Petua Sangat Mudah untuk Persediaan untuk Lawatan Percutian Cara Backpacker ke Korea Selatan

Petua Persediaan untuk Lawatan Percutian Backpacker ke Korea Selatan

Fenomena negara Korea Selatan itu telah menghipnotis pengembara di seluruh dunia, bukan sahaja backpacker, malah hampir semua pelancong yang ingin merancang percutian untuk menghabiskan percutian terkini yang mereka mampu dari pejabat pastinya berbeza dan bermakna.

Korea Selatan merupakan antara negara yang sangat popular dengan promosi yang tidak putus-putus bermula daripada kekaguman terhadap keindahan negara daripada siri filem yang pastinya menjadi tarikan utama penonton. Banyak lagi sebab-sebab lain, tentunya setiap pengembara mempunyai matlamat tersendiri yang bakal menghadirkan perjalanan ini sebagai satu harapan terpendam yang mesti direalisasikan segera pada masa tertentu.

IfrZpw2HXQcADk85m0Iu9HyAjH45Q7kfjhDuFx9XFJjApcNQUlqhNystC8ii8RneGVQvXWJVcIkbp7B5kTLLOLD3zX3u4Vq6GwXkQB0hFN 2cLVSZKCskUg2f05IEegQhffkzROEaoHbC9v
Poto oleh: onebigphoto.com

Amat praktikal bahawa persiapan penting untuk perjalanan percutian backpacker Korea Selatan mesti menjadi perhatian penting agar perancangan yang akan dibuat dapat berjalan dengan baik dan lancar. Plesirankotatua menulis artikel ini supaya anda yang bercadang untuk memilih negara ginseng Korea Selatan ini sebagai destinasi percutian dalam keluaran terbaru, berikut penjelasannya:

1. Pasport.

Anda mesti membuat dokumen rasmi sebagai identiti sebelum melancong ke luar negara. Ikuti proses yang telah diputuskan oleh Ketua Pengarah Imigresen di setiap bandar dengan syarat yang lengkap agar proses pembuatan dapat direalisasikan dengan cepat dan pantas. Jika anda sudah mempunyai pasport, sekurang-kurangnya tempoh sah semasa melancong adalah sekurang-kurangnya 6 bulan dan sebaik-baiknya 12 bulan. Kerana tempoh masa ini telah menjadi cadangan terbaik agar keselesaan semasa anda dalam perjalanan dapat diperolehi tanpa sebarang kerisauan.

2. Mohon Visa Korea Selatan.

Selepas pasport terakhir lengkap dan mengikut cadangan, untuk mendapatkan permit masuk anda mesti memohon visa kepada duta Korea Selatan di Jakarta. Semestinya permohonan visa ini ada syarat yang perlu anda ikuti dan pastikan syarat yang telah diputuskan mestilah lengkap dengan jangkaan masa pemprosesan +/- 14 hari bekerja. Jenis visa yang tersedia berbeza dari IDR 600,000 – IDR 800,000. Anda harus menjaga sendiri Kedutaan Korea Selatan untuk membuat Visa dan harganya sudah tentu tiada perkhidmatan pembuatan jika anda menggunakan pihak lain untuk membantu.

Kedutaan Korea Selatan, Jakarta, Indonesia.

Alamat: Jl. Jeneral Gatot Subroto Kav. 57. RT/RW 001/004. Kuningan Timur, Daerah Setia Budi. Jakarta Selatan 12950 | P.O. Box 4187, Jakarta

Indonesia
TELEFON: +622129672555
FAKS: +622129672556 | +622129672557
EMEL: koremb_in@mofa.go.kr
LAMAN WEB: idn.mofa.go.kr
Waktu Operasi: 08:30-12:00 dan 13:30-16:30

3. Sediakan Wang Yang Cukup.

Wang adalah perkara yang sangat penting apabila melancong ke Korea Selatan. Lawatan semasa ke sana sudah tentu perlu membayar dalam mata wang Korea Selatan iaitu Won atau singkatannya KRW. Persediaan yang mencukupi boleh dilakukan di Indonesia dan jika anda memerlukan lebih banyak, anda perlu membuat pengeluaran di ATM bank di sana dengan logo kerjasama dengan bank-bank tempatan Indonesia seperti Visa, Mastercard, Cirrus, Maestro, dan lain-lain.

4. Fahami Peta Pengangkutan Awam Korea Selatan.

Pengangkutan awam di Korea Selatan diintegrasikan dan dihubungkan dengan kawasan pelancongan penting di sana. Kaji dengan teliti sistem yang sudah tentu tersusun rapi. Bukan sahaja untuk MRT atau Subway, bas pun mesti faham supaya keselesaan perjalanan anda lebih selesa dan sangat gembira. Pastikan laluan penting untuk perjalanan perjalanan anda mesti faham dan tidak tersasar ke arah yang salah untuk naik atau turun di stesen terdekat dari kawasan pelancongan yang anda tuju.

5. Sihat Fizikal Mesti Bersedia.

Sememangnya, apabila anda bercuti di Korea Selatan, anda perlu membuat persediaan fizikal dan kesihatan anda mestilah cemerlang. Seawal mungkin ia mesti dikekalkan dengan menjalankan aktiviti sihat bermula daripada pengambilan makanan berkhasiat dan senaman yang mencukupi.

Kerana yang pasti apabila anda melancong, anda akan melakukan banyak aktiviti berjalan kaki untuk melancong ke pelbagai kawasan pelancongan yang tentunya sangat berbeza apabila berada di Indonesia. Kos jimat yang anda mahukan perlu disertakan dengan dua kaki tegap yang tidak boleh letih dan sakit-sakit supaya anda dapat menyiapkan keseluruhan tema perjalanan dalam masa yang ditetapkan.

6. Melancong mengikut musim.

Sudah tentu, Korea Selatan termasuk dalam negara empat musim. Anda mesti memahami watak perjalanan perjalanan nanti mengikut minat anda dan masa yang akan anda pilih. Lebih ekstrem berita terkini yang anda pilih, seperti kemas kini salji atau berita sejuk, kos yang anda akan sediakan pastinya akan lebih tinggi. Cadangan yang terbaik sememangnya melangkaui berita terkini yang membentangkan kesan kos yang tinggi dan sudah tentu peralatan yang akan anda bawa juga kukuh terhadap isu semasa yang berlaku di Korea Selatan.

Formula Musim Korea Selatan:

Musim sejuk: dari Disember hingga Februari
Musim bunga: dari Mac hingga Mei
Musim panas: dari Jun hingga September
Musim luruh: dari September hingga November

7. Makanan Halal Korea Selatan.

Khas untuk anda pengembara Muslim, sudah tentu anda akan memerhatikan pengambilan makanan halal ketika melancong nanti. Setiap perjalanan ke negara yang didominasi non-muslim pasti ada strategi tambahan yang boleh anda lakukan iaitu membawa bekal khas dari Indonesia seperti makanan kering segera atau jenis makanan yang tahan lama semasa anda melancong seperti rendang daging Padang, daging lembu yang dicincang, sambal sacher, dan seumpamanya. Atau kunjungi lokasi persatuan masyarakat Islam di Korea Selatan atau perhimpunan masyarakat Indonesia untuk mendapatkan makanan dan minuman halal di sana.

8. Suka Snek Efisien Bawa Dari Indonesia.

Lebih-lebih lagi bagi anda yang sukakan makanan ringan atau kudapan ketika melancong, anda harus membawa kuantiti yang cukup dari Indonesia. Jika anda membeli makanan ringan Korea Selatan, harganya sudah tentu lebih mahal dan kebanyakannya tidak mempunyai logo Halal. Pastikan makanan ringan yang anda suka dimasukkan ke dalam beg galas atau beg pakaian anda supaya rasa perjalanan anda semasa dalam perjalanan boleh menjadi selesa dan sangat gembira.

9. Perubatan Peribadi Khas.

Memang tidak semua pengembara cukup sihat semasa perjalanan percutian ke negara seperti Korea Selatan. Penyediaan ubat peribadi khas sudah tentu anda juga perlu bawa supaya ketika melancong nanti anda boleh mendapatkan pertolongan cemas agar rasa tidak selesa akibat masalah kesihatan dapat diatasi segera dengan penyediaan ubat-ubatan yang telah anda bawa sebelum bertolak.

Menyesuaikan dengan keperluan anda nanti jika anda mempunyai beberapa ubat khas dari doktor untuk meningkatkan stamina, adalah amat digalakkan kerana doktor baik anda telah memberikan penyelesaian terbaik sehingga perjalanan yang bakal anda tempuhi memerlukan suplemen atau ubat tertentu agar keadaan badan anda kekal stabil.

10. Sediakan Tiket Kapal Terbang Seawal Mungkin.

Termasuk negara pelancongan bertaraf dunia dan digemari oleh pengembara dari seluruh negara, pastikan anda mempunyai tiket perjalanan seawal mungkin. Mendapatkan tiket melancong kini amat praktikal, dengan telefon pintar anda sahaja, anda boleh mendapatkan harga yang kompetitif, tetapi anda perlu berhati-hati kerana semakin hampir waktu berlepas, harga tiket pasti akan semakin mahal terutama pada musim puncak sekarang.

11. Perbandingan Harga Penginapan Semasa di Korea Selatan.

Memilih tempat penginapan memang perlu dilakukan sebagai tempat untuk anda berehat selepas seharian mengembara. Untuk perbandingan harga, kini terdapat banyak aplikasi yang menyediakan pembelian penginapan hotel pada harga masa nyata. Muat turun sekarang atau pergi terus ke tapak web mereka supaya anda boleh mendapatkan harga yang sangat kompetitif pastinya.

12. Sentiasa Buat Senarai Jadual Perjalanan Korea Selatan.

Perkara ini sangat penting, senaraikan jadual perjalanan sebagai panduan supaya perjalanan anda kekal serius dan tidak sambil lewa. Sememangnya perjalanan itu memerlukan senarai seperti itu kerana arahan ke mana perjalanan yang akan anda lalui telah ditulis secara terperinci semata-mata untuk mengikutinya. Pengembara yang tersusun memang boleh dilihat dari cara mereka melayan masa yang telah disediakan dengan sebaik mungkin agar masa yang telah disediakan sepenuhnya untuk melancong ke Korea Selatan dapat menjadi yang terbaik dan efisien.

13. Peralatan Lalai Mengikut Musim Cuti.

Bagasi dan peralatan sudah tentu mesti disesuaikan dengan isu semasa di Korea Selatan. Sekiranya anda ingin melawat berita terkini, maka peralatan yang hendak dibawa mestilah sesuai dengan berita terkini, dan sebagainya. melalui atau dengan peralatan ini bagasi anda juga disesuaikan dengan tempoh masa percutian anda, kira keperluan peralatan penting yang akan dibawa. Jangan bawa peralatan yang tidak diperlukan sehingga berat beg pakaian yang telah diputuskan oleh syarikat penerbangan sudah tamat maka anda akan membayar selebihnya.

14. Beli Kad Sim Korea Selatan yang Disambungkan ke Internet.

Memang terdapat banyak tempat WIFI percuma di pusat bandar, tetapi masalahnya ialah kelajuan yang anda inginkan tidak sepadan dengan realiti. Anda harus membeli pembekal Kad Sim Korea Selatan yang anda boleh dapatkan di Lapangan Terbang Incheon atau di pusat bandar Seoul. Sekiranya anda menggunakan penyedia dari Indonesia di Korea Selatan, anda harus mengelakkannya kerana anda tidak tahu jika bait yang telah diputuskan telah habis, akan ada bayaran talian internet roaming yang jauh lebih tinggi. Cadangan terbaik ialah membeli Kad Sim Korea Selatan untuk mendapatkan penjimatan apabila anda disambungkan ke internet.

15. Pilih Isih Tarikan Pelancong Percuma dan Tiket Diskaun.

Anda mesti tahu kawasan pelancongan percuma tanpa membayar jika ada gaji anda mendapat pecahan istimewa. Biasanya kaedah ini sangat digemari oleh pengembara yang ingin melawat kawasan pelancongan tetapi bajet yang disediakan adalah terhad. Nah, sudah tiba masanya untuk anda melihat tempat pelancongan percuma di Korea Selatan yang boleh menjadi destinasi utama anda supaya perjalanan anda dapat menjimatkan wang.

16. Sediakan Permohonan Penting Semasa Perjalanan Korea Selatan.

Melalui atau dengan perjalanan mudah ini yang disambungkan ke internet, anda boleh memuat turun beberapa aplikasi penting yang berfungsi dengan Korea Selatan. Seperti penterjemah, peta, kepada cuaca. Terlalu banyak nama aplikasi, sudah tentu anda boleh memilih aplikasi mana yang sesuai dengan keperluan anda semasa melancong nanti.

17. Sekemas mungkin.

Semua bagasi dan peralatan disusun rapi dalam satu beg galas atau beg pakaian. Anda boleh susun mengikut kaedah yang sudah difahami supaya anda boleh mendapatkan lokasi terbaik untuk storan ini dengan meletakkan kedudukan lokasi setiap peralatan mengikut kepentingan aplikasi semasa dalam perjalanan nanti. Bagi dokumen perjalanan, ia hendaklah dimasukkan secara berasingan ke dalam beg dokumen khas supaya tidak berlaku kekeliruan apabila diperlukan. Kekemasan adalah keutamaan keselesaan backpacker untuk mengembara masih dalam zon yang sangat gembira.

18. Kira Bajet Perjalanan.

Bajet untuk trip ini memang bergantung kepada pengembara berkenaan, setiap perjalanan yang akan dibuat ada nilai harganya. Pastikan perjalanan yang anda lakukan bersesuaian dengan tema percutian yang akan dijalankan. Bajet adalah sangat relatif dari segi bilangan dan berkaitan secara langsung dengan jadual perjalanan yang telah anda buat.

19. Kos Perkongsian adalah Amat Disyorkan.

Jika anda melancong dengan rakan kongsi yang kebetulan mempunyai inspirasi yang sama, perjalanan ke Korea Selatan amat disyorkan. Anda boleh berkongsi kos kos penginapan dengan kos makan semasa melancong nanti. Semestinya anda perlu membuat temu janji terlebih dahulu sebelum berlepas agar tidak berlaku salah faham dalam pemberian sumbangan agar perjalanan terus berjalan dengan selesa. Pastikan rakan kongsi satu matlamat ini sepadan dengan watak anda dan sememangnya sukar untuk diajak bekerja seperti seorang pengembara.

20. Jika anda memerlukan penginapan percuma.

Kini terdapat penyelesaian terbaik untuk pengembara backpacker yang ingin mendapatkan kawasan penginapan percuma yang sudah tersedia. Anda hanya menyertai www.couchsurfing.com sebagai platform di mana pengembara menyediakan rumah mereka untuk tinggal sementara semasa anda dalam perjalanan.

Teknik ini telah digunakan secara meluas kerana secara percuma anda boleh menjimatkan kos penginapan semasa berada di Korea Selatan. Ikuti semua prosedur yang diputuskan dan dapatkan penginapan percuma yang boleh anda nikmati.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *