rhu hentian island

Pulau Rhu Hentian (Lake Rhu Hentian)

Rhu Hentian Pulau

Rhu Hentian yang hanya 15 batu nautika dari luar pesisir Kuala Besut tidak diketahui kebanyakan orang. Ia sememangnya sebuah pulau yang baru ditemui dan membangun dalam industri pelancongan di Pantai Timur.

Kerana ia sangat dekat dengan tanah besar, Pulau Rhu Hentian boleh diakses melalui Kuala Besut 20 hingga 30 minit dengan bot. Pulau itu tidak bermastautin pada masa ini. Ini tidak syak lagi adalah kelebihan nilai tambah untuk pencari percutian. Sistem ekologi di pulau itu dan hidupan marin kekal tidak terjejas kerana sebab ini

Bagaimana untuk ke sana?

Untuk ke Jeti Kuala Besut:

Pulau Rhu Hentian yang hanya 15 batu nautika dari luar pesisir Kuala Besut tidak diketahui kebanyakan orang. Ia sememangnya sebuah pulau yang baru ditemui dan membangun dalam industri pelancongan di Pantai Timur. Untuk ke Kuala Besut, anda boleh sampai di Kelantan atau Kuala Terengganu.

Jika anda datang dari Kuala Terengganu, naik bas atau teksi ke Jerteh kemudian satu lagi ke Kuala Besut, atau bas terus ke Kuala Besut. Perjalanan akan mengambil masa hampir satu setengah jam.

Sebagai alternatif anda boleh memilih untuk bermula dari Kota Bharu. Anda boleh sama ada menaiki teksi atau menaiki bas (bertolak setiap 30 minit) ke Pasir Puteh dan kemudian bas lain ke Besut.

Secara keseluruhannya, perjalanan dengan teksi akan mengambil masa kira-kira satu jam dari Kota Bharu ke Besut. Terdapat bas terus dari Kuala Lumpur ke Kuala Besut yang mengambil masa kira-kira 9 jam.

Untuk ke Pulau Rhu Hentian: Pulau

Rhu Hentian yang hanya 15 batu nautika dari luar pesisir Kuala Besut tidak diketahui kebanyakan orang. Ia sememangnya sebuah pulau yang baru ditemui dan membangun dalam industri pelancongan di Pantai Timur.

Perjalanan ke pulau-pulau mengambil masa kira-kira 30 hingga 45 minit dengan bot laju dan satu setengah jam dengan bot perlahan.

Terdapat beberapa pengusaha bot di Kuala Besut menawarkan perkhidmatan bot ke Pulau Perhentian. Tiket bot pergi balik berharga RM60.00 seorang untuk bot laju dan RM40.00 seorang untuk bot perlahan.

Kerana ia sangat dekat dengan tanah besar, Pulau Rhu Hentian boleh diakses melalui Kuala Besut 20 hingga 30 minit dengan bot.

Tinggal di mana?

1. Rhu Hentian Resort

2. Primula Coral View

3. Nan Hotel

4. Samudera Hotel

5. Yaudin Guest House Holiday & Tours Sdn.Bhd
Sumber : tourism.terengganu.gov.my

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *