Petua Membeli-belah Dalam Talian Kondusif Yang Seronok Tanpa Risau Tentang Penipuan

Petua untuk Membeli-belah Dalam Talian

Trend beli-belah dalam talian kini melanda semua pengguna telefon pintar, pelbagai penyedia yang menyediakan perkhidmatan jualan dalam talian seperti Facebook, Instagram, Shoppee, Lazada, Tokopedia, Amazon, Ebay, Alibaba, atau Bukalapak menjadi satu tugas yang mudah.

Kemudahan ini mesti berwaspada dengan penipuan walaupun ia termasuk dalam platform khas yang disambungkan ke internet ini, jadi anda sebagai pengguna harus sentiasa berwaspada dengan membeli-belah dalam talian yang praktikal untuk dilakukan tetapi secara praktikalnya jenayah berasaskan internet juga dilakukan dipanggil siber- jenayah oleh pihak yang mengambil keuntungan untuk tujuan tertentu.

Poto oleh: bookdepot.com

Banyak promosi kepada pembayaran yang agak praktikal, hanya klik dan segera daftar keluar, menjadikan telefon pintar sangat canggih dan dapat membantu semua aktiviti membeli-belah dalam talian dengan cepat dan dalam masa nyata. Plesirankotatua ingin berkongsi tips cara membeli-belah dalam talian dengan pasti, supaya anda tidak rasa tertipu, sama ada di mana-mana platform, konsepnya masih sama seperti beli-belah jarak jauh dalam talian. Agar transaksi dan membeli-belah kekal kondusif dan selesa, berikut adalah perkara-perkara yang menjadi perhatian anda.

1. Penyiasatan Maklumat Awal Tapak Beli-belah Dalam Talian.

Apabila anda mendapat tahu terdapat beberapa item yang anda cari disambungkan terus ke laman web penjual, pastikan anda sebagai pengguna mesti melakukan pemeriksaan pertama ke atas tapak yang sudah disambungkan ke internet. Maklumat lengkap yang perlu diketahui ialah nombor penjual yang boleh dihubungi dan boleh memberikan maklumat penting yang anda perlukan sebelum membuat transaksi.

Dapatkan isu lain dalam bentuk pengalaman daripada pengguna yang telah membuat transaksi dengan penjual ini, ulasan positif, kepada penilaian yang diberikan oleh pengguna kepada Google pada rekod prestasi penjual ini apabila berhubung dengan pengguna dalam talian.

Nota! pastikan penarafan satu bintang yang pengguna berikan kepada pengalaman membeli-belah mereka di tapak web mereka adalah soalan yang mesti dijawab. Jika perlu, anda boleh berhubung terus dengan pengguna, apakah punca dan apakah penyelesaian daripada penjual kepada pengguna.

2. Beri perhatian kepada data peribadi terhadap dasar privasi tapak.

Ketahui dan baca terma pemilik tapak berkenaan data peribadi anda semasa menjalankan beli-belah dalam talian di tapak mereka. PENTING! tidak sepatutnya ada titik di mana pentadbir pengurus tapak boleh menggunakan atau memberikan data anda kepada pihak lain untuk tujuan perniagaan atau dalam sebarang bentuk. Juga beri perhatian kepada dasar yang digunakan oleh tapak penjual dalam talian tentang cara memulangkan barang atau memulangkan barang.

Oleh kerana item ini hanya boleh dilihat dalam talian dan tidak boleh disentuh atau dipegang, ada kemungkinan kecacatan atau kerosakan tertentu yang tidak dapat diterima oleh pengguna mungkin berlaku. Pastikan ada warranty jika ada barang yang tidak mengikut standard atau QC sesuatu produk siap apabila barang sampai di tangan anda dalam keadaan rosak atau cacat.

Nota! pastikan barang yang rosak atau rosak ini mesti diganti atau ada mekanisme untuk memulangkan barang atau menggantikannya dengan yang baru tanpa sebarang kos tambahan. Dan merekodkan semua proses transaksi untuk menerima barang dan siapa pihak yang terlibat semasa memulangkan barang.

3. Sentiasa Berhati-hati Semak Pakej Barangan Dalam Talian Pastikan anda membaca penerangan produk melalui atau dengan ini dengan jelas.

Apabila anda menyemak maklumat produk yang anda cari, pastikan ruangan penerangan yang disediakan dibaca dengan teliti dan berulang kali supaya anda faham. Sentiasa ambil tahu tentang jenis jenama barangan yang dijual di laman web dalam talian dengan potongan harga yang sangat melampau, malah sehingga 75%. Kemungkinan barang yang dijual berpotensi menjadi barang tiruan atau barang yang ditolak untuk mencuci gudang.

Nota! Membaca isu produk dengan teliti harus diberi perhatian tinggi supaya anda faham bahawa item yang dipaparkan pada skrin sememangnya menepati kriteria yang anda cari dan spesifikasinya sememangnya sesuai dan meyakinkan untuk transaksi dilakukan.

4. Jangan Selalu Percaya Tergoda Barang Murah.

Berhati-hati dengan barangan berharga rendah, dengan tarikan untuk membeli jumlah tertentu, harganya boleh menjadi sangat gila. Biasanya isu pemberitahuan ini boleh diterima melalui e-mel. Pastikan maklumat penting seperti kad pengenalan tidak boleh diberikan dengan mudah kerana ia boleh membawa kepada spammer atau robot yang menghantar untuk memikat pengguna untuk membeli di laman web tertentu.

Nota! Bukan selalu spammer yang menghantar e-mel atau pemberitahuan seperti ini, jika maklumat itu benar dan meyakinkan seperti Shoppee, Lazada, Tokopedia, atau Bukalapak malah langganan anda yang membuka jualan online di Facebook dan Instagram sentiasa menyemak secara terperinci dan menyemak sebelum membuat secara online. urus niaga.

5. Pastikan Tapak Dalam Talian Selamat melalui atau bersama dengan Tanda Selamat “Disahkan”.

Setiap tapak mempunyai gred tahap keselamatan, biasanya terdapat tanda gambar seperti kunci pada deretan tapak atau pada status kafeteria. Bagi syarikat dalam talian yang dipercayai, sentiasa ada tanda “Sahkan atau Disahkan” jika transaksi pembayaran dibuat oleh pengguna langsung. Tanda keselamatan ini sangat penting kerana ia berkaitan dengan data transaksi penting peribadi anda yang akan diberikan.

Nota! Apabila anda memasukkan maklumat dalam lajur daftar atau membayar menggunakan kad debit, kad kredit, malah pemindahan terus, anda mesti memberi perhatian sama ada tapak web jualan dalam talian ini mempunyai tanda “httpps” dalam nama tapak web mereka. Maklumat tambahan ini menyediakan tahap keselamatan yang tinggi untuk menjalankan transaksi dalam talian.

6. Jaga Komputer Peribadi {PC} atau Laptop semasa transaksi.

Pastikan semua peranti ini bebas daripada virus yang menyebabkan kerosakan maut. Jika anda sering melakukan transaksi beli-belah dalam talian dan sangat mudah alih, pastikan firewall atau tambahan perisian intip pada PC atau Laptop anda dipasang dengan betul dan dikemas kini secara automatik setiap kali. Ia sangat penting dan melindungi keselamatan transaksi dalam talian daripada penggodam atau pencuri data dalam talian, yang sangat meluas pada masa ini.

Nota! Untuk membeli program perisian pengintip dan tembok api ini, terdapat banyak juga tersedia secara langsung dalam talian di mana pembekal yang menyediakan alatan ini boleh disambungkan terus ke PC atau Komputer Riba dengan tempoh keahlian bermula dari 1 bulan, 6 bulan, hingga 12 bulan. Pilih mengikut keperluan anda.

7. Sentiasa Pilih Teknik Pembayaran Dalam Talian Terbaik.

Kaedah pembayaran telah tersedia sekarang, pilihan yang disediakan oleh penjual dalam talian melalui laman web atau laman web mereka semakin mendapat perhatian. Pembayaran tersedia dan terpilih disediakan seperti kad kredit, pemindahan atau melalui kedai kedai moden sedia ada.

Terutama untuk pembayaran langsung atau masa nyata seperti pemindahan atau pembayaran melalui kad kredit dan kad debit, penyelesaian terbaik kerana transaksi anda pasti direkodkan serta-merta, jika kebetulan barang yang anda pesan tidak dihantar, ia boleh digunakan sebagai bukti kukuh untuk mengadu kepada admin atau CS dari laman web membeli-belah dalam talian.

Nota! Dengan percambahan kecurian data oleh individu yang mengambil data daripada maklumat penting daripada kad kredit ini, terdapat pertimbangan lain yang boleh anda lakukan seperti pemindahan, COD {Cash on Delivery} atau PayPal boleh menjadi satu lagi penyelesaian untuk membuat pembayaran pemindahan beli-belah dalam talian dengan selamat dan Dipercayai.

8. Sentiasa pastikan jumlah keseluruhan adalah bersesuaian melalui atau dengan transaksi beli-belah dalam talian ini.

Membeli-belah dalam talian bukan hanya satu jenis barang, anda boleh membeli lebih daripada sepuluh jenis barang. Perhatikan jumlah barang yang anda beli dan pastikan harga bagi setiap barang yang anda pilih sesuai dengan harga yang mereka nyatakan di ruangan paparan item. Sekiranya diharapkan perbandingan harga dengan laman web penjual lain untuk mengetahui harga sesuatu barang boleh menjadi pertimbangan untuk mendapatkan harga terbaik dan termurah.

Nota! semua jenis barang seperti harga barang, gasket, pek barang, dan kos penghantaran, jika terdapat serpihan harga ia disenaraikan dengan jelas dan pastikan semak silang sekurang-kurangnya tiga kali sebelum anda menyemak dalam talian ini tapak beli-belah untuk memastikan ketepatan data yang disenaraikan pada skrin adalah betul. Betul.

9. Simpan Bukti Membeli-belah Dalam Talian melalui atau dengan Kemas ini.

Semua dokumen pembelian anda yang tersedia apabila anda selesai membeli-belah disimpan dengan kemas pada PC, komputer riba dan juga telefon pintar. Laman web jualan dalam talian akan membentangkan pemberitahuan kepada e-mel sebagai bukti transaksi dalam talian yang telah anda lakukan dengan butiran barangan yang telah dibeli. Simpan dan pastikan apabila anda mendapat barangan mengikut barangan yang dibeli di laman jualan online ini.

10. Sentiasa Kosongkan Kuki Sejarah Beli-belah.

Selepas anda selesai melakukan transaksi beli-belah dalam talian, anda harus memadamkan kuki atau sejarah penyemakan imbas tapak web untuk memastikan kedudukan anda sebagai pengguna yang telah memasuki tapak dalam talian lebih awal. Selepas membersihkan, segera matikan PC dan komputer riba anda selepas membuat transaksi.

TIPS: jika anda menggunakan telefon pintar pada masa ini terdapat aplikasi yang boleh dimuat turun sebagai penyelesaian terbaik untuk memberi keselamatan semasa transaksi. melalui atau dengan ini permohonan transaksi anda lebih selamat kerana sistem anda sudah dilindungi dengan sistem beli-belah dalam talian yang mempunyai tahap keselamatan yang cukup baik.

Semoga tulisan ini bermanfaat dan menjadi perhatian yang tinggi untuk melakukan shopping online. Melindungi data peribadi anda adalah sangat penting kerana bermula daripada data tersebut, penggodam akan mencari peluang untuk melakukan kecurian atau pecah akaun yang anda libatkan dalam transaksi dalam talian.

Sentiasa berwaspada dan sentiasa kritis terhadap laman web shopping online, pilih yang dipercayai dan mempunyai rekod prestasi yang baik di mata pengguna, semoga penipuan dan tidak terpedaya dengan penjual palsu yang masih berada di alam maya mencari cuai. pengguna.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *