Resepi Air Balang Jus Durian Belanda Untuk Bisnes

Kini perniagaan air botol semakin mendapat perhatian mereka yang ingin menambah pendapatan sampingan dan serius berniaga.

Biasanya, dalam perniagaan air botol. Banyak yang kita lihat di pasar malam, bazar Ramadan, karnival, pesta dan tempat sesak yang ramai orang.

Terdapat peniaga air botol yang hidup mewah dengan hanya berniaga sebegini dan terbukti pendapatan daripada perniagaan ini amat lumayan jika dilalui dengan cara yang betul.

Siapa sangka dengan hanya tiga atau empat balang diletakkan di pasar malam anda mampu menjana pendapatan berganda dalam sekelip mata, sukar untuk dipercayai bukan?

Namun itulah hakikat yang dikongsi oleh seorang peniaga air balang yang menjual pelbagai jenis air seperti air limau nipis, durian, tembikai dan sebagainya.

Menurutnya, resipi air tempayan yang paling laris ketika ini ialah jus durian dan memang berkesan kerana walaupun hanya menjual air ini di tepi jalan.

Jika anda sedang mencari resepi sebalang jus durian, kami kongsikan di sini cara membuat air gula termasuk jus buah ini supaya boleh dijual.

Resepi Jus Durian Belanda Air Balang

Adakah anda ingin membuat perniagaan air balang menggunakan jus durian asli dan asli? Berikut adalah cara dan resepinya.

Resepi jus durian air balang ini bukan sahaja mengikut sukatan untuk perniagaan tetapi ia boleh dibuat untuk hidangan di majlis-majlis besar seperti kenduri kahwin.

Selain itu, untuk menjual balang air durian ini, anda hendaklah mengikut cara dan sukatan seperti di bawah.

Bahan-Bahan Utama

bisnes air balang pdf
 • Sekilogram isi buah durian belanda yang fresh.
 • Sukatan air sebanyak 18 liter
 • Sukatan gula sebanyak 500 gram
 • Setengah biji lemon atau sebiji limau nipis

Cara-Cara Menyediakannya

Masukkan semua isi buah durian bersama gula termasuk sedikit air ke dalam pengisar dan hendaklah dikisar sehingga halus.

Kemudian, masukkan isi durian ke dalam balang khas atau bekas besar dan masukkan semua air yang telah disukat tadi.

Untuk mendapatkan rasa yang lebih kuat dan sedap, anda perlu memerah limau atau limau nipis.

Seterusnya, kacau jus durian yang telah dimasukkan ke dalam balang sehingga sebati dan sebati.

Jangan lupa air batu atau ice cube, siap dan boleh jual terus.

Baca : Resepi Jus Durian Belanda

For the main ingredient of durian filling, apart from fresh, you can also use frozen which is now widely sold in shops and supermarkets in Malaysia.

Baca : Khasiat Buah dan Daun Durian Belanda

Rahsia Bisnes Air Balang

One thing you need to know about this bottled water business is that the cost to start this business is very low while the profits are very large multiplied.

Among the secrets that must be known by those who want to generate income with this bottled water business, there are several things such as:

 • Cara jimatkan kos bisnes
 • Cara tarik pelanggan
 • Rahsia sulit jus laris
 • Bagaimana cara nak dapatkan RM7K
 • Tips pilih lokasi berniaga
 • Cara dapatkan tapak berniaga
 • Cara persediaan dan menguruskan masa perniagaan
 • Strategi untuk jual air balang di sekolah
 • Cara nak sedapkan air yang anda jual
 • Cara menggandakan keuntungan dengan 3 balang air

Malah bukan itu sahaja, anda akan didedahkan dengan rahsia dan resepi air botol lain seperti air, epal, asam boi, limau kasturi dan pelbagai lagi.

Cuba bayangkan, anda boleh mulakan perniagaan seperti ini dengan modal sekitar RM1000 sahaja dan selepas jualan, anda boleh untung lebih dari modal permulaan.

Kos yang diperlukan adalah selain mendapatkan isi durian segar atau beku, anda juga memerlukan beberapa balang air, meja, kanopi dan kerusi.

Kesimpulan

Selain memulakan perniagaan ini di pasar malam atau tempat yang sesuai, anda juga boleh membuat katering air botol yang kini mendapat permintaan tinggi di mana-mana.

Sambil berniaga di tepi jalan, apa salahnya menerima tempahan menyediakan katering air botol di majlis perkahwinan, rumah terbuka, jamuan dan banyak lagi.

Pasti seronok jika ramai yang suka minum resepi air balang kita seperti jus durian dan sebagainya, semua hasil peluh kita menitik.

Semoga perkongsian resepi air balang jus durian ini dapat membantu anda yang ingin berniaga atau menyediakan juadah air ini dalam kuantiti yang banyak.

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *