Petua Memandu Kondusif Ketika Hujan

Apabila Hujan, Beri Perhatian: Petua Kondusif untuk Memandu

 Petua Memandu Kondusif Ketika Hujan

Apabila musim hujan sudah masuk, ingin menikmati percutian bersama keluarga, memilih kenderaan untuk dipandu adalah pilihan terbaik kerana ini adalah cara paling sesuai untuk menikmati percutian. Musim hujan ini, tiada lagi alasan untuk menikmati percutian bersama keluarga kerana rata-rata musim hujan ini memang banyak masa bercuti apatah lagi memasuki penghujung tahun. 

Terdapat begitu banyak teaser yang sentiasa kelihatan seperti harga penginapan diskaun kepada jumlah tarikan pelancong yang menawarkan harga pakej jika anda membawa keluarga anda bersama. Apakah tips selamat apabila anda memandu menggunakan kenderaan untuk menikmati percutian ke tempat pelancongan idaman anda, walaupun hujan, tidak akan ada masalah yang menghalang asalkan anda mempunyai niat dan persiapan yang baik. Berikut penjelasannya:

1. Sebelum Memandu Telah Melakukan Servis Lengkap.

Semestinya kereta idaman anda telah diservis sepenuhnya, pemeriksaan lengkap bermula dari penukaran minyak, alat ganti, hinggalah kepada keadaan kereta yang layak jalan dengan laluan perjalanan yang jauh. Teknik ini sudah tentu sangat berkuasa kerana ujian fizikal kenderaan ini mesti disediakan di bengkel rasmi daripada ATPM supaya kesempurnaan keputusan standard dari pengeluar telah lulus dan keselesaan yang anda inginkan semasa anda memandu akan kekal sangat gembira tanpa sebarang kebimbangan. 

Skim persediaan ini perlu dijalankan seminggu sebelum berlepas kerana dalam tempoh ini anda dapat merasai setelah melakukan servis yang lengkap sama ada keadaan kenderaan masih ada atau tidak, sekiranya keadaan kenderaan masih memerlukan penambahbaikan di bahagian tertentu, anda hendaklah segera kembali ke bengkel kerana masih ada jaminan +/- 500 km untuk ATPM tertentu, tidak perlu bayaran tambahan.

2. Buat Rancangan Jadual Perjalanan.

Sebelum anda melakukan perjalanan, pastikan anda telah membuat senarai rancangan perjalanan dalam bentuk jadual perjalanan. Selepas anda menciptanya, ia menjadi panduan perjalanan untuk lebih serius, jangan risau apa yang perlu dilakukan di tapak pelancongan. Anda perlu membuat semua tarikan dengan seberapa terperinci yang mungkin dengan kelebihan masing-masing dan anda boleh mempertimbangkan lokasi terbaik yang sesuai untuk menikmati masa anda bersama nanti. 

Perkara ini amat penting kerana jika tidak dibuat maka sehingga lokasi bandar destinasi menjadi resah dan terpaksa melakukan apa aktiviti di sana dan memerlukan lebih masa untuk mencari maklumat yang lengkap. Jangan sia-siakan peluang percutian ini tanpa panduan lengkap kerana ia akan menjejaskan masa keselesaan nanti.

3. Belajar Teknik Pemanduan Yang Baik.

Melancong ke tempat-tempat pelancongan dengan kereta idaman bersama keluarga tentunya akan menempuh laluan jalan yang tidak selalunya lancar, ada pasang surutnya. Pastikan kedudukan gear yang betul semasa mendaki dan semasa menurun menggunakan gear paling rendah supaya kelajuan kenderaan kekal stabil. Jika ralat berlaku, ralat keselamatan yang membawa maut akan berlaku.

4. Kereta itu masih prima dan masih tahun terbaru.

Jangan paksa diri untuk menempuh jarak jauh sekiranya keadaan kenderaan tidak mencukupi, pilih kenderaan yang masih terbaharu dengan jangka masa +/- 5 tahun dan masih dalam keadaan baik. Semakin baharu kereta yang anda miliki, sudah tentu ia sangat sesuai untuk perjalanan jauh, mampu melaksanakan 100% amanah dan keselesaan yang anda dapat semasa memandu bersama keluarga pastinya sangat-sangat menggembirakan.

Pd9TltE GXb45 Q7L4flpBtzPzIHzcgcZOvKK7tZAc6r94H8YEpk0yrqyf m9YgK7lUdk80aVd7go5tnnS Wd2g1MvGWpN3IEv5dHEd2zAEMfGUKCLcVTK8Ju1e6iCMS XMd5OhzdoufmCRS0qD3w5dV3u 5ShZluHI Iso0NsYot8WKrMIMmgaCg
Poto oleh: drbeurkens.com

5. Sentiasa bersabar dalam menghadapi semua situasi, walau dalam perjalanan sekalipun.

Sudah tentu anda membawa kenderaan bersama keluarga akan menghadapi halangan lain yang akan sentiasa wujud setiap masa. Bukan sahaja dari hujan lebat dan keadaan jalan raya yang mesti kekal dalam keadaan berhati-hati, ditambah pula dengan keadaan anak-anak yang turut resah dan tidak selesa seperti selsema dan sakit dalam perjalanan. 

Pastikan anda terus membalas dengan kepala yang hambar agar segala keinginan perjalanan kekal dalam keadaan selesa, sediakan segala peralatan yang diperlukan agar segala kemungkinan ini dapat diatasi segera. Persediaan ini masih dijalankan agar keselesaan anak-anak yang menempuh perjalanan jauh kekal dalam zon yang baik dan halangan hujan lebat dalam perjalanan dapat diatasi dengan pentadbiran yang baik.

6. Gunakan GPS atau Peta Dalam Talian untuk Mendapatkan Laluan Ganti.

Pada masa ini, keperluan GPS atau peta dalam talian amat penting di mana kedudukan jalan yang terbaik untuk ke lokasi tarikan pelancong dapat dicapai dengan betul dan betul. Kedudukan kenderaan ketika anda memandu sudah boleh memberikan maklumat tentang jalan raya dalam keadaan sesak dan jalan yang masih kosong, sehingga sebelum tiba di lokasi kesesakan, anda telah diarahkan ke jalan alternatif dan lebih laju ke destinasi pelancongan. nanti.

7. Kami mengesyorkan agar anda menggunakan jenis SUV khas untuk perjalanan jauh.

Melalui atau dengan ini, keselesaan yang cukup tinggi dan pelepasan tanah yang mencukupi boleh menjadikan perjalanan percutian seperti ini mungkin. Perjalanan tidak terasa penat dan boleh melepasi kawasan perjalanan yang mempunyai trajektori yang agak sukar, jika dijangka kereta jenis 4WD amat digalakkan supaya perjalanan yang memerlukan stamina kenderaan beroda empat lebih berpengaruh kepada mendaki dengan kuasa yang cukup besar tentunya amat digalakkan untuk membawanya untuk keselesaan sepanjang perjalanan dapat direalisasikan dengan baik dan sempurna.

8. Pilih Destinasi Lokasi Percutian Bebas daripada Banjir.

Sudah tentu, anda boleh meneliti tarikan pelancong yang anda lawati, tempat yang mempunyai laluan perjalanan yang bebas daripada banjir. Lebih-lebih lagi di Jakarta, sudah pasti jalan yang telah dibentuk oleh Kerajaan ini mempunyai keadaan jalan yang cukup mampu seperti penampan ke beberapa tempat sekitar seperti Bandung, Semarang, Yogyakarta, hingga Surabaya. 

Walaupun hujan di Jakarta, terdapat beberapa tempat yang anda akan pergi, tidak semestinya hujan. Jadi masih ada impian untuk menikmati percutian bersama keluarga, jangan risau walaupun cuaca masih hujan tetapi masih ada keberanian untuk membawa keluarga bercuti.

9. Sentiasa Bersihkan Kenderaan Selepas Berjalan Jauh.

Selepas menggunakan kenderaan ke destinasi, pastikan kenderaan yang telah digunakan segera dibersihkan daripada kotoran terutama di bahagian kaki dan bawah kereta. Membersihkan kereta ini hendaklah dikukus di perkhidmatan pembersihan kereta menggunakan alat hidraulik supaya ia boleh mencapai semua sudut yang paling sukar, walaupun ia boleh disembur dengan tekanan air yang cukup tinggi. 

Bukan itu sahaja, sabun yang berbentuk buih dengan formula khas mampu memberi kesan berkilat pada cat kereta sambil mengangkat kotoran yang melekat pada keras boleh dibilas dengan mudah hanya dengan berus air. Kebersihan kenderaan beroda empat ini dijaga agar lebih tahan lama agar perjalanan pada masa lain apabila menggunakan kenderaan ini semula dapat kekal selesa dan sangat gembira tanpa sebarang halangan lagi.

10. Perkhidmatan Terus Kembali Ke ATPM.

melalui atau dengan rupa bumi ini yang agak sukar untuk dilalui dan rasanya anda telah menempuh jarak yang agak jauh ada jangka masa tertentu anda tidak sedar ada satu titik di jalan yang telah dilalui iaitu lubang yang cukup besar untuk membenarkan bendalir luar memasuki sistem transmisi kenderaan di dalam enjin yang mesti segera diganti oleh pegawai perkhidmatan rasmi. 

Pembersihan ini mestilah steril daripada objek yang tidak normal supaya sistem yang berfungsi dalam mesin kekal baik dan optimum. Kunjungi terus ke perkhidmatan ATPM tempat asal anda untuk memastikan kereta dalam keadaan baik selepas menempuh perjalanan yang jauh seperti perjalanan yang anda lakukan sekarang.

Fenomena seperti ini ada keluarga dan anda sebagai bapa atau ibu ingin membawa anak tersayang bercuti tetapi keadaan cuaca masih hujan. Nampaknya pada musim ini ia boleh membawa mereka bercuti jika dibandingkan dengan masa-masa lain adalah mustahil untuk dihalang dengan kerja yang agak sibuk dan kelulusan cuti sangat sukar untuk diluluskan oleh bos. 

Situasi yang sukar pasti ada risiko dan mesti dihadapi bersama supaya anak-anak bawah umur tidak bosan di rumah atau di sekolah, kadang-kadang perlu bercuti, yang boleh anda sesuaikan supaya kemesraan dan kemesraan dapat dikekalkan. Semoga tips ini dapat membantu anda membuat persiapan untuk bercuti ke bandar lain pada musim hujan dengan pilihan menggunakan kereta persendirian bersedia untuk kisah dongeng percutian yang hangat yang anda ingin segera direalisasikan di musim cuti ini dengan pesona indah bersama anak-anak.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *