Resepi Ikan Patin Masak Tempoyak Ala Temerloh Pahang

resepi patin tempoyak

Rupa-rupanya cara memasak ikan patin durian tempoyak sangat mudah dan tak sangka sesedap resepi asal Temerloh Pahang. Anda boleh cuba buat sendiri.

Mungkin ramai yang tahu tentang masakan ikan keli tempoyak, namun pastinya ada yang tidak tahu rahsia resepi ikan keli tempoyak yang ringkas tetapi sedap dengan lebih nasi.

Masakan ikan keli tempoyak dikatakan mempunyai ramuan yang berbeza mengikut negeri seperti Kelantan, Terengganu, Negeri Sembilan, Perak dan sebagainya yang berbeza rasanya.

Bahan utama masakan ini pastinya durian tempoyak dan ada yang tidak memasukkan santan dan bawang selain daun kesum dan bunga kantan mengikut citarasa masing-masing.

Resepi Ikan Patin Masak Tempoyak Temerloh

resepi ikan patin masak tempoyak

Sememangnya masakan patin tempoyak paling popular di Malaysia yang mempunyai rasa yang sangat sedap dan asli, katanya.

Nak tahu rahsia ikan keli temponyak yang sedap? Kami kongsikan resepi orang Pahang yang berkongsi cara memasak masakan ini dari awal hingga akhir.

Istimewanya resepi ini ialah ia dimasak menggunakan daun kunyit untuk melapisi bahagian bawah periuk untuk memasak gulai ikan keli tempoyak, pelik kan?

Sebelum memasak, pastikan anda melapik beberapa keping kunyit di dalam periuk sebelum memasukkan kesemua bahan masakan ini seperti yang dinyatakan seperti berikut:

Bahan-Bahan Patin Tempoyak

masak tempoyak ikan patin
  • Ikan patin (kuantiti terpulang)
  • Cili padi beberapa biji
  • Kunyit hidup
  • Bawang besar sebiji
  • Tempoyak 3 sudu besar
  • Daun kesum
  • Daun kunyit
  • Bunga kantan

Baca : Cara Buat Sambal Belacan Ala Kedai Siam

Cara-cara Memasak

daun kesum

Lapisan daun kunyit di permukaan periuk berfungsi untuk menyedapkan lagi masak patin tempoyak ini yang mana ia jadi lebi sedap dan asli.

Lagi lama anda mereneh, kuah pastinya akan jadi lebih pekat dan elakkan kerap mengacau kerana ia boleh menghancurkan isi ikan patin yang amat sensitif itu.

Mudah saja cara masak ikan patin tempoyak, caranya dengan mencampurkan kesemua bahan-bahannya ke dalam periuk dan letakkan di atas api, tunggukah sehingga ia masak.

di temerloh

Pastikan anda tidak melupakan daun kesum yang menjadikan hidangan ini lebih berkuasa dan menaikkan semangat. Ini termasuk tempoyak yang perlu dimasukkan mengikut kuantiti yang dikehendaki.

Sesetengah tukang masak lebih gemar mengisar tempoyak, cili hijau dan kunyit hidup sebelum dimasak bersama bahan lain. Jika tidak, pengisar tidak salah.

Apabila semuanya telah mendidih dan bertukar warna serta mengeluarkan bau rumah yang harum, anda boleh masukkan ikan dengan berhati-hati supaya tidak hancur.

tempoyak patin temerloh

Setelah ikan keli kelihatan masak, anda boleh perasakan dengan garam dan gula termasuk Ajinomoto jika perlu, bergantung pada kehendak anda sendiri.

Bersedia, bukankah ia mudah? Mungkin dah pandai buat sendiri, pasti ketagih nak buat lagi dan teguk kuah berulang kali sebab sedap sangat. Lebih berpuas hati dengan tangan mereka sendiri.

Baca : Resepi Ikan Percik Style Kelantan

Kesimpulan

Semua gambar dan resepi ikan keli masak tempoyak dikongsikan dari ramai pengguna Facebook yang pandai memasak seperti di bawah:

Semua resepi masak ikan keli tempoyak juga dari orang asli Pahang, Temerloh, Jerantut, Terengganu dan Kelantan. Mungkin cara mereka sama tetapi rasa pasti berbeza.

Semoga perkongsian resepi patin tempoyak Temerloh ini dapat membantu anda untuk menyediakan hidangan ini dengan cepat dan mudah. Lepas tu boleh masak lagi.

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *