Petua Mudah Menghilangkan Embun Pada Kaca Jam Tangan

Petua Sangat Mudah Cara Menghilangkan Embun Pada Kaca Jam Tangan

Petua Mudah Menghilangkan Embun Pada Kaca Jam Tangan

Bagi anda yang pernah mengalami kesan jam pada kaca, terdapat embun putih yang tidak kelihatan secara terperinci, nombor dan jam tangan yang lain. Perasaan janggal apabila orang melihat anda mempunyai jam yang tidak boleh digunakan membuatkan anda selalu bertanya “pukul berapa sekarang” membuatkan rakan sekerja atau pasangan anda jengkel dan jawapannya menjadi berbulan-bulan. 

Sudah tentu anda pernah merasai fenomena seperti ini semasa anda dalam perjalanan ketika jam tangan tenggelam atau anda pergi bersama anda berenang di bawah laut pada kedalaman tertentu untuk jangka masa yang lama sehingga kestabilan kalis air yang dibenarkan oleh jenama melebihi sehingga keadaan jam selepas tiba di permukaan menjadi berembun dan berair.di bawah serpihan sehingga mengganggu keselesaan anda apabila memakainya semula.

Peristiwa sebegini pastinya membuatkan anda terkilan dan terkilan mencari jalan penyelesaian bagaimana menghilangkan embun pada kaca jam tangan ini boleh hilang dan telah membuat pinjaman pertama dengan beberapa tips dalam kaedah yang akan kami tulis dalam artikel ini agar anda jam tangan masih boleh digunakan dan diselamatkan daripada malu dengan kesan bulan pasangan di pejabat, berikut penjelasannya:

Sebelum memasuki topik tersebut, terdapat beberapa sebab lain sehingga keadaan jam berkabus seperti ini boleh berlaku apabila berlaku insiden yang tentunya anda rasa tidak sengaja kerana terlupa membukanya. Keadaan ini sememangnya sangat biasa apabila dalam perjalanan, apabila orang sangat gembira untuk membuat jam tangan mereka menjadi berembun:

1. Perjalanan Musim Hujan.

Apabila melancong pada musim hujan, anda boleh melakukan perjalanan apabila menggunakan jam tangan, ia sentiasa terdedah kepada air apabila menghayun tangan anda. Sememangnya di negara tropika ini hujan pada musim ini, ia sangat lebat dan secara tidak sengaja tangan anda menggunakan jam tangan terdedah kepada hujan lebat, ia boleh berlaku di negara destinasi lain pada musim dominan hujan lebat. Sekiranya anda sentiasa terdedah kepada hujan ketika anda sangat gembira, perjalanan akan memberi kesan kaca menjadi berembun apabila disimbah hujan.

2. Musim Panas Juga Boleh Berlaku.

Dalam infrastruktur jam tangan, terdapat wang air yang masih terperangkap dan tidak dapat keluar langsung. Situasi seperti ini juga boleh berlaku di mana hujan dan keadaan sejuk adalah faktor lain yang menyebabkan embun pada jam tangan berlaku. Embun yang berlaku begini ialah perbezaan suhu dalam bilik dengan suhu di dalam jam tangan. Jika anda membuat pergerakan secara tiba-tiba dari persekitaran suhu yang sangat bodoh dan berada dalam suhu langsung panas maka embun putih ini akan melekat pada kaca. Fenomena seperti ini juga boleh menjadi punca berlakunya dan membuatkan jam tidak boleh digunakan buat sementara waktu

3. Tenggelam atau Lemas.

Aktiviti ini boleh berlaku apabila anda seronok melancong apabila jam tangan yang anda pakai tenggelam atau tenggelam apabila ia terlepas secara tidak sengaja di sana. Telah disebutkan sebelum ini bahawa aktiviti ini pastinya termasuk dalam punca berlakunya embun pada gelas jam, walaupun rintangan air masih dalam zon yang disyorkan, tetapi ada masa tertentu anda terlupa menggunakan jam tangan, tenggelam. 

Terlalu lama apabila menyelam akan menghipnotis keadaan jam itu sendiri dan air akan masuk ke dalamnya.menyamping sehingga membasahi komponen di dalamnya. Walaupun terdapat jaminan daripada jenama jam tangan yang anda miliki, ketahuilah bahawa masa yang sangat lama di dalam air akan menyebabkan embun putih pada kaca selepas beberapa ketika anda berada di darat.

Selepas anda mengetahui puncanya, penyelesaian untuk menghilangkan embun pada jam ini hendaklah diketahui segera agar jam tangan ini cepat pulih dan embun pada kaca akan hilang serta-merta. Teknik ini sudah tentu jam tangan tanpa dibuka dan berpandukan beberapa peringkat agar embun yang ada cepat hilang.

NQw2fXtwfpzFx2VLBjrnAFLCNu33hb3Y 5Dzgm X1pRTW4suRcfsBEssXrALZxcAq Qp
Poto oleh: peterboroughwomenscentre.org.uk

a. Keringkan segera.

Teknik pertama untuk mengeluarkan embun pada jam tangan anda tanpa membukanya ialah mengeringkannya. Anda tidak seharusnya membuat kesilapan dengan mengeringkan jam tangan ini dan bukannya mengeringkan pakaian harian anda yang telah anda basuh di mesin basuh, hanya untuk mengeringkan di kawasan yang mempunyai peredaran udara yang mencukupi dan terdedah kepada cahaya matahari. 

Terdapat pilihan lain, iaitu mengeringkan jam tangan di tepi pendiang apabila anda berada di tapak perkhemahan, astaka, atau mungkin berada di belakang peti sejuk. Suasana hangat yang dapat diterima oleh jam tangan yang tentunya akan mengurangkan embun yang masih ada di dalam jam tersebut.

b. Buka Kunci Jam Tangan.

Sememangnya kaedah ini sedikit melampau dan mesti dilakukan oleh orang yang berpengalaman dan memahami peralatan yang digunakan. Sudah tentu alat dalam jam tangan sangat kecil dan memerlukan kemahiran untuk membukanya. Sekiranya anda mempunyai kemahiran dan keberanian untuk membuka bahagian belakang jam, terdapat skru kecil untuk dibuka, dialu-alukan dan selepas dibuka, biarkan jam itu terbuka seketika dan kering di tempat yang selamat supaya kandungan alat jam itu. tidak berselerak. Gunakan alatan yang sepadan dengan saiz bolt jam dan memudahkannya semasa memasang semula.

c. Membuka kunci Jam Lapisan Instrumen Masa.

Selepas anda membuka bahagian belakang dan boleh membuka kaca hadapan dengan alat tertentu, pastikan anda mengelap kaca berembun ini dengan kapas seperti putik kapas dan sapukan pada bahagian yang sudah mula berair pada kaca jam. Apabila selesai anda biarkan ia terbuka di udara terbuka dan mempunyai peredaran udara yang baik untuk dapat mengeringkan peranti jam tangan lain sepenuhnya.

d. Balut Jam melalui atau dengan Tuala Mandi ini.

Sebagai kain yang sangat banyak digunakan oleh musafir ketika jam tangan berair selepas berpergian, iaitu tuala mandi yang masih kering. Anda boleh mencubanya di mana kedudukan jam tangan mesti dipertimbangkan di mana kaca jam menghadap ke bawah dan bahagian belakang jam terlentang. Biarkan seketika dalam keadaan seperti ini jika perlu, letakkan di dalam bilik yang mempunyai peredaran udara yang baik dan mempunyai cahaya matahari yang lebih baik.

e. Menggunakan Pengering Rambut.

Anda boleh menggunakan peralatan mandian di hotel atau di rumah, iaitu pengering rambut untuk menghilangkan embun pada jam tanpa membukanya. Pastikan anda boleh melaraskan kedudukan alat ini dengan jam tangan mestilah betul dan suhu paling rendah untuk bermula. Biarkan seketika dan pastikan ia tidak boleh terlalu hampir sekurang-kurangnya 15 cm sebagai cadangan terbaik supaya elemen di dalam jam tidak rosak.

f. Simpan Jam Dalam Nasi.

Hebatnya nasi untuk membantu menghilangkan embun pada jam tangan juga boleh dilakukan. Sifat beras yang mampu menyerap air dengan baik juga dapat membantu waktu berpantang malah telefon pintar boleh berfungsi dengan baik. Stim dalam peranti boleh diserap dengan baik dengan masa tertentu tanpa perlu bersusah payah membukanya.

g. Bersinar melalui atau dengan Lampu Lampu Bilik ini.

Sudah tentu anda juga boleh memanfaatkan cahaya lampu di atas meja belajar. Penyinaran ini juga boleh membantu mengurangkan embun pada kaca jam tangan apabila jam tangan terdedah kepada cahaya matahari. Proses ini boleh dilakukan sepanjang hari sehingga embun dapat tersejat sepenuhnya.

h. Letakkan jam tangan di sebelah komputer riba.

Anda juga boleh mencuba idea lain apabila anda membawa komputer riba dalam perjalanan, terdapat tempat komputer riba yang memaparkan kesan angin yang meniup peranti di bawah papan kekunci yang akan dihidupkan secara berjadual yang boleh anda manfaatkan dengan meletakkan tonton dekat tempat kejadian. Semasa bekerja, jam tangan yang berkabus dapat memanfaatkan angin yang keluar dari penyejuk komputer riba, jadi embun di kaca jam boleh beransur-ansur berkurangan.

i. perapian.

Ada pilihan lain iaitu menjemur jam tangan yang sudah berembun di pendiangan, tidak semua keadaan seperti ini boleh berlaku terutama bagi anda yang sedang berkhemah di unggun api. Letakkan jam pada kedudukan yang betul tidak terlalu jauh dari perapian tetapi cukup untuk memberikan kesan geram pada jam tangan. Jika anda menggunakan lilin, anda juga boleh menggunakan sumbu bersaiz sederhana dan memerlukan beberapa batang lilin untuk mendapatkan suhu yang cukup untuk menangkis embun pada kaca.

j. Pakej Pengering Gel Silika.

Jika anda pernah melihat pembungkus makanan dimasukkan ke dalam sekeping kertas di luar makanan yang telah dibalut dengan aluminium, bungkusan itu dipanggil pengering gel silika. Fungsi utama objek ini adalah untuk menyerap kandungan air yang mungkin berlaku dalam makanan untuk memastikannya dalam keadaan baik. 

Anda boleh menggunakan pek ini untuk mengurangkan kelembapan pada jam tangan anda tanpa perlu membukanya. Prosesnya ialah anda memasukkannya ke dalam balang bersama jam tangan dan bungkusan silika dan menutupnya. Letakkannya bersama-sama dan lakukannya mengikut jadual dan lihat hasilnya mulai keesokan harinya.

Pengalaman ini, sudah tentu, berlaku apabila jam tangan terdedah kepada air pekat di hotel atau di rumah. Beberapa pilihan dalam artikel ini anda boleh cuba mana yang sesuai pada masa itu. Lakukan secepat mungkin dan sebaiknya agar jam keramat ini dapat dibantu segera dan dapat digunakan secepat mungkin. 

Sememangnya pinjaman ini apabila anda melancong, anda perlu memilih yang dibuat dengan sangat cepat, ia tidak boleh dilengahkan kerana kemungkinan embun yang akan muncul di kaca akan menjadi lebih teruk dan akan memberi kesan buruk kepada unsur-unsur. dalam jam. Semoga bermanfaat dan dapat membantu dalam masa susah ini dan dapat mengurangkan embun secepat mungkin. 

Jika jam tangan anda masih berkabus dan tiada perubahan, maka anda mesti hadir ke pusat servis jenama jam tangan yang anda miliki. Perkhidmatan rasmi adalah pilihan terbaik kerana mereka sangat memahami selok-belok jam tangan idaman anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *