Pulau Redang Terengganu Malaysia ( Redang Island)

Pulau Redang Terengganu Malaysia

Accessible from Merang Jetty in Setiu, a 30-minute drive north of Kuala Terengganu, di luar garis pantai Terengganu di pantai timur laut ialah Kepulauan Redang. Ia terdiri daripada beberapa pulau iaitu Pulau Redang (yang terbesar), Pulau Pinang, Pulau Kerengga, Pulau Lima, Pulau Ekor Tebu dan Pulau Susu Dara.

Kawasan ini juga telah diwartakan sebagai taman laut dan dunia bawah airnya yang cemerlang adalah antara yang terbaik di Malaysia. Sementara itu Pulau Pinang mempunyai pusat pelawat yang menempatkan bilik pameran, bilik pandang dengar, makmal penyelidikan, kolam sentuh penyu dan chalet.

Pulau Redang sememangnya salah satu pulau yang paling indah di Malaysia. Syurga tropika ini menawarkan pantai berpasir putih mutiara, air laut jernih berkilauan, matahari terbit yang indah dan hidupan marin yang menakjubkan.

Varieti ikan marin yang mengagumkan, penyu dan rangkaian besar terumbu karang menjadikannya tempat menyelam yang indah dan pelbagai spesies karangnya dikatakan antara yang terbaik di dunia.

Lima tapak menyelam terkenal di Redang ialah Tanjung Lang, Tanjung Tokong, Tanjung Gua Kawah, Pasir Panjang dan Batu Mak Cantek. Malah terdapat beberapa tapak menyelam karam, menawarkan pengembaraan untuk penyelam.

Selain menyelam, pencinta pantai juga boleh menikmati aktiviti lain seperti berenang, snorkeling, memancing, menaiki bot atau berjemur. Anda boleh mendaftar masuk ke salah satu daripada banyak pusat peranginan di pulau itu, menawarkan pakej penuh termasuk pemindahan darat dan laut, penginapan, hidangan penuh dan aktiviti atau pakej bilik sahaja. Tempahan boleh diaturkan di mana-mana ejen pelancongan tempatan atau asing untuk percutian pulau yang menarik.

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *