Petua untuk Pengalaman Bercuti Melancong ke Singapura buat Kali Pertama

Petua untuk Perjalanan Kali Pertama ke Singapura

Sebenarnya pelbagai jenis pencarian maklumat lengkap tentang pengalaman melancong ke Singapura yang boleh membimbing pemula yang pertama kali ingin membuat perjalanan ini, dengan peluang penerbangan tambang rendah swasta LCC {Low Cost Carrier} telah dibuka di beberapa bandar besar di Indonesia, jadi peluang untuk terbang ke sana agak besar dengan harga tiket yang sangat berpatutan. 

Semudah inilah beberapa pengembara Indonesia cuba menjejakkan kaki ke negara Merlion untuk menikmati percutian singkat dan tentunya sangat dekat dengan negara tercinta. Sememangnya dahulu negara ini adalah tempat percutian, hanya segelintir pengembara yang kaya sahaja yang boleh masuk dengan menghabiskan masa bercuti di sana dengan harga yang tinggi tetapi kini berubah secara drastik, anda yang mempunyai bajet yang murah mampu menikmati percutian di negara ini di musim cuti yang akan datang.

Tips ke Singapura kali pertama adalah pengalaman melancong yang sangat tidak dapat dilupakan kerana negara inilah yang membuatkan saya kagum dan tidak percaya boleh terbang ke negara ini dengan harga tiket yang sangat murah malah lebih murah dari harga tiket kereta api Argo Bromo Anggrek. 

Pengalaman melancong ini, saya tidak menggunakan travel agent, tetapi gaya backpacker yang masih mampu menikmati percutian dengan bajet yang sangat ketat untuk beberapa hari sahaja. Semoga penulisan ini dapat memberi inspirasi kepada semua rakan-rakan seperjuangan yang ingin melancong ke negara Merlion ini sebagai negara pertama menghabiskan percutian singkat yang tidak dapat dilupakan sepanjang zaman.

#1. Buat Pasport.

Kali pertama saya berbuat demikian ialah membuat pasport di kawasan domisil saya di Jakarta. Segala keperluan dokumen yang perlu disediakan seperti kad pengenalan asal, diploma, sijil kelahiran hendaklah dilampirkan sama ada salinan fotostat atau salinan asal. Selepas menghadiri Imigresen tempatan, saya melaporkan kepada pegawai dan mendapat borang untuk diisi dan kemudian mendapat nombor giliran. 

Setelah semua proses berjalan dengan lancar dan semua dokumen yang saya bawa telah diterima, beberapa hari selepas itu pasport saya telah siap. Proses membuatnya mestilah usaha kerana perlu hadir awal untuk mendapatkan nombor giliran yang lebih rendah. Pastikan anda perlu membawa semua dokumen ini supaya anda tidak berulang alik ke Imigresen supaya lebih cepat selesai.

#2. Membeli Tiket Penerbangan PP Bajet Syarikat Penerbangan.

Pasport sudah di tangan, tiba masanya untuk membeli tiket penerbangan tambang murah yang telah banyak membuka penerbangan peribadi dari Jakarta. Jadi sebagai pengguna, saya dapat menentukan syarikat penerbangan mana yang mempunyai harga yang sangat kompetitif dengan jumlah pesaing yang sama membuka penerbangan terus, sama ada dari syarikat penerbangan tempatan Indonesia atau serantau. 

Strategi saya adalah untuk sentiasa melakukan perbandingan harga dan sentiasa mengikuti semua media sosial dari syarikat penerbangan tambang ini apabila ia adalah masa terbaik untuk terbang dengan promosi untuk masa tertentu. melalui atau dengan kaedah ini, saya dapat harga yang sangat berpatutan dan telah mula membuat persediaan awal sekurang-kurangnya 12 bulan hingga 6 bulan sebelum berlepas.

#3. Peralatan Bagasi Semasa Mengembara di jalanan.

Penyediaan peralatan ini hendaklah disediakan segera apabila jadual penerbangan telah disediakan lebih awal. Proses semakan ini boleh dilakukan 24 jam sebelum berlepas secara dalam talian atau anda juga boleh menyemak sendiri di Lapangan Terbang Antarabangsa Soekarno Hatta Cengkareng Tangerang Banten. 

Semestinya barang-barang yang saya bawa bersesuaian dengan bilangan hari yang akan saya habiskan di sana dengan hanya satu beg galas. Oleh kerana berat yang dibenarkan masih dalam ambang 7 kg, saya mengambil kaedah ini untuk menjimatkan kos perjalanan.

Peralatan yang disediakan untuk perjalanan pertama ke Singapura adalah:

a. Beg galas bersaiz sederhana boleh memuatkan semua pakaian dan keperluan harian termasuk tuala dan sabun mandi. Pakaian ini termasuk kemeja-t, seluar jeans, seluar dalam, jaket, kasut dan stokin. Jika anda ingin membawa topi pilihan bergantung pada keperluan anda.

b. Palam kuasa Singapura apabila bateri perlu dicas pada waktu malam. Litarnya berbeza dengan Indonesia dan anda perlu membawa sambungan semasa mengecas nanti.

c. Dokumen perjalanan yang perlu disediakan seperti pasport, tiket penerbangan, dan hotel. Terutama untuk dokumen seperti ini, saya telah menyediakan beg kecil yang boleh diasingkan dari beg galas utama supaya apabila saya menggunakannya saya tidak perlu mencarinya lagi, hanya untuk alasan praktikal.

d. Saya hanya menukar SGD {Singapore Dollars} mengikut keperluan saya, dan saya memerlukannya kemudian semasa transaksi selepas tiba di Lapangan Terbang Changi.

Selesai segala kelengkapan dan dokumen perjalanan, saya bersiap-siap untuk ke Lapangan Terbang Soeta menggunakan bas Damri, kerana armada ini sangat berpatutan dan berlepas tepat pada masanya. Saya perlu sampai ke lapangan terbang sekurang-kurangnya 2-3 jam sebelum berlepas.

Soeta Airport tiba dan turun dari bas Damri, saya terpaksa ke pintu berlepas, semua penumpang perlu diperiksa oleh pegawai untuk menyemak dokumen seperti tiket kapal terbang dan kad pengenalan atau pasport. 

Selepas muat, saya perlu memasukkan semua barang saya termasuk tali pinggang, jaket, jam tangan dan telefon bimbit ke dalam bekas yang disediakan. Semuanya selesai dengan lancar kemudian menuju ke kaunter pelaporan ke kaunter semakan ini untuk memastikan daftar masuk dalam talian yang saya lakukan adalah sah dan saya mendapat pas masuk saya.

Selepas semua selesai dalam bab pelaporan, tiba masanya untuk memasuki siasatan Imigresen Indonesia dan sebelum itu saya perlu mengisi kertas atau kad atau borang imigresen yang perlu diisi sebelum memasuki pintu pemeriksaan. Kertas ini mesti diisi kerana ia adalah kawalan keluar masuk penduduk yang direkodkan oleh sistem dan saya perlu mengisinya dengan aksara blok dan jelas. 

Kandungan adalah data penumpang dan mesti sepadan dengan pasport, identiti perjalanan dan beberapa maklumat perjalanan lain yang terkandung dalam borang. Borang kertas boleh didapati secara percuma di sekitar pintu masuk biasanya di sudut bilik. Selesai semuanya dan segera memasuki barisan yang mempunyai ramai pelancong dari beberapa negara yang pasport mereka segera diperiksa.

Giliran saya telah selesai dan sekeping kertas telah diterima dan pasport telah dicop, jadi saya segera menuju ke ruang menunggu. Sebelum masuk bilik ada penyiasatan, kali terakhir semua barang yang saya bawa diperiksa semula dan dimasukkan ke dalam mesin pengimbas. Pastikan anda tidak dibenarkan membawa senjata tajam, cecair, ke barangan yang dihentikan oleh pihak berkuasa penerbangan. Sekiranya barang tersebut ditemui hendaklah dikeluarkan dan ditinggalkan di pintu penyiasatan barang yang telah disediakan oleh pegawai.

Setelah menunggu beberapa ketika, pesawat yang akan saya naiki telah pun bersedia untuk berlepas dan semua penumpang yang sehala dengan saya sudah pun beratur dan menunjukkan pas masuk dan pasport untuk diperiksa oleh kakitangan syarikat penerbangan. Nombor tempat duduk sudah tersedia dan saya duduk di kawasan yang telah disediakan selepas saya meletakkan barang saya di tempat duduk supaya saya dapat keselesaan sepanjang perjalanan.

xmuY7agUfsRqvoR2RUdqDE7kAPDEci5jneeFyhS6St5Kw7VdiPoWr9vVxF3OWLgarjTmeomYS68cUESdREwKgCf
credit: travelinsingapore.com

Perkara yang sama turut ditemui iaitu semasa saya hendak mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Changi di Singapura, saya perlu mengisi borang semula sebelum masuk ke pintu imigresen nanti. Ia agak sama dengan Indonesia dan saya perlu mengisinya dengan lengkap dan jujur ​​mengikut jadual perjalanan saya. 

Selepas semuanya selesai, pesawat telah mendarat dan saya keluar dari kapal terbang bersama beg galas saya dan menuju ke pintu imigresen. Apabila pelepasan saya sangat lancar, tidak banyak soalan dan pasport saya dicop dengan yang berikut. Saya mendapat sekeping borang kertas lebih awal dan saya perlu menyimpannya dan akan mengembalikannya apabila saya berlepas semula dari Changi.

Kerana saya tidak membawa apa-apa barang berharga yang perlu diisytiharkan di kastam atau kastam, borang yang saya dapat dari kapal terbang terpaksa dipulangkan kepada pegawai dengan melihat bagasi tidak diperiksa. Lancarkan semuanya sehingga keluar dari balai ketibaan penumpang dan akhirnya: Saya di sini di Singapura.

#4. Carian Terus Peta Singapura Kaunter Pelancongan Lapangan Terbang Changi.

Aktiviti pertama yang saya lakukan ialah mencari Peta Singapura dan kawasan pelancongan yang perlu saya lawati dan cukup banyak terdapat di kiosk ini dalam bentuk brosur yang menarik dan unik. Sememangnya kiosk ini disediakan oleh Tourism Singapore untuk pelancong yang ingin meluangkan masa melancong di sini, terutamanya bagi yang baru mula atau pertama kali hadir. 

Jangan risau, ianya percuma atau percuma, ia sangat membantu jika anda tidak mempunyai jadual perjalanan, boleh jadikan brosur ini sebagai panduan semasa melancong di Singapura. Selepas saya memilih dan memadankan apa yang saya mahu, bersedia untuk keluar ke pintu KELUAR lapangan terbang.

#5. Pengangkutan Pautan Terminal Lapangan Terbang Changi.

Saya ingin mengatakan bahawa pengangkutan penghubung antara terminal di Lapangan Terbang Changi adalah percuma. Untuk keperluan pemindahan pemindahan antara terminal sedia ada iaitu Sky Train dan Shuttle Bus. Pengangkutan ini boleh digunakan secara percuma tanpa membayar adalah kemudahan yang telah disediakan untuk membuatkan semua penumpang atau pelancong yang datang ke Singapura berpindah antara terminal. Pastikan anda berada dalam barisan di pintu masuk untuk memastikan ia kemas kerana pelancong yang baik akan sentiasa bersedia untuk berada dalam barisan untuk masuk atau keluar.

#6. Pergi ke Kaunter Pengangkutan MRT ke Pusat Bandar.

Pengangkutan yang sangat popular untuk penduduk tempatan dan pelancong ini sememangnya sangat berkesan dan masa yang agak berpatutan dan tepat. Sebenarnya pada masa ini terdapat juga pilihan alternatif lain seperti teksi atau bas. Tetapi saya memilih MRT kerana ia lebih mudah, lebih selesa, dan lokasi untuk menghantar saya tidak terlalu jauh dari stesen iaitu Bugis. Memahami laluan MRT ini agak mudah, walaupun hanya melihat peta dan sudah tentu harganya sangat berpatutan untuk satu perjalanan. 

Disebabkan saya seorang pelancong, saya memilih STP {Singapore Tourist Pass} kerana harganya lebih murah, tidak kira berapa banyak yang saya turunkan atau masukkan harga adalah tetap dan tetap. Jadi agak murah dan lebih-lebih lagi kalau boleh naik bas awam melihat sudut-sudut Singapura pun boleh guna kad ni. Jadi khusus untuk pelancong, anda harus menggunakan kad STP ini, yang boleh dibeli bermula dari stesen MRT Changi, dan boleh dipulangkan ke sana. Untuk harga yang anda bayar mesti ada deposit dan ia akan dikembalikan selepas anda selesai menggunakan kad ini apabila anda keluar semula. 

Memang ada jenis lain seperti EZ Link tetapi saya syorkan beli STP kerana ia sangat menguntungkan, boleh juga menggunakan bas awam dan teksi tidak sah. Datang sahaja ke stesen MRT di Changi dan anda boleh segera dapatkan kad ini yang boleh digunakan segera.

Bagi pelancong yang telah mendarat di Changi, mereka sangat bergantung kepada MRT, walaupun terdapat bas awam tetapi mereka kurang dikenali kerana laluannya agak sukar untuk difahami dan terpaksa mengambil banyak relay dan menukar bas di beberapa perhentian pastinya menyusahkan. . Jadi saya cadangkan naik MRT ke pusat bandar.

Beginilah percutian ke Singapura khusus buat pertama kalinya untuk rakan-rakan yang ingin melancong seperti ini sangat mengujakan. Kos yang disediakan sangat berpatutan, dan sepanjang berada di Singapura saya menentukan jenis asrama dengan harga per malam SDG15 atau sekitar IDR150,000 sahaja. Lokasinya di Bugis berhampiran pusat bandar dan saya dapat menikmati percutian berdekatan dengan stesen MRT Bugis dan akses yang dekat untuk mencari pusat makanan dan cenderamata. 

Semoga pengalaman melancong ini dapat menjadi inspirasi kepada anda yang ingin melancong ke Singapura dalam masa terdekat ini, sedikit muslihat dan tentunya backpacker tidak menjadi masalah kerana dengan bajet yang minima anda boleh menghabiskan masa percutian yang sangat berharga malah boleh menjadi pengalaman yang tidak dapat dilupakan sepanjang masa.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *