Resepi Kek Pandan Cheese Leleh Kukus Mudah Lembut & Gebu

Resepi kek pandan cheese leleh

Berkongsi resipi kek keju pandan yang dicairkan dan dibakar dengan ketuhar termasuk menggunakan sukatan cawan yang sangat mudah dan cara membuatnya yang mudah.

Pasti ramai yang suka makan kek keju pandan cair ni kan? Selalunya bila nak makan kita akan beli kat kedai, apa kata kali ni kita buat sendiri kat rumah.

Namun cara membuat kuih kukus pandan ini memerlukan sedikit kraftangan. Nak makan pun malas nak buat, semua tak jadi.

Resepi kek pandan cheese leleh versi kukus ini telah dikongsikan oleh Puan Ika Zul di Facebook dan lebih kurang dengan resipi dari Azie Kitchen, FB Azlina Ina dan page Che Nom.

Namun, resipi kek kukus ini pastinya berbeza kerana kebanyakannya mengolah bahan tersebut dengan idea dan kreativiti tersendiri yang dikatakan lebih menyelerakan.

Resepi Kek Pandan Cheese Leleh Kukus

Resepi kek kukus pandan cheese meleleh

Menurut Puan Ika, kek pandan yang gebu dan lembut ini menggunakan lebih sekilo topping keju. Jika anda suka tanpa ovalette atau tanpa telur, ia juga boleh ditinggalkan.

Dan resepi kek ini juga dari ibunya sendiri dan juga resepi berniaga katanya. Walau bagaimanapun, terdapat juga versi bakar menggunakan saiz cawan dan anda membuat keputusan.

Sesiapa yang berminat untuk membuat kek keju pandan ini bolehlah menggunakan resipi ini kerana anda pasti tidak akan menyesal kerana ia sangat sedap.

Kek pandan tanpa ovalette

Bahan A

  • 220 gram tepung gandum
  • Sesudu teh serbuk penaik
  • 1/2 sudu teh soda birkarbnonat
  • Satu sudu teh cream of tartar

Anda perlu menapis semua bahan A yang dinyatakan di atas dan ketepikan seketika.

Resipi kek pandan cheese bakar sukatan cawan

Bahan B

  • 5 biji telur gred A
  • Sesudu makan Ovalatte
  • 200 gram gula halus
  • Sesudu makan coconut pandan Emulco
  • Sesudu makan pewarna hijau epal

Semua bahan B perlu diputar atau dikisar sehingga betul-betul kembang dan gebu.

Cara masak kek kukus pandan

Bahan C

  • 150 gram minyak

Masukkan semua bahan A yang telah disediakan ke dalam adunan B berselang seli dengan bahan C sehingga sebati dan betul-betul sebati.

Masukkan adunan ke dalam SQ3000. Kemudian kukus selama lebih kurang 40 minit.

Cheese Topping Meleleh

Cara-cara buat kek kukus cheese pandan

Baca Juga : Resepi Kek Batik Premium dan Indulgence

Bahan-Bahan

  • 750 gram cream cheese
  • 500 gram atau satu tin susu pekat
  • Secawan atau 500 gram Whipping Cream Dairy
  • 562 gram susu penuh krim Dutch Lady

Kisar semua bahan di atas hingga sebati.

Renyah hijau hendaklah diambil sedikit daripada kek yang telah anda pecahkan.

Kemudian cucuk dengan garfu, Seterusnya, tuangkan topping keju ke atas kek yang telah siap.

Kek pandan kukus

Selepas itu pusingkan cheddar. Yang terakhir taburkan crumble hijau di tepi kek. Semuanya sedia untuk dimakan.

Topping yang anda boleh dapatkan dalam dua bekas berukuran 300 kali 1500.Semoga perkongsian resepi kek pandan cheese kukus cair yang sedap dari Puan Ika Zul ini dapat membantu anda semua untuk mencuba memasak kek seperti ini. Semoga bermanfaat.

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published.