10 Petua Selesa untuk Melancong ke Eropah

Petua Selesa untuk Melancong ke Eropah

Negara yang menjadi idaman untuk melancong ialah ke negara Eropah. Walaupun anda baru pertama kali berada di sini, tips ini juga boleh menawarkan sedikit perkongsian pengalaman di mana kesilapan sering dilakukan oleh pengembara terdahulu, semoga anda tidak melakukannya supaya anda dapat menikmati masa percutian penting ini pada masa yang tepat. dan jumlah wang yang telah disediakan adalah mencukupi.dan tidak melebihi bajet.

Dalam artikel penulisan ini, ini boleh menjadi maklumat pertama bagi anda yang masih ingin mengumpul segala maklumat yang mesti dapat menjadikan perancangan yang telah disediakan sejak dahulu lagi menjadi pengalaman yang tidak akan dilupakan sepanjang zaman.

M42tFTThnqJyACotHmdrVyausHHpt5QDq84hkSjN03Eot LNtNuoW9kVo6wkVX1j
Poto oleh: soulofjakarta.com

1. Sediakan Visa Schengen Negara Destinasi.

Visa ini adalah dokumen rasmi yang dijangka memasuki semua negara yang menjadi ahli Kesatuan Eropah. Tidak ada cara lain dan anda perlu menentukan negara mana yang akan menjadi negara pertama yang mendarat dan akan berlepas untuk pulang ke tanah air anda. Bagi pengembara Indonesia, negara yang sering dipilih sebagai negara pertama yang dilawati adalah Belanda kerana prosesnya agak mudah dan saranan ramai pengembara yang mempunyai banyak pengalaman bermula dengan Visa Schengen Belanda.

2. Lawatan Semasa Musim Rendah.

Musim-musim yang sibuk dan sibuk di Eropah adalah ekspresi dominan panas yang menyekat. Percutian yang dominan panas memang kemuncaknya terutama destinasi negara Eropah yang bertemakan pantai akan sesak dengan pelancong serantau yang sedang menikmati percutian. Akses jalan ke kawasan pelancongan akan sesak dan semua komponen pelancongan telah disahkan habis dijual, jika ada yang kosong, harganya terlalu tinggi.

Anda harus menjadi pengembara yang bijak yang akan mengelakkan musim puncak ini untuk mengelakkan berakhirnya sebilangan besar orang Eropah yang bercuti di musim panas sebagai masa terbaik mereka untuk menikmati percutian mereka. Pastikan masa yang sesuai akan memberikan keselesaan dalam perjalanan dan wang yang anda sediakan adalah mengikut bajet yang akan dibelanjakan.

3. Gunakan Kapal Terbang Murah.

Pada masa ini, negara-negara Eropah telah dibanjiri dengan pesawat berasaskan udara tambang rendah yang sangat berpatutan dengan laluan yang sudah mempunyai laluan untuk hampir semua bandar pelancongan penting di Eropah. Dan kini mudah kerana anda boleh membuat persediaan seawal mungkin untuk membeli tiket dalam talian, malah penyedia aplikasi sedia ada boleh memberikan maklumat yang mencukupi tentang berapa harga tiket apabila anda telah menyediakan perjalanan ke Eropah.

Juga faham bahawa, mengambil penerbangan murah ini adalah harga tiket semata-mata, tidak termasuk bayaran bagasi. Pastikan anda membaca peraturan penerbangan ini supaya kos yang anda bayar adalah berpatutan dan mengikut bajet yang anda sediakan mulai sekarang.

4. Gunakan Pengangkutan Awam Lain.

Negara-negara Eropah kini dihubungkan dengan pengangkutan massa moden, malah jenis dan jenis yang ada boleh disesuaikan dengan kos perjalanan yang anda inginkan nanti. Pilihan perjalanan darat yang paling popular ialah kereta api dan bas. Pastikan pilihan pengangkutan ini sesuai untuk anda berpindah ke semua destinasi pelancongan anda di Eropah. Cepat dan mudah, anda boleh membeli semua tiket ini dalam talian dan anda boleh meramalkan penyediaan perbelanjaan perjalanan anda seawal mungkin.

5. Pembelian seawal mungkin amat digalakkan.

Adalah lebih baik untuk membuat tempahan seawal mungkin kerana semua kawasan pelancongan telah membuka pembelian lebih awal dan mereka akan menawarkan harga yang sangat menarik dan unik supaya kos perjalanan anda lebih efisien nanti. Semua komponen perjalanan seperti tiket kapal terbang, tiket kereta api, tiket masuk kawasan pelancongan, dan sebagainya juga boleh dibuat tempahan dahulu.

Pastikan semua item ini ditetapkan tepat pada masanya dan anda tidak boleh mengubahnya kerana prosesnya sudah tentu mengambil masa yang lama dan menunggu keputusan perubahannya. Teliti sebelum membeli supaya anda boleh pastikan apabila anda melawat nanti anda juga telah merancang lebih awal.

6. Kasut Selesa Untuk Melangkah.

Pastikan kasut yang anda bawa benar-benar menepati keselesaan dan citarasa anda ketika melancong nanti. Untuk menempuh perjalanan yang jauh nanti, ia mesti disokong dengan alas kaki seperti kasut yang selesa dan tidak menyebabkan kaki letih dan sakit. Membawa hanya sepasang sudah mewakili semua impian anda untuk meneroka semua destinasi bandar penting di Eropah dan sudah tentu jenis kasut yang anda beli sememangnya jenama asli yang akan menjadi pilihan terbaik untuk perjalanan ini.

7. Bagasi atau Beg galas.

Perjalanan ini menjadi menarik dan unik serta bergantung pada citarasa anda. Adakah perjalanan seterusnya membawa beg pakaian atau beg galas? Cadangan terbaik ialah beg galas atau beg galas kerana rata-rata hotel Eropah tidak mempunyai lif dan jika anda membawa bagasi dengan jumlah yang melebihi kuota, anda akan dikenakan bayaran tambahan yang pastinya mahal. Seperti bermula dari lapangan terbang, jika anda mempunyai banyak barang anda akan mengangkat diri sendiri serta dalam perjalanan nanti.

Bagi hotel kelas backpacker, hanya tangga yang menjadi akses utama ke tingkat atas ke bilik destinasi. Pastikan peralatan yang anda bawa sesuai dengan ekspresi dominan melawat, agar peralatan yang salah akan menjadi mimpi ngeri untuk perjalanan percutian.

8. Terokai Bandar Eropah melalui atau dengan Butiran ini.

Jika anda telah jatuh cinta dengan destinasi pelancongan penting di Eropah, anda harus memanfaatkan masa lawatan ini sebaik mungkin. Terokai semua bentuk aktiviti bermula dari masakan tradisional, pasar, hingga budaya tempatan. Lakukan sepenuhnya dan bergaul dengan penduduk tempatan dengan baik supaya perjalanan anda akan diingati dan diingati sepanjang masa.

9. Lawati Tarikan Pelancong Penting.

Hampir semua destinasi pelancongan di Eropah adalah penting dengan keadaan bandar yang matang ini menawarkan cukup banyak pilihan lawatan alternatif. Pastikan anda melawati yang disyorkan oleh beberapa aplikasi pelancongan yang boleh anda akses, kini pastikan anda memilih aplikasi yang mempunyai ulasan terbaik daripada banyak ulasan fakta yang telah anda baca dengan baik. Jika anda mempunyai komuniti yang kebetulan berada di negara destinasi, anda boleh meminta pendapat mereka supaya anda boleh memastikan ini adalah destinasi yang mesti dikunjungi.

10. Sediakan Wang Tunai Semasa Transaksi.

Hampir semua kawasan pelancongan yang anda lawati akan menggunakan wang tunai yang banyak. Majoriti penduduk tempatan yang berurus niaga di jalanan, pasar tradisional, teksi, hingga penjaja makanan jalanan memerlukan wang tunai sebagai transaksi pembayaran utama. Kad debit atau kad kredit hanya untuk kawasan tertentu sahaja.

Pastikan anda telah menyediakan wang tunai yang mencukupi, mata wang yang digunakan secara meluas ialah Euro. Jika dirasakan jumlah wang tunai tidak mencukupi, anda boleh membuat pengeluaran tunai di ATM bank negara pelancong ini yang telah bekerjasama dengan logo yang tertera pada kad seperti Visa, Mastercard, Cirrus, dan lain-lain.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *