Cara Renew Road Tax Motor & Insurans Kereta Online

Cara renew roadtax kereta motor online

Untuk memperbaharui cukai jalan kenderaan, mungkin tidak ramai yang tahu cara memperbaharui cukai jalan motor dan insurans kereta secara online di MyEG tanpa perlu ke JPJ atau pejabat pos.

Malah, untuk memperbaharui cukai jalan kereta dan motor atau insurans kenderaan, ia boleh dilakukan dengan menggunakan telefon yang mempunyai talian internet dan komputer sahaja dan tidak perlu keluar rumah.

Apa yang penting, anda perlu ada akaun bank yang boleh membuat transaksi online iaitu online banking untuk membuat pembayaran cukai jalan dan insurans.

Jangan berlengah lagi apabila cukai jalan motor telah tamat tempoh dan insurans kenderaan anda telah tamat tempoh. Sila perbaharui segera untuk mengelakkan sebarang denda atau kompaun yang dikenakan.

Biasanya, apabila cukai jalan kereta mati lebih dari setahun atau telah tamat tempoh, begitu juga dengan motosikal atau kenderaan lain, anda akan menghadapi masalah besar.

Dan cukai jalan tidak boleh diperbaharui dan kenderaan anda perlu dihantar ke Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer, Puspakom, kerana anda tidak boleh memperbaharui cukai jalan.

Namun begitu, anda diwajibkan memperbaharui cukai jalan bagi mengelakkan sebarang perkara yang tidak diingini berlaku. Sebagai contoh, kenderaan dipanggil oleh JPJ atau kemalangan berlaku.

Malah dek kerana kemalangan kenderaan anda rosak teruk sehinggakan pemandu dan penumpang cedera tetapi cukai jalan mati, keadaan ini membuatkan anda tidak dapat menuntut insurans.

Apabila ini berlaku, ia juga diklasifikasikan sebagai kesalahan jenayah dengan memandu kenderaan yang tidak mempunyai cukai jalan atau telah tamat tempoh.

Cara Renew Roadtax Motor & Kereta Online

Cukai jalan telah tamat tempoh dan anda ingin memperbaharui insurans kereta anda secara online, tetapi tidak tahu bagaimana untuk melakukannya? Pada masa kini, semua di hujung jari anda, biar saya tunjukkan caranya.

Untuk memperbaharui insurans kenderaan dan memperbaharui cukai jalan motor, anda boleh lakukan dengan memuat turun aplikasi khas untuk tujuan tersebut dan juga boleh dibuat melalui laman web MyEG yang dikongsikan di bawah.

Selain itu, anda boleh membandingkan harga insurans kereta dan motor yang murah dan cara yang paling mudah dari segi membuat pembayaran dan mengepos cukai jalan ke alamat rumah atau pejabat anda.

Laman MyEG Renew RoadTax

Perbaharui cukai jalan

Untuk memperbaharui cukai jalan dan insurans kenderaan anda, kedua-duanya boleh dilakukan di https://www.myeg.com.my. Anda perlu mendaftar dahulu untuk mendapatkan akaun bagi memudahkan anda membuat pembayaran.

Selain itu, dengan mempunyai akaun di MyEG, banyak perkara yang boleh anda buat melalui laman ini iaitu untuk semak saman, bayar saman, bayar zakat, renew lesen memandu dan banyak lagi.

Selepas mendaftar di MyEG, sila klik pada tab yang berlogo JPJ, kemudian anda akan dibawa ke bahagian Menu Jabatan Pengangkutan Jalan yang memaparkan pelbagai perkhidmatan yang ditawarkan iaitu:

 • Maklumat Penjara
 • Semak & Bayar Saman JPJ
 • Perbaharui Insurans Kereta Auto
 • Perbaharui Insurans Kenderaan Motosikal
 • Aplikasi LDL
 • Pembaharuan Cukai Jalan
 • Pembaharuan Lesen Memandu (CDL)

Sila klik pada bahagian Pembaharuan Insurans Auto (Kereta) yang dikhaskan untuk insurans kereta dan bahagian Pembaharuan Insurans Auto (Motosikal) adalah untuk insurans motosikal anda.

Kaedah Memperbaharui Insurans Kereta

Cara renew insurans kereta murah

Untuk kereta, selepas klik akan terpapar page compare.myeg.com.my iaitu Compare Insurance For The Lowest Price bermaksud bandingkan insurans dengan harga termurah.

Antara syarikat insurans terbesar di Malaysia yang boleh anda pilih adalah seperti berikut:

 • AIG (Kumpulan Antarabangsa Amerika)
 • Zurich Takaful
 • Takaful Malaysia
 • Insurans RHB
 • Etiqa Takaful
 • Pacific & Orient Insurance Berhad
 • Berjaya Sompo Insurance

 Selepas membuat pilihan syarikat insurans yang anda inginkan, seterusnya, anda dibawa ke bahagian untuk memasukkan maklumat kereta seperti nombor pendaftaran kenderaan dan sebagainya.

Anda perlu mengisi semua maklumat yang diminta untuk mendapatkan harga insurans kenderaan anda dan selepas itu, anda boleh membuat perbandingan yang mana paling murah dan sesuai.

Walau bagaimanapun, untuk memperbaharui cukai jalan dan insurans kenderaan anda secara dalam talian tidak memerlukan sebarang dokumen untuk proses seterusnya. Hanya masukkan maklumat peribadi dan ic anda, itu sahaja.

Perbaharui Insurans Motor

Renew insurance kereta takaful malaysia

Selepas klik pada bahagian ini, anda akan dapati laman MyEG memaparkan perkataan Got Your Auto Insurance? Renew Your Road Tax Here dan P&O Motorcycle Insurance Renewal.

Isikan semua maklumat berkaitan motosikal anda termasuk maklumat pemilik motor serta semua maklumat lain yang diminta sehingga bahagian yang menunjukkan jumlah bayaran insurans.

Perlindungan insurans motor lebih mudah dan mudah memandangkan motosikal lebih kecil daripada kenderaan lain. Namun, proses dan kaedahnya hampir sama.

Perbaharui Cukai Jalan Di MyEG

Untuk memperbaharui cukai jalan motor dan kereta dalam MyEG, sila klik pada tab Pembaharuan Cukai Jalan Kereta atau Motosikal seperti yang ditunjukkan pada halaman.

Seterusnya, masukkan semua maklumat berkaitan kenderaan anda termasuk maklumat diri anda atau pemilik kenderaan dan klik pada butang Proceed.

Selepas membuat pembayaran cukai jalan di MyEG, paparan seterusnya menunjukkan kadar harga dan juga masa penghantaran cukai jalan akan dihantar ke alamat rumah atau pejabat melalui pos.

Kebiasaannya, ia mengambil masa dua hari bekerja untuk kawasan Lembah Klang dan 2 hingga 5 hari bekerja untuk semenanjung Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Untuk kos penghantaran cukai jalan adalah mengikut harga yang anda mahu, harga biasa ialah RM6 dan jika mahu segera untuk Lembah Klang sahaja harganya ialah RM20 iaitu Priority Delivery.

Road Tax Check Delivery Status

Cara renew road tax motor online

Untuk menyemak status penghantaran semua cukai jalan yang dibeli melalui laman MyEG, anda boleh menyemak di halaman berikut: Check Delivery Status.

Selain MyEG untuk memperbaharui cukai jalan dan insurans kenderaan, terdapat beberapa laman web lain yang turut mempunyai perkhidmatan yang sama dengan menawarkan cara memperbaharui cukai jalan dengan mudah. Antaranya adalah seperti berikut:

Walau bagaimanapun, dalam banyak laman web, cara paling mudah untuk memperbaharui cukai jalan dengan penghantaran yang lebih cepat adalah daripada Cukai Jalan Auto, yang mana tapak ini sangat baik dari segi perkhidmatan.

Baca : Cara Semak Saman Polis dan JPJ

Kesimpulan

Sila pilih yang mana sesuai untuk anda melalui perbandingan harga insurans dan perkhidmatan pembaharuan cukai jalan yang anda suka dan bertepatan dengan kehendak anda sendiri.

Mana-mana pilihan anda, masing-masing mempunyai kelebihan tersendiri dengan tujuan yang sama iaitu membantu semua pemilik kenderaan di Malaysia memperbaharui cukai jalan.

Semoga perkongsian cara memperbaharui cukai jalan motor dan kereta beserta cara memperbaharui insurans kenderaan akan dapat membantu dan memudahkan kerja anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published.