Punca Sakit Gigi Selepas Ditampal & Petua Hilangkan Terbaik

Sakit gigi adalah masalah yang harus dihadapi oleh semua orang termasuk kanak-kanak dan orang dewasa. Apabila sakit sangat sangat terasa seperti berdenyut terutamanya gigi geraham kita pasti tidak selesa dan terbantut dalam semua aktiviti.

Kerana sakit gigi dan sakit pada gusi, seseorang biasanya akan menjadi cepat marah kerana tidak mampu lagi menahan sakit yang berterusan dan berpanjangan.

Masalah gusi dan kaviti selepas ditampal memerlukan perhatian dan rawatan yang sewajarnya agar kesihatan pergigian terpelihara serta memudahkan rutin dan aktiviti harian tanpa gangguan dan kesakitan.

Kesihatan mulut dan pergigian perlu dititikberatkan oleh sesiapa sahaja malah pengambilan makanan juga perlu dijaga dan perlu mengurangkan pengambilan makanan manis bagi mengelakkan kuman bakteria yang menjalar antara gigi dan gusi.

Apabila berlaku kerosakan gigi yang berpunca daripada bakteria kerana sisa makanan yang terdapat di dalam mulut sudah pasti akan menyebabkan sakit gigi dan lebih teruk lagi jika berlubang akibat bakteria yang sedang meneroka.

Sistem saraf yang dikawal oleh bahagian otak juga akan berkait antara satu sama lain dan apabila sakit gigi sudah pasti secara keseluruhan bahagian gigi akan sakit termasuk kepala yang berkait antara satu sama lain.

Apa yang perlu dilakukan jika gigi anda berlubang dan rosak? Rawatan terbaik ialah berjumpa doktor untuk menampal gigi yang rosak.

Selain itu, gigi juga perlu dicabut jika ia rosak teruk, ini termasuk keadaan gusi bengkak selepas cabut gigi mesti sangat menyeksakan dan harus segera cuba untuk tidak menjadi lebih teruk.

Namun, kaedah tradisional juga boleh digunakan iaitu petua menghilangkan sakit gigi menggunakan bahan semulajadi. Sebahagian daripadanya sangat berkesan dan mampu melegakan kesakitan dengan cepat dan berkesan.

Apakah Punca & Kenapa Sakit Gigi Selepas Ditampal?

Mungkin ada yang pernah alami situasi ini di mana selepas doktor menampal gigi tetapi ia menjadi lebih teruk dan anda tertanya-tanya adakah doktor telah meletakkannya dengan betul? Kalau dah tampal betul-betul tak sakit lagi kan?

Adakah doktor menampal keseluruhan gigi yang sakit atau doktor benar-benar tidak melakukan kerja sehingga gigi masih sakit walaupun telah ditampal?

Jika semua soalan di atas menjadi tanda tanya anda, ikuti perkongsian dari doktor gigi, Dr Yuliana Ayob yang menerangkan secara terperinci kenapa gigi masih sakit walaupun sudah ditampal.

Biar saya terangkan dengan lebih jelas kenapa gigi masih terasa sakit walaupun selepas tampalan sehingga tidur menjadi tidak lena, mandi tidak basah dan makan tidak kenyang dan begitu marah.

Semua ini berlaku mungkin kerana jarang berjumpa doktor membuat pemeriksaan gigi dan rawatan yang sewajarnya. Jadi, kalau nak tahu kenapa gigi masih sakit selepas ditampal, sila baca ya.

Ramai doktor gigi mengatakan bahawa sakit itu normal kerana selepas beberapa hari gigi akan menjadi baik dengan syarat perlu mengambil ubat tahan sakit dan jika masih sakit, mereka perlu berjumpa doktor semula.

Tapi, selalunya lepas seminggu gigi tak sakit lagi, memang apa yang doktor gigi cakap, tapi kenapa dan kenapa? Adakah anda ingin tahu? Sebab-sebabnya adalah seperti di bawah:

1. Proses Tampal Gigi Umpama Cuci Luka di Tangan

Cuba bayangkan jika jari anda terkena pisau, sakit? Selepas sehari rasa sakit akan hilang dengan sendirinya.

Cuba bayangkan, gigi berlubang dan bayangkan jika ia kelihatan seperti lubang di tangan seseorang dan doktor akan menggunakan sejenis peralatan untuk mencungkil dan membuang segala sel mati, kulit kotor dan luka yang dicuci doktor.

Selepas itu, letakkan ubat, tutup dengan plaster. Adakah anda fikir ia menyakitkan? Mesti sakit selagi luka tak sembuh selagi tu akan sakit dan sekurang-kurangnya dalam masa seminggu.

Sila bayangkan lagi, gigi anda yang berlubang, doktor cabut struktur gigi yang rosak dan letak ubat, tampal malah tutup gigi yang berlubang.

Ia memang akan menyakitkan selepas beberapa hari selepas tampalan kerana proses tampalan tidak dalam seminit dua. Dalam gigi kita, terdapat saraf yang sensitif terhadap rawatan yang menyebabkan sakit gigi.

Jadi, anda tak perlu risau kenapa lepas tampal masih sakit. Tunggu beberapa hari kerana ia pasti akan sembuh dan sembuh semula.

2. Gigi Berlubang Sangat Dalam

Saya tidak mahu berjumpa doktor sehingga gigi saya sangat dalam, jadi saya mahu berakar. Kasihan pada gigi yang tidak bersalah itu.

Gigi kalau berlubang sangat dalam boleh terkena bahagian yang banyak urat saraf tu. Jika urat saraf terluka, ibarat hati ibu yang terluka dan kami memohon maaf tetapi tidak memaafkan dan parut dan kesakitan itu kekal.

Kadang-kadang, kesakitan akan berlarutan dan berlarutan selama beberapa hari. Ia berkemungkinan berterusan selama seminggu dan mungkin bertahan hanya beberapa hari selepas tampalan.

3. Jenis Bahan Tampalan Gigi

Adakah terdapat sebarang tampalan gigi yang hebat, sempurna, terbaik dan paling mahal? Ya, jika anda mahu yang baik, harganya akan lebih mahal. Tetapi dalam kes pengisian ini, memang ada kekurangan dan kelebihan masing-masing.

Walau bagaimanapun, ia mempunyai lebih banyak kelebihan daripada keburukan. Cuma ia mempunyai jenis tampalan tertentu dan boleh menyebabkan sensitiviti selama beberapa hari.

4. Makan dan Minum Apa Saja

Biasanya tiada nasihat khusus tentang apa yang perlu dimakan atau diminum selepas tampalan gigi. Namun, semasa mengandung dan selepas bersalin ada pantang larang.

Selepas tampalan, jika anda makan makanan panas atau sejuk, ia juga boleh menyebabkan anda sakit. Sebenarnya, tiada pantang larang khusus selepas gigi ditambal.

Jika anda berasa sakit selepas tampalan akibat jenis makanan atau minuman yang anda ambil, itu adalah perkara biasa. Jika anda tidak mahu berasa sensitif, sila jaga pemakanan anda.

Namun, ada juga yang makan kekacang malah menggigit tulang ayam selepas gigi terisi, akhirnya apa jadi? Sila jaga apa yang anda makan.

5. Tampalan Gigi Pecah

Dalam tak sedar rupanya gigi tu sakit lepas tampal sampai bekas tampal tu pecah. Apakah punca perkara ini berlaku? Sebenarnya, gigitan makanan keras. Sila makan makanan ringan dalam masa 24 jam selepas pengisian.

6. Tampalan Yang Tinggi

Tetapi, jika sakit gigi masih berlarutan selepas seminggu sehingga anda sukar untuk makan sama ada untuk menggigit atau mengunyah makanan, terdapat peluang yang tinggi untuk menampal gigi. Sila dapatkan nasihat doktor gigi supaya doktor boleh meratakan semula tampalan yang tinggi.

Itu antara enam punca biasa yang menyebabkan anda berasa tidak selesa selepas tampalan dibuat. Perkara yang paling penting ialah sentiasa berjumpa doktor untuk pemeriksaan gigi sekurang-kurangnya sekali setahun.

Jika anda kerap melakukan pemeriksaan awal, pasti doktor akan dapat mengesan kaviti dengan lebih cepat dan berkesan. Anda lebih selamat daripada sakit gigi.

Anda juga boleh mendapatkan ubat sakit gigi paling berkesan yang dijual dalam talian di laman Shopee dan Lazada melalui pautan yang disediakan untuk memudahkan anda membuat pilihan dan perbandingan.

Shopee

 Lazada

Petua Hilangkan Sakit Gigi

Berikut adalah perkongsian petua sakit gigi dari Saluran YouTube RTM yang berkongsi cara merawat dan petua menghilangkan sakit gigi secara tradisional menggunakan bahan semulajadi yang boleh didapati di rumah.Harap dapat kongsikan apakah punca sakit gigi selepas ditampal dan juga tips dan cara penjagaan gigi yang dikongsikan oleh Dr Yuliana Ayob ini akan membantu anda untuk penjagaan gigi yang betul dan lebih baik.

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *