Lang Tengah Beach

Pulau Lang Tengah (Lake Lang Tengah)

Lang Tengah Pulau

Lang Tengah adalah sebuah pulau yang sangat kecil yang terletak di antara Pulau Perhentian dan Pulau Redang yang boleh dicapai dengan menaiki bot selama 30 minit dari jeti Merang. Air zamrud yang jernih dan terumbu karang di sekelilingnya terkenal dengan penyelam skuba dan snorkel. Pulau itu sendiri dilitupi oleh hutan hujan tropika berbukit dengan pelbagai flora dan fauna.

Menurut penduduk tempatan, Lang Tengah mengambil namanya daripada dua pepatah. Yang pertama mengatakan ‘Lang’ berasal daripada ‘Helang’ dalam bahasa Melayu yang bermaksud helang, oleh itu Lang Tengah bermaksud helang yang berehat di pulau tengah. Pepatah kedua menular di kalangan penduduk kampung di mana suatu ketika dahulu pulau itu menjadi jalan pos peniaga dan nelayan dari utara untuk menambah bekalan sambil berehat setelah menempuh perjalanan yang jauh.

Bagaimana untuk sampai ke sana?

Untuk ke pulau, anda perlu tiba di Kuala Terengganu kemudian menaiki bot dari Jeti Merang. Jeti di Merang terletak kira-kira 30 minit atau 40km dari Kuala Terengganu dan boleh diakses melalui beberapa alternatif.

Dengan Kereta

Menuju ke utara Kuala Terengganu. Anda akan melalui perkampungan khas Melayu. Ia sememangnya satu perjalanan yang menyenangkan. Jika anda tidak tergesa-gesa, singgahlah untuk merebut pengalaman baharu.

Tinggal di mana?

1. Blue Coral Island Resort

2. D’ Coconut Lagoon

3. Lang Sari Resort

4. Redang Lang Island Resort

Sumber : Terengganu Tourism

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *