengan perkataan yang sangat mudah diingati. Susun dengan betul supaya ucapan anda masih boleh difahami oleh penduduk setempat di negara destinasi.

6. Sediakan Semua Penginapan Seawal Mungkin.

Anda juga boleh melakukan persiapan ini di Indonesia. Pembelian dengan penyedia aplikasi dalam talian pastinya memudahkan anda, ia dilengkapi dengan penerangan kawasan penginapan berserta gambar. Perbandingan harga amat disyorkan untuk dilakukan supaya anda boleh mendapatkan harga yang sesuai untuk dibeli dari Indonesia. Pembelian ini tentunya menggunakan Rupiah yang tentunya lebih menguntungkan.

TIPS: dengan membeli seawal mungkin anda sudah mula melangsaikan pembelian satu persatu supaya tidak terasa susah untuk menyediakan bajet perjalanan nanti. Pastikan anda memilih kawasan penginapan yang disyorkan oleh ramai tetamu yang telah menentukan asrama atau hotel sebagai kawasan penginapan sementara semasa bercuti di negara destinasi.

7. Jika Anda Perlu Sediakan Bekalan Selamat Ketika Selera Makan Bukan Kawan Karib.

Tidak semua jenis makanan dipilih mengikut citarasa, anda boleh menyediakan makanan yang boleh memberikan penyelamat kelaparan apabila berada di negara lain. Jenis makanan yang sering dibawa sebagai pelengkap hidangan nasi ialah daging cincang atau rendang daging Padang. Penyelamat dalam segala hal apabila tidak menjumpai jenis makanan halal di negara destinasi, sudah tiba masanya bekalan yang telah anda sediakan dapat membantu mengatasi rasa lapar yang sudah mula berkawan rapat.

TIPS: bukan sahaja untuk daging cincang dan rendang daging Padang, untuk mee segera yang mudah anda juga boleh pertimbangkan untuk dibawa. Bawa secukupnya mengikut keperluan anda ketika berada di negara lain.

8. Bawa barang keperluan jika perlu.

Peralatan yang anda bawa mesti disesuaikan dengan keperluan semasa melancong nanti. Ia tidak mengambil masa yang banyak, tetapi itu pada asasnya cukup supaya bagasi anda tidak melebihi elaun bagasi yang diputuskan oleh syarikat penerbangan nanti.

Untuk syarikat penerbangan LCC yang terbaik, berat yang boleh dibawa masuk ke dalam kabin penumpang hanya 7 kg, jika lebih anda perlu membayar on the spot dan harganya sudah tentu sangat mahal. Jangkaan, jika anda mempunyai berat bagasi berlebihan semasa pulang ke Indonesia, pastikan anda membeli bagasi tambahan yang boleh dibeli semasa membeli tiket kapal terbang.

9. Mesti Faham Mengisi Kertas Kad Imigresen.

Setiap kali anda memasuki negara destinasi, sudah tentu anda perlu mengisi kad Imigresen sebagai kawalan keluar masuk pemastautin, yang perlu anda lengkapkan apabila memasuki pusat pemeriksaan, pintu Imigresen hendaklah diserahkan kepada pegawai. Anda mesti mengisi dengan lengkap dan jujur ​​data yang ingin ditulis. Sudah tentu temuduga pendek akan dijalankan jika dikehendaki apabila pegawai imigresen bertanya kepada anda maklumat ini. Jadi, jujurlah supaya perjalanan anda kekal selesa dan sangat gembira.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *