Ini adalah prinsip kerja syarikat kapal terbang dengan harga tiket yang rendah

Prinsip kerja syarikat penerbangan dengan harga tiket yang rendah

Apabila menggunakan kapal terbang dengan harga tiket yang murah, anda mungkin bertanya bagaimana ia boleh menjadi murah dan bagaimana prinsip yang mereka pakai boleh menghantar anda ke negara destinasi anda dengan kos yang sangat berpatutan, malah harga yang anda dapat jauh lebih murah daripada bas atau kereta api AKAP tiket di pulau jawa. 

Pemikiran ini mungkin terlintas di fikiran anda, anda ingin tahu prinsip yang mereka pakai kepada syarikat penerbangan di Eropah atau Asia yang boleh dikatakan membuka laluan yang agak banyak dan wujud di semua negara di dunia. Prinsip yang mereka gunakan adalah yang boleh menjawab soalan yang memerlukan jawapan dalam penulisan artikel ini, bersama dengan penjelasan:

W8ge0zfb3FlzXvtukeiem6QlBnpdCy k9Q8YGltrziIDUZWDwu4hfDlUDnwZadyKzwuMpzTIfJaUB0 E3RuHP43QNJzFAL3qRXKVO3MUEYwu2C3HFhYalrfA1dIzncUf6ys4PpqH7fzSXCsetN7nfk97EktpiJRTWlKHWDAEB3p5kr8yymtrUuJhA
Poto oleh: exyuaviation.com

1. Semua Kos Operasi Dipotong.

Telah didedahkan kepada umum bahawa tambang yang dicipta oleh pesawat berasaskan bajet kos rendah sememangnya sangat minimalis, setiap laluan penerbangan yang mereka lakukan sudah pasti kompetitif kerana setiap kemudahan yang mereka berikan sudah tentu kos yang akan ditanggung. Malah terdapat syarikat penerbangan LCC seperti Ryanair berdasarkan CEO mereka Michael O’Leary yang mendakwa bahawa kos menggunakan tandas atau bilik mandi di atas kapal dihapuskan dalam penerbangan kerana bilik itu boleh dijadikan tempat duduk yang lebih kompetitif untuk dijual. 

Segala keselesaan yang bakal dinikmati penumpang perlu dibayar bermula daripada pemilihan tempat duduk yang mempunyai tetapan sandaran hingga ke ruang kaki yang tidak mengecewakan, lega untuk dicaj semula dengan harga tiket. Begitu juga, jumlah bagasi yang diputuskan mestilah mencukupi jika lebih banyak tertakluk pada kadar yang cukup besar, dan minuman makanan semasa dalam penerbangan juga disediakan untuk dibayar semula.

Sebab itu semasa membeli tiket kapal terbang terdapat barang tambahan untuk pembelian bayaran bagasi sekiranya berat yang diputuskan untuk dibawa masuk ke dalam kabin kapal terbang telah melepasi kuota termasuk makan jika membuat tempahan.

2. Sentiasa Elakkan Mendarat di Lapangan Terbang Utama.

melalui atau dengan pendaratan di lapangan terbang sekunder ini adalah pilihan terbaik untuk menurunkan penumpang. Sebagai ilustrasi, orang Eropah yang tinggal di kawasan yang berdekatan antara satu sama lain mempunyai sekurang-kurangnya dua lapangan terbang untuk menjangka trafik atau perbezaan tambang yang akan dikenakan kepada syarikat penerbangan LCC. 

Di lapangan terbang menengah ini, tambang jauh lebih murah daripada lapangan terbang utama kerana harga diskaun atau diskaun kepada syarikat penerbangan yang mendarat di lapangan terbang sekunder. Kesan yang dapat dirasai sudah tentu harga tiket yang dikenakan kepada orang ramai adalah lebih murah dan berpatutan. Sebagai contoh, jika anda pergi ke Perancis ke Lapangan Terbang Orly, harganya lebih murah jika anda mendarat di Charles De Gaulle. Begitulah corak yang mereka terapkan bagi mendapatkan penjimatan dan keuntungan khusus untuk syarikat.

3. Corak Penjimatan Bahan Api.

Sememangnya syarikat penerbangan LCC ini sentiasa mengaplikasikan corak penggunaan bahan api berkonsepkan FUEL HEDGING atau bahan yang akan dilindung nilai. Kegunaannya ialah apabila harga minyak dunia naik harga yang mereka bayar kekal mendatar dan sama dalam kontrak untuk mengunci harga dalam kontrak tertentu. 

Bekalan dan permintaan minyak sememangnya sangat tidak menentu di pasaran, jadi syarikat penerbangan tambang rendah ini akan berfikir untuk sentiasa bersedia menghadapi corak ini. Begitu juga pos-pos penyelenggaraan dan latihan mempunyai sistem operasi yang hampir sama, malah jenis dan jenis pesawat yang mereka gunakan semuanya sama, sehinggakan apabila membeli secara pukal atau dalam kuantiti yang banyak, syarikat ini akan mendapat potongan harga yang agak besar bagi pembelian.

4. Keutamaan Utama Berat Ringan.

Prinsip pelaksanaan membawa penumpang dengan bagasi amat membimbangkan. Jika pesawat ringan maka penggunaan bahan api yang akan digunakan ketika terbang semakin kurang. Hampir semua syarikat penerbangan LCC menggunakan kaedah ini dan peralatan lain yang menjadi identiti hiburan di dalam pesawat dikeluarkan untuk mengurangkan beban bawaan pesawat. Jadi, apabila anda membawa lebihan barang dan melebihi kuota yang telah ditetapkan, bayaran yang agak besar akan dikenakan bagi setiap kilogram.

5. Gunakan Laluan Jarak Pendek.

Populariti syarikat penerbangan LCC dirasai di Eropah. Ia sangat terkenal dan mempunyai ramai peminat. Lebih baik memilih kapal terbang jika dibandingkan dengan membawa kenderaan yang pastinya membuatkan penumpang berfikir dua kali. Harga yang ditawarkan oleh syarikat penerbangan tambang ini adalah jauh lebih murah malah lebih murah daripada kos yang mereka tanggung semasa membawa kenderaan mereka ke seluruh destinasi mereka di Eropah. Corak inilah yang mereka rebut untuk menarik dan unik penumpang yang sering menggunakan kenderaan segera beralih menggunakan pesawat dengan harga yang lebih murah dan pantas ke destinasi terakhir mereka.

6. Pilihan Terbang yang Tepat Pada Masanya.

Masa terbang yang mereka pilih mesti sepadan dengan sasaran sama ada semasa trafik atau tidak. Semakin tinggi trafik yang berlaku di sesebuah lapangan terbang, kos yang akan ditanggung sudah tentu meningkat kerana terpaksa beratur di udara yang memerlukan bahan api untuk dibawa. Jadi purata tiket penerbangan yang agak murah itu bermula dari tengahari hingga ke malam kerana trafik kapal terbang yang telah digunakan oleh kapal terbang biasa sudah mula berkurangan. Oleh itu, pengembara di seluruh dunia yang menggunakan LCC sering berpindah ke negara destinasi bermula waktu utama ini.

7. Potong Pekerja Menggunakan Teknologi Digital.

Bagi lebih cekap dan memberikan perkhidmatan yang lebih pantas dan tepat, ia kini telah mula dilengkapi dengan mesin daftar masuk sendiri khas untuk penumpang yang tidak memerlukan kaunter untuk menjalankan proses bagasi bagasi. Ia cukup berkesan dan dapat mengurangkan jumlah pekerja kaunter yang tidak memerlukan banyak, ia boleh ditambah dengan mesin yang boleh menyediakan perkhidmatan automasi kendiri di lapangan terbang.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *