Pulau Perhentian Long Beach (Cara Ke Sana)

Pulau Perhentian Terengganu

Pulau Perhentian terletak kira-kira 21km dari pantai Terengganu dan comprises two islands which is Perhentian Besar Island and Perhentian Kecil Island. Ia boleh diakses dari Jeti Kuala Besut, satu setengah jam pemanduan ke utara Kuala Terengganu.

Dikelilingi oleh hutan hujan tropika, pantai berpasir keemasan, pokok palma yang tinggi bergoyang dan perairan biru nilam yang hangat, pulau tropika eksotik ini adalah satu kemestian bagi semua pencinta alam semula jadi.

Ia juga merupakan destinasi yang ideal untuk berenang, luncur angin, memancing di laut dalam, belayar, berperahu dan berkanu. Ia juga mempunyai khazanah bawah air yang indah dari taman karang berlandskap yang terbentuk secara semula jadi dan hidupan marin yang mengagumkan.

Coral Bay di Pulau Perhentian Kecil menawarkan pemandangan matahari terbenam yang menakjubkan. Ia juga merupakan syurga yang sempurna untuk pencinta alam kerana terdapat laluan untuk menerokai hutan tropika dara. Di pantai utara Pulau Perhentian Besar terletak tiga teluk teluk di mana anda boleh menikmati menonton penyu.

perhentian island on drone

Pulau-pulau di Pulau Perhentian menawarkan tapak menyelam yang menakjubkan. Penampakan ikan lumba-lumba dan jerung paus, ikan terbesar di dunia, adalah perkara biasa di perairan ini. Makhluk laut yang tidak berbahaya ini biasanya ditemui berhampiran dengan khatulistiwa di mana mereka menikmati berjemur di air suam dan secara mengejutkan tidak mengambil perhatian penyelam.

Cara Untuk Ke Sana

Pulau Perhentian boleh dikunjungi dalam masa 20 minit dengan bot laju dari jeti di Kuala Besut iaitu kira-kira 75 minit perjalanan dari Kuala Terengganu atau dari Kuala Terengganu, menaiki bas atau teksi ke tempat lompat Kuala Besut. .

Ia mengambil masa kira-kira sejam. Dari Kompleks Perikanan Kuala Besut, naik bot ke Pulau Perhentian. Perjalanan menaiki bot mengambil masa lebih kurang 1 1/2 jam.

Tempat Menginap

  • Arwana Perhentian Resort
  • Bubu Long Beach
  • Coral Bay Chalet
  • Panorama Chalet
  • Perhentian Island Resort
  • Tuna Bay Island Resort

Perkara Paling Popular di Pulau Perhentian

Untuk maklumat lanjut tentang Pulau Perhentian dan apakah perkara terbaik untuk dilakukan sebaik sahaja anda berada di sini, sila rujuk video yang disediakan di bawah daripada Anthony dan Angie yang pernah ke sana sebelum ini.

Pulau Perhentian adalah pantai yang sempurna untuk percutian keluarga yang selesa di Malaysia. Dikelilingi oleh kehijauan yang mewah, berhadapan dengan pantai berpasir putih dan lautan biru yang hangat, Pulau Perhentian merupakan syurga yang tidak boleh dilepaskan.

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *